Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2015 z dne 16. 3. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2015 z dne 16. 3. 2015

Kazalo

684. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu I2 – Rotomatika v Spodnji Idriji – enota urejanja EUP SI_2/4_IP, stran 1883.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, (109/12) in 76/14 – odl. US), 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 – ZUJF) ter 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – uradno prečiščeno besedilo, 107/13) je Občinski svet Občine Idrija na 4. seji dne 5. 3. 2015 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu I2 – Rotomatika v Spodnji Idriji – enota urejanja EUP SI_2/4_IP
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet odloka)
S tem odlokom se sprejme Občinski podrobni prostorski načrt I2 – Rotomatika v Spodnji Idriji – enota urejanja EUP SI_2/4_IP (v nadaljevanju: OPPN), ki ga je izdelala družba Božič d.o.o. inženiring Idrija pod številko projekta 27/13, september 2013.
2. člen
(sestavni deli OPPN)
OPPN vsebuje tekstualni in kartografski del ter priloge, ki so sestavni del tega odloka:
A. Splošni in uvodni del
B. Besedilo odloka
C. Besedilo OPPN
D. Kartografski del OPPN
1. izsek iz grafičnega načrta kartografskega dela občinskega prostorskega načrta s prikazom lege prostorske ureditve na širšem območju;
2. območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem;
3. prikaz vplivov in povezav s sosednjimi območji;
4. zazidalna oziroma ureditvena situacija;
5. prikaz ureditev glede poteka omrežij in priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo ter grajeno javno dobro;
6. prikaz ureditev, potrebnih za varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanje narave;
7. prikaz ureditev, potrebnih za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom;
8. načrt parcelacije
E. Priloge OPPN
F. Seznam nosilcev urejanja prostora.
II. MEJA OBMOČJA OPPN IN FUNKCIJE OBMOČJA
3. člen
(ureditveno območje)
Območje OPPN se nahaja na sotočju vodotokov Kanomljice in ldrijce v sklopu industrijskega kompleksa v Spodnji ldriji.
Območje OPPN je razvidno iz grafične priloge OPN in obsega enoto urejanja prostora »EUP SI_2/4_IP«.
4. člen
(namembnost območja OPPN)
V občinskem prostorskem načrtu (Odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Idrija, Uradni list RS, št. 38/11, 107/13, 53/14 – v nadaljevanju: OPN) so zemljišča po osnovni namenski rabi opredeljena kot stavbna zemljišča s podrobnejšo namensko rabo območje proizvodnih dejavnosti – površine za industrijo (IP).
Obravnavano območje je namenjeno za gradnjo industrijskih, upravno-administrativnih in strokovno razvojnih objektov.
Dopustne so naslednje dejavnosti in objekti:
– industrijske, proizvodne, obrtne dejavnosti, promet in skladiščenje ter okoljske in energetske dejavnosti;
– industrijske in obrtne ter trgovske stavbe, skladišča, čistilne naprave, energetski objekti ter sorodni objekti;
– pogojno gostinske in poslovne dejavnosti ter dejavnosti javne uprave, če dopolnjujejo osnovne dejavnosti;
– nezahtevni in enostavni objekti v skladu z veljavno zakonodajo.
III. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN NAPRAV TER DRUGIH POSEGOV V PROSTOR
5. člen
(pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
(1) Usmeritve glede posegov na obstoječih objektih
Za vse obstoječe objekte na obravnavanem območju je dovoljena rekonstrukcija, odstranitev objekta ali dela objekta, dozidava, nadzidava in nadomestitev objekta. Dovoljeno je združevanje posameznih delov objekta in prekritje manipulativnih in odlagalnih površin.
Znotraj gabaritov posameznih objektov je možna tudi novogradnja večjih ali manjših objektov. Spremembe namembnosti objektov so dopustne v skladu z namensko rabo zemljišč in namembnostjo objektov, ki je določena za enoto urejanja prostora.
(2) Usmeritve za novogradnjo
Na območju znotraj gradbene linije je možna gradnja novih objektov, gradnja vseh vrst energetskih objektov in naprav za zagotovitev delovanja tehnoloških procesov, gradnja zahtevnih, manj zahtevnih objektov, nezahtevnih in enostavnih objektov ter drugih objektov in naprav v skladu z veljavno zakonodajo, investicijsko vzdrževanje, gradnja cestne, energetske in druge infrastrukture v skladu s pristojnimi soglasodajalci.
Dovoljena je gradnja izven gabaritnih dodatkov (rampe, zunanje stopnice, nadstreški, balkoni, dimniki, zaščite prezračevalnih naprav na strehah objektov ter nadvišanje komunikacijskih jeder in tehničnih prostorov nad zaključkom strehe, objekti in naprave za napajanje objekta, objekti in naprave za izkoriščanje alternativnih virov energije …) ob upoštevanju predpisov, odmika od sosednjih parcel in varovalnih pasov.
Predvidena zazidava je določena z gradbeno mejo (GM), ki določa linijo, ki je novozgrajeni objekti ne smejo presegati, lahko pa se jo dotikajo ali pa so odmaknjeni od nje v notranjost gradbene parcele. Na celotnem območju je možna gradnja v skladu s pristojnimi soglasodajalci.
Izven gradbene meje je možna gradnja infrastrukturnih objektov in posegi v skladu s pristojnimi soglasodajalci.
Višinski gabarit objektov je največ 22 m.
Dopustna stopnja izkoriščenosti območja je:
– Fz = 0,7
– Fzp = 0,1.
Faktor zazidanosti in zelenih površin se upošteva za celotno območje in ne za gradbeno parcelo.
(3) Usmeritve glede oblikovanja objektov
Oblikovanje objektov naj sledi smernicam sodobnega oblikovanja. Objekti so lahko tlorisno in višinsko razgibani. Oblikovanje naj bo v skladu z novejšimi strokovnimi načeli, dopustno je sodobno oblikovanje objektov in uporaba novih tehnologij in materialov.
IV. PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
(pogoji za prometno in komunalno urejanje območja)
(1) Splošno:
V tekstualnem in grafičnem delu OPPN so podane samo konceptualne rešitve komunalne, energetske in ostale infrastrukture. Natančne rešitve je potrebno obdelati v projektni dokumentaciji, ki je skladna s pogoji posameznih upravljavcev in usmeritvami OPPN.
Skladno z navedenim so dopustna odstopanja od rešitev OPPN (trase, zasnove).
Gospodarska infrastruktura se praviloma izvede v cestnem telesu dovoznih poti in manipulativnih površin. V fazi izdelave projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja se upoštevajo predpisani odmiki med posameznimi vodi v vertikalnem in horizontalnem smislu.
(2) Promet:
Glavni dostop in dovoz do objekta je po dovozni cesti pri Rotomatiki ob vodotokih Kanomljica in Idrijca. Dovozna cesta je hkrati tudi intervencijska in požarna pot.
Ohrani se kolesarska in peš povezava od Idrije proti Sp. Idriji do Želina ter proti Kanomlji.
V območju enote urejanja prostora SI_2/4_IP, ki je predmet obdelave, potekata dve javni poti (JP 631 731 Rotomatika – Pod Gričem in JP 631 721 Svetik). Ureditev na javnih poteh mora biti skladna z določili veljavne zakonodaje in predpisov, ki urejajo javne ceste.
Na javnih površinah se zagotovi nemoten javni promet in parkiranje ter varnost vseh udeležencev v prometu.
Zagotovi se nemoten in neoviran intervencijski promet ter nemoteno letno in zimsko vzdrževanje kategoriziranih občinskih cest in javnih poti.
Gradnja v varovalnih pasovih je možna s soglasjem upravljavca.
Parkirišča so zagotovljena znotraj ureditvenega območja in na sosednjem območju SI_20/2_ PO. Pri gradnjah objektov, kjer se število zaposlenih v objektih ne povečuje, se uporabi obstoječa parkirišča znotraj ureditvenega območja. Pri gradnji objektov, s katerimi se število zaposlenih poveča, pa je potrebno zagotoviti 1 PM na 2 novo zaposlena v objektu.
(3) Električna energija:
Objekti se priključujejo na obstoječo transformatorsko postajo (TP). Možna je dograditev TP v objektih ali na mestu obstoječe, oziroma gradnje novih znotraj ureditvenega območja. Na območju je možna gradnja vseh vrst energetskih objektov za potrebe tehnoloških procesov.
Kolikor je investitor Hidria Rotomatika, se lahko priključuje na obstoječe transformatorske postaje znotraj ureditvenega območja, v nasprotnem primeru si mora investitor zgraditi lastno transformatorsko postajo skladno s pogoji predhodno pridobljenega soglasja za priključitev.
(4) Vodovodna oskrba:
Območje je oskrbovano s pitno, sanitarno in tehnološko vodo iz omrežja javnega vodovoda. Za vsak objekt, ki bo zgrajen v območju OPPN Rotomatika in bo priključen na javno vodovodno omrežje, se na podlagi njegovega projekta PGD pridobi soglasje za priključitev.
(5) Kanalizacija:
Sanitarne odpadne vode iz vseh objektov se zbirajo ločeno od meteornih voda in se priključujejo na javno kanalizacijsko omrežje, ki je speljano v centralno čistilno napravo (CČN Sp. Idrija).
Meteorna strešna kanalizacija se ločeno odvaja preko peskolovov in revizijskih jaškov v skupni revizijski jašek z iztokom v vodotok Idrijca.
Meteorna cestna kanalizacija se ločeno odvaja preko peskolovov, revizijskih jaškov in ustrezno dimenzioniranega lovilca olj in maščob v revizijski jašek s skupnim iztokom v vodotok Idrijca.
Industrijske odpadne vode se odvajajo na javno kanalizacijsko omrežje skladno z veljavnimi predpisi.
Za vsak objekt, ki bo zgrajen v območju OPPN Rotomatika in bo priključen na javno kanalizacijsko omrežje, se na podlagi njegovega projekta PGD pridobi soglasje za priključitev.
(6) Ogrevanje:
Standardno energetsko napajanje objektov je lahko kombinirano z alternativnimi viri energije, kot so: sončne celice, termalna energija, izvedena s pomočjo vodne toplotne črpalke, oziroma z okolju prijaznimi energenti z možnostjo uporabe alternativnih virov energije, kar se določi v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(7) Plin za tehnološke potrebe:
V ureditvenem območju je obstoječa plinska postaja.
Dopustna je povečava, rušitev, rekonstrukcija in novogradnja plinske postaje.
(8) Odpadki:
Odpadki se zbirajo ločeno po posameznih zabojnikih in odvažajo na komunalno deponijo. Ravnanje s posebnimi odpadki mora biti v skladu z veljavnimi predpisi.
Za vsak objekt, ki bo zgrajen na območju OPPN Rotomatika in bo povzročitelj ostankov komunalnih odpadkov, se na podlagi njegovega projekta PGD pridobi soglasje za priključitev.
V. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, OHRANJANJE NARAVE IN VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE
7. člen
(1) Ohranjanje narave
Na območju OPPN ni naravnih vrednot, zavarovanih območij ali območij, pomembnih za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Območje OPPN je v območju neposrednega vpliva na NATURA 2000 območje Idrijce s pritoki. Ob upoštevanju rešitev in ukrepov, navedenih v predmetnem aktu, ni dodatnih usmeritev s strani nosilcev urejanja prostora.
(2) Varstvo voda
Vsi objekti in naprave s pripadajočo interno komunalno, prometno in zunanjo ureditvijo, vključno z morebitnimi ograjami, so odmaknjeni od meje vodnega zemljišča, torej od zgornjega roba brežine vodotoka, 15 m od Idrijce – vodotok 1. reda in 5 m od vodotoka 2. reda (Kanomljica, pritoki).
Na vodnem in priobalnem zemljišču je dovoljena gradnja objektov javne infrastrukture (kanalizacija, javna pot …). Vsa infrastruktura na obravnavanem območju, ki leži v območju varovalnega pasu, ima status javno dobro.
Za obstoječe objekte in naprave, ki se nahajajo na vodnem ali priobalnem zemljišču, je mogoča rekonstrukcija, adaptacija ali obnova, ki bistveno ne spreminja namembnosti in velikosti objekta.
Za vse predvidene posege na vodnem ali priobalnem zemljišču je potrebno predhodno pridobiti vodno soglasje.
Načrtovani posegi v prostor ne smejo ovirati pretoka visokih voda, preprečiti je potrebno negativne vplive na vodni režim, stanje voda, stabilnost in poplavno varnost območja.
Projektne rešitve odvajanja in čiščenja padavinskih in komunalnih odpadnih voda morajo biti usklajene z veljavno področno zakonodajo in veljavnimi predpisi.
Odvajanje padavinskih voda iz večjih ureditvenih območij se predvidi na tak način, da je v čim večji možni meri zmanjšan hipni odtok padavinske vode z urbanih površin, kar pomeni, da je potrebno predvideti zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v površinske odvodnike (zatravitev, travne plošče, zadrževalni bazeni, suhi zadrževalniki …).
(3) Varstvo kulturne dediščine
Na območju, ki je predmet načrtovanja, ni objektov ali območij kulturne dediščine.
Načrtovane ureditve ne bodo imele vpliva na kulturno dediščino, ki se nahaja v okolici območja urejanja. Prav tako z vidika varstva arheoloških ostalin poseben dodaten pregled območja ali nadzor nad gradnjo ni potreben.
VI. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAM VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM
8. člen
(rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred nesrečami)
Pri izdelavi projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno opredeliti in upoštevati vse naravne omejitve, kot so poplavnost in visoka podtalnica, erozivnost in plazovitost terena, ter temu primerno predvideti in opredeliti potrebne ukrepe, ki izhajajo iz hidroloških in geoloških raziskav obravnavanega območja.
Objekti na obravnavanem območju morajo biti dimenzionirani in projektirani ustrezno glede na stopnjo potresne ogroženosti območja.
V primeru, da obstaja možnost razlitja nevarnih snovi, je potrebno temu primerno predvideti način gradnje.
Pri projektiranju objektov je potrebno opredeliti in upoštevati dopustna požarna tveganja, ki so povezana s povečano možnostjo nastanka požara zaradi uporabe požarno nevarnih snovi in tehnoloških postopkov v objektih na predvidenem območju, ki bodo namenjeni poslovni in storitveni dejavnosti ter možnost širjenja požara na morebitna poselitvena območja ter požarna tveganja zaradi požarne ogroženosti naravnega okolja.
Pri projektiranju objektov je potrebno opredeliti ukrepe za izpolnitev zahtev varstva pred požarom, ki so v skladu z določili veljavne zakonodaje in veljavnimi predpisi s področja varstva pred požarom.
VII. ETAPNOST IZVAJANJA
9. člen
(etapnost)
Izvedba prostorske ureditve je možna v več etapah in fazah. Posamezna faza se določi v dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
VIII. REŽIM ZAČASNE NAMEMBNOSTI
10. člen
(začasna namembnost)
Do realizacije OPPN je lahko funkcija prostora večnamenska: manipulativna površina, začasno parkiranje, pripravljalna dela za naslednjo fazo.
IX. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCA
11. člen
(obveznosti)
Izgradnja objektov v skladu z določili prostorskega izvedbenega akta oziroma s funkcionalnimi in oblikovalskimi rešitvami.
Ureditev zunanjih površin neposredne in posredne okolice:
– v času gradnje mora biti omogočen neoviran dostop do stanovanjskih objektov;
– izvajalec mora v času gradnje skrbeti, da ne presega mejnih in kritičnih vrednosti kazalcev hrupa in da ne povzroča prekomernega prahu.
X. DOVOLJENA ODSTOPANJA
12. člen
(odstopanja)
OPPN v pisnem in kartografskem delu prikazuje okvirne velikosti površin objektov znotraj gradbene meje in določa maksimalni višinski gabarit objektov.
Kot odstopanja so dovoljene spremembe tlorisnih dimenzij znotraj območja, določenega z gradbeno mejo in znotraj območja določenega višinskega gabarita.
Na celotnem ureditvenem območju je dovoljena gradnja enostavnih objektov, za katere ni potrebno gradbeno dovoljenje, če je gradnja v skladu s predpisano namensko rabo prostora in ne posega v varovalni pas javne poti (6 m) ali v katerega izmed priobalnih pasov vodotokov.
Potek kanalizacije, energetskih tras in prometnih poti je v OPPN vrisana shematično in idejno. V realizaciji so možni tudi drugi smiselni poteki infrastrukture, če so v skladu s predpisi in omejitvami upravljavca infrastrukture.
XI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
(nadzor)
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
14. člen
(usmeritve za določitev meril in pogojev po uveljavitvi OPPN)
S sprejetjem tega odloka bodo določena merila in pogoji za vse posege v prostor na območju I2 – Rotomatika v Spodnji Idriji – enota urejanja EUP SI_2/4_IP.
15. člen
(usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti OPPN)
Po prenehanju veljavnosti OPPN veljajo na območju OPPN določila Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Idrija.
16. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o sprejetju zazidalnega načrta I2 – Rotomatika v Sp. Idriji (Uradni list RS, št. 37/99, 63/07).
17. člen
(vpogled v OPPN)
OPPN je na vpogled na Občini Idrija in na Upravni enoti Idrija.
18. člen
(uveljavitev)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3500-0018/2013
Idrija, dne 5. marca 2015
Župan
Občine Idrija
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti