Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2013 z dne 27. 9. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2013 z dne 27. 9. 2013

Kazalo

2852. Sklep o poročanju upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada, stran 8817.

Na podlagi druge in tretje alineje petega odstavka 284. člena, sedmega odstavka 285. člena, enajstega odstavka 313. člena in drugega odstavka 366. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13) Agencija za trg vrednostnih papirjev izdaja
S K L E P
o poročanju upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada
1. člen
(vsebina sklepa)
(1) Ta sklep določa poročanje upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada (v nadaljnjem besedilu: upravljavec) Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: Agencija), in sicer:
1. način in roke predložitve sprememb načrta upravljanja tveganj vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada iz drugega odstavka 284. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12 in 39/13: v nadaljnjem besedilu: ZPIZ-2);
2. način in roke poročanja informacij iz tretjega odstavka 284. člena ZPIZ-2;
3. način in roke poročanja o spremembi izjave o naložbeni politiki vzajemnega pokojninskega sklada in podsklada krovnega pokojninskega sklada iz šestega odstavka 285. člena ZPIZ-2;
4. vsebino, način in roke poročanja podatkov iz enajstega odstavka 313. člena ZPIZ-2;
5. vsebino, način in roke rednega poročanja podatkov iz prvega odstavka 366. člena ZPIZ-2 ter poročanja na zahtevo Agencije iz 367. člena ZPIZ-2.
(2) Če ni v tem sklepu določeno drugače, se za podsklad krovnega pokojninskega sklada smiselno uporabljajo določbe tega sklepa, ki veljajo za vzajemni pokojninski sklad.
2. člen
(poročanje o vrednosti enote premoženja)
Upravljavec najpozneje peti delovni dan po obračunskem dnevu, določenem za izračun čiste vrednosti sredstev in vrednosti enote premoženja vzajemnega pokojninskega sklada, poroča o vrednosti enote premoženja (v nadaljnjem besedilu: VEP) po stanju na obračunski dan in številu enot premoženja na predhodni obračunski dan v skladu z Navodilom za poročanje o VEP iz priloge 1 k temu sklepu.
3. člen
(poročanje o vrsti in sestavi naložb ter številu članov in delodajalcev)
(1) Upravljavec za vsak vzajemni pokojninski sklad, ki ga upravlja, najpozneje dvanajsti dan v mesecu poroča podatke iz izkaza finančnega položaja po stanju na zadnji dan v preteklem mesecu in podatke o transakcijah, od zadnjega dneva v predhodnem mesecu do zadnjega dneva v tekočem mesecu, v skladu z Navodilom za izpolnjevanje MATRIKE/PSFP in MATRIKE/PSTR iz priloge 2 k temu sklepu.
(2) Upravljavec za vsak vzajemni pokojninski sklad, ki ga upravlja, najpozneje dvanajsti dan v mesecu poroča tudi podatke o številu članov vzajemnega pokojninskega sklada in številu delodajalcev, ki imajo sklenjeno pogodbo o financiranju pokojninskega načrta v skladu z Navodilom za poročanje o številu članov vzajemnega pokojninskega sklada in številu delodajalcev, ki imajo sklenjeno pogodbo o financiranju pokojninskega načrta iz priloge 3 k temu sklepu.
4. člen
(poročanje o poslovnem izidu)
Upravljavec najpozneje dvanajsti dan v mesecu aprilu, juliju, oktobru in januarju poroča podatke o poslovnem izidu vzajemnega pokojninskega sklada za obdobje od začetka poslovnega leta do konca zadnjega meseca pred mesecem poročanja v skladu z Navodilom za poročanje o poslovnem izidu vzajemnega pokojninskega sklada iz priloge 4 k temu sklepu.
5. člen
(poročanje o kapitalu upravljavca, o rezervacijah za nedoseganje zajamčene vrednosti sredstev vzajemnega pokojninskega sklada in strukturi naložb iz naslova teh rezervacij)
(1) Upravljavec najpozneje dvanajsti dan po obračunskem dnevu poroča podatke o kapitalu upravljavca in rezervacijah zaradi nedoseganja zajamčene vrednosti sredstev v skladu z Navodilom za poročanje o kapitalu upravljavca in višini rezervacij zaradi nedoseganja zajamčene vrednosti sredstev iz priloge 5 k temu sklepu.
(2) Upravljavec najpozneje dvanajsti dan v mesecu poroča tudi podatke o strukturi naložb, namenjenih kritju obveznosti za nedoseganje zajamčene vrednosti sredstev vzajemnega pokojninskega sklada po stanju na zadnji dan v preteklem mesecu. Podatke o naložbah iz prejšnjega stavka upravljavec poroča na MATRIKI/PSSR v skladu z Navodilom za izpolnjevanje MATRIKE/PSFP in MATRIKE/PSTR iz priloge 2 k temu sklepu, pri čemer se v rubriko »Šifra poročila« vpiše šifra »PSSR«.
(3) V primeru, če upravljavec v skladu s sedmim odstavkom 313. člena ZPIZ-2 vplača denarna sredstva na poseben denarni račun vzajemnega pokojninskega sklada, mora v roku pet delovnih dni od dneva vplačila sredstev, poročati podatke o vplačilu na poseben denarni račun vzajemnega pokojninskega sklada v skladu z Navodilom za poročanje o vplačilu iz priloge 6 k temu sklepu.
(4) V primeru, da vzajemni pokojninski sklad upravlja pokojninska družba oziroma zavarovalnica se za poročanja na podlagi tega člena uporabi zadnji znani podatek o kapitalu upravljavca izračunan v skladu s 3. členom Sklepa o poročanju upravljavca pokojninskega sklada, oblikovanega kot kritni sklad, o kapitalu, rezervacijah za nedoseganje zajamčene vrednosti sredstev in strukturi naložb iz naslova teh rezervacij (Uradni list RS, št. 62/13).
(5) V primeru, da vzajemni pokojninski sklad upravlja banka se za poročanje na podlagi tega člena uporabi zadnji znani podatek o kapitalu banke izračunan na način, kot ga določa oddelek 4.4. Kapital banke Zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 99/10 – ZBan-1-UPB5 (52/11 – popr.), 9/11 – ZPlaSS-B, 35/11, 59/11, 85/11, 48/12, 105/12 in 56/13).
(6) Upravljavec poroča podatke iz prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena, za vzajemne pokojninske sklade in podsklade krovnega pokojninskega sklada, v katerih zagotavlja zajamčeno donosnost na čisto vplačilo dodatnega zavarovanja.
6. člen
(poročanja o spremembi izjave o naložbeni politiki)
V primeru, da upravljavec spremeni izjavo o naložbeni politiki v skladu s šestim odstavkom 285. člena ZPIZ-2, najkasneje v treh delovnih dneh od spremembe Agenciji predloži:
1. besedilo spremenjene izjave v obliki čistopisa in v obliki sledi spremembam;
2. obrazložitev razlogov za spremembo izjave.
7. člen
(poročanja o spremembi načrta upravljanja tveganj)
Upravljavec poroča o spremembi načrta upravljanja tveganj vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada iz 4. člena Sklepa o upravljanju tveganj (Uradni list RS, št. 79/13) tako, da najkasneje v treh delovnih dneh od spremembe Agenciji predloži besedilo načrta upravljanja tveganj iz katerega so razvidne spremembe, in čistopis načrta.
8. člen
(poročanje o poslih z izvedenimi finančnimi instrumenti)
Upravljavec poroča o poslih z izvedenimi finančnimi instrumenti v okviru poročanja o vrsti in sestavi naložb vzajemnega pokojninskega sklada v skladu s prvim odstavkom 3. člena tega sklepa.
9. člen
(poročanje na zahtevo Agencije)
Upravljavec poroča podatke iz tega sklepa tudi na zahtevo Agencije, in sicer v roku, ki ga določi Agencija v svoji zahtevi in ki ne sme biti krajši od treh dni od dneva prejema poziva.
10. člen
(način poročanja)
(1) Upravljavec poroča podatke iz tega sklepa v elektronski obliki preko Nacionalnega sistema za poročanje in v skladu s Funkcionalno specifikacijo za poročanje upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada, objavljeno na spletni strani Agencije.
(2) Upravljavec je dolžan morebitne popravke že poslanih podatkov oziroma poročil poslati nemudoma po ugotovitvi oziroma v roku, ki ga določi Agencija.
(3) V primeru izpada povezave oziroma nedelovanja sistema elektronskega poročanja upravljavec poroča takoj, ko je to mogoče.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
11. člen
(uporaba sklepa)
(1) Določbe 3. do 5. člena tega sklepa se začnejo uporabljati 1. februarja 2014.
(2) Za poročanje o vrednosti in sestavi sredstev vzajemnega pokojninskega sklada za december 2013 in poročanje poslovnega izida vzajemnega pokojninskega sklada za obdobje januar–december 2013 se uporablja Sklep o poročanju upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 27/02, 133/03, 137/04 in 98/09).
(3) Z dnem začetka uporabe tega sklepa se prenehata uporabljati:
1. Sklep o poročanju upravljavca vzajemnega pokojninskega sklada (Uradni list RS, št. 27/02, 133/03, 137/04 in 98/09);
2. Sklep o dodatnem lastnem kapitalu izvajalca pokojninskega načrta (Uradni list RS, št. 33/07).
12. člen
(uveljavitev sklepa)
Ta sklep začne veljati 1. januarja 2014.
Št. 00702-14/2013-4
Ljubljana, dne 20. septembra 2013
EVA 2013-1611-0130
Predsednik sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Damjan Žugelj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti