Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2014 z dne 18. 4. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2014 z dne 18. 4. 2014

Kazalo

1130. Sklep o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja DP4-OPPN Dolenje Polje v Dolenjskih Toplicah, stran 3213.

Na podlagi 18. in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 popr.), 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13 – Skl. US; v nadaljevanju: ZPNačrt) ter na podlagi 7. člena Statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 93/07) je župan Občine Dolenjske Toplice dne 1. 4. 2014 sprejel
S K L E P
o začetku priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja DP4-OPPN Dolenje Polje v Dolenjskih Toplicah
1. člen
(Ocena stanja in razlogi za pripravo)
(1) Na podlagi Odloka o prostorskem načrtu Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 90/09, 22/10 – teh. popr., 85/11 – obv. razlaga, 10/12 – teh. popr., 54/12 – obv. razlaga, 41/13, 65/13 – obv. razlaga, 16/14; v nadaljnjem besedilu: OPN) je za območje enote urejanja prostora EUP DP4-OPPN – Počitniško naselje Dolenje Polje z ožjimi enotami urejanja prostora (PEUP): DP4-OPPN-1, DP4-OPPN-2, DP4-OPPN-3 in DP4-OPPN-4; v nadaljnjem besedilu: območje EUP DP4-OPPN) predvideno urejanje z občinskim podrobnim prostorskim načrtom.
(2) OPN določa, da se za območja, ki se urejajo z občinskimi podrobnimi prostorskimi načrti, merila za ugotavljanje odstopanj od določil OPN, ki ne pogojujejo postopka spremembe OPN, pripravijo tako, da vse spremembe in dopolnitve, ki pomenijo manjši odstop in odmik od sprejetega OPN obravnava in sprejme na podlagi pripravljene strokovne presoje Občinski svet Občine Dolenjske Toplice (OS). Pred obravnavo na OS morajo odgovorne strokovne službe zagotoviti vsestransko strokovno presojo predlaganih odstopanj od sprejetega OPN in pripraviti obrazložitev.
(3) Območje EUP DP4-OPPN se nahaja severno od občinskega središča Dolenjske Toplice in je z OPN namenjeno razvoju počitniških in turističnih kapacitet, preostali del površin pa se namenja tekočemu in mirujočemu prometu znotraj območja, javni prometni infrastrukturi ter javnim površinam pešca in kolesarja. Leži ob lokalni cesti LC 293030, odsek 293031 Dol. Toplice–Dolnje Polje–Gornje Polje v smeri proti Dolenjemu Polju ter zahodno od naselij Dolenje in Gorenje Gradišče. Z lokalne ceste se v območje DP4-OPPN v bližini CČN Dolenjske Toplice odcepi javna pot JP 792100, odsek 792101 Meniška vas 41, ki se v svojem nadaljevanju proti severozahodu naveže na nekategorizirano makadamsko pot. Severno od območja se nahaja reka Krka, vzhodno pa potok Sušica.
(4) Občinski podrobni prostorski načrt se izdela le za del območja EUP DP4-OPPN (v nadaljnjem besedilu: OPPN).
(5) Cilj priprave OPPN je določitev izvedbenih prostorskih pogojev za gradnjo in urejanje dela območja EUP DP4-OPPN s potrebno komunalno opremo in drugimi spremljajočimi ureditvami, ki bodo:
– V območju A, ki je danes poseljeno predvsem s tipologijo lesenih počitniških hišic, določali njihovo maksimalno gostoto in dodatno dejavnost kot pogoj za morebitne nove zgostitve obstoječega stavbnega tkiva. Dejavnost naj bo skladna s strategijo razvoja turizma v občini.
– V območju B pa spodbujali razvoj in širitev obstoječe dejavnosti turističnega kampa, z možnostjo postavitve servisno-gostinskega objekta, ki naj se navezuje na obstoječo cestno infrastrukturo. V območju naj bo določeno maksimalno število in gabariti servisnih in obstoječih počitniških objektov, parkirišča za avtomobile in avtodome v osrednjem delu in šotoriščem ter odprtimi rekreacijskimi površinami proti reki Krki.
– Predvideli možnosti navezav na sosednja območja (do reke Krke, zapolnitev dela zemljišč med območjema A in B ter infrastrukturne ureditve) zaradi lažje realizacije programa.
– DP4-OPPN-1, DP4-OPPN-2, DP4-OPPN-3.
2. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
(1) Za pripravo OPPN se uporabi (preuči in uskladi) že izdelane strokovne podlage oziroma po potrebi izdela dodatne strokovne podlage ali variantne rešitve.
(2) Strokovne rešitve se ob upoštevanju določil odloka o OPN izdelajo na osnovi strokovnih podlag, analize prostora ter programskih izhodišč oziroma urbanističnih, prostorskih in okoljskih zahtev, pridobljenih smernic in analize le-teh ter v skladu z veljavno zakonodajo.
(3) Ob upoštevanju izdelanih strokovnih podlag, strokovne rešitve in določil OPN, ki veljajo za EUP DP4-OPPN, se izdelajo strokovne rešitve v obsegu, vsebini in obliki, ki so potrebne za določitev sestavin vsebine OPPN, določene v prvem odstavku 3. člena Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (Uradni list RS, št. 99/07).
3. člen
(Faze postopka priprave OPPN)
(1) Priprava OPPN bo potekala po naslednjih fazah:
1. Faza: Sklep župana
– sklep župana o začetku priprave OPPN
– objava sklepa v uradnem glasilu in v svetovnem spletu.
2. Faza: Osnutek OPPN
– izdelava osnutka OPPN na podlagi strokovnih podlag;
– pridobitev smernic NUP;
– pridobitev odločbe o ne/potrebnosti izvedbe celovite presoje vplivov na okolje.
3. Faza: Dopolnjen osnutek OPPN
– pregled in analiza smernic (izdela izdelovalec in priloži h gradivu za dopolnjen osnutek);
– izdelava dopolnjenega osnutka OPPN;
– priprava gradiva in obrazložitve za javno razgrnitev na sedežu pripravljavca in obravnavo na odborih občinskega sveta in Občinskemu svetu Občine Dolenjske Toplice;
– javna razgrnitev in javne obravnave;
– prva obravnava na odborih OS in na seji OS;
– proučitev pripomb iz javne razgrnitve, javne obravnave in obravnave na občinskem svetu ter priprava predloga stališč do podanih pripomb in predlogov;
– sprejem stališč do pripomb.
4. Faza: Predlog OPPN
– izdelava predloga OPPN v skladu s sprejetimi stališči do pripomb in predlogov in pridobitev mnenj NUP;
– dopolnitev prostorskega akta in izdelava usklajenega predloga OPPN;
– predstavitev, obravnava in sprejem usklajenega predloga OPPN na odborih občinskega sveta in Občinskemu svetu Občine Dolenjske Toplice v drugi obravnavi;
– objava v Uradnem listu RS;
– priprava končnih elaboratov sprejetega prostorskega akta.
(2) V primeru poteka postopka CPVO se aktivnosti s tega področja smiselno vključijo v faze izdelave OPPN ter izvajajo skladno z določili Zakona o varstvu okolja (ZVO-1, Uradni list RS, št. 39/06 – UPB1, 49/06 – ZMetD, 66/06 Odl. US, 112/06 Odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 97/12 Odl. US, 92/13) in ZPNačrt, posledično pa se podaljšajo roki izdelave in sprejema OPPN.
4. člen
(Nosilci urejanja prostora)
(1) Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice in mnenja k načrtovanim prostorskim ureditvam s svojega delovnega področja, so:
– Občina Dolenjske Toplice, Sokolski trg 4, 8350 Dolenjske Toplice;
– Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za vodno območje Donave, Oddelek območja spodnje Save, Novi trg 9, 8000 Novo mesto;
– Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto, Gubčeva 15, 8000 Novo mesto;
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto, Adamičeva ulica 2, 8000 Novo mesto;
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana;
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto, Skalickega ulica 1, 8000 Novo mesto;
– Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, 8000 Novo mesto;
– Komunala Novo mesto, d.o.o., Podbevškova ulica 12, 8000 Novo mesto;
– Telekom Slovenije, d.d., Sektor za dostopovna omrežja, Center za dostopovna omrežja Celje – Novo mesto, Novi trg 7a, 8000 Novo mesto;
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za obrambo, Direktorat za logistiko, Sektor za gospodarjenje z nepremičninami, Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana;
– drugi nosilci urejanja prostora, če to pogojujejo utemeljene potrebe, ugotovljene v postopku priprave OPPN.
(2) OPPN se skladno s četrtim odstavkom 58. člena ZPNačrt pošlje tudi Ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Direktoratu za okolje, Sektorju za CPVO, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, ki odloči, ali je za predmetni OPPN potrebno izvesti CPVO.
(3) Nosilci urejanja prostora morajo v skladu z drugim odstavkom 58. člena ZPNačrt-a podati smernice v 30 dneh od prejema vloge ter v skladu s prvim odstavkom 61. člena ZPNačrt-a mnenje v 30 dneh od podane vloge. Če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku ne poda smernic, se bo v skladu z 58. členom ZPNačrt-a štelo, da smernic nima, pri čemer mora načrtovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi. Če kdo od navedenih nosilcev urejanja prostora v zakonsko določenem roku po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bo podal odgovora, bo občina skladno s prvim odstavkom 61. člena ZPNačrt nadaljevala s postopkom priprave OPPN.
5. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem priprave OPPN)
Izdelavo OPPN financira Občina Dolenjske Toplice, Sokolski trg 4, 8350 Dolenjske Toplice.
6. člen
(Začetek veljavnosti)
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave. Sklep se objavi tudi na spletnih straneh Občine Dolenjske Toplice.
Št. 3505-2/2012-13
Dolenjske Toplice, dne 1. aprila 2014
Župan
Občine Dolenjske Toplice
Jože Muhič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti