Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013

Kazalo

3955. Pravilnik o vpisu v register pokojninskih načrtov, stran 12615.

Na podlagi 228. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12, 39/13, 99/13 – ZSVarPre-C in 101/13 – ZIPRS1415) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o vpisu v register pokojninskih načrtov
1. člen
S tem pravilnikom se določa vsebina in oblika prijave za vpis v register pokojninskih načrtov (v nadaljnjem besedilu: register), prijava sprememb in dopolnitev, način dajanja podatkov ter dokumentacija, ki jo je treba priložiti prijavi za vpis v register.
2. člen
(1) V register se vpišejo pokojninski načrti in pokojninski načrti za izplačevanje pokojninske rente.
(2) Prijavo za vpis pokojninskega načrta ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru vloži delodajalec ali upravljavec pokojninskega sklada, ki bo izvajal pokojninski načrt. Če upravljavec pokojninskega sklada, ki bo izvajal pokojninski načrt, še ni vpisan v sodni register, vloži prijavo za vpis pokojninskega načrta v register njegov ustanovitelj.
(3) Prijavo za vpis pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru vloži izplačevalec pokojninske rente po zakonu, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
(4) Prijava za vpis pokojninskega načrta, pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru se vloži pri davčnem uradu (v nadaljnjem besedilu: davčni organ), pri katerem je vlagatelj prijave kot zavezanec za davek vpisan v davčni register.
(5) Prijava za vpis pokojninskega načrta ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru se izpolni na Obrazcu PN-U1 za vpis pokojninskega načrta v register pokojninskih načrtov (v nadaljnjem besedilu: obrazec PN-U1), ki je Priloga 1 in sestavni del tega pravilnika, ali na drugem dokumentu, na katerem so izpisani vsi podatki, vsebovani v navedenem obrazcu.
(6) Delodajalec, ki financira pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja (v nadaljnjem besedilu: delodajalec), prijavo za vpis pokojninskega načrta ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru izpolni na Obrazcu PN-D2 za vpis pokojninskega načrta v register pokojninskih načrtov (v nadaljnjem besedilu: obrazec PN-D2), ki je Priloga 2 in sestavni del tega pravilnika, ali na drugem dokumentu, na katerem so izpisani vsi podatki, vsebovani v navedenem obrazcu, in ga predloži v 15 dneh po oblikovanju pokojninskega načrta kolektivnega zavarovanja ali sklenitvi posebne pogodbe o financiranju pokojninskega načrta kolektivnega zavarovanja z upravljavcem pokojninskega sklada, prek katerega se izvaja kolektivni pokojninski načrt.
(7) Prijava za vpis pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente ter sprememb in dopolnitev podatkov v registru se izpolni na Obrazcu PN-IR za vpis pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente v register pokojninskih načrtov (v nadaljnjem besedilu: obrazec PN-IR), ki je Priloga 3 in sestavni del tega pravilnika, ali na drugem dokumentu, na katerem so izpisani vsi podatki, vsebovani v navedenem obrazcu.
3. člen
(1) Če vlagatelj prijave predloži davčnemu organu prijavo za vpis v register več pokojninskih načrtov, se obrazec izpolni za vsak pokojninski načrt posebej.
(2) V obrazec PN-U1 se vpiše:
1. oznaka pokojninskega načrta, ki jo določi upravljavec sam,
2. podatki o pokojninskem skladu:
– vzajemnem pokojninskem skladu iz 295. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12, 39/13, 99/13 – ZSVarPre-C in 101/13 – ZIPRS1415; v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2),
– krovnem pokojninskem skladu iz 296. člena ZPIZ-2,
– kritnem skladu iz 323. člena ZPIZ-2,
– skupini kritnih skladov iz četrtega in osmega odstavka 323. člena ZPIZ-2;
3. podatki o upravljavcu:
– vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada iz 297. člena ZPIZ-2,
– kritnega sklada in skupine kritnih skladov iz 323. člena ZPIZ-2.
(3) V obrazec PN-D2 se vpišejo podatki o pokojninskem načrtu in delodajalcu iz 233. člena ZPIZ-2.
(4) V obrazec PN-IR se vpišejo podatki o pokojninskem načrtu za izplačevanje pokojninske rente in o izplačevalcu pokojninske rente iz prvega odstavka 348. člena ZPIZ-2.
4. člen
(1) Delodajalec ali upravljavec pokojninskega sklada, ki izvaja pokojninski načrt, in izplačevalec pokojninske rente, v 30 dneh po nastanku spremembe ali dopolnitve obvesti davčni organ o vseh spremembah in dopolnitvah podatkov, ki jih vsebuje prijava za vpis v register.
(2) Ob prijavi spremembe in dopolnitve pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente se zahtevi priloži še besedilo sprememb in dopolnitev.
5. člen
(1) Ob prijavi za vpis pokojninskega načrta v register vlagatelj prijave predloži naslednje listine:
– besedilo pokojninskega načrta,
– odločbo o odobritvi pokojninskega načrta, ki jo izda minister, pristojen za delo,
– pogodbo o odprtju posebnega denarnega računa pokojninskega sklada, sklenjeno s skrbnikom, ki za pokojninski sklad opravlja skrbniške storitve ali pogodbo o odprtju posebnega denarnega računa krovnega pokojninskega sklada ali skupine kritnih skladov, sklenjeno z banko skrbnico.
(2) Ob prijavi za vpis pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente v register vlagatelj prijave predloži naslednje listine:
– besedilo pokojninskega načrta,
– odločbo o odobritvi pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente, ki jo izda minister, pristojen za delo.
(3) Delodajalec ob prijavi za vpis v register skupaj z obrazcem PN-D2 predloži naslednje listine:
– pogodbo o oblikovanju pokojninskega načrta med delodajalcem in pri njem zaposlenimi delavci ali kolektivno pogodbo, s katero se zaveže, da bo oblikoval in financiral pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja,
– pogodbo med delodajalcem in upravljavcem pokojninskega sklada, ki izvaja pokojninski načrt, o financiranju pokojninskega načrta kolektivnega zavarovanja,
– pogodbo med delodajalcem in upravljavcem pokojninskega sklada, ki izvaja odobreni kolektivni pokojninski načrt, o pristopu k že odobrenemu pokojninskemu načrtu.
6. člen
Davčni organ opravi vpis v register, če je prijavo v predpisani obliki in vsebini vložila pristojna oseba, če so prijavi priložene predpisane listine in če pokojninski načrt ali pokojninski načrt za izplačevanje pokojninske rente, ki se prijavlja za vpis v register, izpolnjuje pogoje iz prvega in šestega odstavka 225. člena ZPIZ-2.
7. člen
Davčni organ izda odločbo, s katero odloči o prijavi za vpis pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente v register, v 30 dneh po prejemu prijave za vpis pokojninskega načrta.
8. člen
Če davčni organ ugotovi, da prijava za vpis pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente v register ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov in listin, pozove vlagatelja prijave za vpis v register, da v roku, ki ne sme biti daljši od 15 dni, predloži manjkajoče podatke in listine. Če vlagatelj v postavljenem roku predloži manjkajoče podatke in listine, se šteje, da je bila prijava za vpis pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente v register vložena takrat, ko so vloženi manjkajoči podatki in listine.
9. člen
(1) Izbris pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente iz registra opravi davčni organ na podlagi pisne vloge ali po uradni dolžnosti.
(2) Davčni organ izda odločbo, s katero odloči o izbrisu pokojninskega načrta ali pokojninskega načrta za izplačevanje pokojninske rente iz registra, v 30 dneh po nastanku dejstev, ki imajo za posledico izbris pokojninskega načrta iz registra.
10. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Navodilo za vpis v register pokojninskih načrtov (Uradni list RS, št. 35/02).
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-809/2013/17
Ljubljana, dne 19. decembra 2013
EVA 2013-1611-0163
dr. Uroš Čufer l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti