Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2014 z dne 24. 12. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2014 z dne 24. 12. 2014

Kazalo

3930. Sklep o določitvi cen programov in dodatnih znižanj v javnem vrtcu Občine Mirna Peč, stran 10643.

Na podlagi prvega odstavka 31. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF), Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo (Uradni list RS, št. 97/03, 77/05 in 120/05), Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/10 in 40/11), Zakona za uravnoteženje javnih financ (Uradni list RS, št. 40/12, 104/12 – ZIPRS1314, 105/12) ter 15. člena Statuta Občine Mirna Peč (Uradni list RS, št. 59/07, 14/08) je Občinski svet Občine Mirna Peč na 3. seji dne 18. 12. 2014 sprejel
S K L E P
o določitvi cen programov in dodatnih znižanj v javnem vrtcu Občine Mirna Peč
1. člen
Cene programov v vrtcih znašajo mesečno na otroka po posameznih programih predšolske vzgoje (v EUR):
----------------------------------------------
Oddelek 1. starostnega obdobja        398,78 €
Kombinirani oddelek (2–4 let)         337,07 €
Oddelek 3–4 let                       337,07 €
Oddelek 2. starostnega obdobja        284,17 €
Dnevni odbitek za neporabljena živila   1,64 €
----------------------------------------------
2. člen
Cena za otroke s posebnimi potrebami, vključene v redne oddelke, je sestavljena iz cene programa, v katerega je otrok vključen ter dodatnih stroškov, ki izhajajo iz odločbe o usmeritvi. Ti stroški so stroški dodatne strokovne pomoči, stroški zaradi oblikovanja oddelka z manjšim številom otrok ali stroški spremljevalca.
O vrsti in obsegu dodatnih stroškov za otroka s posebnimi potrebami, vključenega v redni oddelek vrtca, mora vrtec, katerega ustanoviteljica je Občina Mirna Peč, obvestiti tudi organ Občine Mirna Peč, pristojen za predšolsko vzgojo.
3. člen
Če starši obvestijo vrtec o otrokovi odsotnosti do osme ure, vrtec zniža ceno programa za stroške neporabljenih živil z istim dnem najave v sorazmernem deležu plačila vrtca. Tako znižana cena je podlaga za plačilo staršev in plačilo razlike med ceno programa in plačilom staršev, ki ga krije lokalna skupnost zavezanka. V primeru, da starši ne javijo odsotnosti otrok, se odbitek za prehrano upošteva pri obračunu z naslednjim dnem, in sicer po dejanski evidenci vrtca.
4. člen
Kolikor je otrok prisoten v vrtcu več kot 9 ur ali po poslovnem času, starši otrok doplačajo prisotnost otroka, in sicer za vsako začeto uro prisotnosti otroka nad 9 ur v poslovnem času vrtca v višini 3,84 EUR ter za vsako začetno uro prisotnosti otroka izven poslovnega časa vrtca v višini 7,67 EUR.
Starši, ki zaradi daljšega prevoza na delo in iz dela oziroma delovnega časa ne morejo pravočasno vzeti otroka iz vrtca, lahko pri vrtcu vložijo vlogo za oprostitev plačila, kateri predložijo potrdilo delodajalca o delovnem času organizacije.
5. člen
Starši otrok, za katere je občina po veljavni zakonodaji dolžna kriti del cene programa predšolske vzgoje v javnem vrtcu, lahko enkrat letno uveljavijo dodatno olajšavo zaradi počitniške odsotnosti otroka v primeru, ko gre za napovedano nepretrgano enomesečno odsotnost otroka v obdobju od 1. julija do 31. avgusta.
O odsotnosti otrok so starši dolžni vrtec obvestiti 15 dni pred nastopom odsotnosti.
Plačilo staršev v primeru počitniške odsotnosti otroka znaša 50 % njim določenega prispevka plačila programa vrtca, znižanega za sorazmerni delež neporabljenih živil.
Dodatna olajšava plačila zaradi počitniške odsotnosti otroka velja samo za najstarejšega otroka, kolikor sta v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok iz iste družine.
Starši otrok, za katere je občina po veljavni zakonodaji dolžna kriti del cene programa predšolske vzgoje v javnem vrtcu, lahko v primeru odsotnosti otroka zaradi bolezni, ki traja neprekinjeno najmanj 21 delovnih (obračunskih) dni, uveljavijo dodatno znižanje plačila programa vrtca.
Do dodatnega znižanja plačila zaradi odsotnosti otroka zaradi bolezni je starš upravičen le, če vlogi predloži zdravniško potrdilo, iz katerega je razvidno, da je bil otrok na podlagi ocene zdravnika za navedeno obdobje nezmožen obiskovati vrtec.
Plačilo staršev za posamezno obdobje nepretrgane odsotnosti otroka zaradi bolezni znaša 50 % njim določenega prispevka plačila programa vrtca, znižanega za sorazmerni delež neporabljenih živil.
Za uveljavitev dodatnega znižanja zaradi odsotnosti otroka zaradi bolezni morajo starši predložiti vrtcu vlogo z zdravniškim potrdilom najkasneje v roku 5 dni po zaključku odsotnosti. Vrtec pri mesečnem obračunu pošlje pristojni službi na Občini Mirna Peč fotokopijo zdravniškega potrdila ter njihovo potrdilo o odsotnosti z vrtca z navedbo datuma.
Določbe tega člena veljajo tudi za starše s stalnim prebivališčem na območju Občine Mirna Peč, katerih otroci so vključeni v javne vrtce v drugih občinah, če jo je skladno z odločitvami teh občin možno uveljavljati.
6. člen
Občina Mirna Peč bo za otroke, za katere je po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa predšolske vzgoje, zagotovila vrtcu sredstva za plačilo celotne razlike med plačili staršev in ceno programa, ki nastane zaradi določitve dodatnih znižanj po tem sklepu.
7. člen
Staršem pripada pravica do znižanega plačila za vrtec od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. V primeru, da je otrok vključen v vrtec med mesecem in starši iz upravičenih razlogov niso mogli oddati vloge v preteklem mesecu, temveč so vlogo oddali najkasneje na dan vključitve otroka v vrtec, jim pripada pravica do znižanega plačila z dnem dejanske vključitve otroka v vrtec. Po prejemu odločbe o določitvi višine plačila za program vrtca, vrtec poračuna višino plačila od datuma vključitve.
8. člen
Z dnem uveljavitve tega sklepa prenehajo veljati Sklep o določitvi cen vzgojno-varstvenih programov v vrtcu v Občini Mirna Peč z dne 19. 12. 2008 (Uradni list RS, št. 122/08), Sklep o dodatnih olajšavah v primeru daljše odsotnosti otroka ter o plačilu programa vrtca v primeru začasnega izpisa otroka z dne 9. 11. 2005 (Uradni list RS, št. 102/05), Sklep o dodatnem znižanju plačila programa vrtca zaradi daljše odsotnosti otroka zaradi bolezni z dne 26. 4. 2013 (Uradni list RS, št. 43/13).
9. člen
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati s 1. 1. 2015.
Št. 602-4/2014-4
Mirna Peč, dne 18. decembra 2014
Župan
Občine Mirna Peč
Andrej Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti