Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2014 z dne 27. 10. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2014 z dne 27. 10. 2014

Kazalo

3228. Pravilnik o oddajanju zemljišč v lasti Občine Dobrepolje v najem, stran 8609.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi, ZLS (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10 in 40/12 – ZUJF), Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 86/10, 75/12, 47/13 – ZDU-1G in 50/14), Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 34/11, 42/12, 24/13 in 10/14) ter Zakona o kmetijskih zemljiščih, ZKZ-UPB 2 (uradno prečiščeno besedilo) (Uradni list RS, št. 71/11), 14. in 17. člena Statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 28/08) je Občinski svet Občine Dobrepolje na 24. redni seji dne 24. 6. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o oddajanju zemljišč v lasti Občine Dobrepolje v najem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem pravilnikom se določajo način, pogoji, postopek in merila za oddajo zemljišč v lasti Občine Dobrepolje v najem.
(2) Stavbna zemljišča v lasti Občine Dobrepolje se oddajo v najem v skladu z Zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ter Uredbo o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti.
(3) Kmetijska zemljišča v lasti Občine Dobrepolje se oddajo v zakup v skladu z Zakonom o kmetijskih zemljiščih, pri čemer se višina zakupnine za kmetijska zemljišča določi po Ceniku najema zemljišč v lasti Občine Dobrepolje.
2. člen
(1) Gospodarjenje in upravljanje z nepremičnim premoženjem je v pristojnosti občinske uprave, ki vodi register sklenjenih najemnih in zakupnih pogodb. Ločeno se vodi register najema ali zakupa kmetijskih zemljišč, stavbnih zemljišč in drugih nepremičnin v lasti občine.
(2) Zemljišča se oddajo v najem na podlagi posamičnega programa, ki ga sprejme župan.
(3) S posamičnim programom oddaje zemljišč v najem se določi zlasti ekonomska utemeljenost ravnanja, predmet oddaje, obseg in metoda ravnanja ter ocenjena vrednost zemljišča.
3. člen
(1) Zemljišča v lasti Občine Dobrepolje, ki jih občina začasno ne potrebuje, se lahko oddajo v najem za določen ali nedoločen čas, z odpovednim rokom, ki ne sme biti krajši od šestih mesecev.
(2) V najem se lahko oddajo tudi zemljišča, ki so zajeta v letnem načrtu razpolaganja, pa postopek javne dražbe, javnega zbiranja ponudb oziroma sklenitve neposredne pogodbe ni bil uspešno zaključen.
4. člen
Zemljišča se lahko oddajo v najem ali zakup samo državljanom RS oziroma domačim pravnim osebam z večinskim deležem domačega kapitala.
II. POSTOPEK ZA ODDAJO ZEMLJIŠČA V NAJEM
5. člen
Postopek za oddajo v najem se začne na podlagi vloge stranke ali na pobudo upravljavca nepremičnine, Občine Dobrepolje.
6. člen
(1) Oddaja nepremičnega premoženja v najem se izvede na podlagi ene izmed naslednjih metod:
– javna dražba,
– javno zbiranje ponudb,
– neposredna pogodba.
(2) Če je metoda javne dražbe ali javnega zbiranja ponudb neuspešna, se lahko zemljišče odda v najem na podlagi neposredne pogodbe v dveh mesecih po neuspeli prvi metodi.
7. člen
(1) V primeru oddaje premoženja v najem na podlagi metode javne dražbe ali javnega zbiranja ponudb vodi postopek tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan.
(2) Za oddajo istovrstnih nepremičnin v najem v skladu s sprejetim cenikom se lahko pripravi enotni posamični program.
(3) Namera o oddaji zemljišč v najem se objavi na uradni spletni strani Občine Dobrepolje in v lokalnem časopisu Naš Kraj, najmanj petnajst dni pred javno dražbo, javnim zbiranjem ponudb oziroma sklenitvijo neposredne pogodbe.
8. člen
Pisne vloge za najem zemljišča z navedbo parcelne številke in katastrske občine s priloženo mapno kopijo stranke, predlagatelji vlog, posredujejo na naslov: Občina Dobrepolje, Videm 35, 1321 Videm - Dobrepolje.
9. člen
(1) Na podlagi popolne vloge pristojni delavec občinske uprave skupaj s predlagateljem vloge opravi ogled zemljišča na terenu. Na ogled mora biti vabljen predstavnik vaške skupnosti.
(2) Pristojni delavec po ogledu zemljišča sestavi zapisnik, ki je osnova za sklenitev oziroma zavrnitev pogodbe ob upoštevanju ostalih določil tega pravilnika.
10. člen
(1) V primeru, da je za najem istega zemljišča več interesentov (predlagateljev vlog), se le-to odda v najem po metodi javne dražbe ali javnega zbiranja ponudb, pri čemer se zemljišče odda v najem najugodnejšemu ponudniku ne glede na cene najema zemljišč po Ceniku.
(2) Pri oddaji zemljišča v najem se upošteva okoliščine, ki vplivajo na odločitev o oddaji zemljišča v najem ali zakup, kot na primer ali je od tega odvisno opravljanje dejavnosti nosilca, ali se prosilec ukvarja z dejavnostjo, ki je v občini deficitarna in podobno.
(3) Stroški v zvezi z oddajo zemljišča v najem so breme predlagatelja vloge in se upoštevajo pri obračunu najemnine.
11. člen
(1) Pristojna strokovna služba občinske uprave vodi v skladu z drugim členom tega pravilnika evidenco vseh zemljišč v lasti Občine Dobrepolje v ustreznem registru.
(2) Pristojna strokovna služba občinske uprave obvešča Vaško skupnost, na čigar območju leži nepremičnina, o sklenjenih najemnih pogodbah.
III. NASTANEK IN PRENEHANJE NAJEMNEGA RAZMERJA
12. člen
(1) Zemljišče se odda v najem s sklenitvijo pogodbe o oddaji zemljišča v najem, ki jo podpiše župan oziroma po njegovem pooblastilu delavec občinske uprave.
(2) Najemna pogodba mora vsebovati:
– naziv oziroma ime in priimek ter naslov pogodbenih strank,
– opisan postopek izbire in navedeni razlogi za izbor v skladu s tem pravilnikom,
– točno opisan predmet najema (zemljiškoknjižni in katastrski podatki zemljišča),
– namen, za katerega se bo zemljišče uporabljalo,
– višino najemnine,
– prepoved oddaje zemljišča v najem brez predhodnega pisnega soglasja najemodajalca,
– prepoved spremembe namena pogodbe brez predhodnega pisnega soglasja najemodajalca,
– trajanje najemnega razmerja,
– način plačevanja najemnine ter sankcije v zvezi z nespoštovanjem pogodbenih določil,
– način prenehanja najemnega razmerja,
– druge medsebojne pravice in obveznosti pogodbenih strank.
13. člen
Najemnik je dolžan skleniti najemno pogodbo najkasneje v 15 dneh po prejemu pisnega obvestila o ugoditvi njegovi vlogi oziroma po izbiri na podlagi javnega razpisa.
14. člen
Najemno razmerje preneha na podlagi:
– sporazuma pogodbenih strank,
– pisne odpovedi katerekoli pogodbene stranke,
– poteka časa najemne pogodbe,
– odstopa najemodajalca od pogodbe,
– neplačila najemnine za tekoče leto,
– ugotovitve javne koristi,
– v drugih primerih, določenih v tej pogodbi.
15. člen
Najemodajalec lahko kadarkoli takoj odstopi od pogodbe, če ugotovi, da obstaja dolžnost vrnitve zemljišča v kateremkoli (na primer Sklada kmetijskih zemljišč RS ali denacionalizacijskem ipd.) postopku, ali da najemnik ne uporablja zemljišča v skladu z najemno pogodbo ali da najemnik ni pričel v dogovorjenem roku uporabljati zemljišča ali da s svojo dejavnostjo prekomerno moti okolico ali da drugače krši pogodbena določila.
16. člen
Vsaka pogodbena stranka lahko pisno odpove pogodbo s šestmesečnim odpovednim rokom.
17. člen
(1) Javna korist, navedena v 14. členu tega pravilnika, je izkazana, če je zemljišče namenjeno za gradnjo objektov javne infrastrukture in drugih objektov javnega pomena.
(2) Javno korist s sklepom ugotovi občinski svet.
IV. OSNOVE IN MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NAJEMNIN ZA ZEMLJIŠČA
18. člen
Najemnine od oddanih zemljišč so prihodek proračuna občine in se zbirajo na posebni postavki.
19. člen
Neskladje med katastrskim in dejanskim stanjem zemljišča, ki je predmet najema, ne vpliva na določitev zneska najemnine.
20. člen
(1) Višina letnih najemnin se določi s Cenikom najema zemljišč v lasti Občine Dobrepolje (v nadaljevanju: Cenik), ki ga potrdi Občinski svet Občine Dobrepolje.
(2) Višino najemnine, ki bi v enem letu po Ceniku presegla 10.000 €, določi sodno zapriseženi cenilec ne glede na višino najemnine po Ceniku.
21. člen
Najemnina se plača najkasneje do 30. 6. za tekoče leto oziroma v roku 15 dni od podpisa pogodbe o oddaji zemljišča v najem.
22. člen
(1) V primeru, da najemodajalec odpove najemno razmerje zaradi dolžnosti vrnitve zemljišča v skladu z naštetimi razlogi v 15. členu te pogodbe ali zaradi ugotovitve javne koristi, se najemniku vrne že plačana najemnina brez obresti za čas, ko zemljišča ne more več uporabljati. Drugih stroškov najemnik ne more uveljavljati.
(2) Spravilo letine se v takem primeru odpovedi lahko uredi s primernim rokom, če je to mogoče.
23. člen
V primeru oddaje zemljišča, večjega od 300 m2, v najem, ob katerem je izražen tudi širši javni interes, lahko občinski svet na podlagi utemeljene pisne vloge najemnika in na predlog župana, odobri znižanje najemnine za največ 50 % glede na cene najemnin po Ceniku.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
(1) Pogodbe, sklenjene pred uveljavitvijo tega pravilnika, ostanejo v veljavi največ eno leto od datuma veljavnosti tega pravilnika.
(2) Občinska uprava v roku do treh mesecev po uveljavitvi tega pravilnika dosedanje najemnike pisno seznani o novih pogojih najema in glede na predhodno sklenjene najemne pogodbe najemnike obvesti o trajanju najemne pogodbe.
(3) Vsi že začeti postopki oddaje zemljišč v najem se izvedejo po določbah tega pravilnika.
25. člen
Ta pravilnik začne veljati istočasno s cenikom v njegovi prilogi, ki je njegov sestavni del, petnajsti dan po objavi Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 011-0005/2014-2
Dobrepolje, dne 24. junija 2014
Župan
Občine Dobrepolje
Janez Pavlin l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti