Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/2013 z dne 31. 5. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/2013 z dne 31. 5. 2013

Kazalo

1842. Pravilnik o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za izvedbo individualnih kanalizacijskih priključkov na javno kanalizacijo v Občini Semič, stran 5427.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10), 5. člena Pravilnika o nalogah, ki se izvajajo v okviru obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode (Uradni list RS, št. 109/07, 33/08, 28/11, 88/11) in 14. člena Statuta Občine Semič (Uradni list RS, št. 57/10) je Občinski svet Občine Semič na 19. redni seji dne 16. 5. 2013 sprejel
P R A V I L N I K
o dodelitvi nepovratnih finančnih sredstev za izvedbo individualnih kanalizacijskih priključkov na javno kanalizacijo v Občini Semič
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopki za dodeljevanje nepovratnih finančnih sredstev (v nadaljevanju: sredstva) za izvedbo individualnih kanalizacijskih priključkov na javno kanalizacijo (v nadaljevanju: priključek/ki) v Občini Semič (v nadaljevanju: Občina).
2. člen
Občina skladno z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Republiki Sloveniji na svojem območju gradi javne kanalizacijske sisteme. Za namen sofinan­ciranja izvedbe individualnih kanalizacijskih priključkov na javno kanalizacijo na poselitvenih območjih z javno kanalizacijo zagotavlja proračunska sredstva.
3. člen
Namen dodeljevanja sredstev je:
– spodbujanje varstva okolja z zmanjševanjem onesnaževanja s komunalnimi odpadnimi vodami,
– pospeševanje priključevanja obstoječih stanovanjskih objektov na javno kanalizacijo.
4. člen
Občina vsako leto objavi javni razpis za dodelitev prora­čunskih sredstev po tem pravilniku, s katerim določi pogoje, roke in postopke ter vsebino vloge za dodelitev proračunskih sredstev. Za dodelitev sredstev prosilec zaprosi s pisno vlogo, ki jo naslovi na Občino Semič, Štefanov trg 9, 8333 Semič.
5. člen
Upravičenci do sredstev za izvedbo individualnih kanalizacijskih priključkov na javno kanalizacijo so lastniki (fizične osebe) stanovanjskih objektov na območju Občine Semič. V primeru izgradnje skupnega priključka za več stanovanjskih objektov, je nosilec investicije (vlagatelj vloge), skladno z dogovorom med lastniki objektov, samo eden. Investitorji pa medsebojna razmerja uredijo s posebno pogodbo.
Upravičenci do sredstev so lahko tudi samostojni podjetniki s sedežem oziroma poslovnimi prostori na območju občine Semič, pri katerih se dejavnost uradno izvaja v stanovanjskih objektih in pri katerih se eventuelne tehnološke odpadne vode odvajajo in čistijo skupaj z nastalimi komunalnimi odpadnimi vodami.
6. člen
Predmet sofinanciranja so hišni priključki, katerih upravičeni stroški presegajo 1.500,00 EUR.
Razlika upravičenih stroškov nad 1.500,00 EUR se sofinancira v deležu 80 %.
Sofinancira se največ 25 EUR/m1 izvedenega kanala.
Upravičeni stroški zajemajo materialne stroške (cevi, jaški, spojke ...) po primerljivih cenah gradbenih proizvodov na trgu in stroške storitev (priključitev na javni kanalizacijski kanal – gospodarska javna služba, strojna, montažna dela, zemeljska dela). Predmet sofinanciranja je kanalizacijski priključek od revizijskega jaška pri objektu upravičenca, do priključka na javni kanal.
Naložba mora biti zaključena pred vložitvijo vloge.
7. člen
Upravičenec do sredstev iz tega pravilnika mora zagotoviti izpolnitev naslednjih pogojev:
– individualni hišni priključek mora biti izveden skladno s tehničnimi pogoji za izvedbo priključitve, ki jih v soglasju o priključitvi poda izvajalec javne gospodarske službe;
– pri izvedbi in izračunu stroškov gradnje individualnega hišnega priključka je potrebno upoštevati najkrajšo možno pot izvedbe priključitve na javno kanalizacijsko omrežje;
– sofinanciranje velja za obstoječe stanovanjske objekte in novogradnje, ki so legalno zgrajeni, če so stroški nastali po 1. 1. 2013;
– objekt še šteje za legalen, kolikor je zanj pridobljeno veljavno gradbeno dovoljenje ali dokazilo upravne enote, da je bil objekt zgrajen pred 31. decembrom 1967.
8. člen
Postopek dodeljevanja sredstev vodi tričlanska komisija za dodelitev proračunskih sredstev za namen izgradnje individualnih hišnih priključkov, ki jo s sklepom imenuje župan/ja občine (v nadaljevanju: komisija).
Komisijo sestavljajo:
– 2 predstavnika občinske uprave,
– predsednik Odbora za gospodarstvo in lokalni razvoj.
Prvo sejo komisije skliče župan/ja.
9. člen
Komisija obravnava vse popolne in pravočasno prispele vloge (z vsemi zahtevanimi dokazili) po vrstnem redu prispetja, najkasneje do 15. oktobra tekočega leta.
Komisija pripravi seznam upravičencev najkasneje v roku 15 dni od obravnave vlog in pripravi predlog o dodelitvi proračunskih sredstev.
Sredstva se dodeljujejo enkrat letno do porabe finančnih sredstev sprejetega proračuna.
Upravičenci, ki so podali popolno vlogo in zaradi porabe sredstev niso upravičeni do nepovratnih finančnih sredstev v tekočem letu, imajo ob ponovni prijavi na javni razpis naslednjega leta prednost v vrstnem redu.
10. člen
Na podlagi predloga komisije o dodelitvi proračunskih sredstev odloči direktor/ica občinske uprave s sklepom. Zoper sklep je mo­goča pritožba pri županji občine. Odločitev županje je dokončna.
O izidu javnega razpisa se vse prosilce obvesti v roku 15 dni od dne, ko komisija pripravi predlog dodelitve proračun­skih sredstev.
Podlaga za izvedbo nakazila za namen sofinanciranja izvedbe individualnih kanalizacijskih priključkov je poleg plačanih računov tudi izjava o tehnično ustrezni izvedbi priključka s strani izvajalca gospodarske javne službe (JP Komunala Črnomelj d.o.o.).
Najkasneje v roku 30 dni od vročitve sklepa in podpisa pogodbe o sofinanciranju izvedbe individualnega kanalizacijskega priključka se izvede nakazilo odobrenih proračunskih sredstev na transakcijski račun oziroma osebni račun upravičenca.
11. člen
Medsebojno razmerje med Občino Semič in prejemnikom sredstev se opredeli s pisno pogodbo o sofinanciranju.
Pogodba o sofinanciranju mora vsebovati: pogodbeni stranki, višino sofinanciranja in podrobno opredelitev pravic in obveznosti pogodbenih strank.
12. člen
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev skla­dno z javnim razpisom izvaja občinska uprava s sodelovanjem izvajalca javne službe.
Proračunska sredstva se lahko porabijo samo za namen, za katerega so dodeljena. Če komisija ugotovi, da so bila sredstva porabljena za drug namen, ali da so bila dodeljena na podlagi neresničnih podatkov, oziroma je prejemnik prekršil druga določila pogodbe, je občina upravičena zahtevati vra­čilo dodeljenih sredstev v enkratnem znesku. V teh primerih bo moral prejemnik vrniti sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi za obdobje od dneva nakazila dalje.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Ura­d­nem listu Republike Slovenije.
Št. 007-02/2013-2
Semič, dne 17. maja 2013
Županja
Občine Semič
Polona Kambič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti