Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2014 z dne 12. 5. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2014 z dne 12. 5. 2014

Kazalo

1425. Pravilnik o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloga pravilnika o višini tarifnih postavk za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (uradno prečiščeno besedilo – UPB-2), stran 3908.

Na podlagi 16. člena Statuta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 98/09 – uradno prečiščeno besedilo, 44/12, 19/13) ter 88. in 101. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 37/09 – UPB1, 44/12) je Občinski svet Občine Zagorje ob Savi na 23. redni seji dne 10. 4. 2014 sprejel uradno prečiščeno besedilo Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (UPB-2), ki obsega:
– Pravilnik o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 13/04 – prečiščeno besedilo),
– Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 34/11),
– Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 105/12),
– Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 29/14).
Št. 012-2/2002
Zagorje ob Savi, dne 10. aprila 2014
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l.r.
P R A V I L N I K
o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloga pravilnika o višini tarifnih postavk za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (uradno prečiščeno besedilo – UPB-2)
1. člen
S tem pravilnikom se določajo osnove za izračun cene ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: ravnanje) za povzročitelje komunalnih odpadkov.
2. člen
Vsi povzročitelji komunalnih odpadkov (v nadaljevanju: povzročitelj) so zavezani k plačilu cene za ravnanje. Povzročiteljem ravnanje zaračuna izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: izvajalec).
3. člen
Ravnanje z odpadki se zaračuna posameznim povzročiteljem mesečno po obračunskih enotah. Cena vključuje tarifne elemente določene z vsakokratno veljavnimi predpisi.
4. člen
Obračunske enote so ali kg ali m3 odpadkov. Končna cena oziroma seštevek na računu mora biti v eni od obračunskih enot.
Obračunske enote v kg ali m3 so tiste, ki so nedvoumno ugotovljive in je povzročitelj odpadkov znan. Obračun cene za te enote zajema tudi vse ostale stroške ravnanja s komunalnimi odpadki, najmanj pa:
– stroške zbiranja in odvoza mešanih komunalnih odpadkov,
– stroške zbiranja in odvoza bioloških odpadkov,
– stroške zbiranja odpadne embalaže,
– stroške ekoloških otokov,
– stroške zbirno-reciklažnih centrov,
– stroške zbiranja nevarnih komunalnih odpadkov,
– stroške zbiranja kosovnih odpadkov,
– stroške obdelave in predelave odpadkov,
– stroške javne infrastrukture,
– stroške odstranjevanja.
Stroški za katere obračunske enote niso nedvoumno in enolično določljive oziroma povzročitelja ni mogoče ugotoviti se lahko zaračunavajo kot fiksni del stroškov oziroma cene.
5. člen
Cena ravnanja s komunalnimi odpadki vključuje redni odvoz odpadkov, enkrat letno zbiranje nevarnih odpadkov, zbiranje kosovnih odpadkov v zbirnem centru in prevzem odpadkov, ki jih dostavijo fizične osebe (gospodinjstva) na odlagališče v količinah do 2 m3 letno.
Cena vključuje tudi brezplačen odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev na klic enkrat letno do 2 m3. Odvoz se izvrši v roku 10 dni od prejema izpolnjenega obrazca, naročilo odvoza kosovnih odpadkov iz gospodinjstva.
6. člen
Pri odvozu kosovnih odpadkov (po naročilu) ter drugih odpadkov se povzročitelju zaračunajo dejansko nastali stroški.
7. člen
Zavezanci za plačilo, ki imajo o odvozu odpadkov z izvajalcem pogodbeno urejeno razmerje, so dolžni plačevati ravnanje v skladu s pogodbo.
8. člen
Cene ravnanja z odpadki so določene s tarifnimi postavkami za posamezne tarifne elemente oziroma vrste stroškov v skladu s predpisi na področju oblikovanja cen.
Cene gospodarske javne službe »odlaganja odpadkov« oblikuje izvajalec navedene gospodarske javne službe v skladu z veljavnimi predpisi.
Na novo oblikovane cene (cenik), razen cene iz drugega odstavka tega člena, potrdi občinski svet s sklepom v skladu z veljavnimi predpisi.
9. člen
Pri enkratnih uporabah zabojnikov ali vrečk nastane obveznost plačila z nudenjem storitve oziroma ob nakupu vrečke. Tarifna postavka za nakup vrečke je na obračunsko enoto lahko za 30 % višja od tarifne postavke pri rednem odvozu.
10. člen
Povzročiteljem, ki biološke odpadke iz svojega gospodinjstva kompostirajo v lastnem oziroma najetem vrtu, se storitev zbiranja in odvoza bioloških odpadkov ne zaračuna.
11. člen
Povzročiteljem, ki v času odvoza po dogovoru z izvajalcem ne dostavijo zbirnih posod na odjemna mesta in to namesto njih opravi izvajalec, se cena zbiranja in odvoza odpadkov določi s posebno pogodbo sklenjeno med povzročiteljem in izvajalcem.
12. člen
Višina tarifnih postavk za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki je priloga tega pravilnika.
V cenah ravnanja s komunalnimi odpadki niso upoštevane zakonsko predpisane dajatve.
13. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
Pravilnik o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 13/04 – prečiščeno besedilo) vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:
13. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 34/11) vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:
3. člen
Ta Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki in Priloge pravilnika o višini tarifnih postavk – cenik za obračun storitev ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 105/12) vsebuje naslednjo prehodno in končno določbo:
6. člen
Ta Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
PRILOGA – VIŠINA TARIFNIH POSTAVK ZA OBRAČUN STORITVE RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI V OBČINI ZAGORJE OB SAVI
I.
Cena ravnanja z odpadki je sestavljena iz cene zbiranja odpadkov – storitev in cene zbiranja odpadkov – javna infrastruktura.
Ravnanje z odpadki se obračunava posameznim povzročiteljem mesečno, glede na ali kg ali na m3 prevzetih komunalnih odpadkov (v nadaljevanju: odpadkov). Za obračun ravnanja s komunalnimi odpadki veljajo cene, ki jih potrdi občinski svet s sklepom v skladu z veljavnimi predpisi.
Cena odlaganja odpadkov se uskladi z vsakokratno spremembo cene, oblikovane v skladu z drugim odstavkom 8. člena tega pravilnika.
II.
GOSPODINJSTVA
Za mešane komunalne odpadke gospodinjstva plačujejo 80 litrov odpadkov na osebo x povprečno število mesečnih odvozov. Število oseb, ki pripadajo gospodinjstvu, se ugotavlja na osnovi podatkov pristojnega organa, in sicer se štejejo osebe s stalnim in začasnim prebivališčem.
Za preračun iz kg v m3 se uporablja naslednje sodilo: količina zbranih oziroma odloženih komunalnih odpadkov ugotovljenih s tehtanjem (kg)/količino zbranih in odloženih komunalnih odpadkov ugotovljenih na podlagi volumna zabojnikov (m3).
Za zbiranje in oddajanje bioloških odpadkov in zelenega vrtnega odpada velja obračunska količina 5 l na osebo x povprečno število mesečnih odvozov. Število oseb, ki pripadajo gospodinjstvu, se ugotavlja na osnovi podatkov pristojnega organa, in sicer se štejejo osebe s stalnim in začasnim prebivališčem.
Za preračun iz kg v m3 se uporablja naslednje sodilo: količina zbranih bioloških odpadkov ugotovljenih s tehtanjem (kg)/količino zbranih bioloških odpadkov ugotovljenih na podlagi volumna zabojnikov (m3).
Lastniki počitniških objektov s stalnim prebivališčem izven Občine Zagorje ob Savi in povzročitelji, pri katerih zaradi odmaknjenosti ali nedostopnosti s smetarskim vozilom zbiranje v individualnih posodah ni možno, plačajo za ravnanje z odpadki strošek ene predpisane vreče na mesec. Izvajalec povzročitelju enkrat letno izstavi račun za: 12 tipiziranih vreč za mešane komunalne odpadke in 24 tipiziranih vreč za odpadno embalažo. Cena tipizirane vrečke vključuje ceno zbiranja komunalnih odpadkov, ceno javne infrastrukture zbiranja komunalnih odpadkov, ceno odlaganja komunalnih odpadkov – (Ceroz), ceno javne infrastrukture komunalnih odpadkov (Ceroz), okoljsko dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov (Ceroz) in stroške izdelave vrečke.
Povzročitelj po potrebi prevzame prazne vreče na sedežu izvajalca, polne pa odloži skladno z urnikom odvoza na predpisano odjemno mesto.
III.
GOSPODARSTVO IN OSTALI POVZROČITELJI
Gospodarstvo in ostali povzročitelji (v nadaljevanju: ostali povzročitelji), plačujejo ravnanje z odpadki glede na dejansko prevzeto količino odpadkov.
Cena na mesec za ostale povzročitelje se določi na podlagi naslednjega izračuna:
S(m) = E x V x N
kjer so:
S(m) – mesečni strošek,
E – cena ravnanja z odpadki na m3 ali na kg,
V – volumen nameščene posode na odpadke,
N – število prevzemov – praznjenj posod za odpadke na mesec.
IV.
KUPCI VREČK ZA ODPADKE
Cena vrečke za odpadke (enkratna odstranitev) je enaka ceni ravnanja z odpadki, povečana za 30 %.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti