Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013

Kazalo

1152. Pravilnik o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Črnomelj, stran 3723.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 27/08 – Odl. US, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 – Odl. US, 79/09, 14/10 – Odl. US, 51/10, 84/10 – Odl. US, 40/12 – ZUJF) ter 7. in 16. člena Statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 83/11) je Občinski svet Občine Črnomelj na 19. redni seji dne 28. 3. 2013 sprejel
P R A V I L N I K
o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Črnomelj
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka (v nadaljevanju: denarna pomoč) na območju Občine Črnomelj, določa upravičence, prejemnike, višino pomoči, pogoje in postopek za uveljavljanje pravice do dodelitve denarne pomoči.
2. člen
Denarna pomoč je enkratna pomoč upravičencu, s katero se družini zagotovijo dodatna finančna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z otrokovim rojstvom.
3. člen
V tem pravilniku uporabljeni izrazi, ki se nanašajo na osebe in so zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol.
UPRAVIČENCI
4. člen
V primeru, da je novorojenec državljan Republike Slovenije in ima stalno prebivališče v Občini Črnomelj, in sicer nepretrgoma od rojstva do vložitve vloge za uveljavitev denarne pomoči, je lahko upravičenec do denarne pomoči:
– eden od staršev novorojenca, če starša novorojenca živita skupaj,
– tisti od staršev, pri katerem otrok dejansko živi, če starša novorojenca ne živita skupaj,
– zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa.
Upravičenec ima pravico do denarne pomoči pod pogojem, da je ob vložitvi vloge državljan Republike Slovenije in ima stalno prebivališče v Občini Črnomelj, in sicer najmanj leto dni pred rojstvom otroka.
5. člen
Upravičenec nima pravice zahtevati denarne pomoči po tem pravilniku, če jo prejme v drugi občini.
PREJEMNIKI
6. člen
Denarna pomoč se izplača enemu od staršev, ki ga upravičenec v vlogi navede kot prejemnika pomoči.
Pri enostarševskih družinah se denarna pomoč izplača tistemu od staršev, pri katerem otrok dejansko živi, če se starša s pisnim sporazumom izrecno ne dogovorita drugače.
V primeru iz tretje alineje 4. člena se denarna pomoč izplača zakonitemu zastopniku otroka.
VIŠINA DENARNE POMOČI
7. člen
Višina denarne pomoči za vsakega novorojenca znaša 100,00 EUR. O spremembi višine denarne pomoči odloča Občinski svet Občine Črnomelj s sklepom na predlog župana.
Sredstva za izplačilo denarne pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Črnomelj.
POSTOPEK
8. člen
Pravica do denarne pomoči se uveljavlja s pisno vlogo na predpisanem obrazcu (priloga), ki jo upravičenci lahko dvignejo v sprejemni pisarni na Občini Črnomelj ter izpolnjeno po pošti ali osebno posredujejo na naslov Občina Črnomelj, Oddelek za družbene dejavnosti in javne finance, Trg svobode 3, 8340 Črnomelj. Vloga je upravičencem na voljo tudi na spletni strani Občine Črnomelj (http://www.crnomelj.si).
Rok za vložitev vloge je najkasneje šest mesecev po rojstvu otroka. Po preteku tega roka pravice do denarne pomoči ni mogoče več uveljaviti, zato se vloga kot prepozno vložena zavrže s sklepom.
9. člen
Pisni vlogi iz prejšnjega člena mora biti priloženo:
– fotokopija izpiska iz rojstne matične knjige novorojenca,
– potrdilo o stalnem prebivališču novorojenca in upravičenca,
– potrdilo o državljanstvu upravičenca (fotokopija osebne izkaznice, potnega lista ali potrdilo, ki ga izda upravna enota),
– v primeru iz drugega odstavka 6. člena je potrebno priložiti pisni sporazum med staršema,
– dokazilo pristojnega organa o zakonitem zastopništvu, kolikor upravičenec ni eden od staršev.
10. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne pomoči vodi in o njem odloča občinska uprava. O dodelitvi denarne pomoči se odloči z upravno odločbo.
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba v roku 15 dni od njene vročitve pri županu Občine Črnomelj. Pritožba se vloži pisno ali ustno na zapisnik pri organu, ki je odločbo izdal.
11. člen
Denarna pomoč se prejemniku izplača na njegov osebni račun, in sicer v roku 30 dni od pravnomočnosti odločbe.
12. člen
Prejemnik je dolžan vrniti prejeto denarno pomoč skupaj z zamudnimi oblastmi, če se ugotovi, da jo je prejel na podlagi navedbe neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
Ne glede na določbe drugega odstavka 8. člena tega pravilnika, velja rok za vložitev pisne vloge za otroke, rojene od 1. 1. 2013 do 28. 3. 2013, do 31. 12. 2013.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se uporablja za otroke, rojene od 1. 1. 2013 dalje.
Št. 121-1/2013-2
Črnomelj, dne 28. marca 2013
Županja
Občine Črnomelj
Mojca Čemas Stjepanovič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti