Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2014 z dne 30. 4. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2014 z dne 30. 4. 2014

Kazalo

1317. Uredba o podrobnejših pogojih za ravnanje z zaseženimi in odvzetimi gozdnimi lesnimi sortimenti, stran 3716.

Na podlagi osmega odstavka 81.c člena Zakona o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93, 56/99 – ZON, 67/02, 110/02 – ZGO-1, 115/06 – ORZG40, 110/07, 8/10 – ZSKZ-B, 106/10, 63/13, 101/13 – ZDavNepr, 17/14 in 22/14 – odl. US) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o podrobnejših pogojih za ravnanje z zaseženimi in odvzetimi gozdnimi lesnimi sortimenti
1. člen
(vsebina)
Ta uredba določa podrobnejše pogoje za ravnanje z zaseženimi in odvzetimi gozdnimi lesnimi sortimenti, način in postopek zasega gozdnih lesnih sortimentov, njihovega prevoza in hrambe ter prodajo zaseženih in odvzetih gozdnih lesnih sortimentov na javni dražbi.
2. člen
(zaseg in prevzem gozdnih lesnih sortimentov v hrambo)
(1) Kadar gozdarski inšpektor ali carinski organ (v nadaljnjem besedilu: nadzorni organ) odredi ukrep zasega gozdnih lesnih sortimentov in njihov raztovor, o tem nemudoma obvesti Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Sklad). Vozilo z zaseženimi gozdnimi lesnimi sortimenti se ob spremstvu nadzornega organa lahko premakne samo na mesto, ustrezno za raztovor.
(2) Sklad zagotovi, da se zaseženi gozdni lesni sortimenti v dveh urah po prejetem obvestilu nadzornega organa raztovorijo s prevoznega sredstva, izmerijo in razvrstijo v kakovostne razrede. Po prevzemu jih predstavnik oziroma pooblaščenec Sklada odpelje na kraj hrambe, kjer se raztovorijo, označijo in zložijo tako, da je mogoča poznejša preveritev celotnega tovora.
3. člen
(potrdilo o zasegu gozdnih lesnih sortimentov)
(1) Nadzorni organ ob zasegu izda potrdilo o zasegu gozdnih lesnih sortimentov, ki vsebuje zlasti podatke o:
– nadzornem organu, ki vodi postopek o prekršku;
– pravni podlagi za zaseg gozdnih lesnih sortimentov;
– datumu, točnem kraju in času zasega;
– registrski številki vozila, prevozniku oziroma lastniku in vozniku vozila, na katerem so natovorjeni zaseženi gozdni lesni sortimenti;
– količini in vrsti zaseženih gozdnih lesnih sortimentov;
– kraju in času, ko je zasežene gozdne lesne sortimente prevzel Sklad.
(2) Potrdilo se izda v treh izvodih, od katerih po en izvod prejmejo in podpišejo oseba, ki so ji bili gozdni lesni sortimenti zaseženi, nadzorni organ in predstavnik Sklada.
4. člen
(prevoz gozdnih lesnih sortimentov)
Zaseženi gozdni lesni sortimenti se do kraja hrambe prepeljejo z vozili, ki so registrirana za prevoz gozdnih lesnih sortimentov in so opremljena z ustrezno napravo, s katero se lahko nakladajo in razkladajo gozdni lesni sortimenti.
5. člen
(hramba gozdnih lesnih sortimentov)
(1) Zaseženi gozdni lesni sortimenti se hranijo na ustrezno varovanih krajih.
(2) Kraj hrambe zaseženih gozdnih lesnih sortimentov zagotovi Sklad.
6. člen
(javna dražba gozdnih lesnih sortimentov)
(1) Odvzeti gozdni lesni sortimenti se prodajo na javni dražbi po tem, ko nadzorni organ o pravnomočnosti odločbe o prekršku obvesti Sklad.
(2) Sklad spremlja stanje zaseženih gozdnih lesnih sortimentov v hrambi in če obstaja nevarnost njihovega kvarjenja oziroma izgube vrednosti ali če je njihova hramba povezana s prevelikimi stroški, pred izdajo odločbe o prekršku oziroma pred pravnomočnostjo odločbe o prekršku, ne glede na določbo prejšnjega odstavka prične postopek njihove prodaje na javni dražbi. Sklad o tem obvesti nadzorni organ in osebo, ki so ji bili gozdni lesni sortimenti zaseženi.
(3) Javna dražba gozdnih lesnih sortimentov je javna prodaja, pri kateri je prodajna pogodba sklenjena z dražiteljem, ki ponudi najvišjo ceno.
(4) Javno dražbo opravi posebna tričlanska komisija (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki jo imenuje Sklad.
(5) Izklicna cena gozdnih lesnih sortimentov se oblikuje na podlagi podatkov o gozdnih lesnih sortimentih, njihove izmere in razvrstitve v kakovostne razrede v skladu s predpisi, ki urejajo merjenje in razvrščanje gozdnih lesnih sortimentov, njihova vrednost pa se oceni na podlagi cenika Sklada.
(6) Javna dražba mora biti objavljena v javnih medijih. Med objavo razpisa javne dražbe in dnem javne dražbe mora preteči najmanj pet delovnih dni.
(7) Objava javne dražbe mora vsebovati zlasti:
– naslov, kamor se pošiljajo ponudbe;
– kraj in čas javne dražbe;
– količino gozdnih lesnih sortimentov ali njihovih skupin po dimenzijah in kakovostnih razredih ter njihovo lokacijo;
– izklicno ceno in znesek njenega višanja, ki ne sme biti nižji od pet odstotkov izklicne cene;
– način in rok plačila kupnine;
– navedbo, da je plačilo kupnine v roku, ki je določen, bistvena sestavina pravnega posla;
– znesek varščine za resnost ponudbe v višini deset odstotkov od izklicne cene, ki jo je treba položiti vsaj en dan pred začetkom dražbe in se vplača na TRR Sklada;
– navedbo, da se po končani dražbi varščina v osmih dneh vrne tistim dražiteljem, ki niso uspeli, uspelemu dražitelju pa se položena varščina všteje v ceno;
– navedbo, kje in pod kakšnimi pogoji se lahko interesenti pred začetkom javne dražbe seznanijo s podrobnejšimi pogoji dražbe in si ogledajo predmet dražbe;
– določilo, da gozdni lesni sortimenti, ki so predmet javne dražbe, preidejo v last izbranega dražitelja po predložitvi bančne garancije za kupnino ali z nakazilom kupnine.
(8) Javne dražbe se lahko udeležijo osebe, ki izkažejo pravočasno plačilo varščine na TRR Sklada. Javne dražbe se ne more udeležiti oseba, ki so ji bili gozdni lesni sortimenti zaseženi oziroma odvzeti, njen pooblaščenec, zakonec, oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partner v registrirani istospolni skupnosti, oseba, s katero je v sorodstvu v ravni črti ali stranski črti do vključno tretjega kolena ali v svaštvu do vključno drugega kolena ali oseba, s katero živi v skupnem gospodinjstvu. Prav tako se javne dražbe ne more udeležiti pravna oseba, v kateri ima oseba, katere zaseženi oziroma odvzeti gozdni lesni sortimenti se prodajajo, lastniški delež ali je njen zakoniti zastopnik.
(9) Pri javni dražbi so navzoči vsi člani komisije. Dražitelja, ki ne izpolnjuje razpisnih pogojev, komisija izloči iz postopka javne dražbe.
(10) Izklicna cena in vsaka nadaljnja cena se izkliče trikrat. Če nobeden od dražiteljev navedene cene ne zviša pred tretjim izklicem, se šteje, da je sprejeta tista cena, ki je bila izklicana trikrat. Če dva ali več dražiteljev ponudi enako najvišje izklicano ceno, o izbiri kupca odloči žreb. Predsednik komisije ugotovi, komu in po kakšni ceni so bili gozdni lesni sortimenti prodani, in kupca pozove k podpisu pogodbe.
(11) Na javni dražbi komisija vodi zapisnik, v katerega vpisuje zlasti:
– kraj, kjer se javna dražba opravlja, datum in uro;
– sklic na objavo javne dražbe;
– imena in priimke članov komisije;
– predmet javne dražbe;
– imena in priimke oziroma firmo navzočih dražiteljev oziroma njihovih zastopnikov, ki imajo pisno pooblastilo;
– ugotovitev o izpolnjevanju pogojev dražiteljev, ki pristopijo k dražbi;
– najvišjo ceno ter ime in priimek ter naslov oziroma firmo ter sedež najugodnejšega dražitelja ali ugotovitev, da izklicna cena ni bila dosežena;
– odločitev o izbiri najugodnejše ponudbe ter ugotovitev, da je bil kupec pozvan k sklenitvi pogodbe, ali ugotovitev, da javna dražba ni bila uspešna.
(12) Z najugodnejšim dražiteljem se sklene prodajna pogodba najpozneje v desetih dneh po koncu dražbe. Če dražitelj ne podpiše pogodbe v navedenem roku iz razlogov, ki so na strani dražitelja, ponudnik zadrži njegovo varščino.
(13) Sklad omogoči izbranemu dražitelju prevzem gozdnih lesnih sortimentov najpozneje v petih dneh od plačila kupnine ali predložitve bančne garancije za kupnino.
(14) V treh delovnih dneh po opravljeni javni dražbi mora komisija dražitelje, ki so sodelovali v postopku javne dražbe, pisno obvestiti o izbiri najugodnejše ponudbe.
(15) Javna dražba se sme opraviti in šteje za uspešno opravljeno tudi, če se je udeleži le en dražitelj, ki izpolnjuje vse pogoje za licitiranje cene in ponudi najmanj izklicno ceno.
(16) Če javna dražba ne uspe, se napove nova javna dražba. Izklicna cena gozdnih lesnih sortimentov z neuspešne dražbe se lahko ob objavi nove javne dražbe zniža za ustrezen odstotek, vendar največ do polovice izklicne cene predhodne javne dražbe. Če je tudi ponovljena javna dražba neuspešna, se lahko zaseženi oziroma odvzeti gozdni lesni sortimenti prodajo z zbiranjem ponudb ali s komisijsko prodajo.
(17) Neizbranemu dražitelju se vrne vplačana varščina na njegov TRR najpozneje v osmih dneh po končani dražbi.
(18) O opravljeni javni dražbi Sklad obvesti nadzorni organ.
KONČNI DOLOČBI
7. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Pravilnik o pogojih prevoza, hrambe ter načinu ravnanja z zaseženimi in odvzetimi gozdnimi lesnimi sortimenti oziroma lesom in lesnimi proizvodi (Uradni list RS, št. 85/13).
8. člen
(uveljavitev)
Ta uredba začne veljati 1. maja 2014.
Št. 00728-22/2014
Ljubljana, dne 30. aprila 2014
EVA 2014-2330-0116
Vlada Republike Slovenije
mag. Alenka Bratušek l.r.
Predsednica

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti