Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015

Kazalo

1064. Pravilnik o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor, stran 2828.

Na podlagi 32.a člena Zakona o visokem šolstvu (ZViS, Uradni list RS, št. 32/12 – UPB7) in 16. člena Statuta Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor (AMEU-ECM) je Upravni odbor na 29. redni seji dne 10. 3. 2015 sprejel dopolnitev in prečiščeno besedilo, kot sledi
P R A V I L N I K
o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor
1. člen
Pravilnik o vsebini in obliki diplom ter potrdil o izobraževanju na Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor (v nadaljevanju: pravilnik) določa obliko, vsebino in postopek za izdajo diplom, potrdil o opravljenem izpopolnjevanju po študijskem programu za izpopolnjevanje in potrdil o drugih oblikah izobraževanja na samostojnem visokošolskem zavodu.
2. člen
Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor (v nadaljevanju: AMEU-ECM) izdaja naslednje diplome in potrdila o izobraževanju:
– diplome,
– dvojnike diplom in
– potrdila o opravljenih izpopolnjevanjih po študijskih programih za izpopolnjevanje.
Listine navedene v prvem odstavku tega člena so javne listine.
Javne listine so tudi potrdila o opravljenih izpitih, ki jih študentom ali diplomantom izda AMEU-ECM.
3. člen
Diploma se izda po opravljenih obveznostih študijskega programa za pridobitev izobrazbe na posebnem papirju z digitalnim vodnim žigom, na katerem je kot podlaga odtisnjen znak AMEU-ECM in suhim žigom AMEU-ECM na levis strani spodaj.
Sestavni del diplome je »Priloga k diplomi«. Sestavine obrazca »Priloga k diplomi« določa Pravilnik o prilogi k diplomi (Uradni list RS, št. 56/07 in 39/12).
4. člen
AMEU-ECM podeljuje diplome o zaključenih študijskih programih prve stopnje (visokošolski strokovni in univerzitetni študijski program) in druge stopnje (magistrski študijski program) ter tretje stopnje (doktorski študijski program).
5. člen
Diploma vsebuje:
– ime in priimek kandidata ter datum in kraj njegovega rojstva,
– datum diplomiranja,
– ime akreditiranega študijskega programa ter smer oziroma področje, kadar ima študijski program več smeri ali področij,
– polno ime samostojnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea – Evropski center, Maribor, na katerem je študij potekal,
– pridobljeni strokovni naziv.
V spodnjem delu ima diploma zaporedno številko, datum diplomiranja, datum izdaje, pečat AMEU-ECM, suhi žig ter podpis predsednika AMEU-ECM. Diploma druge stopnje (magistrski študijski program) ter tretje stopnje (doktorski študijski program) vsebuje poleg podpisa predsednika AMEU-ECM še podpis predstojnika smeri in podpis predsednika Alma Mater Europaea – of the Europaean Academy of Sciences and Arts.
Dimenzija diplome je 210 mm x 297 mm.
Natančnejša oblika diplomske listine je razvidna iz vzorcev v prilogah. Vzorec priloge A je veljal od 10. 1. 2014 do 10. 3. 2015. Od 10. 3. 2015 dalje velja vzorec priloge B.
6. člen
Po opravljenih obveznostih na akreditiranem študijskem programu za izpopolnjevanje, ki ga izvaja AMEU-ECM, izda AMEU-ECM kandidatu potrdilo.
Potrdilo, ki je natisnjeno na papirju z znakom AMEU-ECM, vsebuje:
– ime in priimek kandidata,
– datum in kraj njegovega rojstva,
– naziv programa in njegovo trajanje, izvajalca programa, lahko pa tudi pričakovane učne izide.
Potrdilo ima podpis predsednika AMEU-ECM.
7. člen
Vse diplome in potrdila, ki jih izda AMEU-ECM so javne listine in so sestavljene v slovenskem jeziku. Diploma je sestavljena tudi v angleškem jeziku.
Priloga k diplomi, ki je sestavni del diplome, je sestavljena v slovenščini in angleščini na posebnem obrazcu, ki ga predpiše minister, pristojen za visoko šolstvo, na predlog Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu.
8. člen
O izdanih diplomah in potrdilih AMEU-ECM vodi posebno evidenco v skladu z zakonom in posebnimi predpisi.
9. člen
Če se pojavi utemeljen sum, da imetnik diplome ali potrdila ni opravil s študijskim programom predpisanih obveznosti, uvede AMEU-ECM skladno z veljavnimi predpisi ustrezne postopke.
10. člen
AMEU-ECM izda dvojnik diplome diplomantu, ki je ustrezno preklical izgubljeno, uničeno ali odtujeno diplomo, če je iz evidence, ki jo vodi AMEU-ECM, razvidno, da mu je bil po končanih študijskih obveznostih izdan izvirnik diplome.
Dvojnik diplome se izda na papirju, ki se v danem trenutku uporablja za izdajo diplom AMEU-ECM, s tem, da je v gornjem desnem kotu na prvi strani napisano, da gre za dvojnik.
Na prvi strani dvojnika diplome se z izjemo zaporedne številke navedejo podatki, ki jih mora po tem pravilniku vsebovati diploma, s tem, da se namesto lastnoročnega podpisa pri podpisniku zapiše »l.r.«.
Na hrbtni strani dvojnika diplome predsednik AMEU-ECM podpiše klavzulo o skladnosti podatkov dvojnika diplome s podatki evidence, na temelju katere se dvojnik diplome izdaja. Na hrbtni strani dvojnika diplome se odtisne pečat ECM.
V evidenco o izdanih diplomah se vpiše podatek o izdanem dvojniku diplome, skupaj s podatki o preklicu izvirnika.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsednik Upravnega odbora AMEU-ECM
Smiljan Perovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti