Uradni list

Številka 91
Uradni list RS, št. 91/2013 z dne 5. 11. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 91/2013 z dne 5. 11. 2013

Kazalo

3312. Splošni akt o načrtu uporabe radijskih frekvenc (NURF-3), stran 9854.

Na podlagi 27. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12) izdaja direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije
S P L O Š N I A K T
o načrtu uporabe radijskih frekvenc (NURF-3)
1. člen
(vsebina)
Ta splošni akt vsebuje načrt uporabe radijskih frekvenc, s katerim Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Agencija) podrobneje opredeli namen uporabe in način dodelitve radijskih frekvenc znotraj radiofrekvenčnih pasov, ki so za posamezne radiokomunikacijske storitve predvideni z Uredbo o načrtu razporeditve radiofrekvenčnih pasov (Uradni list RS, št. 69/13; v nadaljnjem besedilu: uredba), in določi tehnične parametre za uporabo radijskih frekvenc.
V postopku izdaje tega splošnega akta so bile upoštevane vse zahteve Direktive 98/34/EC (TRIS št. 2013/282/SI).
2. člen
(opredelitev pojmov)
(1) V tem splošnem aktu uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Državna uporaba je uporaba radijskih frekvenc v skladu z drugim odstavkom 31. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 109/12, nadaljnjem besedilu: zakon) izključno za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v sistemih, ki so skupni za celotno območje Republike Slovenije in jih uporabljajo državni organi ali nosilci javnih pooblastil.
2. Državna souporaba je uporaba radijskih frekvenc v skladu z drugim odstavkom 31. člena zakona za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v sistemih, ki so skupni za celotno območje Republike Slovenije in jih uporabljajo državni organi ali nosilci javnih pooblastil pod pogojem, da njihova uporaba ne vpliva na uporabo radijskih frekvenc, ki jih je Agencija dodelila z odločbo o dodelitvi radijske frekvence.
(2) Drugi pojmi, uporabljeni v tem splošnem aktu, imajo enak pomen, kot je to določeno v zakonu in uredbi.
3. člen
(načrt uporabe radijskih frekvenc)
Ta splošni akt sestavljajo:
– besedilo členov,
– tabeli uporabe radijskih frekvenc (Priloga A: A1 in A2),
– uporabljene kratice (Priloga B),
– uporabljeni dokumenti (Priloga C: C1 do C7).
4. člen
(tabeli uporabe radijskih frekvenc)
Prilogo A sestavljata dve tabeli (A1 in A2).
V Prilogi A1 (Osnovna tabela) je določena uporaba radijskih frekvenc za aplikacije, ki so v neposredni povezavi z radiokomunikacijskimi storitvami iz uredbe.
(1) Prvi stolpec tabele (1) določa radiofrekvenčne podpasove radijskih frekvenc od 8,3 kHz do 3000 GHz.
(2) V drugem stolpcu tabele (2) so nevedene radiokomunikacijske storitve, kot so določene za Področje 1 v 5. členu Pravilnika o radiokomunikacijah (Radio Regulations) Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU – International Telecommunications Union) (v nadaljnjem besedilu: ITU-RR).
(3) V tretjem stolpcu tabele (3) so vključene radiokomunikacijske storitve, kot so določene v uredbi; v primeru neskladja veljajo določbe uredbe.
(4) V četrtem stolpcu tabele (4) so navedene radiokomunikacijske storitve v angleškem jeziku, kot so določene v dokumentu Evropske Unije (npr. 2007/344/EC ali novejše).
(5) V petem stolpcu tabele (5) so z izrazoma "državna uporaba" in "državna souporaba" označene radijske frekvence, ki so določene za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Radiokomunikacijske storitve morajo ustrezati splošnim zahtevam iz drugega in četrtega ter posebnim pogojem iz petega stolpca. Podrobnejšo razdelitev storitev se uredi v skladu s tretjim odstavkom 31. člena zakona.
(6) V šestem stolpcu tabele (6) so določene aplikacije, ki so dovoljene v posameznem frekvenčnem pasu. Opis sestavljajo:
– vrsta aplikacije, ki je določena v dokumentu Evropske unije (npr. 2007/344/EC ali novejše),
– frekvenčni pas,
– oznaka dokumenta iz Priloge C, ki podrobneje opredeljuje pogoje uporabe,
– splošni parametri, ki niso določeni v naštetih dokumentih.
(7) V sedmem stolpcu tabele (7) so nevedene aplikacije iz odstavka (6) v angleškem jeziku.
(8) V osmem stolpcu tabele (8) so navedeni način dodelitve radijskih frekvenc, status in način izračuna števila točk za plačilo za uporabo radijskih frekvenc:
– način dodelitve radijskih frekvenc je določen z oznako dokumenta (vloge) iz Priloge C.1.2.,
– status določa, ali je za posamezno aplikacijo določena primarna ali sekundarna uporaba v skladu z ITU-RR,
– način izračuna števila točk za plačilo za uporabo radijskih frekvenc je naveden kot oznaka izračuna iz Priloge C.1.3. v skladu z določbami splošnega akta iz 60. člena zakona, ki določa način izračuna plačil za uporabo radijskih frekvenc; v primeru neskladja se upoštevajo določbe splošnega akta iz 60. člena zakona,
– dupleksni razmak in/ali širina radiofrekvenčnega kanala (če je potrebno določiti).
(9) V devetem stolpcu tabele (9) so informativno navedeni priporočeni standardi, ki zagotavljajo skladnost z bistvenimi zahtevami Direktive R&TTE (harmonizirani evropski standardi – EN)
(10) Deseti stolpec tabele (10) določa, kjer je potrebno, spremembe in/ali spremembe in/ali zahteve za spremembe uporabe v prehodnem obdobju v slovenskem jeziku.
(11) Enajsti stolpec tabele (11) določa, kjer je potrebno, spremembe in/ali spremembe in/ali zahteve za spremembe uporabe v prehodnem obdobju v angleškem jeziku.
V Prilogi A2 je podrobneje določena uporaba radijskih frekvenc za radiokomunikacijske storitve, ki niso določene v uredbi.
Oznaka posamezne podtabele je naziv aplikacije v obliki, kot so določene v dokumentih Evropske unije (npr. 2007/344/EC ali novejše).
(1) Prvi stolpec posamezne tabele (1) določa radiofrekvenčne podpasove radijskih frekvenc od 8,3 kHz do 3000 GHz.
(2) V drugem stolpcu tabele (5) so opredeljene naslednje možnosti:
– civilna uporaba,
– državna uporaba/državna souporaba.
(3) Tretji stolpec posamezne tabele (6a) je oznaka dokumenta iz Priloge C, ki podrobneje opredeljuje pogoje uporabe.
(4) V četrtem stolpcu tabele (8) so navedeni način dodelitve radijskih frekvenc, status in način izračuna števila točk za plačilo za uporabo radijskih frekvenc:
– način dodelitve radijskih frekvenc je določen z oznako dokumenta (vloge) iz Priloge C.1.2.,
– status določa, ali je za posamezno aplikacijo določena primarna ali sekundarna uporaba v skladu z ITU-RR,
– način izračuna števila točk za plačilo za uporabo radijskih frekvenc je naveden kot oznaka izračuna iz Priloge C.1.3. v skladu z določbami splošnega akta iz 60. člena zakona, ki določa način izračuna plačil za uporabo radijskih frekvenc; v primeru neskladja se upoštevajo določbe splošnega akta iz 60. člena zakona.
(5) V petem stolpcu tabele (9) so informativno navedeni priporočeni standardi, ki zagotavljajo skladnost z bistvenimi zahtevami Direktive R&TTE (harmonizirani evropski standardi – EN).
(6) Šesti stolpec tabele (10) določa, kjer je potrebno, spremembe in/ali spremembe in/ali zahteve za spremembe uporabe v prehodnem obdobju.
5. člen
(implementacija dokumentov Evropske konference uprav za pošto in telekomunikacije)
V tabelah C.5 so navedeni dokumenti Evropske konference uprav za pošto in telekomunikacije (CEPT), ki so sestavni del tega splošnega akta. Tabele sestavljajo:
– oznaka dokumenta,
– jezik, v katerem je dostopen dokument (UK pomeni angleški jezik, SVN pomeni slovenski jezik),
– naslov,
– slovenski opis,
– status dokumenta v skladu s pravili CEPT,
– način implementacije.
Status dokumentov v podatkovnem sistemu CEPT uskladi Agencija v treh mesecih po začetku veljavnosti tega splošnega akta.
6. člen
(uporaba radijskih frekvenc)
Tehnične rešitve za uporabo radijskih frekvenc (drugi odstavek 27. člena zakona) morajo biti v skladu: s predpisom, ki ureja tehnične zahteve za proizvode in ugotavljanje skladnosti z bistvenimi zahtevami direktive o radijski in terminalski opremi (1999/5/ES – R&TTE). Za dokazilo skladnosti z bistvenimi zahtevami Direktive R&TTE so priporočeni harmonizirani evropski standardi (EN), standardi sprejeti v Republiki Sloveniji in/ali metode proizvajalcev. Določba ne velja za aplikacije, ki so v 3. členu tega splošnega akta določene kot "državna uporaba" in "državna souporaba".
7. člen
(dopuščena drugačna uporaba radijskih frekvenc)
Odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc, namenjenih za potrebe meritev, atestiranje in drugih preizkusov radijske opreme lahko izda Agencija tudi v skladu z ostalimi dokumenti Evropske Unije, CEPT, ITU ali standardi ETSI, ki niso sestavni del tega splošnega akta.
Odločbe Agencije morajo ustrezati načelom prava EU.
8. člen
(spremembe tega splošnega akta)
(1) Agencija lahko brez javnega predhodnega usklajevanja v splošnem aktu spremeni naslednje podatke:
– navedbe standardov v devetem stolpcu tabele v prilogi A1,
– navedbe standardov v četrtem stolpcu priloge A2,
– spisek dokumentov v Prilogi C.1 (zakon in podzakonski akti),
– spisek dokumentov v prilogi C.7 (standardi).
(2) Agencija v treh mesecih po začetku veljavnosti tega splošnega akta uskladi podatke v Sistemu obveščanja o frekvencah ERO (EFIS) kot je določeno v dokumentih Evropske Unije (npr. 2007/344/EC ali novejše).
KONČNA DOLOČBA
9. člen
(začetek veljavnosti)
Ta splošni akt začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 21. oktobra 2013
EVA 2013-3330-0120
Direktor
Franc Dolenc l.r.
K temu splošnemu aktu so dali soglasje:

Ministrstvo za obrambo št. 381-9/2013-68 z dne 11.
10. 2013
Ministrstvo za notranje zadeve št. 381-237/2013/4 (2841-03) z
dne 14. 10. 2013
Ministrstvo za infrastrukturo št. 010-71/2013/123-00731244 z
in prostor dne 8. 10. 2013
Slovenska obveščevalno- št. 405-3/2013/19 z dne 9. 10.
varnostna agencija 2013

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti