Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2015 z dne 20. 3. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2015 z dne 20. 3. 2015

Kazalo

724. Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti, stran 2003.

Na podlagi 9. člena Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Uradni list RS, št. 111/13 in 97/14) izdaja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
P R A V I L N I K
o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti
1. člen
S tem pravilnikom se predpisujejo obrazci prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju za uvedbo in vodenje matične evidence zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter podatkov o zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti (v nadaljnjem besedilu: obvezna socialna zavarovanja) za vodenje evidenc o navedenih zavarovanjih.
2. člen
Prijave podatkov za obvezna socialna zavarovanja se pošiljajo na naslednjih obrazcih:
1. prijava podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti – na obrazcu M-1 s pripadajočim potrdilom o prijavi;
2. odjava iz pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja, zavarovanja za starševsko varstvo in zavarovanja za primer brezposelnosti – na obrazcu M-2 s pripadajočim potrdilom o odjavi;
3. sprememba podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti – na obrazcu M-3 s pripadajočim potrdilom o spremembi;
4. prijava podatkov in sprememb podatkov o osnovah, nadomestilih, plačanem prispevku in obdobjih zavarovanja – na obrazcu M-4;
5. prijava podatkov in sprememb podatkov o nadomestilih iz invalidskega zavarovanja – na obrazcu M-6;
6. prijava podatkov o pozneje ugotovljeni pokojninski dobi oziroma povečanju zavarovalne dobe – na obrazcu M-7.
3. člen
(1) Obrazci iz prejšnjega člena z navodili za izpolnjevanje so v Prilogah 1 do 6 tega pravilnika in so njegov sestavni del, Seznam obveznih podatkov na obrazcih iz 1. in 3. točke prejšnjega člena pa je v Prilogi 7 tega pravilnika in je njegov sestavni del.
(2) Obrazci iz 1. do 3. točke prejšnjega člena se lahko vložijo tudi v elektronski obliki preko sistema e-VEM. Objavo elektronske oblike teh obrazcev zagotovi upravljavec sistema e-VEM na spletni strani tega sistema. Zavezanec mora pri izpolnjevanju teh obrazcev upoštevati tudi dodatna navodila in posebnosti, ki veljajo v sistemu e-VEM in so objavljena na spletni strani tega sistema.
(3) Obrazci iz 1. do 3. točke prejšnjega člena se štejejo za specifično dokumentarno gradivo.
(4) Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena elektronsko obliko obrazca iz 4. točke prejšnjega člena in navodila o načinu posredovanja podatkov določi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZPIZ) in jih objavi na spletni strani http://www.zpiz.si.
(5) Pooblastilo, podano za posredovanje obrazcev iz 4. točke prejšnjega člena v skladu z drugim odstavkom 31. člena Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (Uradni list RS, št. 111/13 in 97/14; v nadaljnjem besedilu: zakon), zavezanec za vlaganje prijav o osnovah predloži ZPIZ na obrazcu, ki ga predpiše ZPIZ in ga objavi na spletni strani http://www.zpiz.si.
(6) Pooblastilo iz prejšnjega odstavka se šteje za veljavno, dokler zavezanec za vlaganje prijav o osnovah ZPIZ pisno ne sporoči preklica pooblastila ali do prenehanja poslovanja zavezanca za vlaganje prijav o osnovah ali pooblaščenca. Podelitev pooblastila drugemu posredovalcu se šteje kot preklic pooblastila prejšnjemu posredovalcu.
(7) Zavezanec za vlaganje prijav, ki vlaga obrazce iz 1. do 3. točke prejšnjega člena preko sistema e-VEM, poda pooblastilo za posredovanje teh obrazcev v skladu z drugim odstavkom 31. člena zakona pri točki VEM oziroma v informacijskem sistemu e-VEM.
4. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o obrazcih prijav podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 37/11 in 57/11 – popr.), uporablja pa se do začetka uporabe tega pravilnika.
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od prvega dne naslednjega meseca po objavi, razen pravil glede izpolnjevanja obrazca M-1 za vložitev prijave v zavarovanje s šiframi podlag za zavarovanje 113, 114, 115, 119 in 120, ki se začnejo uporabljati najpozneje šest mesecev od začetka uporabe tega pravilnika.
Št. 00720-1/2015
Ljubljana, dne 5. marca 2015
EVA 2015-2611-0018
dr. Anja Kopač Mrak l.r.
Ministrica
za delo, družino,
socialne zadeve in enake možnosti

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti