Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2013 z dne 14. 6. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2013 z dne 14. 6. 2013

Kazalo

1938. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vodenju podatkov evidence trga nepremičnin ter načinu pošiljanja podatkov, stran 5882.

Na podlagi devetega odstavka 22. člena ter za izvrševanje 2. točke tretjega odstavka in 1. točke četrtega odstavka 22. člena Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (Uradni list RS, št. 50/06, 87/11 in 40/12 – ZUJF) minister za infrastrukturo in prostor v soglasju z ministrom za finance izdaja
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vodenju podatkov evidence trga nepremičnin ter načinu pošiljanja podatkov
1. člen
V Pravilniku o vodenju podatkov evidence trga nepremičnin ter načinu pošiljanja podatkov (Uradni list RS, št. 68/12) se v 2. členu prva alineja spremeni tako, da se glasi:
»– kupoprodajni pravni posel je sklenitev kupoprodajne pogodbe za parcelo, stavbo ali del stavbe, pogodbe o ustanovitvi stavbne pravice ali o prenosu stavbne pravice, pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine ali dodatka (aneksa) k pogodbi o finančnem lizingu nepremičnine zaradi spremembe datuma izteka finančnega lizinga in tudi sklenitev sporazuma o razvezi pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine ali obvestilo lizingodajalca o odpovedi pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine;«.
2. člen
V drugem odstavku 4. člena se v 1. točki v osmi alineji beseda »in« nadomesti z vejico, v deveti alineji se podpičje nadomesti z besedo »in« in doda se nova deseta alineja, ki si glasi:
»– datum izteka finančnega lizinga;«.
3. člen
V prvem odstavku 5. člena se v osmi alineji beseda »in« nadomesti z vejico, v deveti alineji se pika nadomesti z besedo »in« in doda se nova deseta alineja, ki si glasi:
»– datum izteka finančnega lizinga.«.
4. člen
Za 6. členom se doda nov 6.a člen, ki se glasi:
»6.a člen
(pravne osebe – zavezanci za pošiljanje podatkov v evidenco trga nepremičnin)
Če mora v evidenco trga nepremičnin poslati podatke o kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami prodajalec, ki je pravna oseba, ali če mora v evidenco trga nepremičnin poslati podatke o najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb najemodajalec, ki je pravna oseba, je zavezanec za pošiljanje podatkov v evidenco trga nepremičnin pravna oseba javnega prava oziroma pravna oseba zasebnega prava, ki je sklenila kupoprodajni pravni posel oziroma je lastnik stavb ali delov stavb, ki jih daje v najem.«.
5. člen
Za drugim odstavkom 7. člena se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»(3) Če se sklene aneks k pogodbi o finančnem lizingu nepremičnine zaradi spremembe datuma izteka finančnega lizinga in v primeru prenehanja pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine, mora podatke o kupoprodajnem pravnem poslu poslati v evidenco trga nepremičnin prodajalec iz pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine na način iz prejšnjega odstavka.«.
V dosedanjem tretjem odstavku, ki postane četrti odstavek, se besedilo »prejšnjega odstavka« nadomesti z besedilom »drugega odstavka tega člena.«.
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek.
V dosedanjem petem odstavku, ki postane šesti odstavek, se besedilo »drugega in tretjega« nadomesti z besedilom »drugega, tretjega in četrtega«.
6. člen
V Prilogi 1 se za prvo alinejo doda nova druga alineja, ki se glasi:
»– datum izteka finančnega lizinga je predvideni datum zaključka pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine;«.
PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA
7. člen
Za pogodbe o finančnem lizingu nepremičnin, ki na dan začetka uporabe prilagojene evidence trga nepremičnin še trajajo in za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost ali davek na promet nepremičnin, prodajalci iz pogodbe o finančnem lizingu nepremičnine prek spletne aplikacije za vnos podatkov v prilagojeno evidenco trga nepremičnin sporočijo podatke o kupoprodajnih pravnih poslih (finančnem lizingu), predpisane s Pravilnikom o vodenju podatkov evidence trga nepremičnin ter načinu pošiljanja podatkov (Uradni list RS, št. 68/12) in s tem pravilnikom, najpozneje do 15. decembra 2013.
8. člen
Za najemne pogodbe s stavbami in deli stavb, ki na dan začetka uporabe prilagojene evidence trga nepremičnin še trajajo, najemodajalci sporočijo podatke o najemnih pravnih poslih s stavbami in deli stavb, predpisane s Pravilnikom o vodenju podatkov evidence trga nepremičnin ter načinu pošiljanja podatkov (Uradni list RS, št. 68/12) in s tem pravilnikom, najpozneje do 15. decembra 2013.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne z dnem začetka uporabe prilagojene evidence trga nepremičnin v skladu s prvim odstavkom 12. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin (Uradni list RS, št. 87/11).
Št. 007-133/2013
Ljubljana, dne 27. maja 2013
EVA 2013-2430-0032
Samo Omerzel l.r.
Minister
za infrastrukturo in prostor
 
Soglašam!
 
dr. Uroš Čufer l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti