Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2015 z dne 10. 4. 2015

Kazalo

999. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja, stran 2710.

Na podlagi 4.a člena, osmega, devetega in enajstega odstavka 10. člena, drugega odstavka 11. člena, šestega odstavka 12. člena, dvanajstega odstavka 22. člena in drugega odstavka 26. člena Zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin (Uradni list RS, št. 25/05 – uradno prečiščeno besedilo, 41/09, 32/12 in 90/12 – ZdZPVHVVR) ter tretjega odstavka 12. člena, 50. člena in drugega odstavka 95. člena Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 62/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/10 in 40/14 – ZIN-B) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja
1. člen
V Pravilniku o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Uradni list RS, št. 45/13) se v 1. členu za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Ta pravilnik določa tudi meje posebno nadzorovanega območja za verticilijsko uvelost hmelja, ki jo povzročata glivi Verticillium albo-atrum in Verticillium dahliae (v nadaljnem besedilu: verticilijska uvelost hmelja), zahteve za neokuženo enoto pridelave, ukrepe za preprečevanje širjenja in zatiranje verticilijske uvelosti hmelja ter pogoje za prenehanje odrejenih ukrepov.«.
2. člen
V 2. členu se 4. točka spremeni tako, da se glasi:
»4. enota pridelave razmnoževalnega materiala ali sadik hmelja (v nadaljnjem besedilu: enota pridelave) je matično hmeljišče, senčnica, mrežnik, rastlinjak ali drug zavarovan prostor, ki je namenjen za pridelavo razmnoževalnega materiala ali sadik hmelja. Enota pridelave je lahko cel GERK ali del GERK-a. V primeru matičnega hmeljišča je enota pridelave lahko enota hmeljišča v obdelavi, kot je opredeljena s predpisom, ki ureja register kmetijskih gospodarstev, ali del enote hmeljišča v obdelavi;«.
6. točka se spremeni tako, da se glasi:
»6. varovalni pas je območje, ki obdaja enoto pridelave in v katerem se izvajajo s tem pravilnikom predpisani ukrepi za preprečevanje širjenja verticilijske uvelosti hmelja;«.
Za 10. točko se dodajo nove 11. do 14. točka, ki se glasijo:
»11. posebno nadzorovano območje so vse enote pridelave s pripadajočimi varovalnimi pasovi na ozemlju Republike Slovenije, kjer se zagotavlja zdravstveno varstvo z namenom pridelave rastlin hmelja za saditev;
12. rastline za saditev so razmnoževalni material in sadike hmelja iz 2. in 3. točke tega člena;
13. premeščanje rastlin za saditev je trženje razmnoževalnega materiala in sadik hmelja po tem pravilniku;
14. letalna oblika verticilijske uvelosti hmelja je verticilijska uvelost hmelja, ki jo povzroča gliva Verticillium albo-atrum, letalni patotip PV1.«.
3. člen
V 3. členu se druga alineja 5. točke spremeni tako, da se glasi:
»– ki so namenjene za sajenje standardnih matičnih hmeljišč ali proizvodnih hmeljišč in«.
4. člen
V tretjem odstavku 7. člena se prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– skupno količino razmnoževalnega materiala ali sadik v eni partiji ali v primeru matičnega hmeljišča površino matičnega hmeljišča, število matičnih rastlin, ki se uradno potrdijo, in«.
5. člen
Peti odstavek 10. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Organ za potrjevanje uradno potrdi izvorne in osnovne matične rastline tako, da zanje izda potrdilo o uradni potrditvi iz tretjega odstavka 7. člena tega pravilnika, če na podlagi pregledov in rezultatov testiranj iz tretjega in četrtega odstavka tega člena ugotovi, da so izvorne in osnovne matične rastline:
– bile pridelane na enoti pridelave, ki se šteje za neokuženo enoto pridelave v skladu z 11. členom tega pravilnika, in se vzdržujejo v skladu s Prilogo 1 tega pravilnika;
– brez škodljivih organizmov iz Priloge 3 tega pravilnika in izpolnjujejo pogoje za premeščanje, določene s predpisi, ki urejajo zdravstveno varstvo rastlin;
– vitalne in brez vidnih poškodb ali drugih napak, ki bi lahko vplivale na njihovo sposobnost nadaljnjega razmnoževanja.«.
6. člen
11. člen se spremeni tako, da se glasi:
»11. člen
(zahteve za neokuženo enoto pridelave razmnoževalnega materiala in sadik)
(1) Razmnoževalni material in sadike hmelja se lahko pridelujejo le na neokuženi enoti pridelave.
(2) Neokužena enota pridelave je del posebno nadzorovanega območja, ki vključuje enoto pridelave z 20-metrskim varovalnim pasom in izpolnjuje zahteve iz tretjega odstavka tega člena.
(3) Enota pridelave se šteje za neokuženo, če so izpolnjene naslednje zahteve:
– na enoti hmeljišča v obdelavi ali na GERKu, na katerem je enota pridelave, v zadnji popolni rastni dobi ni bila potrjena okužba z verticilijsko uvelostjo hmelja,
– na enoti hmeljišča v obdelavi ali na GERKu, na katerem je enota pridelave, v zadnjih štirih zaporednih rastnih dobah ni bila potrjena okužba z letalno obliko verticilijske uvelosti hmelja,
– v zadnjih štirih zaporednih rastnih dobah ni bila potrjena okužba z letalno obliko verticilijske uvelosti hmelja v 20-metrskem varovalnem pasu enote pridelave,
– enota pridelave in pripadajoči varovalni pas izpolnjujeta zahteve za neokuženo enoto pridelave, določene s predpisom, ki odreja ukrepe za preprečevanje vnosa in širjenja viroidnih zakrnelosti hmelja.
(4) Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena se zavarovan prostor šteje za neokuženo enoto pridelave, če je brez 20-metrskega varovalnega pasu in če:
– je preprečen dostop okužbam z verticilijsko uvelostjo hmelja iz okolja,
– je okoli njega najmanj 2 m širok pas, ki je brez vseh rastlin ali pa je zatravljen in redno pokošen,
– izpolnjuje druge podrobnejše zahteve v skladu s smernicami za zavarovani prostor, ki so dosegljive pri Upravi in na njeni spletni strani (v nadaljnjem besedilu: smernice).
(5) Pri delu v zavarovanem prostoru mora dobavitelj izvajati higienske ukrepe, opredeljene v smernicah iz prejšnjega odstavka.
(6) Izpolnjevanje zahtev iz tega člena preveri organ za potrjevanje na podlagi prijave, ki jo vloži dobavitelj v skladu s prvim odstavkom 10. člena, drugim odstavkom 12. člena, drugim odstavkom 15. člena ali drugim odstavkom 17. člena tega pravilnika, in evidenc o pojavu in razširjenosti verticilijske uvelosti hmelja ter izvedenih zdravstvenih pregledov. Zdravstveni pregledi rastlin hmelja se opravljajo vizualno.
(7) Če organ za potrjevanje pri vizualnem zdravstvenem pregledu iz prejšnjega odstavka sumi na okužbo z verticilijsko uvelostjo hmelja, odvzame uradne vzorce, ki jih pošlje na testiranje v laboratorij, pooblaščen v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin. Sum na okužbo z verticilijsko uvelostjo hmelja se lahko preveri tudi s testiranjem vzorcev zemlje, v kateri rastejo ali so rastle rastline hmelja.
(8) Na okužbo z verticilijsko uvelostjo hmelja se sumi, če se pojavijo naslednja bolezenska znamenja: rumenenje in venenje listov, najprej na spodnjem delu rastline in nato po rastlini navzgor, ob prerezu obolele trte je vidno porjavelo prevodno tkivo.
(9) Če je iz evidenc iz desetega odstavka tega člena razvidno, da je bila na površini, na kateri sta enota pridelave in 20-metrski varovalni pas, že ugotovljena okužba z letalno obliko verticilijske uvelosti hmelja se, ne glede na tretji odstavek tega člena, enota pridelave šteje za neokuženo enoto pridelave, če organ za potrjevanje ugotovi, da letalna oblika verticilijske uvelosti hmelja ni ugotovljena:
– v štirih zaporednih rastnih dobah na podlagi vizualnih pregledov zdravstvenega stanja rastlin hmelja med rastjo ali laboratorijskega testiranja rastlin hmelja in
– na koncu četrte rastne dobe po odvzemu vzorcev zemlje za testiranje na prisotnost verticilijske uvelosti hmelja.
(10) Evidence o pojavu in razširjenosti verticilijske uvelosti hmelja se vodijo v skladu s predpisom, ki ureja obveščanje in objavljanje podatkov o pojavu in razširjenosti rastlinskih škodljivih organizmov v Republiki Sloveniji.«.
7. člen
Za 11. členom se doda nov 11.a člen, ki se glasi:
»11.a člen
(ukrepi v primeru potrditve okužbe s hmeljevo uvelostjo)
(1) Če je z laboratorijsko analizo na enoti pridelave ali v 20-metrskem potrjena okužba z verticilijsko uvelostjo hmelja, fitosanitarni inšpektor odredi:
– prepoved pridelave razmnoževalnega materiala in sadik za obdobje, ki je navedeno v prvi oziroma drugi alineji tretjega odstavka prejšnjega člena, in
– uničenje okuženih rastlin in sosednjih rastlin v polmeru treh metrov v primeru potrditve letalne oblike verticilijske uvelosti hmelja na enoti pridelave oziroma v 20-metrskem varovalnem pasu.
(2) Fitosanitarni inšpektor odredi ukrepe iz prejšnjega odstavka, če je rezultat diagnostične preiskave odvzetega vzorca iz ene rastline ali reprezentativnega vzorca zemlje pozitiven. Nadaljnje ukrepe na enoti pridelave ali v varovanem pasu odreja na podlagi vizualnih bolezenskih znamenj iz osmega odstavka prejšnjega člena.
(3) Na enoti pridelave, na katero se nanaša prepoved iz prve alineje prvega odstavka tega člena, lahko dobavitelj ponovno prideluje razmnoževalni material ali sadike, če organ za potrjevanje v skladu s devetim odstavkom prejšnjega člena ugotovi, da se enota pridelave šteje za neokuženo enoto pridelave.«.
8. člen
V četrtem odstavku 12. člena se besedilo »odvzame vzorce rastlin za ponovno testiranje certificiranih sadik A na viruse in virusom podobne škodljive organizme v skladu s Prilogo 4 tega pravilnika« nadomesti z besedilom »v primeru suma odvzame vzorce rastlin za testiranje na prisotnost karantenskih škodljivih organizmov iz Priloge 3 tega pravilnika«.
Peti odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»(5) Pri prvem uradnem pregledu preveri tudi, če se certificirane sadike A pridelujejo na enoti pridelave, ki se šteje za neokuženo enoto pridelave v skladu z 11. členom tega pravilnika, in če so bile osnovne matične rastline, ki jih uporablja za pridelavo certificiranih sadik A, pred razmnoževanjem uradno potrjene v skladu z 10. členom tega pravilnika.«.
9. člen
Prvi odstavek 13. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Organ za potrjevanje na podlagi pregleda iz prejšnjega člena uradno potrdi certificirane sadike A, če ugotovi, da:
– so bile pridelane iz uradno potrjenih osnovnih matičnih rastlin na enoti pridelave, ki se šteje za neokuženo enoto pridelave v skladu z 11. členom tega pravilnika, pod pogoji, določenimi v Prilogi 2 tega pravilnika,
– so brez karantenskih škodljivih organizmov iz Priloge 3 tega pravilnika,
– izpolnjujejo pogoje za premeščanje, določene s predpisi, ki urejajo zdravstveno varstvo rastlin, in
– glede kakovosti izpolnjujejo zahteve iz Priloge 5, ki je sestavni del tega pravilnika.«.
10. člen
14. člen se črta.
11. člen
Tretji in četrti odstavek 15. člena se spremenita tako, da se glasita:
»(3) Na podlagi prijave iz prejšnjega odstavka izvede organ za potrjevanje najmanj dva uradna pregleda, pri katerih:
– preveri, ali dobavitelj v skladu s četrtim odstavkom 4. člena tega pravilnika hrani in vodi dokazila in evidence o certificiranih sadikah A, uporabljenih za zasaditev certificiranega matičnega hmeljišča, zlasti: potrdila o uradni potrditvi certificiranih sadik A;
– izvede vizualni pregled zdravstvenega stanja rastlin v certificiranem matičnem hmeljišču glede prisotnosti škodljivih organizmov iz Priloge 3 tega pravilnika ter odvzame vzorce za testiranje v imenovanem laboratoriju, če rastline kažejo znake okužbe z virusi in virusom podobnimi ali karantenskimi škodljivimi organizmi iz Priloge 3 tega pravilnika;
– preveri, če certificirano matično hmeljišče, vključno z varovalnim pasom, izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika in pogoje iz 2. točke Priloge 2 tega pravilnika;
– odvzame vzorce rastlin za ponovno testiranje v skladu s Prilogo 4 tega pravilnika, razen v prvi rastni dobi po zasaditvi certificiranega matičnega hmeljišča;
– preveri sortno pristnost na podlagi vizualnega pregleda fenotipskih lastnosti posamezne sorte, v primeru dvoma odvzame vzorce za preveritev sortne pristnosti na podlagi kemične analize; preveri tudi, ali so bile rastline druge sorte in za sorto netipične rastline hmelja odstranjene iz certificiranega matičnega hmeljišča v skladu s tretjim odstavkom 2. točke Priloge 2 tega pravilnika in
– oceni količino certificiranih sadik B, ki jih je mogoče pridelati v tem matičnem hmeljišču; pri tem navede, ali gre za enovenčne ali dvovenčne sadike.
(4) Organ za potrjevanje uradno potrdi certificirano matično hmeljišče, če na podlagi pregledov oziroma testiranj odvzetih vzorcev v skladu s prejšnjim odstavkom ugotovi, da:
– certificirano matično hmeljišče izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika in pogoje iz 2. točke Priloge 2 tega pravilnika;
– so bile za zasaditev uporabljene uradno potrjene certificirane sadike A;
– v certificiranem matičnem hmeljišču in v pripadajočem varovalnem pasu niso bili ugotovljeni karantenski škodljivi organizmi iz Priloge 3 tega pravilnika, škodljivi organizmi iz Priloge 4 tega pravilnika pa so prisotni v mejah toleranc, navedenih v tej prilogi in
– je certificirano matično hmeljišče sortno pristno.«.
12. člen
Tretji odstavek 16. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Na podlagi sporočila iz prejšnjega odstavka opravi organ za potrjevanje v objektih, kjer se certificirane sadike B pripravijo za premeščanje oziroma trženje, vizualni pregled do 3 % pridelanih certificiranih sadik B. Ob pregledu preveri dejansko količino pridelanih enovenčnih in dvovenčnih certificiranih sadik B in opravi nadzor nad označevanjem certificiranih sadik B iz tretjega odstavka 8. člena tega pravilnika.«.
V četrtem odstavku se druga in tretja alineja črtata.
13. člen
V naslovu III. poglavja se besedilo »IN URADNI PREGLED PROIZVODNIH HMELJIŠČ« črta.
14. člen
V prvem odstavku 17. člena se besedilo »pogoje in zahteve iz 4. točke Priloge 2 tega pravilnika« nadomesti z besedilom »zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika ter pogoje iz 2. točke Priloge 2 tega pravilnika«.
V tretjem odstavku se prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– preveri, ali dobavitelj v skladu s četrtim odstavkom 4. člena tega pravilnika hrani in vodi dokazila in evidence o sadikah, uporabljenih za zasaditev standardnega matičnega hmeljišča, zlasti: potrdila o uradni potrditvi certificiranih sadik A, potrdila o uradni potrditvi certificiranih sadik B in potrdila o pridelavi standardnih sadik;«.
Na koncu tretje alineje se pika nadomesti z vejico in doda besedilo »pri tem navede, ali gre za enovenčne ali dvovenčne sadike.«.
Za dosedanjo tretjo alinejo se doda nova četrta alineja, ki se glasi:
»– preveri, če standardno matično hmeljišče izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika.«.
V četrtem odstavku se v prvi alineji besedilo »certificirane sadike A iz ukorenišča« nadomesti z besedilom »standardne sadike«.
Tretja alineja se spremeni tako, da se glasi:
»– da standardno matično hmeljišče še izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika in pogoje iz 2. točke Priloge 2 tega pravilnika;«.
15. člen
V prvem odstavku 18. člena se besedilo »ki je bilo uradno pregledano v skladu s prejšnjim členom,« nadomesti z besedilom »za katerega je organ za potrjevanje izdal poročilo v skladu s četrtim odstavkom prejšnjega člena,«.
V drugem odstavku se besedilo »četrtega odstavka« nadomesti z besedilom »tretjega odstavka«, besedilo »tretjega odstavka« pa se nadomesti z besedilom »drugega odstavka«.
Peti in šesti odstavek se spremenita tako, da se glasita:
»(5) Ob uradnem pregledu preveri tudi dejansko količino pridelanih enovenčnih in dvovenčnih standardnih sadik.
(6) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka izda organ za potrjevanje za uradno pregledane standardne sadike, ki jih namerava dobavitelj uporabiti za sajenje v lastna proizvodna hmeljišča, samo potrdilo o pridelavi standardnih sadik.«.
16. člen
19. člen se črta.
17. člen
V Prilogi 1 se v točki 1.1 prvi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Vzdrževalec sorte ali žlahtnitelj (v nadaljnjem besedilu: vzdrževalec) odbere kot kandidatke za izvorne matične rastline (v nadaljnjem besedilu: rastline kandidatke) rastline, ki so sortno pristne, vitalne in ne kažejo znakov prisotnosti škodljivih organizmov iz Priloge 3 tega pravilnika. Vzdrževalec mora zagotoviti, da se rastline kandidatke odberejo v nasadu, ki izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika in v katerem niso prisotne okužbe z belo trohnobo hmelja (Gibberella pulicaris, anamorf Fusarium sambucinum).«.
V drugem odstavku se besedilo »škodljive organizme iz Priloge 4 tega pravilnika« nadomesti z besedilom »na viruse in virusom podobne škodljive organizme iz Priloge 3 tega pravilnika«.
V točki 1.2 se v prvem odstavku besedilo »na škodljive organizme v skladu s Prilogo 4 tega pravilnika« nadomesti z besedilom »na viruse in virusom podobne škodljive organizme iz Priloge 3 tega pravilnika«.
V drugem odstavku se za besedilom »zaprtem prostoru« doda besedilo », ki izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz 11. člena tega pravilnika in«.
V točki 2.1 se v četrtem odstavku beseda »praviloma« črta.
Peti odstavek se črta.
Točka 3. se črta.
18. člen
Priloga 2 se nadomesti z novo Prilogo 2, ki je kot Priloga 1 sestavni del tega pravilnika.
19. člen
V Prilogi 3 se v razpredelnici v točki B) besedilo »Hmeljeva uvelost« nadomesti z besedilom »Verticilijska uvelost hmelja«.
Besedilo »Sphaerotheca humuli« se nadomesti z besedilom »Podosphaera macularis (Wallr.:Fr.) U. Braun & S. Takamatsu«.
Črta se naslednje besedilo:
+---------------------+-----------------------------+--------+
|»Suha trohnoba       |Phoma herbarum Westend.      |G       |
|hmelja               |                             |        |
+---------------------+-----------------------------+--------+
|Črna koreninska      |Phytophthora citricola       |G«.     |
|gniloba              |Sawada = P. cactorum (Lebert |        |
|                     |& Cohn) J. Schröt. var.      |        |
|                     |applanat F. Chester          |        |
+---------------------+-----------------------------+--------+
V točki C) se razpredelnica nadomesti z novo razpredelnico, ki se glasi:
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|»Slovensko ime      |Znanstveno ime in| Status (1)|    Vrsta   |
|                    |oznaka           |           | analize (2)|
|                    |škodljivega      |           |            |
|                    |organizma        |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Jablanov mozaik     |Apple mosaic     |     N     |     a)     |
|                    |ilarvirus (ApMV, |           |            |
|                    |serotip H in I)  |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Repnjakov mozaik    |Arabis mosaic    |     N     |     a)     |
|                    |nepovirus (ArMV) |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Hmeljev mozaik      |Hop mosaic       |     N     |     a)     |
|                    |carlavirus (HMV) |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Virusna latentna    |Hop latent       |     N     |     a)     |
|bolezen hmelja      |carlavirus (HpLV)|           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Kumarni mozaik      |Cucumber mosaic  |     N     |     a)     |
|                    |cucumovirus (CMV)|           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Češnjeva kodravost  |Cherry leaf roll |     N     |     a)     |
|                    |nepovirus (CLRV) |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Zvezdasti mozaik    |Petunia asteroid |     N     |     a)     |
|                    |mosaic           |           |            |
|                    |tombusvirus      |           |            |
|                    |(PAMV)           |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Tobakova nekroza    |Tobacco necrosis |     N     |     a)     |
|                    |virus (TNV)      |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Viroidna latentna   |Hop latent viroid|     N     |     b)     |
|bolezen hmelja      |(HLVd)           |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Viroidna zakrnelost |Hop stunt viroid |     K     |     b)     |
|hmelja              |(HSVd)           |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
|Huda viroidna       |Citrus bark      |     K     |    b)«.    |
|zakrnelost hmelja   |cracking viroid  |           |            |
|                    |(CBCVd)          |           |            |
+--------------------+-----------------+-----------+------------+
V točki E) se razpredelnica nadomesti z novo razpredelnico, ki se glasi:
+---------------------------+------------+-------------------+
|»Latinsko ime              | Status (1) | Vrsta analize (2) |
+---------------------------+------------+-------------------+
|Xiphinema diversicaudatum  |      N     |       e) «.       |
|(Micoletzky) Thorne        |            |                   |
+---------------------------+------------+-------------------+
Točka F) se črta.
Opombe pod številko »(2) Vrsta analize« se spremenijo tako, da se glasijo:
»(2) Vrsta analize:
a) ELISA, RT-PCR ali RT-PCR v realnem času
b) RT-PCR, RT-PCR v realnem času, točkovna hibridizacija
c) mikroskopski pregled, morfološko-morfometrijska analiza ogorčic
d) analiza s PCR tehniko
e) analiza s selektivnimi gojišči in mikroskopska morfološka identifikacija.«.
20. člen
Priloga 4 se nadomesti z novo Prilogo 4, ki je kot Priloga 2 sestavni del tega pravilnika.
21. člen
(prehodne določbe)
(1) Postopki uradnih pregledov in uradne potrditve, ki so bili do uveljavitve tega pravilnika začeti po Pravilniku o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Uradni list RS, št. 45/13), se končajo po tem pravilniku.
(2) Ne glede na določbo prve alineje četrtega odstavka 16. člena pravilnika se lahko certificirane sadike B v letu 2015 pridelajo tudi v certificiranem matičnem hmeljišču, ki v letu 2014 ni bilo uradno potrjeno v skladu s Pravilnikom o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Uradni list RS, št. 45/13), če organ za potrjevanje na predlog dobavitelja ugotovi, da certificirano matično hmeljišče izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz novega 11. člena pravilnika.
(3) Ne glede na določbo spremenjenega prvega odstavka 18. člena pravilnika se lahko standardne sadike v letu 2015 pridelajo tudi v standardnem matičnem hmeljišču, za katerega organ za potrjevanje v letu 2014 ni izdal poročila iz četrtega odstavka 17. člena Pravilnika o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Uradni list RS, št. 45/13), če organ za potrjevanje na predlog dobavitelja ugotovi, da standardno matično hmeljišče izpolnjuje zahteve za neokuženo enoto pridelave iz novega 11. člena pravilnika.
(4) Za izvorne in osnovne matične rastline, ki so bile v letu 2014 uradno potrjene v skladu s Pravilnikom o trženju razmnoževalnega materiala in sadik hmelja (Uradni list RS, št. 45/13), se šteje, da so bile uradno potrjene v skladu s tem pravilnikom in se lahko uporabijo za nadaljnje razmnoževanje v letu 2015.
22. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-10/2015
Ljubljana, dne 1. aprila 2015
EVA 2015-2330-0043
Mag. Dejan Židan l.r.
minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti