Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2013 z dne 9. 8. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2013 z dne 9. 8. 2013

Kazalo

2625. Stavkovni sporazum med Vlado Republike Slovenije, Ministrstvom za notranje zadeve, Policijo in Policijskim sindikatom Slovenije, stran 7986.

S T A V K O V N I S P O R A Z U M
med Vlado Republike Slovenije, Ministrstvom za notranje zadeve, Policijo in Policijskim sindikatom Slovenije
Vlada Republike Slovenije (v nadaljevanju: Vlada RS), Ministrstvo za notranje zadeve (v nadaljevanju: MNZ) in Policijski sindikat Slovenije (v nadaljevanju: PSS) ugotavljajo, da imajo skupni interes, da na primeren način z zavezami iz tega sporazuma sklenejo socialni mir.
Vlada RS bo spoštovala vse do sedaj sklenjene sporazume s PSS in izvršila še neizpolnjene sporazume ter zaveze iz teh sporazumov.
1. Vlada RS, MNZ, Policija in PSS ugotavljajo, da sta MNZ in Policija od leta 2009 izvedla različne postopke racionalizacije poslovanja in bistveno zmanjšala število zaposlenih, zato ne bo odpuščanj zaposlenih iz poslovnih razlogov v Policiji in MNZ do 1. 1. 2015.
Odpuščanja iz poslovnih razlogov niso predvidena tudi za leti 2015 in 2016. Če bodo okoliščine spremenjene, bo MNZ v morebitne postopke reorganizacije vključil reprezentativne sindikate v skladu z zakonom.
2. Sredstva za plače in druge stroške dela, ki so z dnem podpisa tega sporazuma v proračunu MNZ namenjena za delo MNZ in Policije za leti 2013 in 2014, se v nobenem primeru ne smejo zmanjšati, lahko pa se skladno z Zakonom o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 (Uradni list RS, št. 104/12 in 46/2013) povečajo s prerazporeditvijo sredstev v proračunu MNZ in Policije ali s povečanjem proračunskih sredstev za Policijo.
3. Če bosta imela MNZ in Policija zaradi načrtovanih ali nenačrtovanih nalog višje stroške dela od načrtovanih, bodo na proračunskih postavkah MNZ in Policije v celoti zagotovljena sredstva za plačilo vseh stroškov dela.
4. MNZ in PSS ugotavljata, da je Vlada RS realizirala prenos sredstev, odobrenih s sklepom Vlade RS št. 22300-5/2012/3 z dne 20. 12. 2012, v proračun Policije v višini 600.000 EUR, pri pripravi rebalansa proračuna za leto 2013 pa je upoštevala sklep Vlade RS št. 22300-5/2012/6 z dne 13. 3. 2013.
5. Višino sredstev, potrebnih za izplačilo povečanega obsega dela v Policiji, je na podlagi odobrenega projekta določila Vlada RS na predlog MNZ. Višina sredstev, določena s sklepoma Vlade RS št. 22300-5/2012/3 z dne 20. 12. 2012 in št. 22300-5/2012/6 z dne 13. 3. 2013 za proračunsko obdobje 2013 in 2014, se poveča za 1.800.000 € na letni ravni za leto 2014 in za sorazmerni del v letu 2013.
Letna sredstva za povečani obseg dela se praviloma izplačujejo v enakih mesečnih zneskih, pri čemer se pri plači za november tekočega leta, izplačani v decembru, izplačajo vsa preostala sredstva, namenjena za plačilo povečanega obsega dela iz naslova posebnega projekta za tekoče leto.
Podrobnejša merila za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela pri izvajanju projekta uskladijo Policija in reprezentativna sindikata v Policiji s posebnim aktom v 30 dneh od podpisa tega sporazuma. Podpisniki lahko akt po potrebi soglasno spreminjajo ali dopolnjujejo. Če uskladitev meril med reprezentativnima sindikatoma in Policijo ne bo dosežena, potem merila za delitev sredstev iz prvega odstavka te točke uskladita PSS in Policija.
6. Vlada RS bo zagotavljala izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela zaposlenim v MNZ, pri čemer se za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela v MNZ porabi zakonsko dopustni maksimum obsega finančnih sredstev.
Višina zneska za izplačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela iz prejšnjega odstavka te točke se začne izplačevati pri plači za avgust 2013.
Razpoložljiva sredstva za plačilo povečanega obsega dela se delijo glede na delež skupnih sredstev za plače, in sicer tako, da se oblikujeta delež sredstev za uradnike in delež sredstev za strokovno-tehnične delavce. O delitvi sredstev po posameznih organizacijskih enotah se mesečno pisno seznanja PSS.
7. Vlada RS bo skladno z 12. točko stavkovnega sporazuma, sklenjenega z reprezentativnima sindikatoma Policijskim sindikatom Slovenije in Sindikatom Policistov Slovenije z dne 30. 5. 2012, začela postopek ugotavljanja in odprave sistemskih nepravilnosti plačnega sistema ter anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov v javnem sektorju, vključno z anomalijami pri vrednotenju delovnih mest in nazivov v Policiji in MNZ, in jih najpozneje oktobra 2013 predstavila reprezentativnim sindikatom javnega sektorja. Pri tem bo Vlada RS upoštevala tudi ugotovljeno razmerje med plačami policistov in povprečno plačo v državi, kot je doseženo v povprečju držav EU na podlagi pridobljenih podatkov Delovne skupine Vlade RS za revizijo uvrstitve delovnih mest in nazivov, s končnim poročilom katere se je seznanila Vlada RS (sklep št. 00405-2/2012/12 z dne 13. 9. 2012). Vlada RS o vseh ugotovljenih anomalijah in predlogih za odpravo navedenih anomalij sproti obvešča PSS v okviru obveščanja reprezentativnih sindikatov javnega sektorja.
8. Vlada RS, MNZ in Policija ugotavljajo, da ni uresničena zaveza iz 10. točke Stavkovnega sporazuma med Vlado RS in policijskima sindikatoma (Uradni list RS, št. 42/12) – Pravilnik o poklicnih boleznih. Pristojnost za pripravo pravilnika je bila s sprejetjem ZPIZ-2 prenesena na Ministrstvo za zdravje.
V skladu z novim ZPIZ-2, ki ureja poklicne bolezni, bo Ministrstvo za zdravje pripravilo nov pravilnik o seznamu poklicnih boleznih in postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja, pri čemer se bodo ob neposrednem sodelovanju policijskih sindikatov upoštevala delovna mesta policistov glede na vplive zahtevanih delovnih procesov in delovnih pogojev policistov.
9. Vlada RS, MNZ in Policija se zavezujejo, da se v treh mesecih od podpisa tega sporazuma ustanovi delovna podskupina, ki pripravi kadrovsko prilagoditev za delovanje Policije po vstopu Hrvaške v schengensko območje. V delovno podskupino se vključi po en predstavnik iz vsakega reprezentativnega sindikata v Policiji. Delovna podskupina pripravi ukrepe za postopen prehod zaposlenih s schengenske meje na druge naloge, tako da nihče od zaposlenih s pogodbo o zaposlitvi za nedoločen ali določen čas, tako v času pred vstopom Hrvaške v schengensko območje, kot tudi po njenem vstopu v schengensko območje ne bo izgubil svoje zaposlitve pri Policiji, kar s podpisom tega sporazuma jamči Vlada RS. Število zaposlenih se bo zmanjševalo le z naravnim odlivom zaposlenih.
10. Vlada RS in MNZ soglašata, da se do 15. 12. 2013 v Kolektivni pogodbi za policiste (v nadaljevanju: KPP) uredi specifična vprašanja letnih dopustov za posebne delovne razmere in posebnosti, povezane z opravljanjem policijskega dela.
V ta namen se Vlada RS zavezuje, da bo v 30 dneh po podpisu sporazuma predlagala spremembo KPP v zvezi z določitvijo dodatnega števila dni letnega dopusta za policiste, ki opravljajo delo v posebnih delovnih razmerah.
11. Vlada RS, MNZ in PSS ugotavljajo, da je bil podpisan Stavkovni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja (Uradni list RS, št. 46/2013 z dne 29. 5. 2013), s katerim so se podpisniki zavezali k spoštovanju že sklenjenih sporazumov in dogovorov z Vlado RS, med drugim v četrti alineji 2. točke tudi Stavkovnega sporazuma med Vlado RS in PSS z dne 4. 11. 2010, pri čemer se bodo vsa vprašanja, ki se nanašajo na enotni plačni sistem javnega sektorja, urejala na ravni celotnega javnega sektorja, dogovori o njih pa bodo potekali z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Pobudo za reševanje odprtih vprašanj iz Stavkovnega sporazuma med Vlado RS in PSS z dne 4. 11. 2010 da Vlada RS reprezentativnim sindikatom javnega sektorja najpozneje do 31. 12. 2013.
V zvezi z možnostjo izplačila dodatkov nad omejitvijo iz 31. člena ZSPJS se MNZ zavezuje, da bo najpozneje do 30. 10. 2013 v predlog sprememb in dopolnitev ZSPJS vključil črtanje te omejitve.
12. Vlada RS in MNZ dajeta soglasje k dodatni 7. točki 17. člena KPP, ki se glasi:
(1) Policist ima pravico do seznanitve s pripravljenostjo za najmanj sedem dni vnaprej po razporedu dela.
(2) Če število opravljenih ur rednega dela in ur, opravljenih v času pripravljenosti, presega število ur policistove mesečne delovne obveznosti, se razlika ur šteje kot delo prek polnega delovnega časa.
(3) Delo, opravljeno v času pripravljenosti na dan, ko je policist že opravil dnevno delovno obveznost na podlagi razporeda dela, se šteje kot delo po posebnem razporedu.
(4) Ne glede na prejšnji odstavek se ure, opravljene v času pripravljenosti, ki so odrejene na podlagi 73. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji za dokončanje začete naloge, štejejo kot delo preko polnega časa.
(5) Pripravljenost se lahko odredi tudi najmanj 24 ur pred njenim začetkom, pri čemer se opravljene ure štejejo kot delo po posebnem razporedu. Izjemoma se lahko pripravljenost odredi tudi v manj kot 24 urah pred začetkom, pri čemer se opravljene ure štejejo kot delo prek polnega delovnega časa.
13. Določitev standarda varne poti za prevoz na delo in z dela za uslužbence Policije in MNZ:
a. Podpisniki sporazuma nesporno soglašajo, da se pri obračunu kilometrine upošteva varna pot.
b. Varna pot je tista, ki je urejena, redno vzdrževana in prevozna skozi celo leto. Med varne poti ne spadajo gozdne ceste, vinske ceste, makadamske ceste, poti, ki vodijo čez travnike in njive, pešpoti, neprevozne in druge neprimerne poti, ki so kot take določene v skladu s kriteriji pristojnega organa oziroma so kot takšne nedvoumno izkazane s strani delavca. Pri izračunu se ne upoštevajo poti, ki vodijo preko drugih držav, razen kadar gre za prevoz na delovno mesto v tujino ali če uslužbenec policije to sam zahteva.
c. Kadar ima uslužbenec Policije ali MNZ možnost prevoza po avtocesti lahko za izračun najkrajše varne poti v digitalnem merilniku razdalje, označi prevoz po avtocesti (npr. »najraje po avtocesti«).
d. Podpisniki sporazuma se dogovorijo, da MNZ pripravi za Policijo in MNZ pisno usmeritev oziroma navodilo, ki vsebuje vse zgoraj navedene možnosti. Pisno usmeritev oziroma navodilo izda minister.
e. Podpisniki sporazuma soglašajo, da pisna usmeritev oziroma navodilo iz prejšnje točke velja do sklenitve sporazuma o enotni ureditvi prevoznih stroškov na ravni celotnega javnega sektorja.
14. Vlada RS se zavezuje, da bo najpozneje do konca leta 2013 za vse zaposlene v Policiji, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev dodatka za dvojezičnost in opravljajo delo na dvojezičnih območjih, na delovnih mestih, za katera je na podlagi zakona potrebno znanje jezika narodne skupnosti, uredila njihov status tako, da bodo glede na izpolnjevanje pogojev prejemali dodatek za dvojezičnost v višini, za katerega izpolnjujejo pogoje.
15. Če ima uslužbenec, ki ima neenakomerno razporejen delovni čas oziroma začasno prerazporejen delovni čas, v posameznem referenčnem obdobju presežek ur glede na povprečno delovno obveznost v tem obdobju, mu mora delodajalec ta presežek obračunati kot delo prek polnega delovnega časa.
Uslužbenec in delodajalec se lahko v 10 dneh po poteku referenčnega obdobja dogovorita, da uslužbenec v dveh mesecih po poteku referenčnega obdobja izkoristi presežek ur iz prejšnjega odstavka. V tem primeru se za presežek ur obračuna dodatek za delo prek polnega delovnega časa.
16. Policija bo v Pravilih policije uredila, da patruljiranje opravljata praviloma dva policista skupaj, pri čemer morata biti v nočnem času v patruljo razporejena najmanj dva policista skupaj.
17. Vlada RS, MNZ in Policija se zavezujejo, da bodo ta sporazum izvajali pravilno in pravočasno oziroma da ne bodo ovirali ali preprečevali njegovega izvajanja.
18. Stavka zaposlenih v MNZ in Policiji preneha ob podpisu sporazuma. Če Vlada RS, MNZ ali Policija katere koli točke tega stavkovnega sporazuma ne bo izpolnila, se stavka napove in je plačana za vse zaposlene v Policiji in MNZ.
19. Sporazum se v 15 dneh po podpisu objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-411/2013/1
Ljubljana, dne 30. julija 2013
EVA 2013-1711-0063
Policijski sindikat Slovenije
Radivoj Uroševič l.r.
 
Vodja pogajalske skupine Vlade RS
dr. Gregor Virant l.r.
Minister
 
Policija
Stanislav Veniger l.r.
Generalni direktor policije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti