Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015

Kazalo

1637. Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Mestne občine Celje, stran 4379.

  
Na podlagi 21. in 33. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO), Odloka o proračunu Mestne občine Celje za leto 2015 (Uradni list RS, št. 21/15) ter 10., 32. in 115. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13) župan Mestne občine Celje sprejme
P R A V I L N I K
o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Mestne občine Celje
Namen
1. člen
S tem pravilnikom se določajo postopek dodelitve sredstev, upravičenci, višina sofinanciranja, upravičeni stroški, pogoji, merila in omejitve za nakup in vgradnjo malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) za objekte na območju Mestne občine Celje.
2. člen
Mestna občina Celje skladno z operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Mestni občini Celje kot lokalna skupnost zagotavlja proračunska sredstva za namen sofinanciranja nakupa in vgradnje MKČN (individualnih ali skupinskih), velikost do 50 PE (populacijskih ekvivalentov).
Obseg sredstev za sofinanciranje MKČN se določi v proračunu Mestne občine Celje za posamezno tekoče leto.
Upravičenci
3. člen
Do dodelitve sredstev po tem pravilniku so upravičeni lastniki, investitorji (fizične ali pravne osebe), s stalnim prebivališčem v Mestni občini Celje, kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v Mestni občini Celje ni predvidena izgradnja kanalizacijskega omrežja.
V primeru izgradnje skupne MKČN za več stanovanjskih objektov, je nosilec investicije (vlagatelj) tisti, na katerem zemljišču bo čistilna naprava zgrajena.
Postopek dodelitve sredstev
4. člen
Sredstva za izgradnjo MKČN v Mestni občini Celje se zagotavljajo iz občinskega proračuna, njihovo višino za posamezno leto določi občinski svet z odlokom o proračunu.
Na podlagi določene višine sredstev se objavi javni razpis, ki natančno določa pogoje za dodelitev proračunskih sredstev. Javni razpis se izvede enkrat letno, vloge se vlagajo do konca razpisnega roka, sredstva pa se odobravajo popolnim vlogam do porabe proračunskih sredstev.
5. člen
Če vloga ob vložitvi ni popolna, se prosilca pozove, naj vlogo v roku 8 dni od prejema obvestila dopolni. Če tega ne stori, oziroma je vloga kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga z odločbo zavrže.
Zoper odločbo je mogoča pritožba pri županu občine. Odločitev župana je dokončna.
6. člen
Javni razpis se objavi na občinski spletni strani in v Uradnem listu Republike Slovenije. V javnem razpisu se določi:
I. PREDMET RAZPISA
II. VIŠINA RAZPISANIH SREDSTEV SOFINANCIRANJA
III. UPRAVIČENCI
IV. SPLOŠNI POGOJI IN MERILA ZA PRIDOBITEV SREDSTEV
V. VLOGA ZA RAZPIS
VI. POSTOPEK OBRAVNAVE VLOG
VII. ROK IN NAČIN PRIJAVE
VIII. NADZOR IN SANKCIJE
IX. INFORMACIJE
7. člen
Postopek za dodelitev sredstev v skladu z razpisnimi pogoji vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan za obdobje njegovega mandata. Komisijo sestavljata 2 (dva) predstavnika občinske uprave in 1 (en) zunanji predstavnik iz javnega podjetja Vodovod-kanalizacija d.o.o.
Naloge komisije:
1. odpiranje in pregled vlog,
2. ocena upravičenosti vlog,
3. priprava poročila s predlogom prejemnikov in višine sredstev,
4. druge naloge povezane z uspešno izvedbo razpisa.
Komisija obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge (z vsemi zahtevanimi dokazili) po vrstnem redu prispetja.
Na podlagi pregleda popolnih vlog pripravi komisija seznam upravičencev ter predlog o dodelitvi sredstev najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog.
Na podlagi predloga komisije o dodelitvi sredstev se izda odločba.
Višina sofinanciranja
8. člen
Višina dodeljenih sredstev za sofinanciranje znaša do 50% upravičenih stroškov za postavitev MKČN s kanalizacijo.
Sofinancira se postavitev ene MKČN za en stanovanjski objekt ali večstanovanjski objekt kot tudi postavitev ene MKČN za več stanovanjskih objektov.
Upravičeni stroški
9. člen
Upravičeni stroški sofinanciranja investicije so:
– stroški nakupa MKČN velikosti do 50 PE z vključenimi stroški montaže in njenega prvega zagona z nastavitvijo parametrov.
DDV ni upravičen strošek.
Pogoji in omejitve
10. člen
Osnovni pogoji za sofinaciranje MKČN so:
– MKČN mora biti na delu območja Mestne občine Celje, kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode Republike Slovenije za območje Mestne občine Celje ni predvidena izgradnja kanalizacijskega omrežja;
– MKČN je lahko postavljena tudi na območju predvidenih aglomeracij, ki so določene z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Mestni občini Celje, vendar mora biti na podlagi soglasja javnega podjetja Vodovod-kanalizacija d.o.o. razvidno, da objekt na kanalizacijo ne bo priklopljen;
– vlagatelj mora biti lastnik zemljišča oziroma imeti pridobljeno pravico gradnje;
– da ima objekt veljavno gradbeno dovoljenje za stanovanjski objekt zgrajen po letu 1967 ali potrdilo za stanovanjski objekt zgrajen pred letom 1967 ali da ima objekt na podlagi določil prvega odstavka 197. člena ZGO-1 uporabno dovoljenje;
– lokacija postavitve MKČN mora omogočati dostop in neovirano praznjenje;
– čistilna naprava mora biti vgrajena;
– ob zagonu MKČN mora biti ukinjena obstoječa greznica v skladu s pogoji Javnega komunalnega podjetja Vodovod-kanalizacija d.o.o.;
– upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno MKČN, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen in osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN, ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki in investitorjem;
– lastnik lahko vgradi MKČN z zmogljivostjo do 50 PE, ki je gradbeni proizvod z Izjavo o skladnosti in je izdana v skladu s predpisom, ki ureja potrjevanje skladnosti in označevanje gradbenih proizvodov ali rastlinsko čistilno napravo;
– lastnik MKČN je dolžan pri izvedbi in obratovanju te naprave upoštevati določbe veljavne zakonodaje v RS;
– upravičenci lahko pridobijo sredstva za isto naložbo le enkrat. Kolikor je upravičenec že prejel javna sredstva za isti namen, do sredstev po tem razpisu ni upravičen.
Nakazilo odobrenih sredstev
11. člen
Pred vložitvijo zahtevka mora biti naložba zaključena in plačani vsi računi. Nakazilo sredstev se izvrši na osebni račun upravičenca v roku 30 dni od podpisa pogodbe.
Sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena.
12. člen
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev, skladno z javnim razpisom, izvaja komisija, ki je imenovana s strani župana.
Skrbnik proračunske postavke je odgovorna oseba za vodenje vseh postopkov v zvezi z javnim razpisom.
13. člen
Določbe tega pravilnika se uporabljajo za sofinanciranje stroškov nakupa in vgradnje MKČN, ki bodo vgrajene v času, določenem v razpisni dokumentaciji za tekoče leto.
14. člen
Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva izplačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev,
– da upravičenec tudi po pozivu ni dostavil ocene obratovanja oziroma prvih meritev MKČN.
Končna določba
15. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju MKČN na območju Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 52/13).
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 331-1/2015
Celje, dne 26. maja 2015
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti