Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2013 z dne 26. 4. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2013 z dne 26. 4. 2013

Kazalo

1370. Odlok o nalogah ter kriterijih in merilih za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti Mestne občine Murska Sobota, stran 4244.

Na podlagi 19.b člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US in 40/12 – ZUJF) in 68. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – uradno prečiščeno besedilo in 49/10) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na 18. redni seji dne 11. aprila 2013 sprejel
O D L O K
o nalogah ter kriterijih in merilih za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti Mestne občine Murska Sobota
1. člen
S tem odlokom se določajo kriteriji ter merila za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti, kot ožjih delov občine (v nadaljevanju: ožji deli) iz sredstev, ki so določena v proračunu Mestne občine Murska Sobota. Naloge, ki jih opravljajo ožji deli, so določene s statutom Mestne občine Murska Sobota, s tem odlokom ali z drugim področnim aktom.
I. NALOGE OŽJIH DELOV
2. člen
V skladu z 61. členom Statuta Mestne občine Murska Sobota (v nadaljevanju: mestne občine) opravljajo ožji deli po tem odloku sledeče naloge:
– naloge, ki se nanašajo na posamezne lokalne javne službe, če je tako določeno z odlokom mestne občine,
– upravljanje in vzdrževanje pokopališč na območju krajevne skupnosti,
– vzdrževanje nekategoriziranih cest in drugih poti v javni rabi, ki so v lasti ožjega dela oziroma v lasti mestne občine in se nahajajo na območju ožjega dela,
– vzdrževanje zelenih javnih površin, ki so v lasti ožjega dela oziroma v lasti mestne občine in se nahajajo na območju ožjega dela,
– upravljanje z lastnim premoženjem,
– pospeševanje kulturnih, športnih in drugih društvenih dejavnosti ter organiziranje teh prireditev,
– priprava predlogov investicij in investicijskega vzdrževanja ožjega dela,
– izvedba investicij in investicijskega vzdrževanja objektov v lasti ožjih delov v vrednostih, za katere po Zakonu o javnem naročanju ni potrebna objava na portalu javnih naročil.
II. FINANCIRANJE DELOVANJA IN NALOG OŽJIH DELOV
1. Delovanje ožjih delov
3. člen
V teh sredstvih so zajeti stroški za delovanje organov ožjih delov ter materialni stroški za njihovo delovanje (ogrevanje poslovnih prostorov, poraba električne energije, nabava pisarniškega materiala, nabava drobnega inventarja, čiščenje poslovnih prostorov, PTT stroški, zavarovalne premije, bančne in druge storitve).
Kriteriji in merila za delitev sredstev za delovanje ožjih delov so:
– 60 % za delovanje organov ožjih delov
– 20 % po številu prebivalcev ožjega dela
– 20 % glede na površino ožjega dela.
Za delovanje organov ožjih delov se zagotavlja letno delež 60 % od skupne mase sredstev, namenjenih za delovanje ožjih delov, po naslednjih skupinah:
1. skupina: ožji deli, katerih sveti štejejo po pet članov,
2. skupina: ožji deli, katerih sveti štejejo po sedem članov.
Ta sredstva se delijo v razmerju 30 % ožjim delom iz prve skupine in 70 % ožjim delom iz druge skupine.
Ostala sredstva v višini 40 % skupne mase sredstev so namenjena za kritje materialnih stroškov in obratovalnih stroškov.
Sredstva za delovanje organov ožjih delov so načeloma namenjena za največ 10 sej letno, oziroma vsota izplačanih sredstev za delovanje organov ožjih delov ne sme presegati 10-kratnik števila članov svetov ožjega dela. Ožji deli občine delujejo na sejah svetov posameznega ožjega dela in na skupnih sejah. Koordinacijo predsednikov krajevnih skupnosti in koordinacijo predsednikov mestnih četrti imenuje župan kot svoje posvetovalno telo s sklepom.
Višino sejnin in plačil za opravljanje funkcij določi mestni svet.
Presežek sredstev za delovanje organov ožjih delov se lahko uporabi za kritje materialnih stroškov in obratno.
Število prebivalcev ožjih delov se vrednoti z deležem skupnega števila prebivalcev mestne občine po zadnjem znanem stanju.
Površina ožjih delov se vrednoti z deležem skupne površine mestne občine izražena v m2.
Višino sredstev za financiranje delovanja ožjih delov določi mestni svet z odlokom o proračunu mestne občine za tekoče leto in se lahko spremeni ob spremembah odloka o proračunu mestne občine.
Sredstva za delovanje ožjih delov se nakazujejo iz občinskega proračuna praviloma mesečno po dvanajstinah.
2. Financiranje nalog ožjih delov
1. Teden starejših občanov
4. člen
Izvedbo tedna starejših organizirajo ožji deli na podlagi pogodbe sklenjene med Mestno občino Murska Sobota in posameznim ožjim delom.
Kriterij za razdelitev sredstev je število starejših občanov, ki so stari 70 let in več in živijo na območju posameznega ožjega dela.
Višina sredstev se določi v odloku o proračunu za posamezno leto, pri čemer se določi najvišji dovoljeni znesek na posameznega udeleženca. Podlaga za izplačilo iz proračuna so dokazila o sami izvedbi.
2. Prireditve ožjih delov
5. člen
Ožji deli prejmejo sredstva iz proračuna občine kot prispevek občine za kritje stroškov organizacije in izvedbe prireditev, kot so: dan žena, materinski dan, čistilna akcija, pohodi, športne in družabne igre, dan krajevne skupnosti. Letni načrt prireditev sprejme svet ožjega dela skupaj s finančnim načrtom za tekoče proračunsko leto. Znesek sredstev za posamezni ožji del je sestavljen iz fiksnega in variabilnega dela. Fiksni del je enak za vse ožje dele in se določi s sprejetjem odloka o proračunu za posamezno leto. Variabilni del se določi na osnovi kriterija števila prebivalcev in faktorja s katerim se ta pomnoži. Vrednost faktorja se določi s sprejetjem odloka o proračunu za posamezno leto. Sredstva se iz proračuna občine izplačajo ob predložitvi dokazil o izvedbi.
3. Tekoče vzdrževanje in obratovalni stroški objektov v lasti ali upravljanju ožjih delov
6. člen
Mestna občina zagotavlja sredstva za financiranje tekočih vzdrževalnih del na objektih (vaški domovi, objekti športno rekreacijskih centrov, mrliške vežice in drugi objekti), ter za financiranje upravičenih obratovalnih stroškov, ki nastanejo v zvezi s temi objekti in so v lasti ali upravljanju posameznega ožjega dela.
Kriterij za vzdrževanje objektov je neto površina prostorov objekta, zmanjšana za kvadraturo prostorov, ki jih ožji del oddaja v najem in zaračunava najemnino. Višina sredstev po m2 se določi vsako leto ob pripravi proračuna, v odvisnosti od ocenjenih stroškov vzdrževanja, ki jih predloži posamezni ožji del za pripravo proračuna.
Za kritje obratovalnih stroškov se višina sredstev iz prvega odstavka tega člena določi z odlokom o proračunu mestne občine za tekoče leto.
Uporabniki objektov, s katerimi upravljajo ožji deli občine, morajo z lastnikom objektov skleniti pogodbo o uporabi, v kateri se določijo pravice in obveznosti v zvezi z uporabo teh objektov.
4. Vzdrževanje nekategoriziranih cest in drugih javnih prometnih površin (pločnikov), zelenic in parkov ter drugih javnih zelenih površin, ki so v lasti posameznega ožjega dela in se nahajajo na tem območju
7. člen
Merila in kriteriji za financiranje nalog:
1. Vzdrževanje nekategoriziranih cest in poti
Kriterij je skupna dolžina teh cest oziroma poti v posameznem ožjem delu, izražena v kilometrih (km). Višina sredstev po km se določi vsako leto ob pripravi proračuna. Nekategorizirane ceste in poti so vse ceste in poti, ki niso kategorizirane kot državne ali občinske ceste in niso kategorizirane kot gozdne ceste ter so v katastru knjižene pod vrsto rabe pot ali cesta in so v lasti ožjega dela, mestne občine ali občine Murska Sobota.
2. Vzdrževanje zelenic in parkov ter drugih javnih zelenih površin (športno rekreacijske površine, vodotoki in drugi površinski odvodniki, opuščene gramoznice ali druga degradirana območja)
Kriterij za vzdrževanje je neto površina izražena v m2 ter število košenj, kot standard vzdrževanja, poenoten za vse ožje dele in za posamezen namen teh površin, ter njihov status. Višina sredstev se določi vsako leto ob pripravi proračuna.
8. člen
Za zakonitost izplačil je odgovoren odredbodajalec posameznega ožjega dela.
Odredbodajalec ožjega dela nosi kazensko in odškodninsko odgovornost za nezakonito, nenamensko, negospodarno in nepregledno porabo sredstev. Župan ima pravico zavrniti izplačilo iz proračuna za potrebe ožjega dela, če se ugotovi, da za posamezni namen ni zadostnih ali sploh ni sredstev v okviru finančnega načrta posameznega ožjega dela in v drugih primerih, ko je izplačilo v nasprotju z veljavnimi predpisi.
Pravni posli, ki jih sklene ožji del nad vrednostjo, določeno v odloku o proračunu mestne občine za tekoče leto, veljajo le ob soglasju župana. Ožji del odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. Za obveznosti ožjega dela subsidiarno odgovarja mestna občina.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
9. člen
Mestna uprava in ožji deli najpozneje v 6 mesecih po uveljavitvi tega odloka kot podlago za izračun sredstev za financiranje nalog ožjih delov izdelajo:
– kataster nekategoriziranih cest in poti,
– podatke o objektih v lasti ožjih delov,
– kataster zelenih površin.
Pred pripravo proračuna za vsako proračunsko leto se izdelani katastri in evidence iz prejšnjega odstavka preverijo in vnesejo morebitne spremembe in dopolnitve.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Do izdelave podlag za izračun sredstev iz 9. člena se naloge iz 6. in 7. člena financirajo na podlagi ovrednotenih programov ožjih delov in v višini predvidenih proračunskih sredstev za te namene.
11. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka preneha veljati Odlok o kriterijih in merilih za financiranje delovanja mestnih četrti in krajevnih skupnosti Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 17/04 in 9/09).
Št. 007-0015/2012
Murska Sobota, dne 11. aprila 2013
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti