Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015

Kazalo

1027. Odlok o tržnicah in prodaji blaga izven prodajaln v Občini Kostanjevica na Krki, stran 2752.

Na podlagi 6. člena Zakona o trgovini (Uradni list RS, št. 24/08), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – UPB), 12. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 37/09) in 14. člena Statuta Občine Kostanjevica na Krki (Uradni list RS, št. 49/14) je Občinski svet Občine Kostanjevica na Krki na 4. redni seji dne 26. 3. 2015 sprejel
O D L O K
o tržnicah in prodaji blaga izven prodajaln v Občini Kostanjevica na Krki
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se ureja prodaja blaga zunaj prodajaln, to je prodaja blaga na premičnih stojnicah, prodaja s prodajnimi avtomati, potujočimi prodajalnami v Občini Kostanjevica na Krki in na tržnici Kostanjevica na Krki ter se določa najemnika tržnice Kostanjevica na Krki, njegove pravice in obveznosti ter opredeli podrobnosti povezane s prodajnimi mesti, prodajalci, proizvodi, ki se prodajajo v sklopu tržne dejavnosti.
(2) Prodaja blaga zunaj prodajaln se opravlja v skladu s predpisi, ki urejajo prodajo blaga zunaj prodajaln in predpisi, ki urejajo zdravstveno ustreznost in varnost živil ter v skladu z določili tega odloka.
II. PRODAJA NA PREMIČNIH STOJNICAH, S PRODAJNIMI AVTOMATI ALI S POTUJOČO PRODAJALNO
2. člen
(1) Prodaja blaga na premičnih stojnicah, s prodajnimi avtomati ali s potujočo prodajalno se na območju Občine Kostanjevica na Krki opravlja na javnih površinah, ki so v lasti ali v upravljanju Občine Kostanjevica na Krki (v nadaljevanju: občina).
(2) Prodaja se lahko opravlja tudi na zasebnih površinah. V primerih, določenih z odlokom o javnih cestah in drugih javnih površinah, je potrebo poleg soglasja lastnika pridobiti tudi soglasje občine.
(3) Občina, v skladu z odlokom, ki ureja javne ceste in javne površine, določi prostor in časovni termin prodaje blaga ter v primerih iz prvega odstavka tega člena tudi obveznost plačila pripadajoče takse ali najemnine. Soglasje se izda za občasno ali posamično prodajo, in sicer najdlje za obdobje enega leta.
(4) Za prodajo blaga zunaj prodajaln se šteje tudi prodaja blaga na prireditvah, vključno s sejmi, shodi in podobno. V teh primerih lahko organizator pridobi pisno soglasje za vse prodajalce.
(5) Prodaja zunaj prodajaln lahko poteka samo na način, določen v soglasju, na lokaciji, na način in v rokih, ki so določeni v soglasju. Po koncu prodaje mora prodajalec odstraniti vso opremo, blago in odpadke ter povrniti površine v prejšnje stanje.
3. člen
(1) Prodajajo lahko:
– kmetovalci, ki sami pridelujejo ali proizvajajo pridelke in izdelke,
– posamezniki, ki opravljajo gospodarsko dejavnost domače obrti in prodajajo proizvode lastne proizvodnje,
– nabiralci gozdnih sadežev, zdravilnih zelišč in cvetja,
– društva in humanitarne organizacije,
– posamezniki, ki prodajajo rabljene predmete (starine),
– druge fizične in pravne osebe, ki so registrirane za opravljanje trgovine na drobno zunaj prodajaln.
(2) Pred pričetkom prodaje na premičnih stojnicah, s prodajnimi avtomati ali s potujočo prodajalno mora v primerih, določenih v drugem členu tega odloka, prodajalec pridobiti soglasje občine ali pa ga pridobi najemnik tržnice za vse prodajalce skupaj. Vlogo mora občini oddati najmanj 10 dni pred začetkom nameravane prodaje, z izjemo vloge za pridobitev soglasja za prodajo hitro pokvarljivega sezonskega blaga, ki jo mora prodajalec oddati najmanj 5 dni pred začetkom nameravane prodaje. V vlogi mora navesti:
– podatke o prodajalcu,
– vrsto blaga, ki se bo prodajala,
– lokacijo, kjer se bo prodaja opravljala (naslov ali par. št. in podobno),
– način prodaje zunaj prodajaln, opis ali fotografijo prodajnega mesta,
– časovno obdobje prodaje (navedba dni in ur prodaje).
(3) Občina lahko odreče izdajo soglasja predvsem zaradi prostorske neprimernosti ali neustrezne namembnosti predlagane površine, če stranka nima poravnanih svojih zapadlih obveznosti do občine, če je predlagani način prodaje neustrezen ali prodajno mesto neprimerno ali je bila podana kršitev pogojev iz predhodno izdanih soglasij.
III. LOKACIJA IN OBRATOVALNI ČAS TRŽNICE
4. člen
(1) Tržnica s fiksno postavljenimi stojnicami posluje na urejenem tržnem prostoru, ki se nahaja na naslovu Kambičev trg 5, Kostanjevica na Krki, parc. št. 7641, prostori v pritličju, in so last Občine Kostanjevica na Krki.
(2) Trgovanje na tržnici je prosto in se opravlja s predpisi, ki urejajo prodajo in predpisi, ki urejajo zdravstveno ustreznost in varnost živil ter v skladu z določili tega odloka.
(3) Občasna tržnica se organizira po potrebi in podlagi vloge najemnika tržnih prostorov in ob soglasju Občine Kostanjevica na Krki.
5. člen
Tržni red tržnice v Kostanjevici na Krki sprejme najemnik tržnice in potrdi župan, najkasneje v enem mesecu po uveljavitvi odloka.
6. člen
(1) Tržnica obratuje po obratovalnem času, ki je določen v tržnem redu.
(2) Obratovalni čas tržnice mora biti pritrjen na vidnem mestu na tržnici.
(3) Obratovalni čas tržnice se lahko glede na potrebe kupcev ali prodajalcev spremeni.
7. člen
Prodajalci na tržnici so stalni ali občasni. Stalni prodajalci so tisti, ki vse leto opravljajo prodajo ali vsako leto v sezoni vezano vsaj tri mesece. Drugi prodajalci so občasni.
8. člen
(1) Prodajno mesto se lahko najame dnevno po plačilu dnevne pristojbine ali na podlagi pogodbe med najemnikom tržnice in stalnim prodajalcem, v kateri je določena pristojbina za pogodbeno obdobje.
(2) Višino pristojbin za uporabo prodajnih mest določa župan na predlog najemnika tržnice.
(3) S stalnimi prodajalci najemnik tržnice sklene pisno pogodbo za določeno obdobje. Stalnim prodajalcem najemnik tržnice določi prodajna mesta, v pogodbi se določi obratovalni čas in zahteve glede opremljenosti in urejenosti prodajnega mesta. Pristojbine za uporabo tržnega prostora plača stalni prodajalec v roku in na način, ki je naveden v pogodbi. Prodajalci lahko rezervirajo najem posameznega prodajnega mesta za najmanj mesec dni vnaprej proti plačilu posebne pristojbine za rezervacijo prodajnega mesta. Če prodajalec ne zasede pogodbenega prodajnega mesta do ure, določene v tržnem redu, lahko najemnik tržnice za tisti dan na ta prodajni prostor razporedi drugega prodajalca. Plačanega zneska storitve javne službe se v takem primeru ne vrne.
(4) Občasni prodajalec s plačilom pristojbine in podpisom izjave, da izpolnjuje pogoje za prodajo na tržnici, pridobi prostor in pravico za prodajo. Prodajalec se tudi s podpisom izjave zaveže, da bo spoštoval tržni red.
(5) Prodajni prostori se oddajajo za določen čas.
IV. PRODAJA BLAGA
9. člen
(1) Na tržnici se trguje z živilskimi in neživilskim izdelki:
– živila so žita in mlevski izdelki, vrtnine, meso in mesni izdelki, ribe in ribji izdelki, mleko in mlečni izdelki, rastlinska olja (olivno, bučno …), sadje in izdelki iz sadja, brezalkoholne in alkoholne pijače, gobe in gozdni sadeži, med in izdelki iz medu, zdravilna in druga zelišča ter izdelki iz zelišč in druga živila rastlinskega in živalskega izvora,
– neživilski izdelki so cvetje, semena, sadike vrtnin, sadja in okrasnih rastlin, izdelki domače in umetne obrti, novoletne smreke, knjige, časopis, revije in razno blago v skladu z določili pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti.
(2) Prednost prodaje imajo lokalno pridelani pridelki in živila.
(3) Za prodajo živilskih in neživilskih izdelkov morajo biti izpolnjeni tudi pogoji, določeni z drugimi predpisi.
(4) Z dovoljenjem najemnika tržnice se lahko na tržnici prodaja tudi drugo blago.
10. člen
Registrirani trgovci in gostinci ter druge pravne in fizične osebe morajo izpolnjevati veljavno zakonsko predpisane pogoje za prodajno na tržnici in sejmu.
11. člen
Na tržnici je dovoljeno prodajati blago, ki izpolnjuje vse zakonsko določene pogoje za prodajo. Za blago, ki ne ustreza zakonskim pogojem, odgovarja prodajalec.
V. PRAVICE IN DOLŽNOSTI PRODAJALCEV
12. člen
(1) Prodajalci morajo svoja prodajna mesta vidno opremiti s cenikom in nazivom oziroma imenom ter sedežem oziroma naslovom prodajalca.
(2) Prodajalci morajo biti oblečeni v skladu s predpisi, ki veljajo za prodajo izdelkov, ki jih tržijo. Skrbeti morajo za higieno in urejen videz prodajnega mesta, da niso vinjeni, preglasni, nedostojnega vedenja, vsiljivi do kupcev ali drugih prodajalcev na tržnici in da ne kršijo javnega reda in miru.
(3) Prodajalci so dolžni meriti in tehtati blago z merili, ki so predpisana ali pa običajna za merjenje določene vrste blaga. Merila morajo izpolnjevati zakonsko določene pogoje.
(4) Prodajalci so dolžni vzdrževati red in čistočo na svojih prodajnih mestih. Po poteku tržnega časa in ko je blago prodano, so prodajalci dolžni zapustiti prodajno mesto, odstraniti neprodano blago, embalažo in odpadke pa ustrezno ločiti in odložiti v ustrezen zabojnik.
13. člen
Prodajalec:
– je dolžan spoštovati določila tega odloka in tržnega reda,
– je dolžan plačati pristojbino, razen če je to drugače odločeno s strani najemnika tržnice,
– je dolžan biti urejen na prodajnem mestu,
– ne sme prodajati izdelkov, ki jih ni dovoljeno prodajati,
– ne sme oddati prodajnega prostora drugemu prodajalcu brez predhodne potrditve s strani najemnika tržnice,
– ne sme postaviti svojega blaga ali embalaže na prehode med prodajnimi prostori, ker mora zagotavljati neoviran prehod,
– ne sme samovoljno zasedati in širiti prodajnega mesta.
VI. PRAVICE IN DOLŽNOSTI NAJEMNIKA TRŽNICE
14. člen
Najemnik tržnice:
– organizira in vodi poslovanje na tržnici,
– določi urnik delovanja tržnice v okviru določil tržnega reda,
– oblikuje cene storitev in pristojbine,
– sklepa dogovore oziroma pogodbe s prodajalci na tržnici,
– razporeja in oddaja v najem tržne površine oziroma prodajna mesta,
– skrbi za urejenost tržnice, uporabnost tržne opreme in za čistočo.
15. člen
Najemnik tržnice lahko odpove uporabo prodajnega mesta prodajalcem, ki kršijo določila tega odloka, predvsem zaradi:
– neurejenosti na prodajnem mestu,
– dajanja prodajnih mest drugim v najem,
– večkratnega poskusa prodaje blaga oporočne kvalitete,
– prodaje izdelkov, ki jih ni dovoljeno prodajati,
– nespodobnega obnašanja do drugih prodajalcev, kupcev ali najemnika tržnice,
– samovoljnega zasedanja prodajnega mesta ali širitve prodajnega mesta,
– drugih kršitev tržnega reda, odloka, predpisov, ki urejajo poslovanje na tržnici.
VII. NADZOR
16. člen
(1) Nadzor nad trgovanjem na tržnici opravljajo pristojne inšpekcijske službe v okviru svojih pristojnosti in najemnik tržnice.
(2) Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka in tržnega reda opravlja Medobčinski inšpektorat in redarstvo.
(3) Kontrolo dokumentacije, ki je pogoj za prodajo na tržnici, izvaja najemnik tržnice, ki hrani tudi kopije dokumentacije.
(4) Prodajalec je dolžan najemniku tržnice na njegovo zahtevo predložiti dokumente, ki so potrebni za prodajo na tržnici.
17. člen
(1) Prodajalci lahko na tržnico dovažajo le očiščeno in za prodajo pripravljeno blago, ki mora biti hranjeno v čisti embalaži, ki preprečuje razsutje blaga.
(2) Skladiščenje blaga na tržnici ni dovoljeno. Po končanem tržnem dnevu morajo prodajalci odstraniti vse blago s tržnih površin in tal.
18. člen
Ta odlok in obratovalni čas tržnice morata biti pritrjena na vidnem mestu na tržnici skupaj s cenikom objavljena tudi na spletni strani najemnika tržnice.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
19. člen
(1) Z globo 200,00 EUR se kaznuje posameznika za posamezno alinejo, če:
– ne pridobi soglasja najemnika tržnice ali lastnika prostora,
– ne spoštuje določil tega odloka ali tržnega reda,
– samovoljno širi ali spreminja lokacijo svojega prodajnega prostora,
– oddaja svoj prodajni prostor drugemu prodajalcu brez predhodne potrditve s strani najemnika tržnice,
– po končani prodaji za seboj ne pospravi prodajnega prostora in ne odstrani svoje opreme in blaga skupaj s prodano embalažo.
(2) Z globo 600,00 EUR se kaznuje pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
IX. PREHODNE DOLOČBE
20. člen
Najemnika tržnice se določi najkasneje v roku enega meseca po uveljavitvi odloka. Pogodbo z najemnikom tržnice sklene župan.
X. KONČNA DOLOČBA
21. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1/2015
Kostanjevica na Krki, dne 26. marca 2015
Župan
Občine Kostanjevica na Krki
Ladko Petretič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti