Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2015 z dne 24. 4. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2015 z dne 24. 4. 2015

Kazalo

1190. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota, stran 3177.

Na podlagi 57., 61.a in 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju ZPNačrt (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B in 108/09; 80/10 – ZUPUDPP (106/10 – popr.), 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13 Skl. US: U-I-43/13-8 in 14/15 – ZUUJFO) in na podlagi 21. in 33. člena Zakona o lokalni samoupravi – (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US: U-I-427/06-9, 79/09, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19, 51/10, 84/10 Odl. US: U-I-176/08-10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) ter 31. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – UPB, 49/10) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
S K L E P
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota
1. člen
(splošno)
(1) S tem sklepom župan Mestne občine Murska Sobota določa začetek in način priprave sprememb in dopolnitev Odloka o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota (v nadaljevanju spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta).
(2) Pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta je Zakon o prostorskem načrtovanju in Pravilnik o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
(3) Prostorski akt, katerega se s tem postopkom spreminja in dopolnjuje, je bil sprejet z Odlokom o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota (Uradni list RS, št. 9/00 z dne 1. 2. 2000).
(4) Z uveljavitvijo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta se bo delno preklical prostorski akt kot je navedeno v tretjem odstavku tega člena, v delu, ki se bo na novo definiral.
(5) V skladu s 96. členom ZPNačrt se bo novi akt spremembe in dopolnitve Odloka o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota štel za občinski podrobni prostorski načrt (OPPN).
2. člen
(ocena stanja in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
(1) V Odloku o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Murska Sobota – OPN (Uradni list RS, št. 63/14) je predmetno območje opredeljeno kot stavbno s podrobno namensko rabo PC – površine cest. Enote urejanja prostora so PPM9, PPM10, PPM11 in PPM12 in je zanje navedeno, da je v veljavi izvedbeni prostorski akt Odlok o lokacijskem načrtu za južno zbirno cesto Murska Sobota (Uradni list RS, št. 9/00). OPN vsebuje še sledeča določila: V enoti PPM12 se začasno, do izvedbe ceste ohranja vrtičkarstvo, novih objektov se ne sme postavljati; v enoti urejanja PPM 10 je črna točka povozov dvoživk, zato je ob rekonstrukciji križišča treba urediti ustrezen prehod za dvoživke. Lokacija je razvidna iz grafične priloge prikaza stanja prostora: Prikaz režimov in enot urejanja prostora. V območju enot urejanja PPM 9 in PPM 12 je evidentirana kulturna dediščina.
(2) Na predmetnem območju, kjer je po veljavnem prostorskem aktu predvidena gradnja nove zbirne ceste, investitor želi zgraditi v neposredni bližini in v območju navedenega izvedbenega akta, srednje napetostni – SN 20 kV kablovod. Ta bo sicer potekal od RTP 110/20 kV MS do TP 20/0,4 kV SOBOTA CERTUS (t-334). Veljavni odlok sicer vsebuje določbe o umestitvi nekaterih elektro omrežij, vendar ne takšnega kot ga sedaj načrtuje investitor. Čeprav določbe veljavnega akta dovoljujejo tudi nekatera odstopanja, predmetnega srednje napetostnega kablovoda ni dovoljeno graditi. Za pridobitev gradbenega dovoljenja je tako potrebna sprememba določb veljavnega akta.
(3) Ker se spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta nanašajo samo na posamični poseg v prostor, ki ne vpliva na celovitost načrtovanih prostorskih ureditev ter na rabo sosednjih zemljišč in objektov, se izvede skrajšani postopek sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta.
3. člen
(vsebina in oblika sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
(1) Predmet izdelave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta je izdelati nove prostorsko izvedbene pogoje, ki bodo smiselno in ustrezno postavila določila za umestitev novega srednje napetostnega – SN 20 kV kablovoda v območje, kjer je predvidena gradnja južne zbirne ceste.
(2) V spremembah in dopolnitvah lokacijskega načrta se bodo na novo definirali pogoji izvedbe v skladu s pogoji iz smernic posameznih pristojnih služb.
(3) Načrtovalec sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta je poleg izdelave vseh strokovnih podlag, dolžan podajati obrazložitve in utemeljitve k predlaganim ureditvam ter sodelovati na javnih obravnavah in drugih telesih v postopku izdelave prostorskega akta. V sodelovanju s pripravljavcem prostorskega akta pripravi tudi stališča do pripomb iz javne obravnave. Načrtovalec sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta bo moral predati pripravljavcu, to je Mestna občina Murska Sobota, po objavi sprejetega odloka v Uradnem listu RS, štiri izvode akta v analogni obliki in vsaj enem izvodu v digitalni obliki, tako tekstualni kot grafični del, le-tega pa v programu, ki ga uporablja pripravljavec.
4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
(1) Za potrebe izdelave osnutka spremembe prostorskega akta je izdelana projektna zasnova pri podjetju ZEU-DNI d.o.o. iz Murske Sobote, ki bo obenem po pooblastilu investitorja Elektro Maribor d.d. tudi načrtovalec spremembe prostorskega akta. Pri načrtovanju akta je potrebno upoštevati tudi veljavne občinske in državne prostorske akte, ki mejijo ali sekajo to območje. Za ureditev železniške proge je bil sprejet državni prostorski akt, in sicer Uredba o državnem prostorskem načrtu za elektrifikacijo in rekonstrukcijo železniške proge Pragersko–Hodoš, (Uradni list RS, št. 51/09 z dne 3. 7. 2009). 12. člen uredbe govori o križanjih železniške proge Pragersko–Hodoš z državnimi cestami. V uredbi so že zajeta določila, da se mora upoštevati občinski lokacijski načrt za načrtovano južno zbirno cesto Murska Sobota.
(2) Kolikor bodo potrebne dodatne strokovne podlage na podlagi zahtev nosilcev urejanja prostora, jih mora zagotoviti investitor.
5. člen
(postopek in roki priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
V skladu z 61.a členom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt-A), (Uradni list RS, št. 108/09) se izvede skrajšani postopek priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta.
Izvedejo se naslednji postopki:
– objava Sklepa o začetku priprave akta
– priprava osnutka prostorskega akta
– pridobitev smernic v roku 15 dni in odločitev o CPVO
– dopolnitev osnutka akta v skladu z zahtevami iz podanih smernic
(in morebitna priprava okoljskega poročila)*
– preverba kakovosti morebitnega okoljskega poročila (CPVO)*
– Javno naznanilo s sklepom o 15-dnevni javni razgrnitvi vsaj 7 dni pred pričetkom
– javna razgrnitev vsaj 15 dni in javna obravnava
– stališča do podanih pripomb
– I. obravnava na seji Mestnega sveta
– priprava predloga akta
– pridobitev mnenj na usklajen predlog akta v roku 15 dni
– Sklep o potrditvi sprejemljivosti vplivov izvedbe akta na okolje (CPVO)*
– II. obravnava in sprejem akta z odlokom na seji Mestnega sveta
– objava odloka v Uradnem listu RS
* pri morebitni izdelavi CPVO se postopek podaljša
6. člen
(nosilci urejanja prostora)
(1) Državni nosilci urejanja prostora so:
– RS, Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana
– RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Oddelek porečja reke Mure, Slovenska 2, 9000 Murska Sobota
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo; Langusova ulica 4; 1535 Ljubljana (za državne ceste)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo; Langusova ulica 4; 1535 Ljubljana (za železnice)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za infrastrukturo; Langusova ulica 4; 1535 Ljubljana (za letalstvo)
– Ministrstvo za infrastrukturo, Direktorat za energijo; Langusova ulica 5; 1000 Ljubljana
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Pobreška cesta 20a, 2000 Maribor
– Zavod za gozdove Slovenije Območna enota Murska Sobota, Ulica arhitekta Novaka 17, 9000 Murska Sobota
– Elektro Maribor, Javno podjetje za distribucijo električne energije d.d., OE Murska Sobota, Lendavska 31, 9000 Murska Sobota
– Telekom Slovenije, Sektor za upravljanje omrežja, Center za vzdrževanje omrežja Murska Sobota, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota.
(2) Pristojnost po Zakonu o varstvu okolja:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za celovito presojo na okolje, Dunajska cesta 22, Ljubljana; v skladu z določili ZPNačrt in Zakona o varstvu okolja ministrstvo odloči, ali je za predmetni prostorski akt potrebno izvesti celovito presojo vplivov njegove izvedbe na okolje.
(3) Lokalni nosilci urejanja prostora:
– Mestni plinovodi, distribucija plina d.o.o., Slomškova ul. 33, 9000 Murska Sobota
– Komunala, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– Vodovod Murska Sobota, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota
– UPC TELEMACH, širokopasovne komunikacije d.o.o., Poslovalnica Murska Sobota, Lendavska ulica 29, 9000 Murska Sobota
– T-2, d.o.o.; Streliška cesta 150, Maribor
– Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa ulica 2, 9000 Murska Sobota.
(4) Osnutek prostorskega akta poslati v vednost na naslov:
– Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije; Stegne 7, p. p. 418; 1001 Ljubljana.
(5) V postopek se lahko vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, če se v postopku priprave tega prostorskega akta izkaže, da ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
(6) Nosilci urejanja prostora pri pripravi prostorskih aktov sodelujejo tako, da:
– predložijo svoje razvojne potrebe, ki se nanašajo na prostor;
– zagotavljajo strokovne podlage za podane razvojne potrebe za prostorske akte s svojega delovnega področja;
– izdajajo smernice in mnenja k prostorskim aktom;
– sodelujejo v postopkih usklajevanja načrtovanih prostorskih ureditev.
(7) Nosilci urejanja prostora so pripravljavcem prostorskih aktov na njihovo zahtevo dolžni posredovati vse razpoložljive podatke, ki se nanašajo na prostor, ter morebitne usmeritve, priporočila in pojasnila s svojih delovnih področij.
(8) Nosilci urejanja prostora so dolžni v 15 dneh od prejema poziva na predloženi osnutek sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta podati smernice za načrtovanje. V primeru, da v 15 dneh nosilci urejanja prostora ne podajo smernic, se šteje, da smernic nimajo, v tem primeru mora načrtovalec prostorske ureditve upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
(9) Na usklajen predlog sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta morajo nosilci urejanja prostora v 15 dneh podati svoje mnenje. V primeru, da nosilci urejanja prostora v 15 dneh svojega mnenja niso podali, se šteje, da soglašajo s predlagano prostorsko ureditvijo.
7. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta)
Finančna sredstva za izdelavo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta ter vseh strokovnih podlag in idejnih zasnov, ki jih bodo zahtevali nosilci urejanja prostora, vključno z okoljskim poročilom oziroma vsemi potrebnimi podlagami v okviru postopka CPVO (kolikor bo le-ta potrebna) zagotovi investitor Elektro Maribor d.d., podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Vetrinjska ulica 2, 2000 Maribor.
8. člen
(začetek veljavnosti sklepa)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in v svetovnem spletu na naslovu: http://www.murska-sobota.si ter začne veljati z dnem objave.
Št. 3505-0003/2015-2(182)
Murska Sobota, dne 7. aprila 2015
Župan
Mestne občine Murska Sobota
dr. Aleksander Jevšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti