Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2013 z dne 12. 4. 2013

Kazalo

1130. Pravilnik o postopnem uvajanju prvega tujega jezika v 1. razred osnovne šole, stran 3696.

Na podlagi 45. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 87/11 in 40/12 – ZUJF)in 20. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 – popr., 65/09 – popr., 20/11, 40/12 – ZUJF in 57/12 – ZPCP-2D) minister za izobraževanje, znanost in šport izdaja
P R A V I L N I K
o postopnem uvajanju prvega tujega jezika v 1. razred osnovne šole
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
S tem pravilnikom se določi potek postopnega uvajanja prvega tujega jezika kot obveznega predmeta v 1. razred osnovne šole (v nadaljnjem besedilu: postopno uvajanje), način uvajanja, pogoje, ki jih mora šola izpolnjevati, da lahko začne uvajati prvi tuji jezik, postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev ter kriterije za izbor šol pri postopnem uvajanju prvega tujega jezika.
2. člen
(postopno uvajanje)
(1) V šolskih letih 2013/2014 in 2014/2015 se uvede postopno uvajanje prvega tujega jezika v 1. razred v osnovnih šolah, katerim izvajanje programa določi minister, pristojen za izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: minister), s sklepom.
(2) V šolskem letu 2013/2014 začne izvajati pouk prvega tujega jezika za učence 1. razreda največ 15 odstotkov šol od skupnega števila osnovnih šol.
(3) V šolskem letu 2014/2015 začne izvajati pouk prvega tujega jezika za učence 1. razreda še največ 30 odstotkov šol od skupnega števila osnovnih šol.
3. člen
(način postopnega uvajanja)
Postopno uvajanje poteka kot uvajanje s sprotnim vgrajevanjem potrebnih sprememb in svetovanjem na podlagi ugotovitev spremljanja uvajanja.
4. člen
(prvi tuji jezik)
Kot prvi tuji jezik se v 1. razred osnovne šole se izvaja postopno uvaja pouk angleščine in nemščine.
II. PRIPRAVA IN IZVEDBA
5. člen
(Zavod Republike Slovenije za šolstvo)
(1) Zavod Republike Slovenije za šolstvo (v nadaljnjem besedilu: zavod za šolstvo) pripravi načrt uvajanja in metodološki načrt spremljanja postopnega uvajanja.
(2) Zavod za šolstvo pripravi letno poročilo o postopnem uvajanju ter spremljanju postopnega uvajanja in ga najkasneje do konca meseca januarja za preteklo šolsko leto posreduje Strokovnemu svetu Republike Slovenije za splošno izobraževanje in ministru.
(3) Zavod za šolstvo skrbi za obveščanje javnosti.
6. člen
(šolska projektna skupina)
(1) Postopno uvajanje prvega tujega jezika v osnovnih šolah vodijo šolske projektne skupine. Odgovorni nosilec postopnega uvajanja in spremljanja na posamezni šoli je ravnatelj, ki imenuje in vodi šolsko projektno skupino, v kateri je tudi predstavnik staršev.
(2) Šolska projektna skupina opravlja naslednje naloge:
– pripravi predlog izbire prvega tujega jezika,
– izdela načrt postopnega uvajanja za šolo,
– sodeluje pri metodološkem izvajanju spremljanja,
– pripravi letno poročilo o svojem delu,
– izvaja druge naloge v zvezi s postopnim uvajanjem.
7. člen
(odločitev o postopnem uvajanju in izbiri prvega tujega jezika v šoli)
(1) Ravnatelj v sodelovanju s šolsko projektno skupino pripravi predlog za vključitev šole v postopno uvajanje in predlog izbire prvega tujega jezika ter si o tem pridobi soglasje učiteljskega zbora in sveta staršev.
(2) Odločitev o postopnem uvajanju in izbiri prvega tujega jezika sprejme svet šole.
(3) Šola seznani starše s cilji in načrtovanim potekom postopnega uvajanja.
8. člen
(izpolnjevanje pogojev)
Šola, ki začne postopno uvajati prvi tuji jezik v šolskih letih 2013/2014 in 2014/2015, mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– je vpisana v razvid osnovnih šol,
– ima potrebno število učiteljev za izvajanje pouka prvega tujega jezika za učence 1. razreda osnovne šole,
– ima sklep sveta šole o postopnem uvajanju.
9. člen
(zbiranje podatkov)
(1) Za potrebe spremljanja postopnega uvajanja prvega tujega jezika se podatki o učencih in učiteljih zbirajo in obdelujejo tako, da njihova identiteta ni razvidna. Za ta namen se zbirajo podatki o: organizaciji dela in pouka, ustreznosti učnega načrta, metodah in oblikah dela, obremenjenosti učencev, učinkovitosti izvajanja pouka, rezultatih znanja učencev, in drugi podatki, potrebni za spremljanje postopnega uvajanja prvega tujega jezika.
(2) Podatke zbirajo osebe, določene za spremljanje tako, da se podatki zbirajo in obdelujejo skladno s predpisi, ki urejajo zbiranje in varstvo osebnih podatkov.
(3) Podatki, pridobljeni pri spremljanju postopnega uvajanja hrani zavod za šolstvo pet let po končani spremljavi.
III. JAVNI RAZPIS IN IZBOR ŠOL
10. člen
(javni razpis)
(1) Postopek javnega razpisa in pripravo izbora osnovnih šol, ki bodo vključene v postopno uvajanje, vodi komisija, ki jo imenuje minister. Javni razpis objavi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) na svojih spletnih straneh, in sicer za vsako šolsko leto posebej:
– za šolsko leto 2013/2014 najkasneje do 30. aprila 2013,
– za šolsko leto 2014/2015 najkasneje do 31. marca 2014.
(2) Prijavo in podatke o izpolnjevanju pogojev pošljejo osnovne šole najkasneje v roku 21 dni po objavi razpisa na obrazcih, ki so sestavni del razpisne dokumentacije. K prijavi na razpis za postopno uvajanje mora šola priložiti:
– izjavo o številu strokovnih delavcev, ki izpolnjujejo kadrovske pogoje za poučevanje izbranega prvega tujega jezika kot obveznega predmeta,
– izjavo o številu vpisanih učencev,
– sklep sveta šole, da se osnovna šola vključi v postopno uvajanje in o izbiri prvega tujega jezika.
11. člen
(kriteriji za izbor šol)
Izbor šol, ki izpolnjujejo pogoje v skladu s tem pravilnikom, se izvede na podlagi naslednjih kriterijev:
– regionalna pokritost Republike Slovenije,
– zastopanost šol glede na organiziranost šol,
– zastopanost šol glede na zmogljivost šol,
– izbor prvega tujega jezika.
12. člen
(sklep ministra)
Komisija na podlagi kriterijev, določenih v prejšnjem členu tega pravilnika, pripravi predlog izbranih šol. Izbor šol s sklepom določi minister, ministrstvo pa o tem obvesti izbrane šole najkasneje do 30. junija v letu, ko šola začne postopno uvajati prvi tuji jezik.
IV. FINANCIRANJE
13. člen
(financiranje)
(1) Osnovnim šolam iz prejšnjega člena tega pravilnika ministrstvo zagotovi sredstva za izvajanje pouka prvega tujega jezika v skladu z normativi in standardi ter sredstva za dodatno izobraževanje strokovnih delavcev.
(2) Obseg dodatnih sredstev iz prejšnjega odstavka šolam za izvajanje prvega tujega jezika določi minister s sklepom.
V. KONČNA DOLOČBA
14. člen
(veljavnost pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-13/2013
Ljubljana, dne 2. aprila 2013
EVA 2013-3330-0026
dr. Jernej Pikalo l.r.
Minister
za izobraževanje, znanost in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti