Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2014 z dne 22. 12. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2014 z dne 22. 12. 2014

Kazalo

3774. Pravilnik o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev, plačilih članom delovnih teles, članom drugih organov, komisij in strokovnih organov ter o povračilih stroškov in drugih prejemkih, stran 10426.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99, 86/99, 79/02), v skladu z Zakonom o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US in 40/12 – ZUJF) in Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 108/09 – uradno prečiščeno besedilo, 107/09 – odl. US, 98/09 – ZIUZGK, 13/10, 59/10, 85/10, 94/10 – ZIU, 107/10, 35/11 – ORZSPJS49a, 110/11 – ZDIU12, 27/12 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 104/12 – ZIPRS1214, 46/13, 46/13 – ZIPRS1314-A, 101/13 – ZIPRS1415, 50/14 in 25/14 – ZFU) je Občinski svet Občine Brežice na 3. redni seji dne 15. 12. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev, plačilih članom delovnih teles, članom drugih organov, komisij in strokovnih organov ter o povračilih stroškov in drugih prejemkih
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo osnove in merila za izplačilo plač in plačil za opravljanje funkcije funkcionarjev Občine Brežice, plačil članom delovnih teles občinskega sveta občine (v nadaljnjem besedilu: občinskega sveta), ki niso člani občinskega sveta, članom drugih organov, komisij in strokovnih organov ter povračil stroškov in drugih prejemkov.
2. člen
(1) Za opravljanje funkcije imajo funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, oziroma plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno, ter do povračila stroškov, ki jih imajo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, določenimi s tem pravilnikom in do drugih prejemkov.
(2) Funkcionarji občine so: župan, podžupan in člani občinskega sveta (v nadaljnjem besedilu: funkcionarji).
(3) Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na sklepčni seji občinskega sveta oziroma seji delovnega telesa občinskega sveta.
(4) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članom Nadzornega odbora občine (v nadaljnjem besedilu: nadzorni odbor), članom drugih organov občine, ki jih imenuje občinski svet, članom komisij in strokovnim organom, ki jih imenuje župan, pripada nagrada za opravljeno delo, ki jo določa ta pravilnik.
II. OSNOVE IN MERILA ZA IZPLAČILO PLAČ IN PLAČIL ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
3. člen
(1) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno. Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno. V soglasju z županom se lahko tudi podžupan odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
(2) Funkcija župana je z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (v nadaljnjem besedilu: ZSPJS) uvrščena v 53. plačni razred.
(3) Županu pripada dodatek za delovno dobo.
(4) Sklep o plači županu izda Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljnjem besedilu: KMVVI).
4. člen
(1) Funkcija podžupana je z ZSPJS uvrščena v plačne razrede v razponu od 38. do 45. plačnega razreda. Plačni razred podžupana določi župan ob upoštevanju obsega podžupanovih pooblastil.
(2) Podžupanu, ki funkcijo opravlja poklicno, pripada dodatek za delovno dobo.
(3) Sklep o plači podžupana izda župan.
(4) Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno mu pripada plačilo največ v višini 50 % plače, ki bi jo prejemal, če bi opravljal funkcijo poklicno. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
(5) Podžupanu kot članu občinskega sveta ali kot članu delovnega telesa ne pripada sejnina, ki pripada drugim članom občinskega sveta oziroma članom delovnih teles.
(6) V primeru predčasnega prenehanja funkcije župana, pripada podžupanu, ki začasno opravlja funkcijo župana, plača, ki bi jo dobil župan.
5. člen
(1) Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % letne plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo. Končni obračun se opravi ob dvanajsti plači župana.
(2) Članu občinskega sveta se mesečno obračuna sejnina za posamezni mesec glede na udeležbo na sklepčnih sejah občinskega sveta in njegovih delovnih teles.
(3) Sejnina za udeležbo na sklepčni seji občinskega sveta znaša 225,22 eurov bruto. Kolikor se seja občinskega sveta ne zaključi na enem zasedanju, se za udeležbo na prvem nadaljevanju seje izplača sejnina v višini 50 % sejnine. Članom občinskega sveta sejnina za ostala nadaljevanja ne pripada, povrnejo se jim le stroški, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo.
(4) Sejnina za udeležbo na sklepčni seji delovnega telesa občinskega sveta znaša 43,46 eurov bruto. Za vodenje seje pripada predsedujočemu tudi nagrada v višini 50 % zneska sejnine za člane delovnega telesa. Kolikor se seja delovnega telesa občinskega sveta ne zaključi na enem zasedanju, se za udeležbo na prvem nadaljevanju le-te, izplača sejnina v višini 50 % sejnine. Članom delovnih teles sejnina za ostala nadaljevanja ne pripada, povrnejo se jim le stroški, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo.
(5) Za slavnostno in dopisno sejo se sejnina ne izplačuje.
(6) Mesečno izplačilo se opravi na osnovi evidence o navzočnosti na seji, ki jo vodi služba, ki je pristojna za organiziranje dela občinskega sveta (v nadaljnjem besedilu: služba).
6. člen
(1) Članu občinskega sveta, članu delovnega telesa občinskega sveta in članu nadzornega odbora, ki na sejo neupravičeno zamudi ali predčasno zapusti sejo brez odobritve predsedujočega, se nagrada zniža za 50 %.
(2) Opravičilo se poda pisno ali ustno predsedujočemu ali službi.
7. člen
(1) Predsednik in člani nadzornega odbora občine so upravičeni do nagrade za udeležbo na vsaki sklepčni redni ali izredni seji nadzornega odbora v višini 43,46 eurov bruto.
(2) Nagrada članu nadzornega odbora, kadar opravlja delo izven seje nadzornega odbora (priprava analiz, poročil), se oblikuje na podlagi mesečnega poročila o opravljenih delovnih urah. Mesečno poročilo na predlog člana potrdi predsednik nadzornega odbora, nato župan in KMVVI.
(3) Ura dela člana nadzornega odbora izven seje nadzornega odbora, se vrednoti v višini 12,41 eurov bruto.
(4) Mesečno izplačilo se opravi na osnovi evidence o navzočnosti na seji in opravljenem delu, ki jo vodi služba.
(5) Predsednik ali član nadzornega odbora je za udeležbo na sklepčni seji občinskega sveta, če je vabljen na sejo kot poročevalec, in sicer za čas poročanja, upravičen do plačila, na podlagi tretjega odstavka tega člena.
8. člen
(1) Nagrada članom drugih komisij in strokovnih organov, ki jih kot strokovna in posvetovalna telesa za posamezne zadeve v skladu s Statutom Občine Brežice ustanovi in za katere tako določi župan, se za delo na seji in izven seje izplača nagrada na podlagi mesečnega poročila o opravljenih delovnih urah. Mesečno poročilo na predlog člana komisije ali delovnega telesa potrdi župan.
(2) Ura dela se za člana komisije ali delovnega telesa vrednoti v višini 12,41 eurov bruto.
III. POVRAČILA STROŠKOV IN DRUGI PREJEMKI
9. člen
(1) Funkcionarji imajo pravico do povračila stroškov, nadomestil in drugih prejemkov, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, v skladu z veljavno zakonodajo.
(2) Funkcionarji imajo v primeru potovanja, ki nastane pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, pravico do dnevnice, v skladu z veljavnimi predpisi.
10. člen
(1) Za nepoklicne funkcionarje, člane delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta, člane nadzornega odbora, člane drugih organov občine, ki jih imenuje občinski svet, člane komisij in strokovnih organov, ki jih imenuje župan in za katere tako določi župan, se smiselno uporabljajo določila 9. člena tega pravilnika.
(2) Nepoklicni funkcionarji, člani delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta, člani nadzornega odbora imajo za stroške, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo, pravico do uporabe vozila Občine Brežice in plačila kotizacije za izobraževanje, v skladu z razpoložljivimi sredstvi proračuna Občine Brežice.
11. člen
(1) Pravice iz 9. in 10. člena tega pravilnika uveljavljajo poklicni funkcionarji na podlagi naloga za potovanje, ki nastane pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo in ga izda župan, nepoklicni funkcionarji pa na podlagi odobritve udeležbe, ki jo izda župan.
(2) Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
IV. NAČIN IZPLAČEVANJA
12. člen
(1) Sredstva za izplačevanje plač, plačil za opravljanje funkcije (sejnin in nagrad), povračil in drugih prejemkov, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
(2) Plače, plačila za opravljanje funkcije in drugi prejemki se izplačujejo mesečno za pretekli mesec, najkasneje do 10. dne v tekočem mesecu.
(3) Prejemki, določeni v 10. členu tega pravilnika, se izplačajo v skladu z veljavnimi predpisi.
V. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Z dnem veljavnosti tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta, članov nadzornega odbora ter članov drugih komisij in delovnih teles Občine Brežice (Uradni list RS, št. 15/07, 39/07, 94/10, 12/12 in 53/12).
14. člen
Ta pravilnik začne veljati in se uporabljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-15/2014
Brežice, dne 15. decembra 2014
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti