Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015

Kazalo

1655. Obvezna razlaga Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota – uradno prečiščeno besedilo, stran 4403.

  
Na podlagi 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – UPB in 49/10) ter na podlagi 87. člena Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 49/10 – uradno prečiščeno besedilo in 110/11 – obvezna razlaga) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na 5. redni seji dne 21. maja 2015 sprejel
O B V E Z N O  R A Z L A G O
Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota – uradno prečiščeno besedilo (Uradni list RS, št. 15/12 z dne 29. 2. 2012)
I.
V Odloku o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota – uradno prečiščeno besedilo (Uradni list RS, št. 15/12 z dne 29. 2. 2012) je v prvem, drugem in tretjem odstavku 32. člena (faznost) sledeče besedilo:
»Izvajanje prostorskih in gradbenih posegov bo potekalo fazno in postopoma, v skladu z zmožnostmi in interesi investitorjev. Pri izvedbi predvidenih objektov je potrebno istočasno urediti tudi vse pripadajoče zunanje površine, kot so dovozi, dostopi, zelenice in parkirišča (razen na območju objektov, ki so predvideni za rušenje). Prav tako je potrebno do funkcionalnega dokončanja predvidenih objektov izvesti vse predvidene spremljevalne objekte in infrastrukturo (v skladu s pridobljenimi smernicami in mnenji pristojnih organov in organizacij).«.
Navedena določila se razlagajo tako, da lahko gradnja poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjskega objekta ob Slomškovi ulici poteka fazno in postopoma, kar pomeni, da se v prvi fazi v primeru, da se gradi samo pritličje, obvezno zgradi tudi kletno etažo.
II.
V 2. členu odloka je navedeno, da lokacijski načrt vsebuje tudi grafični del. Na listu številka 4. grafičnega dela z naslovom UREDITVENA SITUACIJA je v legendi zapisano besedilo:
»poljubna razporeditev pritličnih lokalov in pasaž znotraj gradbene meje«.
Navedeno se razlaga tako, da se pasaže in lokali lahko razporedijo tudi drugače, kot je prikazano v ureditveni situaciji po celem pritličju poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjskega objekta, ker je gradbena meja, ki je v situaciji označena z modro neprekinjeno linijo zarisana po zunanjem obodu celega objekta.
V legendi je poleg zarisane rdeče neprekinjene linije zapisano še besedilo:
»gradbena linija (GL) (toleranca ±1 m)«.
Navedeno se razlaga tako, da te linije označujejo do kod se lahko gradi nad pritličjem.
III.
Prvi odstavek 34. člena govori o odstopanjih v sledečem besedilu:
»Odstopanja od določil lokacijskega načrta in od maksimalnih horizontalnih in vertikalnih gabaritov, ki so povezana s funkcionalnim in arhitektonskim oblikovanjem predvidenega objekta, so možna pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je smiselno preveriti usklajenost predvidene gradnje in določil predmetnega odloka skozi postopek izdaje projektnih pogojev in soglasij pristojnih služb k obravnavani gradnji.«
Navedeno se razlaga tako, da je razporeditev prostorov v pritličju poslovno-storitveno-trgovsko-gostinsko-stanovanjskega objekta lahko fleksibilna in drugačna od zarisanih v ureditveni situaciji.
IV.
Ta obvezna razlaga se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 3505-0005/2015-1(182)
Murska Sobota, dne 21. maja 2015
Župan
Mestne občine Murska Sobota
dr. Aleksander Jevšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti