Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2015 z dne 24. 4. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2015 z dne 24. 4. 2015

Kazalo

1194. Odlok o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za opremljanje s kanalizacijskim omrežjem v naseljih Podbrezje, Bistrica in Žeje, stran 3201.

Na podlagi 74. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US, 14/15 – ZUUJFO), 17. člena Uredbe o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 80/07), 7. člena Pravilnika o merilih za odmero komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 95/07), 16. člena Odloka o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za Občino Naklo (Uradni list RS, št. 79/11, 85/11) in 12. člena Statuta Občine Naklo (Uradni list RS, št. 88/07, 16/12, 29/12) je Občinski svet Občine Naklo na 4. seji dne 8. 4. 2015 sprejel
O D L O K
o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za opremljanje s kanalizacijskim omrežjem v naseljih Podbrezje, Bistrica in Žeje
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se sprejme program opremljanja stavbnih zemljišč s kanalizacijskim omrežjem za naselja Podbrezje, Bistrica in Žeje (v nadaljnjem besedilu: program opremljanja), ki ga je izdelalo podjetje Domplan, d.d., Bleiweisova 14, Kranj, pod št. projekta UD/200-113/2015, marec 2015.
(2) S programom opremljanja se opredeli komunalna oprema, določi obračunsko območje, izračunajo skupni in obračunski stroški komunalne opreme, izvede preračun obračunskih stroškov opremljanja na enoto mere, izdelajo podlage ter podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka.
2. člen
(1) Določila tega odloka se uporabljajo pri odmeri komunalnega prispevka za novozgrajeno kanalizacijsko omrežje za naselja Podbrezje, Bistrica in Žeje.
(2) Pri odmeri komunalnega prispevka za ostalo komunalno opremo na obravnavanem območju opremljanja se uporablja zadnji veljavni predpis, ki ureja podlage in merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Naklo.
(3) Veljavni predpis, ki ureja podlage in merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Naklo se uporablja tudi pri vseh ostalih vprašanjih, ki s tem odlokom niso posebej oziroma drugače urejena in se nanašajo na razumevanje splošnih določb in pojmov, podlag za odmero komunalnega prispevka, izračun komunalnega prispevka ter drugih posebnih določb glede odmere komunalnega prispevka.
3. člen
V tem odloku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Komunalna oprema so:
– objekti in omrežja infrastrukture za izvajanje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb varstva okolja po predpisih, ki urejajo varstvo okolja,
– objekti in omrežja infrastrukture za izvajanje izbirnih lokalnih gospodarskih javnih služb po predpisih, ki urejajo energetiko, na območjih, kjer je priključitev obvezna,
– objekti grajenega javnega dobra, in sicer: občinske ceste, javna parkirišča in druge javne površine.
2. Komunalni prispevek je plačilo dela stroškov gradnje komunalne opreme, ki ga zavezanka ali zavezanec (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) plača občini.
3. Obračunsko območje posamezne vrste komunalne opreme je območje, na katerem se zagotavlja priključevanje na to vrsto komunalne opreme oziroma območje njene uporabe.
4. Skupni stroški obsegajo vse stroške, ki so povezani s projektiranjem in gradnjo posamezne vrste komunalne opreme na obračunskem območju.
5. Obračunski stroški komunalne opreme so tisti del skupnih stroškov komunalne opreme, ki se financirajo iz sredstev zbranih s plačili komunalnih prispevkov in bodo bremenili določljive zavezance.
6. Izboljšanje opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo pomeni gradnjo tiste vrste komunalne opreme, na katero dotlej lastnik ni mogel priključiti objekta oziroma mu ni bila omogočena njena uporaba.
7. Za parcelo se šteje zemljiška parcela ali njen del, na kateri je možno graditi objekt ali je objekt že zgrajen.
8. Neto tlorisna površina je seštevek vseh tlorisnih površin objekta in se izračuna po standardu SIST ISO 9836.
II. OPREDELITEV VRSTE KOMUNALNE OPREME
9. člen
(1) Na območju naselij Podbrezje, Bistrica in Žeje je bila v letu 2014 zgrajena nova komunalna oprema, in sicer primarno kanalizacijsko omrežje Podbrezje–Bistrica–Žeje, ki se pri Biotehniškem centru Naklo v Strahinju navezuje na obstoječo primarno kanalizacijo. Novo kanalizacijsko omrežje v skupni dolžini 4.700 m je sestavljeno iz gravitacijskega in tlačnega dela ter novega črpališča v Bistrici.
(2) Prikaz novozgrajene komunalne opreme je razviden iz programa opremljanja.
III. OBRAČUNSKO OBMOČJE
10. člen
(1) Obračunsko območje komunalne opreme z oznako KAN-1 je območje, na katerem se zagotavlja priključevanje na to vrsto komunalne opreme, oziroma območje njene uporabe.
(2) Obračunsko območje za kanalizacijsko omrežje je prikazano v grafični prilogi k programu opremljanja.
IV. SKUPNI IN OBRAČUNSKI STROŠKI OPREMLJANJA
11. člen
(1) Skupni stroški novozgrajene komunalne opreme znašajo 847.661,00 EUR po cenah na dan 30. 1. 2015.
(2) Obračunski stroški novozgrajene komunalne opreme so enaki skupnim stroškom zmanjšanim za sredstva pridobljena iz drugih virov oziroma kohezijskega sklada EU v okviru operativnega programa »Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju Zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – 2. sklop« in znašajo skupaj 255.958,17 EUR.
V. PRERAČUN OBRAČUNSKIH STROŠKOV OPREMLJANJA NA ENOTO MERE
12. člen
(1) Obračunski stroški preračunani na enoto mere površine parcele in neto tlorisne površine objekta znašajo:
+-----------------+----------------+----------------------------+
| Komunalna oprema|   Obračunsko   |  Skupaj obračunski stroški |
|                 |     območje    |          (EUR/m2)          |
+-----------------+----------------+--------------+-------------+
|                 |                |      Cp      |     Ct      |
+-----------------+----------------+--------------+-------------+
|  Kanalizacijsko |      KAN_1     |     7,90     |    17,74    |
|     omrežje     |                |              |             |
+-----------------+----------------+--------------+-------------+
VI. MERILA ZA ODMERO KOMUNALNEGA PRISPEVKA
13. člen
(1) Površina parcele se za predvidene objekte v skladu s predpisi prevzame iz projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, za obstoječe objekte pa se upošteva površina parcele na kateri je objekt zgrajen iz uradnih evidenc.
(2) Neto tlorisna površina objekta se za predvidene objekte v skladu s predpisi prevzame iz projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, za obstoječe objekte pa se upošteva neto tlorisna površina po podatkih iz uradnih evidenc. Za objekte, za katere se ne more izračunati oziroma določiti neto tlorisna površina objekta, se komunalni prispevek odmeri le od površine parcele. Tako dobljeno vrednost se ob odmeri pomnoži s faktorjem 2,0.
(3) Faktor dejavnosti se za posamezne vrste objektov določi glede na pretežno namembnost in v skladu z veljavnim predpisom, ki ureja podlage in merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Naklo.
(4) Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno opremo se upošteva tako, da se ugotovi na katero vrsto komunalne opreme lahko zavezanec priključi svoj objekt ali mu je omogočena uporaba določene vrste komunalne opreme. Opremljenost stavbnega zemljišča se ugotovi iz projektne dokumentacije za objekt oziroma na podlagi podatkov lastnika in upravljavca posamezne vrste komunalne opreme.
(5) Razmerje med upoštevanjem deleža parcele (Dp) in deleža neto tlorisne površine objekta (Dt) pri izračunu komunalnega prispevka znaša Dp:Dt = 0,3:0,7.
VII. ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
14. člen
(1) Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor oziroma lastnik objekta, ki se na novo priključuje na komunalno opremo ali ki povečuje neto tlorisno površino objekta ali spreminja njegovo namembnost.
(2) S plačilom komunalnega prispevka so poravnani vsi stroški priključevanja objekta na komunalno opremo, razen gradnje tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti.
15. člen
(1) Komunalni prispevek se za predvidene objekte odmeri na zahtevo zavezanca ali po uradni dolžnosti pred izdajo gradbenega dovoljenja. Rok za izdajo odločbe je 15 dni po vloženi popolni vlogi, o izdani odločbi pa občina obvesti tudi upravno enoto.
(2) Komunalni prispevek se za obstoječe objekte zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo odmeri po uradni dolžnosti.
(3) Obstoječim objektom, katerim je bila izdana odmerna odločba po uradni dolžnosti zaradi izboljšanja opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalno opremo, občina na zahtevo zavezanca omogoča možnost obročnega plačila komunalnega prispevka v največ 24 mesečnih obrokih brez obresti. Občina v ta namen sprejme podrobnejše kriterije za obročno plačilo komunalnega prispevka.
16. člen
(1) Komunalni prispevek se za opremljanje s kanalizacijskim omrežjem izračuna na naslednji način:
KP = (A(parcela) * Cp * Dp) + (K(dejavnost) * A(tlorisna) * Ct * Dt)
(2) Zgornje oznake pomenijo:
    KP              izračunani komunalni prispevek
                    za komunalno opremo,
    A(parcela)      površina parcele,
    A(tlorisna)     neto tlorisna površina objekta,
    Cp              obračunski stroški, preračunani
                    na m2 parcele,
    Ct              obračunski stroški, preračunani
                    na m2 neto tlorisne površine objekta,
    Dp              delež parcele pri izračunu komunalnega
                    prispevka,
    Dt              delež neto tlorisne površine objekta
                    pri izračunu komunalnega prispevka,
    K(dejavnosti)   faktor dejavnosti.
17. člen
(1) Obračunski stroški opremljanja kvadratnega metra parcele (Cp) in kvadratnega metra neto tlorisne površine (Ct) se pri odmeri komunalnega prispevka indeksirajo z uporabo povprečnega letnega indeksa cen za posamezno leto, ki ga objavlja Združenje za gradbeništvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije pod »Gradbena dela – ostala nizka gradnja«.
(2) Kot izhodiščni datum za indeksiranje se uporablja datum uveljavitve tega odloka.
18. člen
V skladu z veljavnimi predpisi, ki urejajo podlage in merila za odmero komunalnega prispevka na območju Občine Naklo se smiselno upoštevajo tudi vse ostale določbe, ki se nanašajo na oprostitve, olajšave in plačila komunalnega prispevka ter pogoje priključevanja obstoječih objektov na novozgrajeno komunalno opremo.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19. člen
Program opremljanja je na vpogled na sedežu Občine Naklo.
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-0016/2015-6
Naklo, dne 8. aprila 2015
Župan
Občine Naklo
Marko Mravlja l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti