Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2013 z dne 12. 7. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2013 z dne 12. 7. 2013

Kazalo

2304. Odlok o ustanovitvi in izdajanju občinskega glasila Občine Cerknica, stran 6763.

Na podlagi 9. člena Zakona o medijih (Uradni list RS, št. 35/01, 54/02 – Skl. US, 62/03, 73/03 – Odl. US, 113/03 – Odl. US, 16/04 – Odl. US, 123/04 – Odl. US, 96/05 – ZRTVS-1, 60/06, 69/06 – ZOIPub, 36/08 – ZPOmK-1, 90/10 – Odl. US, 87/11 – ZAvMS, 77/10 – ZSFCJA, 47/12) in 17. člena Statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 58/10) je Občinski svet Občine Cerknica na 18. redni seji sprejel
O D L O K
o ustanovitvi in izdajanju občinskega glasila Občine Cerknica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ustanavlja in ureja izdajanje javnega glasila Občine Cerknica (v nadaljevanju: glasilo), kot informativnega glasila občine.
2. člen
Ime glasila je Slivniški pogledi.
3. člen
Ustanovitelj in izdajatelj glasila je Občina Cerknica. Sedež izdajatelja glasila je: Cesta 4. maja 53, 1380 Cerknica.
4. člen
Glasilo se uvršča v informativni periodični tisk in je javno ter uradno glasilo občine, v katerem se objavljajo lokalni predpisi in drugi akti.
Glasilo izhaja praviloma šestkrat letno, lahko pa izide tudi kot izredna oziroma dvojna številka. Glasilo ima lahko tudi občasne priloge.
Glasilo izhaja v slovenskem jeziku, in sicer v tiskani in elektronski obliki. Glasilo se v tiskani obliki brezplačno dostavlja v vsa gospodinjstva na območju Občine Cerknica ter pošilja na stalni seznam prejemnikov. Stalni seznam prejemnikov je sestavljen iz društev, javnih zavodov, sosednjih občin, partnerjev s katerimi sodeluje občina, naročnikov oglasov. V elektronski obliki pa se objavi na spletnih straneh Občine Cerknica.
Glasilo lahko ob plačilu prejemajo tudi druge zainteresirane osebe izven občine. Cena izvoda se oblikuje v skladu z ekonomsko ceno glasila in stroški distribucije.
5. člen
Na vsakem izvodu glasila morajo biti poleg imena glasila obvezno navedeni še naslednji podatki:
– naziv in sedež izdajatelja glasila,
– ime in priimek odgovornega urednika ter članov uredniškega odbora,
– naziv in sedež tiskarne,
– datum natisa, število tiskanih izvodov in številka glasila,
– podatki o vpisu v razvid medijev.
II. GLAVNI NAMEN GLASILA
6. člen
Glasilo je namenjeno informiranju javnosti o delu organov Občine Cerknica in občinske uprave, krajevnih skupnosti, javnih zavodov, podjetij in skladov, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je Občina Cerknica, društev, političnih strank in drugih organizacij, ki opravljajo naloge v javnem interesu ter poročanju o aktualnih gospodarskih, političnih, socialnih, kulturnih, športnih in ostalih dogodkih.
Programske vsebine morajo temeljiti na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti za različna mnenja, prepričanja in raznolike vsebine, avtonomnosti odgovornega urednika in uredniškega odbora ter avtorjev besedil pri ustvarjanju programskih vsebin.
Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij ter mnenj o vseh področjih življenja in dela v občini.
PROGRAMSKA ZASNOVA
7. člen
Programsko zasnovo glasila sprejme občinski svet, na predlog odgovornega urednika, po predhodni potrditvi s strani uredniškega odbora. S programsko zasnovo se podrobneje določi namen in temeljna vsebinska izhodišča glasila.
UREDNIŠTVO GLASILA
8. člen
Glasilo ureja uredništvo glasila, ki ga sestavljajo odgovorni urednik in uredniški odbor.
Odgovornega urednika imenuje in razrešuje občinski svet na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, za mandatno dobo 4 leta.
Župan lahko predlaga razrešitev odgovornega urednika, če z delom ne deluje v skladu s programsko zasnovo in uredniško politiko glasila.
9. člen
Za odgovornega urednika je lahko imenovan kandidat, ki ima najmanj visokošolsko izobrazbo družboslovne smeri in poleg splošnih pogojev izpolnjuje še pogoje, ki jih določajo predpisi s področja medijev.
10. člen
Odgovorni urednik pripravi letni finančni načrt in letno finančno poročilo o izdajanju glasila, ki ju potrdi občinski svet.
Naloge odgovornega urednika so:
– odgovarja za uresničevanje programske zasnove,
– vodi uredniški odbor,
– zagotavlja redno izhajanje glasila,
– naroča, pripravlja in ureja besedila ter sodeluje v vseh fazah nastajanja glasila,
– angažira zaposlene v občinski upravi, krajevnih skupnostih, javnih zavodih, podjetjih, skladih in društvih za pripravo posameznih vsebin in kontinuirano sodelovanje pri nastajanju glasila,
– skrbi za izvajanje kodeksa novinarske poklicne etike,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom, ki ureja medije.
Odgovorni urednik sme zavrniti objavo posameznega prispevka, če ta ni v skladu s programsko zasnovo, vendar je o tem in konkretnih razlogih za zavrnitev dolžan pisno obvestiti avtorja prispevka in člane uredniškega odbora in to najkasneje pred izidom številke glasila, za katero je bil prispevek izdelan.
11. člen
Uredniški odbor šteje pet članov, ki jih na predlog odgovornega urednika, imenuje občinski svet.
Župan lahko predlaga razrešitev posameznega člana uredniškega odbora, če s svojim delom ne deluje v skladu s programsko zasnovo in uredniško politiko glasila.
12. člen
Člani uredniškega odbora so v okviru sprejete programske zasnove in uredniške politike pri svojem delu neodvisni in samostojni. Uredniški odbor se sestaja na sejah, ki jih po potrebi sklicuje in vodi odgovorni urednik.
Naloge uredniškega odbora so:
– skrb za uresničevanje programske zasnove glasila,
– obravnavanje pobud, mnenj in predlogov, ki se nanašajo na urejanje in izdajanje glasila,
– obravnavanje finančnih in drugih vprašanj v zvezi z glasilom,
– obravnavanje sprememb v zvezi s periodiko izdajanja in razširjanja glasila.
Odgovorni urednik in člani uredniškega odbora imajo pravico do nagrade, ki jo s sklepom določi župan Občine Cerknica.
NAČIN FINANCIRANJA GLASILA
13. člen
Občina Cerknica zagotavlja finančne in druge pogoje za redno izdajanje glasila s sredstvi občinskega proračuna na podlagi letnega finančnega načrta, ki ga pripravi odgovorni urednik.
Sredstva za izdajanje glasila se lahko zagotavljajo tudi s prihodki od oglasnih in drugih sporočil.
OGLAŠEVANJE IN ORGANIZACIJA IZDAJANJA GLASILA
14. člen
Oglaševalske vsebine po tem odloku so oglasi in druge vrste plačanih obvestil (v nadaljevanju: oglasi), katerih objavo naroči pravna ali fizična oseba. Objavljajo se samo plačani oglasi.
Za oglase po tem odloku ne štejejo:
– obveščanje izdajatelja v zvezi s programskimi vsebinami novic,
– brezplačne objave v zvezi z izvajanjem javnih služb, prireditev in dobrodelnih akcij,
– brezplačno navajanje organizatorjev ali sponzorjev prireditev in dobrodelnih akcij.
15. člen
Oglaševati je možno samo na straneh in na način, kot ga določi odgovorni urednik, nikakor pa ne na naslovni strani glasila. Cene oglaševanja določi uredniški odbor na predlog glavnega urednika.
16. člen
Organizatorji volilne kampanje lahko v času volilne kampanje objavljajo volilna propagandna sporočila v skladu z zakonom, ki ureja volilno in referendumsko kampanjo. Enako velja za objavljanje referendumskih propagandnih sporočil. Odgovorni urednik mora zagotoviti vsem organizatorjem enake pogoje za objavljanje in pred vsakokratno kampanjo objaviti pravila za izrabo prostora v glasilu.
KONČNE DOLOČBE
17. člen
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja naj najkasneje v roku 60 dni od začetka veljave tega odloka začne postopek imenovanja odgovornega urednika, skladno z določbami tega odloka.
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007/0005/2013
Cerknica, dne 27. junija 2013
Župan
Občine Cerknica
Marko Rupar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti