Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2013 z dne 11. 12. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2013 z dne 11. 12. 2013

Kazalo

3758. Odlok o urejanju in oddaji zemljišč Mestne občine Ljubljana za potrebe vrtičkarstva, stran 11959.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 - uradno prečiščeno besedilo, 27/08, 76/08, 79/09 in 40/12 - ZUJF) in 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 66/07 - uradno prečiščeno besedilo in 15/12) je Mestni svet Mestne občine Ljubljana na 29. seji 25. 11. 2013 sprejel
O D L O K
o urejanju in oddaji zemljišč Mestne občine Ljubljana za potrebe vrtičkarstva
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določijo pogoji za urejanje in oddajo zemljišč v lasti Mestne občine Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOL) v zakup za potrebe vrtičkarstva.
Zemljišča, ki jih MOL oddaja v zakup za vrtičke na podlagi tega odloka, so:
- zemljišča, ki so s prostorskimi akti MOL trajno namenjena za vrtičkarstvo,
- zemljišča, na katerih so s prostorskimi akti MOL začasno dovoljeni vrtički,
- kmetijska zemljišča.
II. UREJANJE VRTIČKOV
2. člen
Območja in velikost vrtičkov, vrsta, velikost, zmogljivost in oblikovanje objektov za shranjevanje orodja, ki jih je dopustno postaviti na zemljiščih, namenjenih za vrtičkarstvo, ter drugi prostorski izvedbeni pogoji so opredeljeni v prostorskih aktih MOL.
Pri urejanju in izvajanju vrtičkarstva na kmetijskih zemljiščih je potrebno upoštevati tudi pogoje zakonodaje s področja kmetijskih zemljišč.
3. člen
Območje vrtičkov mora biti pred oddajo vrtičkov v zakup praviloma urejeno. Ureditev posameznega območja vrtičkov se izvede skladno s pogoji, določenimi v prostorskih aktih MOL.
4. člen
MOL lahko območje, namenjeno za vrtičke, odda v zakup neurejeno, v primeru, da nima zagotovljenih sredstev za ureditev.
Ureditev območja iz prejšnjega odstavka lahko izvede zakupnik brez povračila vloženih sredstev:
- izključno z lastnimi sredstvi ali
- z delnim sofinanciranjem MOL.
Podrobnejši pogoji ureditve območja iz prvega odstavka tega člena se uredijo s pravilnikom, ki ga sprejme župan.
III. UPRAVLJAVCA OBMOČIJ
5. člen
Upravljavec območij vrtičkov, na katerih MOL odda v zakup posamezne vrtičke, je oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za ravnanje z nepremičninami.
6. člen
Upravljavec območij, namenjenih za vrtičke, ki jih MOL odda v zakup skladno s 4. členom tega odloka, je oddelek Mestne uprave MOL, pristojen za varstvo okolja.
IV. ODDAJA VRTIČKOV
7. člen
MOL odda posamezni vrtiček z neposredno pogodbo ali javnim zbiranjem ponudb.
Zakupnik posameznega vrtička je lahko samo fizična oseba s stalnim bivališčem na območju MOL, ki na območju MOL ni lastnik zemljišča, primernega za pridelavo vrtnin.
Z neposredno pogodbo se lahko odda posamezni vrtiček znotraj območja, za katerega preneha najemno razmerje, in sicer prvemu čakajočemu kandidatu na seznamu prosilcev za konkretno območje.
Z javnim zbiranjem ponudb se odda posamezni vrtiček, ko MOL oddaja na novo urejeno območje ali kadar oddaja več kot 20 vrtičkov na istem območju sočasno. MOL objavi obvestilo o oddaji vrtičkov v zakup na podlagi javnega zbiranja ponudb v najmanj enem dnevnem časopisu in na svoji spletni strani. V obvestilu se določi tudi rok za začetek zbiranja ponudb zainteresiranih oseb.
Posameznega vrtička iz tretjega in četrtega odstavka tega člena ni dovoljeno oddati v podzakup.
Pogoji, merila in način oddaje vrtičkov se podrobneje uredijo s pravilnikom iz tretjega odstavka 4. člena tega odloka.
8. člen
MOL odda neurejeno območje, namenjeno za vrtičke, z javnim zbiranjem ponudb.
Zakupnik območja iz prejšnjega odstavka je lahko pravna ali fizična oseba, registrirana za opravljanje ustrezne dejavnosti. Zakupnik je dolžan urediti območje v roku, določenem z zakupno pogodbo. Po ureditvi območja zakupnik odda posamezne vrtičke v podzakup fizičnim osebam, ki imajo stalno bivališče v MOL in na območju MOL niso lastnice zemljišča, primernega za pridelavo vrtnin.
Zakupnik območja iz prvega odstavka tega člena je dolžan vsaj 25 odstotkov skupnega števila vrtičkov na območju nameniti za ranljive skupine po zakupnini, ki jo določi MOL v objavi razpisa o javnem zbiranju ponudb za oddajo območja v zakup.
Pogoji, merila in način oddaje območij iz prvega odstavka tega člena se podrobneje uredijo s pravilnikom iz tretjega odstavka 4. člena tega odloka.
MOL objavi obvestilo o oddaji območja iz prvega odstavka tega člena v zakup na podlagi javnega zbiranja ponudb v najmanj enem dnevnem časopisu in na svoji spletni strani. V obvestilu se določi tudi rok za začetek zbiranja ponudb zainteresiranih oseb.
V. RABA IN VZDRŽEVANJE VRTIČKOV
9. člen
Zakupnik mora obdelovati vrtiček kot dober gospodar in ves čas skrbeti za njegov urejen videz.
10. člen
Na vrtičkih se smejo uporabljati le sredstva za varstvo in gnojenje rastlin, ki jih predpisi dovoljujejo za ekološko pridelavo.
Na vrtičkih, ki so na vodovarstvenih območjih, je dovoljena pridelava vrtnin, sadja in gojenje okrasnih rastlin le na način, ki je predpisan za ta območja.
Zakupniki so dolžni ob vsakem času dopustiti vzorčenje tal in rastlin zaradi nadzora uporabe sredstev za varstvo in gnojenje rastlin.
11. člen
Za zalivanje vrtičkov se predvsem uporablja deževnica, ki se zbira v enotno oblikovanih zbiralnikih oziroma posodah za zbiranje vode.
12. člen
Rastlinske odpadke morajo zakupniki odlagati na posebej določenem prostoru za kompostiranje na območju vrtičkov ali na posameznem vrtičku v enotno oblikovanih kompostnikih.
Druge odpadke je vsak zakupnik dolžan odstraniti s svojega vrtička takoj po nastanku v zabojnik za odpadke.
Na vrtičkih se ne sme sežigati odpadkov ali kuriti.
VI. NADZOR
13. člen
Nadzor nad ravnanji na delih območij vrtičkov, ki so namenjeni javni rabi, (zelenice, poti, otroška igrišča, parkirišča in drugo) opravlja Inšpektorat Mestne uprave MOL na podlagi odloka, ki ureja način opravljanja gospodarske javne službe urejanje in čiščenje javnih zelenih površin.
Nadzor nad ravnanji zakupnikov na vrtičkih na podlagi zakupnih pogodb opravljata oddelka Mestne uprave MOL iz 5. in 6. člena tega odloka preko skrbnikov zakupnih pogodb.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Na območjih, kjer so že obstoječi vrtički in MOL v naslednjih petih letih ne načrtuje prenove območja, se z obstoječimi uporabniki uredi zakupno razmerje skladno s predpisi, ki urejajo ravnanje s stvarnim premoženjem občine.
15. člen
Z uveljavitvijo tega odloka prenehata veljati Odlok o urejanju in oddaji vrtičkov v zakup (Uradni list RS, št. 28/09) in Pravilnik za urejanje območij vrtičkov v Mestni občini Ljubljana (Uradni list RS, št. 83/09).
16. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 478-4/2013-3
Ljubljana, dne 25. novembra 2013
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti