Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2013 z dne 20. 12. 2013

Kazalo

3953. Pravilnik o načinu in rokih usklajevanja terjatev in obveznosti po 37. členu Zakona o računovodstvu, stran 12613.

Na podlagi 74. člena Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 89/07 Odl. US, 126/07 – ZUP-E, 48/09, 8/10 – ZUP-G, 8/12 – ZVRS-F, 21/12, 21/13 – ZVRS-G in 47/13) in za izvajanje 37. člena Zakona o računovodstvu (Uradni list RS, št. 23/99, 30/02 – ZJF-C in 114/06 – ZUE) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o načinu in rokih usklajevanja terjatev in obveznosti po 37. členu Zakona o računovodstvu
1. člen
S tem pravilnikom se ureja:
– način uskladitve terjatev neposrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov, z evidentiranim stanjem obveznosti pri pravnih osebah (javni zavodi, agencije, javna podjetja ter privatna podjetja in zasebniki), ki so prejela sredstva iz javnih financ za nabavo oziroma povečanje vrednosti neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev ter kot posojila,
– način uskladitve dolgoročnih finančnih naložb v namensko premoženje, preneseno javnim skladom ter premoženje, preneseno v last drugim pravnim osebam javnega prava, ki imajo premoženje v svoji lasti,
– roke za uskladitev.
2. člen
Terjatve, naložbe in obveznosti navedene v prejšnjem členu tega navodila se usklajujejo pisno, po stanju na dan 31. decembra poslovnega leta.
3. člen
Neposredni in posredni uporabniki državnega in občinskih proračunov usklajujejo terjatve in obveznosti na podlagi izpiska odprtih postavk ter izpisa stanja terjatev za sredstva dana v upravljanje. Stanje dolgoročnih finančnih naložb za namensko premoženje, preneseno javnim skladom in premoženje, preneseno v last drugim pravnim osebam javnega prava, ki imajo premoženje v svoji lasti, se usklajuje s stanjem sklada premoženja v javnih skladih in drugih pravnih osebah javnega prava, ki je v njihovi lasti, na podlagi izpisa stanja dolgoročnih finančnih naložb.
4. člen
Na izpisku odprtih postavk, izpisu stanja terjatev za sredstva dana v upravljanje ter izpisu stanja dolgoročnih finančnih naložb, ki so podlaga za usklajevanje, morajo biti podatki o:
– nazivu neposrednega uporabnika proračuna države oziroma občinskih proračunov,
– nazivu prejemnika sredstev iz javnih financ,
– vrsti posamezne odprte terjatve oziroma naložbe,
– znesku posamezne odprte terjatve oziroma naložbe.
5. člen
Izpisek odprtih terjatev, izpis stanja terjatev za sredstva dana v upravljanje ter izpis stanja dolgoročnih finančnih naložb podpiše pooblaščeni računovodja neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskih proračunov, ki namenijo sredstva za nabavo oziroma povečanje vrednosti neopredmetenih dolgoročnih sredstev in opredmetenih osnovnih sredstev ter za posojila.
6. člen
Neposredni uporabniki državnega oziroma občinskih proračunov, pošljejo prejemnikom sredstev iz javnih financ izpisek odprtih postavk, izpis stanja terjatev za sredstva dana v upravljanje ter izpis stanja dolgoročnih finančnih naložb, najpozneje do 25. januarja naslednje leto. Prejemniki sredstev iz javnih financ morajo potrditi skladnost postavk, ki so predmet usklajevanja, s podatki, ki jih v svojih poslovnih knjigah izkazujejo iz naslova obveznosti do neposrednega uporabnika državnega oziroma občinskih proračunov, v primeru neskladnosti pa morajo navesti svoje stanje obveznosti, izkazano v poslovnih knjigah z obrazložitvijo ter listinsko dokumentacijo, ki to stanje dokazuje, najkasneje do 3. februarja naslednje leto.
7. člen
Uskladitev terjatev za sredstva dana v upravljanje, izkazanih v poslovnih knjigah neposrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov, z obveznostmi za sredstva prejeta v upravljanje, izkazanimi v poslovnih knjigah posrednih uporabnikov državnega oziroma občinskih proračunov, se opravi na podlagi predloženih podatkov prejemnikov sredstev, razčlenjenih po podskupinah kontov. Uskladitev stanja dolgoročnih finančnih naložb za namensko premoženje, preneseno javnim skladom in premoženje, preneseno v last drugim pravnim osebam javnega prava, ki imajo premoženje v svoji lasti, izkazanimi v poslovnih knjigah neposrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov, s stanjem sklada premoženja v javnih skladih in drugih pravnih osebah javnega prava, ki je v njihovi lasti, izkazanim v poslovnih knjigah javnih skladov in posrednih uporabnikov, se opravi na podlagi predloženih podatkov prejemnikov sredstev, razčlenjenih po podskupinah kontov.
8. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o načinu in rokih usklajevanja terjatev in obveznosti po 37. členu zakona o računovodstvu (Uradni list RS, št. 117/02 in 134/03).
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-906/2013
Ljubljana, dne 10. decembra 2013
EVA 2013-1611-0093
dr. Uroš Čufer l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti