Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2014 z dne 29. 9. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2014 z dne 29. 9. 2014

Kazalo

2910. Pravilnik o subvencioniranju nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Ajdovščina, stran 7793.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradni list RS, št. 44/12) je Občinski svet Občine Ajdovščina na 41. seji dne 18. 9. 2014 sprejel
P R A V I L N I K
o subvencioniranju nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Ajdovščina
1. člen
(splošno)
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopek dodeljevanja subvencij, namenjenih za nakup in vgradnjo individualnih ali skupinskih malih komunalnih čistilnih naprav za čiščenje komunalne odpadne vode (v nadaljevanju: MKČN) iz enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb na območju Občine Ajdovščina.
2. člen
(upravičenci)
Upravičenci dodelitve subvencij so fizične osebe s stalnim prebivališčem na območju Občine Ajdovščina, ki so lastniki ali solastniki enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb na območju aglomeracij, določenih s tem pravilnikom (v nadaljevanju: upravičenci). Do subvencije niso upravičene pravne osebe.
3. člen
(pogoji)
Občina subvencionira nakup in vgradnjo MKČN velikosti do 50 populacijskih ekvivalentov (v nadaljevanju: PE) pod naslednjimi pogoji:
1. enostanovanjska ali večstanovanjska stavba (v nadaljevanju: stavba), za katero se dobavi in vgradi MKČN, leži na naslednjih območjih aglomeracij, določenih v Operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode Občine Ajdovščina št. 353-87/03 z dne 10. 2. 2006, katerih skupna obremenitev ne presega 150 PE, oziroma je gostota skupne obremenitve PE manjša od 10 PE/ha:
– Žagolič (št. aglomeracije 1410),
– Predmeja (št. aglomeracije 1333, 1395, 1393),
– Otlica (št. aglomeracije 1348),
– Višnje (št. aglomeracije 1431),
– Zavino (št. aglomeracije 1248),
– Vrtovče (št. aglomeracije 1295),
– Skrilje (št. aglomeracije 1337),
– Tevče (št. aglomeracije 1292),
– Ravne (št. aglomeracije 1331),
– Podkraj – Hrušica (št. aglomeracije 1434);
2. stavba, za katero se dobavi in vgradi MKČN, leži izven območij aglomeracij, ki so naštete v prejšnji točki tega pravilnika, ter je ni mogoče priklopiti na obstoječi oziroma planirani javni kanalizacijski sistem v štiriletnem obdobju. Potrdilo o tem izda občinska uprava;
3. stavba, za katero se dobavi in vgradi MKČN, ima veljavno pridobljeno gradbeno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov, ali ima na podlagi določil prvega odstavka 197. člena Zakona o graditvi objektov ZGO-1 (Uradni list RS, št. 102/04 – UPB, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 93/05 – ZVMS, 111/05 – odl. US, 126/07, 108/09, 61/10 – ZRud-1, 20/11 – odl. US, 57/12, 101/13 – ZDavNepr in 110/13) uporabno dovoljenje;
4. MKČN mora imeti pridobljeno izjavo o skladnosti izdelka, da ustreza standardom iz Uredbe o emisiji snovi pri odvajanju odpadne vode iz malih komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 98/07, 30/10) – v nadaljevanju: Uredba, in je izdana v skladu s predpisom, ki ureja potrjevanje skladnosti in označevanje gradbenih proizvodov;
5. za MKČN mora biti s strani izvajalca javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda izdelana pozitivna ocena obratovanja, iz katere mora biti razvidno, da je njeno obratovanje v skladu z določbami Uredbe, ki jo mora upravičenec dostaviti v roku 6 mesecev po vgraditvi MKČN;
6. čiščenje komunalne odpadne vode v MKČN mora biti skladno z ostalimi določili Uredbe;
7. lokacija postavitve MKČN mora omogočati neoviran dostop za vzdrževanje naprave in odvoz blata;
8. upravičenci morajo razpolagati z zemljiščem, na katerem se načrtuje postavitev MKČN;
9. MKČN mora biti vgrajena in v funkciji obratovanja;
10. upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno MKČN, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen in osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN.
4. člen
(višina subvencij)
Sredstva za nakup in vgradnjo MKČN se vsako leto zagotovijo v proračunu Občine Ajdovščina. Na podlagi določene višine sredstev se objavi javni razpis, ki natančno določa pogoje za dodelitev subvencij.
Višina subvencije za MKČN je do 30 % upravičenih stroškov, oziroma največ 1.000,00 EUR za posamezno enostanovanjsko stavbo.
Višina subvencije za MKČN je do 30 % upravičenih stroškov, oziroma največ 1.500,00 EUR za večstanovanjsko stavbo.
V primeru dobave in vgradnje MKČN za več stanovanjskih objektov različnih upravičencev so do subvencije upravičeni vsi upravičenci skupaj v višini do 30 % upravičenih stroškov, vendar največ 2.000,00 EUR za posamezno MKČN.
Upravičeni stroški so stroški dobave in vgradnje MKČN. DDV in stroški izdelave pozitivne ocene obratovanja niso upravičeni stroški.
5. člen
(javni razpis)
Občina za vsako leto objavi javni razpis na občinski spletni strani ali v drugih medijih. V javnem razpisu se določi:
1. naziv in sedež občine,
2. pravno podlago za izvedbo javnega razpisa,
3. predmet javnega razpisa,
4. pogoje za kandidiranje na javnem razpisu,
5. razpoložljivo višino sredstev,
6. rok in naslov vložitve vlog,
7. rok, v katerem bodo upravičenci obveščeni o izidu,
8. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko upravičenci pridobijo informacije in razpisno dokumentacijo.
6. člen
(vloga)
Vlagatelji se na javni razpis prijavijo s pisno vlogo. Vloga se poda na obrazcih razpisne dokumentacije na naslov: Občina Ajdovščina, Cesta 5. maja 6a, 5270 Ajdovščina.
7. člen
(postopek)
Postopek za dodelitev proračunskih sredstev v skladu z razpisnimi pogoji vodi tričlanska komisija, ki jo s sklepom imenuje župan.
Naloge komisije so:
1. odpiranje in pregled vlog,
2. ocena upravičenosti vlog,
3. priprava poročila s predlogom upravičencev in višine subvencij po posameznih upravičencih,
4. spremljanje namenske porabe subvencij,
5. druge naloge, povezane z izvedbo javnega razpisa.
Komisija obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge po vrstnem redu prispetja in pripravi seznam upravičencev najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog in pripravi predlog o dodelitvi subvencij.
Sredstva se dodelijo upravičencem po vrstnem redu prispelih popolnih vlog do porabe proračunskih sredstev posameznega leta za ta namen.
Na podlagi predloga komisije o dodelitvi subvencij občinska uprava izda odločbo. Zoper odločbo je mogoča pritožba pri županu.
Upravičenec lahko pridobi subvencijo za isto naložbo le enkrat. Kolikor je upravičenec že prejel javna sredstva za isti namen, do sredstev po tem razpisu ni upravičen.
Upravičenec je dolžan vrniti nenamensko porabljeno subvencijo skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunajo od dneva izplačila upravičencu do dneva vračila v primerih, ko se ugotovi:
– da je bila dodeljena subvencija delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve subvencije navajal neresnične podatke,
– da v roku 6 mesecev po vgradnji MKČN upravičenec ni dostavil pozitivne ocene obratovanja iz 5. točke 3. člena tega pravilnika,
– druge nepravilnosti pri porabi subvencije.
Komisija iz prvega odstavka tega člena lahko pred izplačilom subvencije opravi ogled MKČN, za katero se pomoč dodeljuje.
Upravičenec v obdobju 5 let od prejema subvencije ne sme odtujiti MKČN, za katero je prejel subvencijo, razen če je bila stavba, za katero se je vgradila MKČN, v tem času priključena na javno kanalizacijo v upravljanju izvajalca javne službe.
8. člen
(pogodba in nakazilo subvencije)
Medsebojne pravice in obveznosti med upravičencem ter Občino Ajdovščina se določijo s pogodbo.
Po zaključeni naložbi, vendar najkasneje do 10. 11. tekočega leta, pošljejo upravičenci zahtevek za izplačilo z vsemi zahtevanimi prilogami na Občino Ajdovščina. Nakazilo subvencije se izvrši na osebni račun upravičenca 30. dan od prejema popolnega zahtevka.
9. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-43/2014
Ajdovščina, dne 23. septembra 2014
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti