Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2015 z dne 22. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2015 z dne 22. 6. 2015

Kazalo

1847. Odlok o načinu opravljanja javne službe pomoč družini na domu v Občini Škofja Loka, stran 4865.

  
Na podlagi določila drugega odstavka 43. člena Zakona o socialnem varstvu (ZSV) (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB2 (23/07 popr., 41/07 popr.), in 57/12), 16. člena Statuta Občine Škofja Loka (Uradni list, št. 11/13 – UPB1), 6. člena Pravilnika o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 45/10, 28/11, 104/11, 111/13) je Občinski svet Občine Škofja loka na 7. redni seji dne 11. junija 2015 sprejel
O D L O K
o načinu opravljanja javne službe pomoč družini na domu v Občini Škofja Loka
I SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(uporaba izrazov)
V odloku uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen
(javna služba)
(1) Ta odlok določa način opravljanja javne službe pomoč družini na domu (v nadaljevanju: javna služba) v Občini Škofja Loka.
(2) Javna služba iz prvega odstavka tega člena obsega socialno oskrbo na domu.
3. člen
(vsebina odloka)
S tem odlokom se določa način opravljanja javne službe, ki obsega:
– obseg in vrste storitev javne službe,
– upravičence do socialne oskrbe na domu,
– ureja organizacija izvajanja javne službe pomoči na domu v delu, ki se nanaša na socialno oskrbo na domu,
– obliko izvajanja javne službe,
– pogoji za zagotavljanje in uporabo storitev javne službe,
– način uveljavljanja pravice,
– viri financiranja javne službe, določitev cene storitev ter oprostitve plačil,
– pravice in obveznosti uporabnikov,
– nadzor nad izvajanjem javne službe,
– druga določila, pomembna za opravljanje javne službe.
4. člen
(uporaba predpisov)
Za vprašanja v zvezi z izvajanjem javne službe iz drugega člena tega odloka, ki niso posebej urejena s tem odlokom, se uporablja zakon, ki ureja socialno varstvo in na njegovi podlagi sprejeti predpisi.
5. člen
(opredelitev pojmov)
V odloku uporabljeni pojmi imajo enak pomen kot pojmi, uporabljeni v zakonu, ki ureja področje socialnega varstva.
II OBSEG IN VRSTA STORITVE JAVNE SLUŽBE
6. člen
(socialna oskrba na domu)
(1) Socialna oskrba na domu je namenjena upravičencem, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v svojem bivalnem okolju, zaradi starosti, invalidnosti ali kronične bolezni pa se ne morejo oskrbovati in negovati sami, njihovi svojci pa take oskrbe in nege ne zmorejo ali zanju nimajo možnosti.
(2) Socialna oskrba na domu se prilagodi posameznemu upravičencu in obsega naslednje sklope opravil:
– pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih: pomoč pri oblačenju ali slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanju in negi osebnih ortopedskih pripomočkov,
– gospodinjska pomoč: prinašanje enega pripravljenega obroka ali nabava živil in priprava enega obroka hrane, pomivanje uporabljene posode, osnovno čiščenje bivalnega dela prostorov z odnašanjem smeti, postiljanje in osnovno vzdrževanje spalnega prostora,
– pomoč pri ohranjanju socialnih stikov: vzpostavljanje socialne mreže z okoljem, s prostovoljci in s sorodstvom, spremljanje upravičenca pri opravljanju nujnih obveznosti, informiranje ustanov o stanju in potrebah upravičenca ter priprava upravičenca na institucionalno varstvo.
(3) Upravičenec je upravičen do socialne oskrbe na domu, če potrebuje najmanj dve opravili iz dveh različnih sklopov opravil iz prejšnjega odstavka.
III UPRAVIČENCI DO SOCIALNE OSKRBE NA DOMU
7. člen
(upravičenci do socialne oskrbe na domu)
(1) Upravičenci do socialne oskrbe na domu so osebe s stalnim prebivališčem na območju Občine Škofja Loka, ki jim preostale psihofizične sposobnosti omogočajo, da z občasno organizirano pomočjo drugega ohranjajo zadovoljivo duševno in telesno počutje in lahko funkcionirajo v znanem bivalnem okolju tako, da jim vsaj za določen čas ni potrebno institucionalno varstvo v zavodu, v drugi družini ali v drugi organizirani obliki.
(2) Pod pogoji iz prejšnjega odstavka so upravičenci:
– osebe stare nad 65 let, ki zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, niso sposobne za popolnoma samostojno življenje,
– osebe s statusom invalida po zakonu, ki ureja družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb, ki po oceni pristojne komisije ne zmorejo samostojnega življenja, če stopnja in vrsta njihove invalidnosti omogočata občasno oskrbo na domu,
– druge invalidne osebe, ki jim je priznana pravica do tuje pomoči in nege za opravljanje večine življenjskih funkcij,
– kronično bolne osebe in osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja, ki nimajo priznanega statusa invalida, so pa po oceni pristojnega centra za socialno delo brez občasne pomoči druge osebe nesposobne za samostojno življenje,
– hudo bolni otrok ali otrok s težko motnjo v telesnem ali težko in najtežjo motnjo v duševnem razvoju, ki ni vključen v organizirane oblike varstva.
IV ZAGOTAVLJANJE IN IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
8. člen
(oblika zagotavljanja javne službe)
(1) Javna služba iz drugega člena tega odloka se opravlja:
– s sklenitvijo pogodbe z javnim zavodom, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje navedenih storitev,
– s podelitvijo koncesije.
(2) Koncesijo za opravljanje javne službe iz drugega člena odloka se podeli v skladu z določili predpisa, ki ureja koncesije na področju socialnega varstva, pravni oziroma fizični osebi, ki izpolnjuje pogoje po zakonu, ki ureja socialno varstvo. Občinski svet sprejme sklep o razpisu koncesije, v katerem določi vrsto in obseg storitev. Odločbo o podelitvi koncesije izda občinska uprava.
9. člen
(pogodba o izvajanju javne službe)
Z izvajalcem oziroma izvajalci javne službe Občina Škofja Loka sklene ustrezno pogodbo o izvajanju javne službe, v kateri se določijo medsebojne pravice in obveznosti.
10. člen
(dolžnosti izvajalca)
(1) Izvajalec je dolžan izvajati javno službo strokovno in racionalno ter v skladu z veljavno zakonodajo ter veljavnimi standardi in normativi za to področje.
(2) Izvajalec javne službe je dolžan izpolnjevati in zagotavljati kadrovske ter prostorsko tehnične pogoje za izvajanje socialne oskrbe na domu, kot to določajo zakonski in podzakonski predpisi.
(3) Izvajalec javne službe je dolžan voditi osnovno dokumentacijo upravičencev, evidenco dogovorov o trajanju, vrsti in načinu zagotavljanja storitve, dnevnik opravljenih storitev ter podatke o plačilih ali oprostitvah plačil za storitve v skladu z določili zakona, ki ureja socialno varstvo in na njegovi podlagi sprejetih predpisih.
(4) Izvajalec je dolžan občini za potrebe nadzora, poročanja in spremljanja predložiti vse dokumente in zagotoviti vse potrebne podatke, ki so kakor koli povezani z izvedbo javne službe in izkazujejo resničnost, pravilnost in skladnost upravičenih stroškov, dodeljenih za izvajanje javne službe.
(5) O izvajanju javne službe in o porabljenih sredstvih je vsak izvajalec najmanj enkrat letno dolžan občini podati pisno poročilo.
V POSTOPEK UVELJAVLJANJA STORITVE
11. člen
(postopek uveljavljanja storitve)
(1) Storitev socialne oskrbe na domu se začne na zahtevo upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika.
(2) Socialnovarstvena storitev socialne oskrbe na domu je strokovno voden proces in organizirana oblika praktične pomoči, pri kateri sodelujejo vodja oziroma koordinator storitve, neposredni izvajalec socialne oskrbe na domu, upravičenec ter ključni ali odgovorni družinski člani.
(3) Postopek in trajanje socialne oskrbe na domu se izvaja pod pogoji, ki jih določa pravilnik o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev.
12. člen
(dogovor o izvajanju in načinu plačila socialne oskrbe na domu)
(1) Izvajalec javne službe sklene z upravičencem oziroma njegovim zastopnikom dogovor o izvajanju in načinu plačila socialne oskrbe na domu pred pričetkom izvajanja storitev.
(2) V primeru sprememb okoliščin, v katerih je bil sklenjen dogovor, se le-ta lahko ustrezno spremeni. Spremembo sklenjenega dogovora lahko predlaga izvajalec storitve, upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik.
VI VIRI FINANCIRANJA JAVNE SLUŽBE IN NAČIN NJIHOVEGA OBLIKOVANJA
13. člen
(viri financiranja javne službe in način njihovega oblikovanja)
(1) Izvajalec javne službe pridobiva sredstva za izvajanje javne službe:
– iz proračuna občine,
– iz plačil uporabnikov za storitve javne službe,
– iz drugih virov, določenih z zakonom ali odlokom občine.
(2) Občina Škofja Loka zagotavlja v vsakoletnem proračunu sredstva za izvajanje javne službe posameznemu izvajalcu najmanj v višini 50% subvencije k ceni storitve in v višini, za katero je upravičenec oziroma drug zavezanec za plačilo delno ali v celoti oproščen plačila.
VII DOLOČANJE CENE STORITVE IN OPROSTITVE PLAČIL
14. člen
(cena storitve javne službe)
Cena storitve predstavlja tisti del stroškov socialne oskrbe na domu, ki jih je v skladu s predpisom ministra, pristojnega za socialno varstvo, o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev dolžan plačati uporabnik storitev oziroma njegovi zavezanci za plačilo.
15. člen
(zavezanci za plačilo)
Zavezanci za plačilo storitev po tem odloku so poleg upravičenca osebe, ki jih do upravičenca veže preživninska obveznost, ki izhaja iz zakonov ali pogodbenega razmerja.
16. člen
(določanje cene storitve javne službe)
(1) Ceno storitve socialne oskrbe na domu določi organ upravljanja izvajalca javne službe v skladu s predpisom ministra, pristojnega za socialno varstvo.
(2) Izvajalec storitve mora k cenam storitve iz okvira javne službe pridobiti soglasje pristojnega občinskega organa.
17. člen
(delna ali celotna oprostitev plačila storitve)
(1) Upravičenci, ki nimajo lastnih sredstev ali jim ta ne zadoščajo za plačilo storitve socialne oskrbe na domu in nimajo premoženja ali zavezancev, ki bi jih bili po zakonu ali iz kakega drugega pravnega naslova dolžni preživljati, lahko vložijo pri pristojnem centru za socialno delo zahtevo za delno ali celotno oprostitev plačila storitve, ki o oprostitvi odloča v skladu z zakonom, ki ureja pravice iz javnih sredstev in na njegovi podlagi sprejetih predpisih.
(2) Upravičenec, ki je lastnik nepremičnin, lahko uveljavlja oprostitev plačila stroškov za socialno oskrbo na domu le, če v odločbi o oprostitvi plačila dovoli zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnin v korist občine. Ta določba velja za nepremičnine, na katerih uporabnik storitve nima prijavljenega stalnega prebivališča.
VIII PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV
18. člen
(pravice uporabnikov)
Uporabniki imajo pravico do trajnega, nemotenega in kvalitetnega zagotavljanja storitev javne službe, ki je enako dostopna vsem uporabnikom na območju občine.
19. člen
(plačilo storitve)
Upravičenci plačujejo storitve službe socialne oskrbe na domu izvajalcu javne službe na podlagi mesečnega obračuna opravljenih storitev.
Subvencijo k ceni storitve in sredstva v višini oprostitve plačil upravičencev zagotavlja občina izvajalcu javne storitve na podlagi mesečnih zahtevkov.
20. člen
(dolžnost obveščanja)
Vsako spremembo dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za sklenitev dogovora in določitev plačila, je upravičenec ali zavezanec dolžan v petnajstih dneh sporočiti izvajalcu storitve oziroma v primeru oprostitve plačila Centru za socialno delo Škofja Loka.
21. člen
(vračilo neupravičeno pridobljenih sredstev)
Upravičenec, ki je pridobil pravico do celotne ali delne oprostitve plačila storitev socialne oskrbe na domu na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembe stanja, je v skladu z zakonom dolžan vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi, ki veljajo za davke in prispevke, od dneva, ko je neupravičeno pridobil oprostitev plačila oziroma doplačila.
IX NADZOR NAD IZVAJANJEM JAVNE SLUŽBE
22. člen
(nadzor nad izvajanjem javne službe)
(1) Nadzor na delom koncesionarjev in drugih pravnih oseb, ki izvajajo socialno varstvene storitve po tem odloku, organizira in izvaja socialna inšpekcija v okviru organa v sestavi ministrstva, pristojnega za socialno delo.
(2) Pristojni organ občinske uprave občine ima pravico kadarkoli vpogledati v dokumentacijo iz četrtega odstavka 10. člena ter pravico do administrativnega in finančnega spremljanja in vrednotenja izvajanja javne službe ter nadzor nad namensko porabo sredstev iz proračuna občine.
23. člen
(vodenje evidenc)
(1) Izvajalci javne službe morajo voditi evidence v skladu z določili zakona, ki ureja socialno varstvo in na njegovi podlagi sprejetimi predpisi.
(2) Pristojni organ občinske uprave občine ima pravico kadarkoli vpogledati v evidence, ki jih je dolžan voditi izvajalec javne službe, pri čemer je dolžan spoštovati določila zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
X PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o organiziranju službe pomoči na domu in merili za določanje plačil storitev (Uradni list RS, št. 31/98).
25. člen
(veljavnost odloka)
Ta odlok začne veljati 1. 7. 2015.
26. člen
(prehodno obdobje izvajanja javne službe)
Do prenosa izvajanja javne službe po tem odloku se izvaja javna služba na podlagi že sklenjene pogodbe v okviru Centra za socialno delo Škofja Loka po doslej veljavnih predpisih.
Št. 122-0009/2015
Škofja Loka, dne 11. junija 2015
Župan
Občine Škofja Loka
mag. Miha Ješe l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti