Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2013 z dne 23. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2013 z dne 23. 12. 2013

Kazalo

4019. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Šentrupert, stran 12868.

Na podlagi 3. in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40), 149. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 66/06 – odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 48/12, 57/12 in 97/12 – odl. US) in 19. člena Statuta Občine Šentrupert (Uradni list RS, št. 12/07 in 102/09) je Občinski svet Občine Šentrupert na 26. redni seji dne 12. 12. 2013 sprejel
O D L O K
o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Šentrupert
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta odlok ureja obvezne občinske gospodarske javne službe, med katere se uvršča zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: javna služba) na območju Občine Šentrupert tako, da določa:
– organizacijsko in prostorsko zasnovo opravljanja javne službe,
– vrste in obseg javnih dobrin in njihovo prostorsko razporeditev,
– pogoje za zagotavljanje in uporabo javnih dobrin,
– pravice in obveznosti uporabnikov,
– vire financiranja javne službe in način njihovega oblikovanja,
– vrsto in obseg objektov in naprav, potrebnih za izvajanje javne službe.
II. ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA OPRAVLJANJA JAVNE SLUŽBE
2. člen
(oblika izvajanja javne službe)
Občina Šentrupert na svojem območju zagotavlja javno službo v obliki javnega podjetja (v nadaljnjem besedilu: izvajalec javne službe) po posameznih prostorsko in funkcionalno zaokroženih območjih, v obsegu in pod pogoji, določenimi s tem odlokom. Izvajalec javne službe je Komunala Trebnje d.o.o.
3. člen
(program)
(1) Izvajalec javne službe opravlja javno službo skladno z letnim načrtom dela, katerega sestavni del sta:
– program ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami in program ravnanja z mešanimi odpadki (v nadaljnjem besedilu: program ravnanja),
– urnik zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: urnik).
(2) Urnik izdela izvajalec javne službe do konca novembra tekočega leta za naslednje leto in ga posreduje uporabnikom skupaj s položnico ali na drug ustrezen način. Urnik je uporabnikom dosegljiv na spletni strani izvajalca javne službe, na oglasni deski izvajalca javne službe, lahko pa ga uporabniki tudi osebno prevzamejo na blagajni izvajalca javne službe.
(3) Z globo 5.000 EUR se kaznuje za prekršek izvajalec javne službe, ki ravna v nasprotju s tem členom, njegova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
III. VRSTA IN OBSEG JAVNIH DOBRIN JAVNE SLUŽBE IN NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
4. člen
(vrste javnih dobrin)
(1) Občina Šentrupert na svojem celotnem območju z javno službo zagotavlja javno dobrino zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov, javno dobrino obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov in javno dobrino odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.
(2) Javna dobrina javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov obsega naslednje vrste storitev:
– zagotavljanje in zamenjavo posod za zbiranje komunalnih odpadkov,
– čiščenje posod za zbiranje bioloških odpadkov,
– prodajo tipiziranih vrečk za zbiranje komunalnih odpadkov,
– delovanje zbiralnic ločenih frakcij,
– delovanje premične zbiralnice nevarnih frakcij,
– delovanje zbirnega centra,
– prevzem in odvoz zbranih mešanih komunalnih odpadkov iz prevzemnih mest,
– prevzem in odvoz bioloških odpadkov iz prevzemnih mest,
– prevzem in odvoz zbranih ločenih frakcij,
– prevzem in odvoz kosovnih odpadkov,
– razvrščanje pripeljanih odpadkov po vrstah in njihovo predajo v predelavo,
– prevzem in odvoz komunalnih odpadkov iz območij javnih prireditev,
– obdelavo mešanih komunalnih odpadkov,
– prevzem nevarnih frakcij, skladiščenje in predajo v predelavo.
(3) Javna dobrina javne službe obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov obsega:
– obdelavo komunalnih odpadkov pred odlaganjem,
– reden prevoz mešanih komunalnih odpadkov od izvajalca javne službe zbiranja komunalnih odpadkov do izvajalca javne službe obdelave mešanih komunalnih odpadkov.
(4) Javna dobrina javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov obsega naslednje storitve:
– zagotavljanje obratovanja odlagališča nenevarnih odpadkov Globoko,
– odlaganje obdelanih odpadkov na odlagališču Globoko,
– reden prevoz preostanka mešanih komunalnih odpadkov po obdelavi od izvajalca javne službe obdelave mešanih komunalnih odpadkov do izvajalca javne službe odlaganja komunalnih odpadkov.
5. člen
(obseg javnih dobrin)
(1) Obseg javnih dobrin javne službe pomeni omogočanje zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov.
(2) Obseg zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: frekvenca prevoza) pri uporabniku se zagotovi za:
– mešane komunalne odpadke (20 03 01) vsak drugi teden izmenično z mešano embalažo,
– mešano embalažo (15 01 06) vsak drugi teden izmenično z mešanimi komunalnimi odpadki, katero sestavlja plastična embalaža, ki je komunalni odpadek (15 01 02), kovinska embalaža, ki je komunalni odpadek (15 01 04), in sestavljena (kompozitna) embalaža (15 01 05), ki je komunalni odpadek,
– biološko razgradljive kuhinjske odpadke (20 01 08) skupaj z zeleni vrtnim odpadom (20 02 01) enkrat na teden, v obdobju od začetka novembra do konca februarja pa enkrat na dva tedna,
– kosovne odpadke (20 03 07) enkrat letno po predhodnem naročilu uporabnika.
(3) V zbiralnicah ločenih frakcij se zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov zagotovi za:
– papir in karton (20 01 01), vključno s papirno in kartonsko embalažo, ki je komunalni odpadek (15 01 01),
– stekleno embalažo (15 01 07).
(4) Dnevi odvoza za posamezno vrsto komunalnih odpadkov se za tekoče leto določijo v urniku. Če se zaradi višje sile (naravne katastrofe, obilno sneženje, zapore cest in podobno) ne more prevzeti in odpeljati zbranih komunalnih odpadkov, se prevzem in prevoz opravi takoj, ko je to mogoče. V tem primeru se lahko ob posodi postavi tudi netipizirane vrečke, napolnjene s komunalnimi odpadki, ki jih izvajalec javne službe mora odpeljati po odpravi razloga za izpad rednega odvoza.
(5) Za nevarne frakcije je obseg zbiranja in prevoza zagotovljen najmanj enkrat letno po urniku s premično zbiralnico nevarnih frakcij in v zbirnem centru v obratovalnem času zbirnega centra za topila (20 01 13*), kisline (20 01 14*), alkalije (20 01 15*), fotokemikalije (20 01 17*), pesticide (20 01 19*), fluorescentne cevi in druge odpadke, ki vsebujejo živo srebro (20 01 21*), zavrženo opremo, ki vsebuje klorofluoroogljike (20 01 23*), jedilno olje in maščobe (20 01 25), olja in maščobe, ki niso navedeni pod 20 01 25 (20 01 26*), barve, tiskarske barve, lepila in smole, ki vsebujejo nevarne snovi (20 01 27*), barve, tiskarske barve, ki niso navedene pod 20 01 27 (20 01 28), čistila detergenti, ki vsebujejo nevarne snovi (20 01 29*), citotoksična in citostatična zdravila (20 01 31*), baterije in akumulatorje, ki so navedeni pod 16 06 01, 16 06 02 ali 16 06 03 ter nesortirane baterije in akumulatorje, ki vsebujejo te baterije in akumulatorje (20 01 33*), zavrženo električno in elektronsko opremo, ki vsebuje nevarne snovi in ni navedena pod 20 01 21 in 20 01 23 (20 01 35*), les, ki vsebuje nevarne snovi (20 01 37*).
(6) Z globo 5.000 EUR se kaznuje za prekršek izvajalec javne službe, ki ravna v nasprotju s katero izmed določb tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
6. člen
(prostorska razporeditev zagotavljanja zbiranja)
Zbiranje komunalnih odpadkov se zagotavlja v zabojnikih, zbiralnicah ločenih frakcij, premični zbiralnici nevarnih frakcij in v zbirnem centru.
7. člen
(zbirno mesto)
(1) Zbirno mesto je stalno mesto, namenjeno zbiranju komunalnih odpadkov.
(2) Zabojniki na zbirnem mestu morajo biti zavarovani pred vremenskimi vplivi tako, da zaradi njih ne pride do onesnaženja okolice in poškodovanja zabojnikov.
8. člen
(prevzemno mesto)
(1) Prevzemno mesto je začasno mesto, namenjeno prevzemu komunalnih odpadkov. Prevzemno mesto mora biti določeno tako, da izvajalcu javne službe omogoča prevzem in odvoz komunalnih odpadkov.
(2) Uporabnik mora zabojnike pred odvozom pripeljati iz zbirnega na prevzemno mesto in jih po odvozu, v najkrajšem možnem času, odpeljati nazaj. Prevzemno mesto je lahko oddaljeno največ 5 m od roba prometne površine.
(3) Prevzemno mesto določi izvajalec javne službe v dogovoru z uporabnikom.
(4) Prevzemno mesto komunalnih odpadkov je tudi lokacija za odvoz kosovnih odpadkov. Kosovne odpadke uporabnik odloži na prevzemno mesto skladno z dogovorom z izvajalcem javne službe.
(5) Zbirno in prevzemno mesto sta lahko na isti lokaciji. V tem primeru je prevzemno mesto stalno mesto, namenjeno za postavitev posod za zbiranje in prevzem komunalnih odpadkov.
9. člen
(dostop do prevzemnega mesta)
(1) Do prevzemnega mesta mora biti zagotovljen dostop smetarskim vozilom dolžine 9,8 m, širine 3 m in višine 4 m. Če je dostopna pot ravna, mora biti široka najmanj 3,5 m, svetla višina mora znašati najmanj 4 m, dostopna pot z ovinkom pa mora biti široka najmanj 4 m.
(2) Če je cesta do prevzemnega mesta preozka, prestrma, ima neurejeno ali preozko obračališče oziroma drugo oviro za smetarsko vozilo, lahko izvajalec javne službe določi prevzemno mesto na najbližji primerni lokaciji, ki je dostopna smetarskemu vozilu.
(3) V času popolne ali delne zapore ceste, ki izvajalcu javne službe ne omogoča dostopa s smetarskim vozilom do prevzemnih mest na območju zapore, se morata izvajalec javne službe in investitor dogovoriti o načinu začasnega prevzemanja odpadkov. Zabojnike na začasna prevzemna mesta za čas zapore ceste postavi izvajalec javne službe na podlagi naročila investitorja.
10. člen
(mesto praznjenja zabojnikov)
Mesto praznjenja zabojnikov je prostor, praviloma na vozišču ceste, kjer stoji smetarsko vozilo. Med prevzemnim mestom in mestom praznjenja zabojnikov ne sme biti več kot 5 m razdalje.
11. člen
(prevzem in prevoz komunalnih odpadkov iz javnih prireditev)
(1) Za čas javne prireditve na prostem, na kateri se pričakuje več kot 500 udeležencev, mora organizator prireditve na kraju prireditve zagotoviti začasno zbiralnico ločenih frakcij in zabojnike za mešane komunalne odpadke. Takega povzročitelja se obravnava kot pogodbenega povzročitelja. Vrsto in število posod določita izvajalec javne službe in organizator javne prireditve s pogodbo najkasneje sedem dni pred datumom prireditve. Pogodba mora biti v času prireditve na vpogled občinskemu inšpektoratu. V primeru, ko na organiziranih prireditvah in zabavah, za katere ni sklenjene pogodbe o odvozu, nastanejo odpadki, jih je organizator dolžan odložiti v tipizirane vreče ter jih odložiti na skupno zbirno mesto oziroma jih dostaviti na zbirni center.
(2) Z globo 1.250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 250 EUR.
(3) Z globo 750 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 150 EUR.
(4) Z globo 375 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
IV. POGOJI ZA ZAGOTAVLJANJE IN UPORABO JAVNIH DOBRIN
12. člen
(pogoji za zagotavljanje javnih dobrin)
Pogoji za zagotavljanje javnih dobrin iz 4. člena tega odloka so:
– zabojniki za zbiranje komunalnih odpadkov,
– tipizirane vrečke za komunalne odpadke,
– naprave za čiščenje posod za zbiranje bioloških odpadkov,
– zbiralnice,
– premična zbiralnica nevarnih odpadkov z začasnim skladiščem,
– vozila za prevzem in prevoz komunalnih odpadkov,
– zbirni center,
– odlagališče nenevarnih odpadkov Globoko.
13. člen
(zabojniki za zbiranje komunalnih odpadkov)
(1) Prvo nabavo zabojnikov za zbiranje komunalnih odpadkov zagotovijo uporabniki, vse nadaljnje pa zagotavlja izvajalec javne službe. Izvajalec javne službe brezplačno poskrbi za zamenjavo zabojnikov, če so poškodovani, odtujeni ali drugo. Če uporabnik odtuji ali dokazano namenoma poškoduje zabojnik, je dolžan kriti stroške novega zabojnika ali vse stroške popravila. Na zahtevo uporabnika se lahko zabojnik za odpadke zamenja za večji ali manjši zabojnik največ enkrat na tri leta brez dodatnih stroškov. Vsaka dodatna zamenjava zabojnika znotraj obdobja treh let se uporabniku zaračuna po veljavnem ceniku izvajalca javne službe.
(2) Zabojniki za zbiranje komunalnih odpadkov so različne velikosti in oblike s prostornino od 80 litrov do 1.100 litrov (80 l,120 l, 240 l, 550 l, 770 l, 1100 l). Zabojniki morajo biti opremljeni z nalepko, na kateri je določeno, kaj se sme v posamezni zabojnik odlagati, ter z grbom občine in logotipom izvajalca javne službe.
(3) Zabojniki za različne odpadke se med seboj ločijo po barvah oziroma po barvah pokrovov, in sicer:
– zelen zabojnik za mešane odpadke,
– zelen zabojnik z rumenim pokrovom za mešano embalažo,
– zelen zabojnik z modrim pokrovom za papir, karton in papirna embalažo,
– zelen zabojnik z rdečim pokrovom za nagrobne sveče,
– zelen zabojnik z belim pokrovom za stekleno embalažo,
– rjav zabojnik za biološke odpadke.
(4) Velikost zabojnikov določi izvajalec javne službe, pri čemer upošteva za uporabnike iz gospodinjstev:
– za mešane komunalne odpadke 20 litrov na osebo, vendar ne manj kot 80 litrov in ne več kot 120 litrov,
– za embalažo 40 litrov na osebo, vendar ne manj kot 80 litrov in ne več kot 240 litrov in
– za biološke odpadke 15 litrov na osebo, vendar ne manj kot 80 litrov in ne več kot 120 litrov.
(5) Za uporabnike iz dejavnosti in javnega sektorja se upošteva:
– 10 litrov za mešane komunalne odpadke na zaposlenega in 20 litrov za embalažo na zaposlenega, vendar ne manj kot 80 litrov.
(6) Za uporabnike iz gostinstva se volumen posod izračuna na podlagi števila zaposlenih in kapacitete gostinskega obrata, pri čemer se upošteva:
– 10 litrov za mešane komunalne odpadke na osebo in 15 litrov za embalažo na osebo, vendar ne manj kot 80 litrov.
(7) Za večstanovanjske stavbe, ki imajo skupne zabojnike izvajalec javne službe določi najmanjši možni zabojnik ali več zabojnikov glede na število prebivalcev v večstanovanjskem objektu, pri čemer upošteva za mešane komunalne odpadke 20 litrov na osebo, za embalažo 40 litrov na osebo in za biološke odpadke 15 litrov na osebo.
(8) Na pisno željo uporabnika se lahko določi tudi večji volumen. V primerih, ko volumna posode na podlagi tega člena ni možno določiti (šole, vrtci ipd.), ga določita uporabnik in izvajalec javne službe sporazumno, o čemer napišeta zapisnik.
(9) Potrebne podatke za izračun volumna posod je dolžan uporabnik posredovati izvajalcu javne službe na njegov poziv. Izvajalec javne službe lahko iz uradnih evidenc preveri verodostojnost teh podatkov. Če se podatki, ki jih mora uporabnik posredovati izvajalcu javne službe, razlikujejo od podatkov iz uradne evidence, se upoštevajo pri obračunu volumna podatki, ki izkazujejo višjo vrednost.
(10) Izvajalec javne službe lahko z nalepkami na zabojnikih obvešča uporabnike o storitvah javne službe, kar je za drugo obveščanje prepovedano.
14. člen
(tipizirane vrečke)
Tipizirane vrečke se lahko uporabijo občasno, ko se pri uporabniku pojavijo večje količine mešanih komunalnih odpadkov oziroma mešane embalaže. Tipizirane vrečke so opremljene z logotipom izvajalca javne službe. Za zbiranje mešane embalaže je določena tipizirana vrečka rumene barve, za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov pa tipizirana vrečka črne barve. Z nakupom tipizirane vrečke je plačana tudi storitev odvoza komunalnih odpadkov. Zaprte tipizirane vrečke se smejo postaviti le na prevzemno mesto v času prevzema komunalnih odpadkov.
15. člen
(čiščenje in vzdrževanje posod)
Izvajalec javne službe mora zagotavljati čiščenje in vzdrževanje zabojnikov za zbiranje bioloških odpadkov vsaj enkrat letno.
16. člen
(zbiralnice ločenih frakcij)
Zbiralnica ločenih frakcij je posebej urejen prostor namenjen prepuščanju ločenih frakcij komunalnih odpadkov (papir in papirna embalaža, steklena embalaža). Lokacijo in ureditev prostora zagotovi pristojni organ lokalne skupnosti v sodelovanju z izvajalcem javne službe.
17. člen
(skupna zbirna mesta)
Skupno zbirno mesto je posebej urejen prostor, namenjen prepuščanju odpadkov na območjih, kjer ni omogočen odvoz neposredno od povzročiteljev.
18. člen
(premična zbiralnica nevarnih odpadkov)
Premična zbiralnica nevarnih odpadkov je namenjena zbiranju nevarnih odpadkov iz gospodinjstev na vseh prostorsko in funkcionalno zaokroženih območjih, kamor uporabniki prinesejo po urniku svoje nevarne odpadke.
19. člen
(zbirni center)
(1) Zbirni center je posebej urejen in opremljen prostor za ločeno prepuščanje vseh vrst komunalnih odpadkov in določenih vrst nekomunalnih odpadkov, za katere mora izvajalec javne službe pridobiti ustrezno dovoljenje pred zbiranjem, v posamezne zaboje in posode.
(2) Zbirni center deluje vse dni v tednu, razen ob nedeljah in praznikih. Obratovalni čas zbirnega centra objavi izvajalec javne službe na svoji spletni strani, v urniku in drugih obvestilih za javnost.
20. člen
(vozila za prevzem in prevoz komunalnih odpadkov)
Odvoz komunalnih odpadkov se zagotavlja s specialnimi vozili za odvoz komunalnih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: smetarsko vozilo) po urniku za prostorsko in funkcionalno zaokrožena območja, v enakem nivoju storitve za vse uporabnike.
21. člen
(obveznosti izvajalca javne službe)
(1) V zvezi z izvajanjem javne službe zbiranja in prevzemanja je izvajalec javne službe dolžan:
– zagotoviti redno praznjenje in odvažanje odpadkov iz zbirnega centra, zbiralnic, zabojnikov za zbiranje komunalnih odpadkov ter redno odvažanje odpadkov v tipiziranih vrečkah in kosovnih odpadkov,
– prazniti zabojnike in nalagati tipizirane vrečke tako, da jih ne poškoduje ter ne onesnaži prevzemnega mesta ali mesta praznjenja ali njune okolice oziroma jih očisti, če jih onesnaži,
– zagotoviti čiščenje in vzdrževanje zabojnikov za zbiranje bioloških odpadkov,
– zagotoviti čiščenje in vzdrževanje zbirnega centra, zbiralnic,
– zagotoviti zabojnike za zbiranje komunalnih odpadkov glede na potrebe uporabnika,
– skrbeti za zamenjavo posod za komunalne odpadke skladno z odlokom,
– zagotavljati tipizirane vrečke za zbiranje komunalnih odpadkov za prodajo uporabnikom,
– izvajati nadzor nad uporabo zabojnikov za vse vrste komunalnih odpadkov in opozarjati uporabnike na nepravilnosti,
– pridobivati podatke o uporabnikih iz uradnih evidenc,
– zagotavljati urnik za tekoče leto,
– voditi evidenco uporabnikov skladno z odlokom,
– voditi evidenco zbiralnic ločenih frakcij in skupnih zbirnih mest,
– nabavljati in vzdrževati vozila in opremo za izvajanje storitev javne službe,
– voditi evidenco o zbranih in prepeljanih vrstah komunalnih odpadkov,
– sproti obveščati uporabnike o storitvah javne službe,
– pisno v petnajstih dneh odgovoriti na ugovor uporabnika,
– izvajati druge naloge javne službe iz tega odloka, zakonov in drugih predpisov.
(2) Z globo 2.500 EUR se kaznuje za prekršek izvajalec javne službe, ki ravna v nasprotju s prvo, drugo, četrto, peto, šesto, sedmo, osmo, deseto, enajsto, dvanajsto, trinajsto, štirinajsto, petnajsto ali šestnajsto alinejo prvega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 250 EUR.
22. člen
V zvezi z izvajanjem javne službe odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov je izvajalec dolžan:
– zagotavljati obratovanje odlagališča z vsemi objekti in napravami za odstranjevanje komunalnih odpadkov,
– vzdrževati odlagališče,
– odlagati ostanke predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov v telo odlagališča,
– zbirati in odvajati izcedne vode, padavinske vode in tehnološke vode v bazen za zbiranje izcednih vod ter izvajati čiščenje,
– zajemati odlagališčni plin in ga sežigati,
– prekrivati telo odlagališča in zagotavljati površinsko tesnjenje z vgrajenim sistemom površinskega odvajanja padavinske vode ter razplinjevanje,
– tehtati in vizualno pregledovati ostanke komunalnih odpadkov,
– zagotavljati meritve vplivov odlagališča na okolje,
– zagotoviti izdelavo kontrolne analize reprezentativnih vzorcev ostankov komunalnih odpadkov,
– izdelati poslovnik za obratovanje odlagališča,
– zagotavljati obratovalni monitoring,
– izvajati ukrepe za zmanjševanje količin odloženih odpadkov,
– pripravljati ukrepe za preprečevanje škodljivih vplivov na okolje,
– pripraviti ukrepe po zaprtju odlagališča,
– voditi evidence,
– izvajati obdelavo mešanih komunalnih odpadkov,
– ravnati z obdelanimi odpadki in ostankom po obdelavi,
– ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki in pri odlaganju odpadkov v skladu s tem odlokom in kršitelje prijaviti pristojni inšpekciji ali pristojni službi,
– izvajati druge naloge iz tega odloka in zakonov ter drugih predpisov.
V. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV JAVNE SLUŽBE
23. člen
(uporabnik javne službe)
(1) Uporabniki storitev javne službe, ki je predmet urejanja v tem odloku, so povzročitelji odpadkov (v nadaljnjem besedilu: povzročitelj odpadkov).
(2) Povzročitelj odpadkov je vsaka oseba, katere delovanje ali dejavnost na območju občine povzroča nastajanje odpadkov, in sicer predvsem:
a) fizične osebe kot gospodinjstva,
b) fizične osebe kot samostojni podjetniki in obrtniki,
c) lastniki ali najemniki gospodarskih in počitniških objektov ter drugih objektov, ki so namenjeni občasni uporabi,
d) pravne osebe, ki razpolagajo s poslovnimi prostori, v oziroma ob katerih nastajajo komunalni odpadki,
e) osebe, ki upravljajo javne površine (npr. tržnice, sejmišča, igrišča, avtobusne postaje, parki, parkirišča, ulice, pločnike in podobno),
f) osebe, ki organizirajo kulturne, športne in druge javne prireditve ali uporabljajo javne ali zasebne površine in druge nepremičnine v namen, ki odstopa od njihove običajne javne ali zasebne rabe.
(3) V primeru, ko povzročitelj odpadkov le-te povzroča z več oblikami delovanja ali dejavnosti (npr. fizična oseba hkrati kot gospodinjstvo in kot lastnik ali najemnik gospodarskih in počitniških objektov ter drugih objektov, ki so namenjeni občasni uporabi), je dolžan storitve javne službe plačevati za vsako obliko delovanja ali dejavnosti, s katero se povzročajo odpadki, posebej.
(4) Uporabnik je na podlagi tega odloka vpisan v evidenco uporabnikov, ki jo vodi izvajalec javne službe za potrebe javne službe. Uporabnik ima pravico vpogleda v svoje podatke v evidenci uporabnikov.
(5) Uporabnik se mora vključiti v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki, določen s tem odlokom.
(6) Z globo 250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik, ki ravna v nasprotju s petim odstavkom tega člena.
24. člen
(pogodbeni povzročitelji)
(1) Pogodbeni povzročitelji so tisti, ki s povzročeno ko­ličino odpadkov potrebujejo izvajanje posameznega odvoza odpadkov izključno za njihove potrebe. Cena je v tem primeru lahko različna za različne kategorije povzročiteljev. Predpisane posode za odpadke, v katere zbira odpadke pogodbeni povzročitelj, so praviloma last povzročitelja, ki jih je dolžan tudi vzdrževati in čistiti. Pogodbeni povzročitelj se lahko dogovori tudi za najem posod pri izvajalcu ali se z njim dogovori za njihovo čiščenje in vzdrževanje.
(2) Povzročitelj pridobi status pogodbenega povzročitelja s sklenitvijo pogodbe z izvajalcem. Sklenitev pogodbe je po tem odloku obvezna.
(3) Pogodbeni povzročitelj je dolžan izvajalcu predajati komunalne odpadke skladno s tem odlokom in podpisano pogodbo.
25. člen
(pravice uporabnika)
Pravica uporabnika je:
– trajna, nemotena in kvalitetna storitev javne službe,
– uporaba zabojnikov za komunalne odpadke,
– pravica do uskladitve prostornine in števila posod z njegovimi potrebami, ki začne veljati s prvim dnem naslednjega meseca po vpisani spremembi v evidenco uporabnikov,
– da v osmih dneh od datuma prejema računa vloži pisni ugovor pri izvajalcu javne službe,
– da je obveščen o storitvah javne službe,
– naročanje dodatnih storitev na poziv po ceniku izvajalca javne službe.
26. člen
(obveznosti uporabnika)
(1) Uporabnik je dolžan prepuščati izvajalcu javne službe:
– mešane komunalne odpadke v zabojnikih za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov,
– ločene frakcije v zabojnikih za ločene frakcije,
– biološke odpadke v posebnih zabojnikih, razen če jih sam hišno kompostira,
– kosovne odpadke na prevzemnem mestu ob določenem času po predhodnem naročilu,
– nevarne frakcije v zbirnem centru ali v premični zbiralnici nevarnih frakcij,
– ločene frakcije v zbirnem centru.
(2) Uporabnik je dolžan zagotavljati:
– zbiranje komunalnih odpadkov tako, da pred njihovo oddajo ne škodijo okolju,
– da so zabojniki ali tipizirane vrečke na dan prevzema do 6. ure postavljeni na prevzemno mesto,
– da po prevzemu komunalnih odpadkov zabojnike namesti nazaj na zbirno mesto, če nista zbirno in prevzemno mesto na istem mestu,
– da so pokrovi na zabojnikih zaprti,
– da so tipizirane vrečke na prevzemnem mestu zaprte,
– da je okolica zbirnih mest ali zbirnih in prevzemnih mest čista,
– dostop do prevzemnega mesta za smetarska vozila,
– odstranjevanje snega ob posodah ter čiščenje snega z njihovih pokrovov,
– prijavo novih okoliščin, ki vplivajo na izvajanje in obračun storitve javne službe, izvajalcu javne službe takoj, ko nastanejo oziroma najkasneje v roku 15 dni po nastanku, kar dokaže z ustreznim dokumentom,
– plačilo opravljenih storitev javne službe v roku, določenem na računu,
– pravilno hranjenje nevarnih frakcij do njihove oddaje.
(3) Z globo 2.500 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s prvo ali enajsto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 250 EUR.
(4) Z globo 1.500 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s prvo ali enajsto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 150 EUR.
(5) Z globo 750 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvo ali enajsto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(6) Z globo 1.250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s peto, sedmo, osmo ali deveto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 125 EUR.
(7) Z globo 625 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s peto, sedmo, osmo ali deveto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(8) Z globo 375 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s peto, sedmo, osmo ali deveto alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(9) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s prvo alinejo drugega odstavka tega člena.
(10) Z globo 50 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s tretjo, peto, sedmo ali deveto alinejo drugega odstavka tega člena.
(11) Z globo 50 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju z osmo alinejo drugega odstavka tega člena.
27. člen
(prepovedi)
(1) Prepovedano je:
– odlagati komunalne odpadke na območju Občine Šentrupert v nasprotju z določili tega odloka,
– odlagati komunalne odpadke v naravo,
– med sabo mešati različne vrste komunalnih odpadkov, ki sodijo v različne zabojnike po tem odloku,
– odlagati odpadke, ki niso opredeljeni kot komunalni odpadki, v zabojnike za komunalne odpadke,
– odlagati odpadke izven zabojnikov za odlaganje komunalnih odpadkov,
– samovoljno premikati zabojnike za ločeno zbiranje frakcij iz določene lokacije na drugo lokacijo,
– brskati po zabojnikih za zbiranje komunalnih odpadkov in iz njih odnašati odložene komunalne odpadke,
– odnašati odložene kosovne odpadke iz prevzemnih mest,
– razmetavati odpadke ali drugače onesnažiti prevzemna mesta,
– onesnažiti okolico, zbiralnic, premične zbiralnice nevarnih odpadkov ali zbirnega centra,
– poškodovati opremo, objekte in naprave za izvajanja javne službe,
– lepiti plakate in obvestila na zabojnike za zbiranje komunalnih odpadkov, pisati, risati po njih ali jih barvati.
(2) V zabojnike ali tipizirane vrečke, ki so namenjene mešanim komunalnim odpadkom, je prepovedano odlagati, zlivati ali postavljati:
– nevarne odpadke,
– ločene frakcije komunalnih odpadkov,
– gradbeni material, kamenje,
– bolnišnične odpadke iz zdravstvenih in veterinarskih dejavnosti,
– tople ogorke in topel pepel,
– kosovne odpadke,
– tekoče odpadke, gošče in usedline, ne glede na vrsto odpadka.
(3) Z globo 10.000 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s prvo alinejo prvega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 500 EUR.
(4) Z globo 7500 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s prvo alinejo prvega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 450 EUR.
(5) Z globo 5.000 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvo alinejo prvega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 375 EUR.
(6) Z globo 1250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju z drugo, tretjo, četrto, peto, šesto, deveto, deseto ali dvanajsto alinejo prvega odstavka tega člena ali prvo, drugo, tretjo, četrto, peto, šesto ali sedmo alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 125 EUR.
(7) Z globo 625 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju z drugo, tretjo, četrto, peto, šesto, deveto, deseto ali dvanajsto alinejo prvega odstavka tega člena ali prvo, drugo, tretjo, četrto, peto, šesto ali sedmo alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(8) Z globo 375 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju z drugo, tretjo, četrto, peto, šesto, deveto, deseto ali dvanajsto alinejo prvega odstavka tega člena ali prvo, drugo, tretjo, četrto, peto, šesto ali sedmo alinejo drugega odstavka tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(9) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s prvo, peto, sedmo, osmo ali deveto alinejo prvega odstavka tega člena ali v zabojnike ali tipizirane vrečke, ki so namenjene mešanim komunalnim odpadkom ali biološkim odpadkom, odlaga, zliva ali postavlja nevarne odpadke (prva alineja drugega odstavka tega člena).
(10) Z globo 50 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju z drugo, tretjo, četrto, šesto, deseto, enajsto ali dvanajsto alinejo prvega odstavka tega člena ali v zabojnike ali tipizirane vrečke, ki so namenjene mešanim komunalnim odpadkom ali biološkim odpadkom, odlaga, zliva ali postavlja odpadke iz druge, tretje, četrte, pet, šeste ali sedme alineje drugega odstavka tega člena.
28. člen
(kuhinjski odpadki in zeleni vrtni odpad)
(1) Uporabniki lahko z biološkimi odpadki ravnajo na dva načina, in sicer:
– jih odlagajo v zabojnike za biološke odpadke zavite v papir ali v razgradljivi vrečki ali
– jih kompostirajo v hišnem kompostniku.
(2) Uporabnik svojo odločitev o odlaganju bioloških odpadkov v zabojnike za biološke odpadke, ki jih prazni izvajalec javne službe, pisno sporoči na predpisanem obrazcu. Ko izvajalec javne službe od uporabnika prejme pisno sporočilo, ga vključi v sistem odvoza bioloških odpadkov.
29. člen
(novi uporabniki)
(1) Lastnik ali upravljavec novega ali obnovljenega objekta mora kot novi uporabnik po tem odloku petnajst dni pred začetkom uporabe objekta to sporočiti izvajalcu javne službe, zaradi določitve prevzemnega mesta, števila posod in drugih pogojev za začetek izvajanja javne službe.
(2) Uporabnik iz prvega odstavka tega člena mora izvajalcu javne službe na predpisanem obrazcu sporočiti podatke potrebne za obračun izvajanja javne službe.
(3) Z globo 1250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 125 EUR.
(4) Z globo 625 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(5) Z globo 375 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(6) Z globo 200 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
30. člen
(gradbišče)
(1) Investitorji oziroma izvajalci novogradenj ali obnov so tudi uporabniki po tem odloku, kar pomeni, da so dolžni za potrebe delovanja gradbišča preskrbeti potrebne zabojnike za zbiranje komunalnih odpadkov po tem odloku. Investitor oziroma izvajalec novogradnje ali obnove mora sporočiti izvajalcu javne službe najmanj pred pričetkom del podatke o številu delavcev in druge potrebne podatke o gradbišču. Povzročitelj po tem členu se obravnava kot pogodbeni povzročitelj. Vrsto in število posod določita izvajalec javne službe in vodja gradbišča s pogodbo najkasneje 6 dni pred pričetkom del. Pogodba mora biti v času trajanja del na vpogled občinskemu inšpektoratu.
(2) Z globo 1250 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 125 EUR.
(3) Z globo 625 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba, ki ne sodi med pravne osebe iz prejšnjega odstavka tega člena, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
(4) Z globo 375 EUR se kaznuje za prekršek uporabnik – samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njegova odgovorna oseba pa z globo 75 EUR.
31. člen
(uporabniki iz dejavnosti)
(1) Če uporabniki iz dejavnosti povzročajo ko­ličino odpadkov, ki potrebuje izvajanje posameznega odvoza odpadkov izključno za njihove potrebe, se jih skladno s 24. členom tega odloka obravnava kot pogodbene povzročitelje.
(2) Pri uporabnikih iz gostinske dejavnosti se za določitev velikosti zabojnikov skladno s 13. členom tega odloka poleg števila zaposlenih upošteva tudi število sedežev, pri tistih, ki imajo le stojišča, pa število stojišč.
VI. VIRI FINANCIRANJA JAVNE SLUŽBE IN NAČIN NJIHOVEGA OBLIKOVANJA
32. člen
(viri financiranja)
Javna služba se financira:
– s ceno storitev javne službe,
– iz sredstev, zbranih od prodaje frakcij,
– iz okoljske dajatve,
– iz občinskega proračuna in
– drugih virov.
33. člen
(cena storitev javnih služb)
Cena storitev javne službe se oblikuje skladno s predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.
34. člen
(minimalna obračunska količina za opravljeno storitev)
(1) Minimalna obračunska količina za opravljeno storitev javne službe za uporabnika iz individualnega gospodinjstva znaša za obdobje enega meseca:
– za mešane komunalne odpadke 20 litrov na osebo, skupna pa ne manj od 80 litrov in ne več od 120 litrov,
– v primerih, ko odvoz mešanih komunalnih odpadkov ni omogočen neposredno od povzročiteljev, se obračunska količina zmanjša za eno tretjino,
– za biološke odpadke 15 litrov na osebo, skupna pa ne manj kot 80 litrov in ne več kot 120 litrov.
(2) Minimalna obračunska količina za opravljeno storitev javne službe za uporabnika iz javnega sektorja in iz dejavnosti znaša za obdobje enega meseca:
– za mešane komunalne odpadke na zaposlenega 10 litrov, skupna pa ne manj od 80 litrov.
(3) Minimalna obračunska količina za opravljeno storitev javne službe za uporabnika iz gostinstva znaša za obdobje enega meseca:
– za mešane komunalne odpadke 10 litrov na osebo, skupna pa ne manj od 80 litrov.
(4) Minimalna obračunska količina za opravljeno storitev javne službe za vsak počitniški objekt, hram ali zidanico znaša za obdobje enega meseca za mešane komunalne odpadke tretjina najmanjše velikosti zabojnika.
(5) Za večstanovanjske objekte, ki imajo skupne zabojnike je minimalna obračunska količina za večstanovanjski objekt enaka najmanjši izračunani velikosti zabojnika ali več zabojnikov, ki služijo odlaganju odpadkov iz tega objekta.
35. člen
(obračun storitve)
(1) Uporabniku se storitev javne službe obračuna po izračunani velikosti zabojnika v skladu s tem odlokom, razen za uporabnika, ki želi večji zabojnik od izračunanega.
(2) Potrebne podatke za obračun storitve ravnanja s komunalnimi odpadki je dolžan povzročitelj posredovati izvajalcu javne službe na njegov poziv. Izvajalec javne službe lahko iz uradnih evidenc preveri verodostojnost teh podatkov.
(3) Če se podatki, ki jih mora uporabnik posredovati izvajalcu javne službe, razlikujejo od podatkov iz uradne evidence, se upoštevajo pri obračunu storitev javnih služb podatki, ki izkazujejo višjo vrednost.
(4) Če uporabnik ne plača računa in ne vloži ugovora na obračun storitve javnih služb, mu izvajalec javne službe izda opomin.
(5) Če uporabnik ne plača računa niti v petnajstih dneh po izdanem opominu, izvajalec javne službe ravna v skladu z zakonom, ki ureja izvršbo in zavarovanje.
(6) Če uporabnik, ki je najemnik objekta ali stanovanja ne poravna računa storitev javne službe, ga skladno z zakonom mora plačati lastnik objekta ali stanovanja.
36. člen
(uveljavljanje sprememb)
(1) Spremembe, ki vplivajo na obračun storitev javnih služb, je uporabnik dolžan javiti takoj oziroma najkasneje v roku 15 dni po nastali spremembi, sprememba pa se upošteva od naslednjega meseca dalje.
(2) Uporabniki vseh objektov, ki so vpisani v uradno evidenco objektov, razen praznih stanovanjskih ali poslovnih enot, morajo biti vključeni v izvajanje storitev po tem odloku.
VII. VRSTA IN OBSEG OBJEKTOV IN NAPRAV, POTREBNIH ZA IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE
37. člen
(gospodarska javna infrastruktura)
Za izvajanje javne službe zbiranje komunalnih odpadkov je potrebna naslednja gospodarska javna infrastruktura:
– zemljišča, objekti in naprave zbirnega centra za prevzemanje in zbiranje,
– zemljišča in objekti zbiralnic,
– zemljišča in objekti odlagališča nenevarnih odpadkov Globoko.
VIII. NADZOR
38. člen
(pristojnosti nadzora)
(1) Strokovni nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja občinska uprava Občine Šentrupert.
(2) Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka, za katere je predvidena globa za prekršek, opravlja medobčinski inšpekcijski organ.
(3) Pristojni inšpektor ima v primeru ugotovljenih nepravilnosti pravico in dolžnost:
– odrediti povzročitelju odpadkov vključitev v sistem zbiranja komunalnih odpadkov,
– odrediti povzročitelju odpadkov zbiranje in odlaganje komunalnih odpadkov na način, določen s tem odlokom,
– odrediti odstranitev nedovoljenih plakatov, obvestil, ki so nameščena na zabojnike v nasprotju z določili tega odloka,
– odrediti organizatorju prireditve zbiranje komunalnih odpadkov na način, opredeljen v 11. členu odloka,
– odrediti investitorju gradenj zbiranje komunalnih odpadkov na način, opredeljen v 30. členu odloka,
– odrediti izvajalcu javne službe zbiranje in prevoz komunalnih in drugih odpadkov na način, opredeljen v tem odloku,
– izvesti postopke v skladu z zakonom o prekrških.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
39. člen
Izvajalec javne službe je dolžan opozarjati uporabnike na novosti iz odloka šest mesecev po uveljavitvi tega odloka.
40. člen
(1) Uporabniki, ki ob uveljavitvi tega odloka še nimajo zabojnika, so ga dolžni zagotoviti v roku 4 mesecev od uveljavitve tega odloka.
(2) Uporabniki, ki imajo zabojnike, pa le-ti niso usklajeni z določbami tega odloka, takšne zabojnike lahko uporabljajo še 5 let od uveljavitve odloka. Takšen zabojnik izvajalec javne službe v roku 4 mesecev od uveljavitve odloka opremi z ustrezno nalepko. Po izteku petletnega prehodnega obdobja izvajalec javne službe takšen zabojnik zamenja z zabojnikom, ki je usklajen s tem odlokom.
(3) Obračun storitve skladno s tem odlokom se opravi po uveljavitvi tarifnega sistema, ki bo usklajen z določili tega odloka.
41. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Šentrupert (Uradni list RS, št. 62/09).
42. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-0063/2013-3
Šentrupert, dne 13. decembra 2013
Župan
Občine Šentrupert
Rupert Gole l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti