Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2014 z dne 24. 1. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2014 z dne 24. 1. 2014

Kazalo

130. Sklep o revizijskem pregledu letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada, stran 446.

Na podlagi tretjega odstavka 292. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13) in mnenja Slovenskega inštituta za revizijo Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o revizijskem pregledu letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada
1. člen
(vsebina sklepa)
(1) Ta sklep določa podrobnejšo vsebino in najmanjši obseg revizijskega pregleda letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada ter vsebino revizorjevega poročila.
(2) Če ni v tem sklepu določeno drugače, se za podsklad krovnega pokojninskega sklada smiselno uporabljajo določbe tega sklepa, ki veljajo za vzajemni pokojninski sklad.
2. člen
(revizijski pregled in revizorjevo poročilo)
(1) Revizijski pregled obsega:
1. revidiranje letnih računovodskih izkazov vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada;
2. pregled spoštovanja pravil določenih v Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2), splošnih aktih o upravljanju vzajemnega pokojninskega sklada izdanih na njegovi podlagi, pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: Agencija) ter javnih objav informacij o poslovanju vzajemnega pokojninskega sklada.
(2) Na podlagi revizijskega pregleda, revizor skladno s pravili revidiranja iz prvega odstavka 4. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08), pripravi poročilo, ki obsega:
1. revizorjevo poročilo o računovodskih izkazih in
2. poročilo o izpolnjevanju pravil iz 2. točke prvega odstavka tega člena v skladu s stališčem Slovenskega inštituta za revizijo.
3. člen
(revizorjevo poročilo o računovodskih izkazih)
(1) Revizor revidira računovodske izkaze iz drugega odstavka 2. člena Sklepa o letnem poročilu vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 79/13).
(2) V primeru krovnega pokojninskega sklada, revizor revidira in pregleda zbirni izkaz finančnega položaja in izkaz poslovnega izida krovnega pokojninskega sklada ter računovodske izkaze podskladov krovnega pokojninskega sklada in pripravi eno revizorjevo poročilo za krovni pokojninski sklad skupaj s podskladi.
4. člen
(poročilo o izpolnjevanju pravil)
(1) Poročilo o izpolnjevanju pravil je pripravljeno na podlagi pregleda spoštovanja pravil, ki jih določa ZPIZ-2 in na njegovi podlagi izdani splošni akti o upravljanju pokojninskih skladov ter vsebuje:
1. poročilo o naložbah vzajemnega pokojninskega sklada,
2. poročilo o vrednosti enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada,
3. poročilo o izpolnjevanju pravil o upravljanju tveganj,
4. poročilo o poslih s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami in
5. poročilo o pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil Agenciji ter javnih objav informacij o poslovanju vzajemnega pokojninskega sklada.
(2) V primeru krovnega pokojninskega sklada revizor pripravi eno poročilo o izpolnjevanju pravil.
5. člen
(poročilo o naložbah vzajemnega pokojninskega sklada)
Poročilo o naložbah vzajemnega pokojninskega sklada vključuje revizorjevo ugotovitev o tem, ali so na podlagi opravljenih preveritev naložbe vzajemnega pokojninskega sklada usklajene z določbami ZPIZ–2, s sklepom, ki ureja naložbe vzajemnega pokojninskega sklada, in pravili upravljanja vzajemnega pokojninskega sklada.
6. člen
(poročilo o vrednosti enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada)
Poročilo o vrednosti enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada vključuje revizorjevo ugotovitev o tem, ali je, na podlagi opravljenih preveritev, vrednost enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada izračunana v skladu s predpisi in na podlagi podatkov iz računovodskih izkazov vzajemnega pokojninskega sklada.
7. člen
(poročilo o izpolnjevanju pravil o upravljanju tveganj)
Na podlagi opravljenih preveritev poročilo o izpolnjevanju pravil o upravljanju tveganj vključuje revizorjevo ugotovitev o tem:
1. ali je za vzajemni pokojninski sklad oziroma krovni pokojninski sklad pripravljen, dokumentiran in sprejet načrt upravljanja tveganj v skladu s sklepom, ki ureja upravljanje tveganj pokojninskega sklada;
2. ali upravljavec vzajemnega pokojninskega sklada izvaja načrt upravljanja tveganj vzajemnega pokojninskega sklada, in sicer:
a) ali izvaja dokumentirane postopke za ugotavljanje tveganj, ki jim je ali bi jim lahko bil izpostavljen vzajemni pokojninski sklad;
b) ali izvaja dokumentirane postopke za merjene oziroma ocenjevanje tveganj;
c) ali izvaja dokumentirane ukrepe za sprejemanje, zmanjševanje, razpršitev, prenos in izognitev tveganjem, ki jih je upravljavec vzajemnega pokojninskega sklada ugotovil in izmeril oziroma ocenil;
d) ali izračunava skupno izpostavljenost vzajemnega pokojninskega sklada v zvezi z izvedenimi finančnimi instrumenti, če so sredstva vzajemnega pokojninskega sklada naložena v izvedene finančne instrumente.
8. člen
(poročilo o poslih s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami)
Poročilo o poslih s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami vključuje revizorjevo mnenje o tem, ali na podlagi opravljanih preveritev posli iz 277. in 278. člena ZPIZ-2 izpolnjujejo pogoje iz prvega oziroma drugega odstavka 278. člena ZPIZ-2 oziroma desetega odstavka 430. člena ZPIZ-2 in o tem, ali sta skrbnik vzajemnega pokojninskega sklada in upravljavec pri teh poslih oziroma naložbah ravnala v najboljšem interesu članov vzajemnega pokojninskega sklada.
9. člen
(poročilo o pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil Agenciji ter javnih objav)
(1) Poročilo o pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil Agenciji vključuje revizorjevo ugotovitev o tem, ali na podlagi opravljenih preveritev obvestila in poročila, sestavljena za vzajemni pokojninski sklad, odražajo stanje, ki je razvidno iz revidiranih računovodskih izkazov.
(2) Poročilo o pravilnosti in popolnosti javnih objav informacij o poslovanju vzajemnega pokojninskega sklada vključuje revizorjevo ugotovitev o tem, ali so na podlagi opravljenih preveritev javne objave pravilne in popolne ter skladne s stanjem v računovodskih izkazih.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
10. člen
(uporaba sklepa)
Za pokojninske sklade, ki morajo pokojninske načrte in pravila upravljanja uskladiti v skladu s prvim odstavkom 416. člena ZPIZ-2, se ta sklep začne uporabljati za revizijski pregled prvega letnega poročila pripravljenega po uskladitvi, do takrat pa se uporablja Sklep o revizijskem pregledu letnega poročila vzajemnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 110/09).
11. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00702-12/2013-6
Ljubljana, dne 14. januarja 2014
EVA 2013-1611-0138
Predsednik sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Damjan Žugelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti