Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013

Kazalo

1211. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Tržič, stran 3795.

Na podlagi prve alinee 56. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), 5. točke 179. člena, 180. člena in 190. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 58/03, 33/07, 108/09, 79/10, 80/10, 106/10), 218. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/04 – UPB1, 14/05, 92/05, 93/05, 111/05, 120/06, 126/07, 57/09, 108/09, 61/10, 62/10, 20/11, 57/12), Navodila o evidenci stavbnih zemljišč (Uradni list SRS, št. 11/88) ter 9. in 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/13) je Občinski svet Občine Tržič na 20. redni seji dne 27. 3. 2013 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Tržič
1. člen
V Odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni list RS, št. 135/03, 1/05, 26/10 – v nadaljevanju: Odlok) se 11. člen v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Novi investitor, to je pravna oseba (v nadaljevanju: gospodarski subjekt), ki se uvršča med velika podjetja, ki na območju Občine Tržič zgradi ali rekonstruira poslovni objekt in pridobi zanj novo uporabno dovoljenje ali obnovi lastne zapuščene poslovne prostore ali odkupi in obnovi zapuščene poslovne objekte, za katere zaradi ustrezne namembnosti ni potrebno ponovno pridobivati uporabnega dovoljenja, ter v novih, rekonstruiranih ali obnovljenih objektih zaposli nove delavce, je za odprtje novih delovnih mest za določeno časovno obdobje upravičen do oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, kar je odvisno od števila novih delovnih mest, ki jih je odprl, in sicer:
– od 11 do 20 novih delovnih mest 1 leto
– od 21 do 40 novih delovnih mest 2 leti
– od 41 do 60 novih delovnih mest 3 leta
– od 61 do 80 novih delovnih mest 4 leta
– od 81 do 100 novih delovnih mest 5 let
– od 101 delovnega mesta dalje 6 let.
Novi investitor, to je pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik (v nadaljevanju: gospodarski subjekt), ki se uvršča med mikro, mala ali srednje velika podjetja, ki na območju Občine Tržič zgradi ali rekonstruira poslovni objekt in pridobi zanj novo uporabno dovoljenje ali obnovi lastne zapuščene poslovne prostore ali odkupi in obnovi zapuščene poslovne objekte, za katere zaradi ustrezne namembnosti ni potrebno ponovno pridobivati uporabnega dovoljenja, ter v novih, rekonstruiranih ali obnovljenih objektih zaposli nove delavce, je za odprtje novih delovnih mest za določeno časovno obdobje upravičen do oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, kar je odvisno od števila novih delovnih mest, ki jih je odprl, in sicer:
– od 5 do 10 novih delovnih mest 1 leto
– od 11 do 20 novih delovnih mest 2 leti
– od 21 do 30 novih delovnih mest 3 leta
– od 31 do 40 novih delovnih mest 4 leta
– od 41 do 50 novih delovnih mest 5 let
– od 51 delovnega mesta dalje 6 let.
Za gospodarske subjekte, ki se uvrščajo med mikro, mala in srednje velika podjetja, za katere od vpisa v sodni register do vložitve vloge za oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ni preteklo več kot 2 leti, se oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča prizna za 1 leto, če gospodarski subjekt odpre od 1–4 novih delovnih mest, ob upoštevanju izpolnjevanja pogojev glede poslovnih objektov oziroma poslovnih prostorov, ki veljajo za mikro, mala in srednje velika podjetja.
Do oprostitve plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča niso upravičeni investitorji, ki odkupijo oziroma pridobijo le del kapitalskih oziroma poslovnih deležev pravne osebe in nadaljujejo obstoječo dejavnost.
V primeru začetka stečajnega postopka zoper pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika, ki je z odločbo oproščen plačila za uporabo stavbnega zemljišča, pristojni organ Občine Tržič prijavi terjatev za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v stečajno maso.
V primeru delne realizacije odprtja novih delovnih mest, se upošteva zgoraj navedena tabela z razredi in leti oprostitve.
Gospodarski subjekt mora zaradi pridobitve odločbe o oprostitvi plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča pri pristojnem organu Občine Tržič vložiti vlogo za oprostitev do 31. 10. tekočega leta in ji priložiti redni izpisek iz sodnega registra, ki ni starejši od 60 dni ali obrtno dovoljenje, podatke in dokazila o številu novih delovnih mest, ki jih je gospodarski subjekt odprl in novo uporabno dovoljenje, razen kadar ga zaradi ustrezne namembnosti ni potrebno ponovno pridobivati.
Vloge za oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča obravnava pristojni organ Občine Tržič. Zoper odločbo je dopustno vložiti pritožbo v 15 dneh od vročitve odločbe. O pritožbi odloča župan Občine Tržič. Pravnomočno odločbo o oprostitvi plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča se posreduje Republiki Sloveniji, Ministrstvu za finance, Davčni upravi Republike Slovenije, in sicer davčnemu uradu, ki je pristojen za območje Občine Tržič (v nadaljevanju: davčni urad). Obdobje oprostitve nastopi s prvim dnem naslednjega koledarskega leta, šteto od leta, v katerem je bila izdana pravnomočna odločba o oprostitvi plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.
Pristojni organ Občine Tržič spremlja realizacijo nove investicije z vidika odpiranja novih delovnih mest. Če pristojni organ Občine Tržič po izteku dobe, za katero je gospodarski subjekt oproščen plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ugotovi, da nova delovna mesta niso odprta, izda odločbo, na podlagi katere mora investitor v odločbi določenem roku plačati celotni znesek nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča z zakonskimi zamudnimi obresti, katerega je bil oproščen. To odločbo se po pravnomočnosti posreduje davčnemu uradu. Davčni urad mora iz tega razloga za investitorja, ki je z odločbo oproščen plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, vsako leto izdati odmerno odločbo in v njej navesti znesek oprostitve.
Za ugotavljanje velikosti samostojnega podjetnika posameznika ali gospodarske družbe se uporablja veljavna opredelitev velikosti podjetij EU, ki velja za področje državnih pomoči.«
2. člen
Besedilo tretjega stavka 12. člena Odloka se v celoti nadomesti z besedilom »Oprostitev na podlagi te odločbe traja največ 5 let od datuma sklenitve kupoprodajne pogodbe v primeru nakupa stanovanja oziroma od datuma prijave novega bivališča v primeru gradnje stanovanjske hiše«.
3. člen
Besedilo 12.a člena Odloka se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Zavezanci, ki so v letu, v katerem vlagajo vlogo za oprostitev, vložili sredstva v zunanjo ureditev stavb, za kar se šteje izključno: zamenjava strešne kritine na celotni strehi stavbe ali na vsaj eni celotni strešini stavbe, obnova celotnega fasadnega ovoja stavbe ali vsaj ene fasade stavbe v celoti, zamenjava vsega zunanjega stavbnega pohištva stavbe (okna, vrata) ali vsaj zunanjega stavbnega pohištva na eni celotni fasadi stavbe) oziroma v zunanjo ureditev tistega dela stavbe, za katerega je zavezanec plačnik nadomestila, za kar se šteje izključno: zamenjava zunanjega stavbnega pohištva v celotnem stanovanju v večstanovanjski stavbi ali v celotnem poslovnem prostoru, ki se nahaja v stavbi z več uporabniki) in so te stavbe razglašene za nepremične kulturne in zgodovinske objekte na podlagi Odloka o razglasitvi starega mestnega jedra Tržič za kulturni in zgodovinski spomenik (UVG, št. 7/85) ali so evidentirani v Registru kulturne dediščine, se lahko za določeno obdobje oprostijo plačila nadomestila, in sicer po naslednji lestvici:
– za vložena sredstva v višini od 800,00 EUR do 2.000,00 EUR se oprostijo za obdobje 1 leta,
– za vložena sredstva v višini od 2.000,00 EUR do 4.000,00 EUR se oprostijo za obdobje 2 let,
– za vložena sredstva v višini od 4.000,00 EUR do 6.000,00 EUR se oprostijo za obdobje 3 let,
– za vložena sredstva v višini od 6.000,00 EUR do 8.000,00 EUR se oprostijo za obdobje 4 let,
– za vložena sredstva v višini nad 8.000,00 EUR se oprostijo za obdobje 5 let,
pri čemer pa kumulativna oprostitev plačila nadomestila v priznanem obdobju vrednostno ne sme presegati vloženih sredstev v zunanjo ureditev stavbe.
V primeru, da so vložena sredstva v zunanjo ureditev stavb nižja kot je odmerjeno nadomestilo, se ne glede na zgornjo lestvico, nadomestilo lahko zniža za vložena sredstva oziroma se znižanje lahko delno upošteva še pri naslednji odmeri nadomestila.
Zavezanci vložijo vlogo za oprostitev do 31. 10. tekočega leta, oprostitev pa se upošteva z naslednjim koledarskim letom. K vlogi za oprostitev morajo zavezanci predložiti naslednja dokazila:
– originalne račune,
– kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj,
– dovoljenje za poseg v prostor, kolikor je potrebno,
– dokazilo o plačilu računov.«
4. člen
V postopkih, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega odloka, se uporablja Odlok, ki je veljal do uveljavitve tega odloka.
5. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 4224-8/2012-34
Tržič, dne 27. marca 2013
Župan
Občine Tržič
mag. Borut Sajovic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti