Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013

Kazalo

3957. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, stran 12622.

Na podlagi drugega odstavka 57. člena, tretjega odstavka 278. člena, tretjega odstavka 325. člena ter drugega in tretjega odstavka 352. člena Zakona o davčnem postopku (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 32/12 in 94/12) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu
1. člen
V Pravilniku o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu (Uradni list št. 37/08, 64/08, 62/09, 22/10, 109/10, 107/12, 32/13 in 85/13) se v Prilogi 1, v poglavju A. Prikaz zbirnih podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev za vse vrste dohodkov – pojasnila v zvezi z vsebino podatkov, v točki 1.1.2 Opis podatkov, opis polja 104 spremeni tako, da se glasi:
»104 Razlika do najnižje osnove za plačilo prispevkov
Vpiše se znesek razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov, če je izplačana plača oziroma nadomestilo plače nižje od najnižje osnove za plačilo prispevkov, določene v 144. členu ZPIZ-2.
Podatek je že vključen v zaporedno številko 101 ali 103. Od navedene razlike se plača prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevek za zdravstveno zavarovanje, prispevek za zaposlovanje in prispevek za starševsko varstvo. Zavezanec za plačilo prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca in delodajalca ter prispevka za zdravstveno zavarovanje zavarovanca in delodajalca, od navedene razlike, je delodajalec. Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delojemalca se vpiše v polje 505, prispevek za zdravstveno zavarovanje delojemalca se vpiše v polje 501a. Podatek v polju 501a Prispevek za zdravstveno zavarovanje delojemalca, se vpisuje za izplačila od 1. februarja 2014 dalje.«.
V opisu polja 111 Drugi dohodki iz delovnega razmerja (razen regresa za letni dopust), od katerih se izračuna, odtegne in plača davčni odtegljaj, se druga alineja spremeni tako, da se glasi:
»– odpravnina iz poslovnih razlogov, odpravnina iz razloga nesposobnosti
Vpiše se znesek izplačanega dohodka v delu, ki presega znesek, neobdavčen v skladu z 9. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2. Pri izplačilu odpravnine zaradi odpovedi vsake naslednje pogodbe pri istem delodajalcu ali pri izplačilu odpravnine osebi, ki je z delodajalcem povezana oseba in odpravnine, izplačane delojemalcu, ki je z delodajalcem povezana oseba, se vpiše celotni znesek izplačanega dohodka.«.
Za drugo alinejo se doda nova tretja alineja, ki se glasi:
– odpravnina zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas
Vpiše se znesek izplačanega dohodka v delu, ki presega znesek, neobdavčen v skladu z 11. točko prvega odstavka 44. člena ZDoh-2. Pri izplačilu odpravnine zaradi prenehanja vsake naslednje pogodbe za določen čas pri istem delodajalcu ali pri izplačilu odpravnine osebi, ki je z delodajalcem povezana oseba in odpravnine, izplačane delojemalcu, ki je z delodajalcem povezana oseba, se vpiše celotni znesek izplačanega dohodka.«,
dosedanja tretja do osma alineja pa postanejo četrta do deveta alineja.
V opisu polja 112 Drugi dohodki iz delovnega razmerja (razen regresa za letni dopust) v delu, ki se všteva v osnovo za prispevke za socialno varnost, se druga in tretja alineja spremenita tako, da se glasita:
»– odpravnina iz poslovnih razlogov, odpravnina iz razloga nesposobnosti
Vpiše se znesek izplačanega dohodka v delu, od katerega se v skladu z ZDoh-2 plačuje dohodnina.
– odpravnina zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas
Vpiše se znesek izplačanega dohodka v delu, od katerega se v skladu z ZDoh-2 plačuje dohodnina.«.
V točki 1.1.3 II. Osnove za izračun davčnega odtegljaja, se v opisu polja 303 Osnova za prispevke – neplačana odsotnost, tretji stavek spremeni tako, da se glasi:
»Od te osnove se plačajo prispevki delodajalca za socialno varnost.«.
V točki 1.4.2 Dohodki iz drugega pogodbenega razmerja, se prvi odstavek v opisu polja 107 Davčna osnova, spremeni tako, da se glasi:
»Vpiše se znesek davčne osnove od dohodkov iz zaporedne številke 101, od katerih se odtegne in plača davčni odtegljaj, zmanjšan za priznane normirane stroške in obvezne prispevke za socialno varnost delojemalca, ki jih je dolžan plačati delojemalec. V znesek se ne vključujejo dohodki pod zaporedno številko 104.«.
V točki III. Prispevki za socialno varnost, se na koncu doda novo polje 224, ki se glasi:
»224 Prispevek delojemalca za zdravstveno zavarovanje
Vpiše se osnova za izračun prispevka delojemalca od dohodkov iz drugega pravnega razmerja, če je prejemnik dohodka vključen v zdravstveno zavarovanje v Republiki Sloveniji po zakonu, ki ureja zdravstveno zavarovanje. Vpiše se tudi znesek izračunanega prispevka. Podatek v polju 224 se vpisuje za dohodke, izplačane od 1. februarja 2014 dalje.«.
V poglavju B. Prikaz individualnih podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev za vse vrste dohodkov – pojasnila v zvezi z vsebino predloženih podatkov, se v točki 1.1 Podatki, ki jih za posameznega davčnega zavezanca – prejemnika dohodka oziroma zavarovanca izplačevalci sporočajo ob vsakem izplačilu, za poljem A023 dodata novi polji A024 in A025, ki se glasita:
»A024 oseba ni zavarovanec po 15. ali 20. členu ZZVZZ.
A025 za osebo se glede plačila prispevkov uporablja zakonodaja druge države članice EU.«.
V opisu polja A052 Znesek dohodka, se na koncu doda besedilo, ki se glasi:
»Pri izplačilu nadomestila za uporabo lastnih sredstev prostovoljca se vpiše celoten izplačan dohodek.«.
V opisu polja A062 Znesek osnove za prispevke, se v opisu oznake P02 za besedilom »prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,« doda besedilo »prispevkov za zdravstveno zavarovanje,«.
Opis polja D05 se spremeni tako, da se glasi:
»D05 Osebna olajšava za starost nad 65 let: Podatek se ne vpisuje.«.
Naziv polja D10 se spremeni tako, da se glasi:
»D10 Osebna olajšava ob izplačilu pokojnine, poklicne pokojnine, nadomestila in priznavalnine:«.
Za poljem B09 se doda novo polje B09a, ki se glasi:
»B09a odpravnine zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas
Vpiše se znesek izplačanih odpravnin zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in se na podlagi 11. točke prvega odstavka 44. člena ZDoh-2 ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.«.
2. člen
Ta pravilnik začne veljati 1. januarja 2014.
Št. 007-836/2013/19
Ljubljana, dne 16. decembra 2013
EVA 2013-1611-0103
dr. Uroš Čufer l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti