Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2014 z dne 14. 3. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2014 z dne 14. 3. 2014

Kazalo

639. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje urejanja »Dom Tisje«, stran 2170.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 – popr.), 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12, 35/13) in 16. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 33/03, 106/03, in 34/04 – popr.) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 22. seji dne 27. 2. 2014 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje urejanja »Dom Tisje«
1. člen
(podlaga za občinski podrobni prostorski načrt)
S tem odlokom se, v skladu z Odlok o izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 38/13), sprejmejo spremembe in dopolnitve občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje urejanja »Dom Tisje« z oznako VT-17 – v nadaljnjem besedilu: odlok.
2. člen
V 2. členu se v prvem odstavku na koncu odstavka črta piko, nadomesti z vejico, ter doda besedilo, ki se glasi:
», ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.«
3. člen
V 2. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Ne glede na grafični del odloka se v besedilnem delu opišejo rešitve, ki so podlaga za posege v prostor.«
4. člen
V 3. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Ureditveno območje sprememb in dopolnitev odloka se nanaša na parc. št. 1142/6, 1143/1, 1142/7, 1143/2, 1144/2, 1144/1, 1145, vse k.o. Vintarjevec.«
5. člen
V 5. členu se za petim odstavkom dodajo še nov šesti, sedmi, osmi, deveti, deseti in enajsti odstavek, ki se na novo glasijo:
»(6) Nova dostopna pot, ki se iz parcele 1140/3, k.o. Vintarjevec, nadaljuje po parc. št. 1145, 1144/1, 1144/2, 1143/3, vse k.o. Vintarjevec, ter se navezuje na obstoječo dovozno pot na parc. št. 1142/6, k.o. Vintarjevec, mora biti asfaltirana in zaključena z robniki.
(7) Parkirne površine morajo biti asfaltirane in ustrezno označene ter opremljene z lovilci olj.
(8) Priključek na JP 709551 (Črni Potok–Riharjevec) ostane nespremenjen – opremljen mora biti z ustrezno vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo.
(9) Urejeno mora biti odvodnjavanje notranje ceste; vode iz območja urejanja ne smejo biti speljane na javno pot ali v naprave za odvodnjavanje javne poti.
(10) Pri dostopu na javno pot mora biti upoštevan pregledni trikotnik; v bližini priključka ni dovoljeno postavljati visokih ograj, saditi dreves, ali visokih poljskih kultur, katere bi zmanjševale preglednost.
(11) Širina nove dostopne poti mora biti prilagojena vozilom, ki bodo dostopno pot uporabljala.«
6. člen
V 6. členu se obstoječi drugi odstavek preštevilči v tretjega, obstoječi tretji odstavek pa se preštevilči v četrtega.
7. člen
V 6. členu se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Na parc. št. 1143/1, k.o. Vintarjevec, se izvede prizidek k obstoječemu objektu.«
8. člen
V celoti se nadomesti 14. člen, tako da se glasi:
»(1) Obstoječa jamborska transformatorska postaja Tisje 20/0,4 kV omogoča na območju urejanja VT-17 Dom Tisje dodatno priključno moč v višini 69 kW.
(2) Pred priključevanjem objektov, ki bi presegli omenjeno dodatno maks. dovoljeno priključno moč obstoječe transformatorske postaje, je potrebno zgraditi novo transformatorsko postajo 20/0,4 kV za napajanje celotnega območja VT-17 Dom Tisje, ki bo omogočala nemoteno oskrbo objektov z električno energijo.
(3) Po izgradnji nove transformatorske postaje 20/0,4 kV, ki bo prevzela tudi napajanje obstoječih odjemalcev izven območja urejanja VT-17 Dom Tisje, se obstoječa jamborska TP Tisje 20/0,4kV predvidoma odstrani.
(4) Pred priključitvijo objektov na območju urejanja, mora investitor v skladu z 71. členom Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 27/07, 70/08, 22/10) in 4. členom Splošnih pogojih za dobavo in odjem električne energije (Uradni Iist RS, št. 126/07) pridobiti soglasje za priključitev za objekt, v katerem bodo natančno določeni tehnični pogoji in parametri priklopa objektov na predmetno EE infrastrukturo.
(5) Investitor objektov je dolžan naročiti in plačati vse stroške morebitne prestavitve ali predelave elektroenergetske infrastrukture, ki jih povzročajo z gradnjo obravnavano v predmetnem prostorskem aktu.
(6) Investitor objektov nosi vse stroške priključitve posameznega objekta na distribucijsko elektroenergetsko omrežje, ki so zajeti v predmetnem prostorskem aktu, skladno s temi smernicami in izdanimi soglasji za priključitev.
9. člen
V 11. členu se za osmim odstavkom doda nov odstavek, ki se glasi:
»(9) V varovalnem pasu gospodarske javne infrastrukture – javnega vodovoda je potrebno pri načrtovanju upoštevati predpisane minimalne odmike od obstoječih sistemov komunalnih vodov v skladu z veljavnimi tehničnimi predpisi in standardi. Varovalni pas gospodarske javne infrastrukture znaša 3 metre na vsako stran od osi voda. Križanja komunalnih vodov in naprav morajo biti izvedena tako, da se zagotovi nemoteno vzdrževanje in obnova vodovodnih in ostalih komunalnih vodov, objektov in naprav in higienska neoporečnost pitne vode v skladu z veljavnimi sanitarno tehničnimi predpisi.«
10. člen
V 22. členu se za zadnjim stavkom doda nov stavek, ki se glasi: »Upoštevati je treba določila 36. člena predpisa o ohranjanju narave.«
11. člen
Za tretjim odstavkom 24. člena se dodajo naslednji odstavki:
»(4) Na celotnem območju urejanja veljajo splošna zakonska določila glede varstva arheoloških ostalin, ki naj se smiselno vključijo v prostorski akt.
(5) Kolikor predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije skladno s predpisi s področja varstva kulturne dediščine omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. Lastnik zemljišča/investitor/odgovorni vodja naj o dinamiki gradbenih del pisno obvesti ZVKDS OE Ljubljana vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del.
(6) Ob vseh posegih v zemeljske plasti velja obvezujoč splošni arheološki varstveni režim, ki najditelja/lastnika zemljišča/investitorja/odgovornega vodjo del ob odkritju dediščine zavezuje, da najdbo zavaruje nepoškodovano na mestu odkritja in o najdbi takoj obvesti pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki situacijo dokumentira v skladu z določili arheološke stroke. V primeru odkritja arheoloških ostalin, ki jim grozi nevarnost poškodovanja ali uničenja, lahko pristojni organ to zemljišče z izdajo odločbe določi za arheološko najdišče, dokler se ne opravijo raziskave arheoloških ostalin oziroma se omeji ali prepove gospodarska in druga raba zemljišča, ki ogroža obstoj arheološke ostaline.
(7) Za poseg v kulturni spomenik, vplivno območje kulturnega spomenika ali varstveno območje dediščine je potrebno pridobiti kulturnovarstveno soglasje za posege, ki ga izda organ pristojen za varstvo kulturne dediščine. Do uveljavitve varstvenih območij dediščine je treba pridobiti kulturnovarstveno soglasje za enote kulturne dediščine vključene v Strokovne zasnove varstva kulturne dediščine za območje Občine Šmartno pri Litiji (ZVKDS OE Ljubljana, februar 2008), ki se hranijo na sedežu Občine Šmartno pri Litiji in Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Ljubljana. Kulturnovarstveno soglasje izda pristojna območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (28.–30. člen ZVKD-1).
(8) Za izvedbo predhodne arheološke raziskave je treba pridobiti soglasje za raziskavo in odstranitev arheološke ostaline, ki ga izda minister pristojen za področje varstva kulturne dediščine (31. člen ZVKD-1).
(9) Za poseg v objekt ali območje varovano po predpisih o varstvu kulturne dediščine se štejejo vsa dela, dejavnosti in ravnanja, ki kakor koli spreminjajo videz, strukturo, notranja razmerja in uporabo dediščine ali ki dediščino uničujejo, razgrajujejo ali spreminjajo njeno lokacijo (26. točka 3. člena ZVKD-1). Za enote kulturne dediščine, ki niso vključene v strokovne zasnove varstva kulturne dediščine in so vpisane v register nepremične kulturne dediščine, predlagamo, da jih občina vključi v prostorski akt, upošteva zanje veljavne varstvene režime in določi obveznost pridobivanja kulturnovarstvenih soglasij. Gre za enote kulturne dediščine, ki so bile vpisane v register nepremične kulturne dediščine od 1. marca 2008 (uveljavitev ZVKD-1) do datuma uveljavitve odloka prostorskega akta. V določbah prostorskega akta morajo biti opredeljene obveznosti glede pridobivanja soglasij pristojnega organa.
(10) Na podlagi rezultatov predhodnih arheoloških raziskav (Kovač O. 2009; Poročilo o izvedeni arheološki raziskavi – ekstenzivni terenski pregled s testnimi strojnimi jarki na lokaciji »Dom Tisje«, Črni potok, Občina Šmartno pri Litiji, avgust 2009) je potrebno na parcelah st. 1144/1, 1144/2 in 1145, vse k.o. Vintarjevec, izvesti arheološka izkopavanja pred posegi v zemeljske plasti.
(11) Ob izvedbi prizidka na območju parcele št. 1143/1, k.o. Vintarjevec, je potrebno zagotoviti arheološke raziskave ob gradnji. V primeru odkritja intaktnih arheoloških ostalin preidejo raziskave ob gradnji v arheološka izkopavanja, katerih obseg določi pristojni konservator z vpisom v gradbeni dnevnik.
(12) V primeru poseganja na zemeljske plasti na parcelah št. 1142/6, 1142/7, k.o. Vintarjevec, je potrebno zagotoviti arheološke raziskave ob gradnji. V primeru odkritja intaktnih arheoloških ostalin preidejo raziskave ob gradnji v arheološka izkopavanja, katerih obseg določi pristojni konservator z vpisom v gradbeni dnevnik.
(13) Po določilu 34. člena ZVKD-1 mora arheološke raziskave zagotoviti investitor posega v prostor.
(14) Za dejansko izvedbo raziskave na terenu je potrebno pridobiti kulturnovarstveno soglasje za raziskavo in odstranitev po 31. členu ZVKD-1, ki ga izda minister pristojen za področje varstva kulturne dediščine. Za pridobitev omenjenega soglasja je potrebno na ministrstvo posredovati vlogo za pridobitev kulturnovarstvenega soglasja za raziskavo, ki mora vsebovati kulturnovarstvene pogoje ZVKDS, zaris lokacije raziskovanja in obseg načrtovanega posega na katastrskem načrtu v merilu, finančni načrt raziskovanja s specifikacijo ocene stroškov in soglasje lastnika zemljišča za poseg v nepremičnino.
12. člen
Za 26. členom se dodajo novi 26.a, 26.b in 26.c členi, ki se glasijo:
»26.a člen
(rešitve in ukrepi za varstvo pred požarom)
(1) V okviru varstva pred požarom se izvedejo naslednji ukrepi:
– intervencijske poti in površine,
– zunanje hidrantno omrežje,
– potrebni odmiki med objekti,
– poti za evakuacijo.
(2) Intervencijske poti in površine
Vsa zemljišča v ureditvenem območju občinskega podrobnega prostorskega načrta so v primeru požara dostopna po državni cesti in po predvideni cesti znotraj območja. Utrjene intervencijske poti in dostopi morajo biti široki najmanj 3 m s potrebnimi razširitvami v območju radijev. Vse povozne površine, namenjene intervencijskim vozilom, morajo biti dimenzionirane na osni pritisk 10 t.
(3) Delovne površine
Vsi predvideni objekti v območju so manjši od 600 m2, zato ti objekti ne potrebujejo delovnih površin za gasilna vozila. Ustreza že peš dostop.
(4) Hidrantna mreža
V primeru požara se za gašenje uporablja voda iz predvidenega javnega hidrantnega omrežja v naselju. Hidranti so predvideni na medsebojni razdalji največ 80 m. Intervencijske poti, postavitvene površine in hidranti so prikazani v načrtu Požarnega varstva.
(5) Odmiki
Z izbranimi materiali in odmiki je potrebno preprečiti možnost širjenja požara z objektov na sosednja zemljišča ali objekte.
(6) Evakuacijske poti
Evakuacijsko pot in evakuacijske površine predstavljajo dostopne ceste v naselju.
(7) Poleg tega je potrebno:
– zagotoviti ukrepe varstva pred požarom v skladu s predpisom o varstvu pred požarom, in sicer tako, da se zagotovi potrebne odmike od mej parcel in med objekti, z namenom preprečitve širjenja požara na sosednje objekte;
– zagotoviti vire vode za gašenje;
– zagotoviti neoviran, varen dostop in delovne površine za intervencijo;
– izpolnjevati bistvene zahteve varnosti pred požarom za požarno manj zahtevne objekte, ki se dokazujejo v elaboratu »Zasnove požarne varnosti«, za požarno zahtevne objekte pa v elaboratu »Študije požarne varnosti«;
– upoštevati predpis o požarni varnosti v stavbah.
26.b člen
(drugi ukrepi za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami)
(1) Pri projektiranju stavb je potrebno predvideti seizmični pospešek tal z vrednostjo 0,2.
(2) Območje urejanja občinskega podrobnega prostorskega načrta se ne nahaja v poplavnih ali erozijskih območjih.
(3) Za območje občinskega podrobnega prostorskega načrta niso predvideni ukrepi za obrambo.
26.c člen
Območje občinskega prostorskega načrta se ne nahaja v območju poplav ali erozijske nevarnosti.«
13. člen
Ta odlok začne veljati drugi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-7/2013-43
Šmartno pri Litiji, dne 27. februarja 2014
Župan
Občine Šmartno pri Litiji
Milan Izlakar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti