Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2013 z dne 1. 3. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2013 z dne 1. 3. 2013

Kazalo

623. Pravila o izvajanju obveznega večstranskega pobota, stran 2420.

Na podlagi prvega odstavka 27. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (Uradni list RS, št. 57/12) in 5. točke 15. člena Sklepa o ustanovitvi Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Uradni list RS, št. 53/02, 87/02 in 16/07) je Svet Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve v soglasju z Vlado Republike Slovenije (št. 00712-6/2013/4) z dne 14. 2 2013 sprejel
P R A V I L A
o izvajanju obveznega večstranskega pobota
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet urejanja)
(1) Ta pravila v skladu s prvim odstavkom 21. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (v nadaljnjem besedilu: ZPreZP-1) urejajo:
– postopek prijave denarne obveznosti v sistem obveznega večstranskega pobota,
– urnik obveznega večstranskega pobota,
– način, popravo in preklic vnosa ter
– obdelavo podatkov v sistemu.
(2) Po postopku, določenem s temi pravili, se v informacijskem sistemu upravljavca obveznega večstranskega pobota obdelujejo prijave, preklici, izvzemi in popravki prijave.
2. člen
(opredelitev pojmov)
V teh pravilih se uporabljajo naslednji pojmi:
– »AJPES« oziroma Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve je v skladu s prvim odstavkom 26. člena ZPreZP-1 upravljavec sistema obveznega večstranskega pobota,
– »dolžnik« je gospodarski subjekt, javni organ ali druga javna oseba iz 6. člena ZPreZP-1, kadar sama ali kot solidarni dolžnik iz prvega odstavka 30. člena ZPreZP-1, pri AJPES osebno ali po pooblaščencu prijavi svoje obveznosti v obvezni večstranski pobot,
– »upnik« je gospodarski subjekt, javni organ ali druga javna oseba iz 6. člena ZPreZP-1, ki jo dolžnik v skladu s prvim odstavkom 31. člena ZPreZP-1 ali s tretjim odstavkom 30. člena ZPreZP-1 navede v posamezni prijavi obveznosti v obvezni večstranski pobot,
– »sistem obveznega večstranskega pobota« je celota vseh elektronskih postopkov, ki so namenjeni izvedbi obveznega večstranskega pobota in so podrobneje opredeljeni v teh pravilih,
– »obveznost« je denarna obveznost, opredeljena v 7. členu ZPreZP-1 ter denarna obveznost, določena v menici,
– »krog pobota« je izvedba obveznega večstranskega pobota, ki ga enkrat mesečno opravi AJPES,
– »obvezni večstranski pobot« je pobot, opredeljen v 24. členu ZPreZP-1, v katerega dolžniki prvič prijavijo svojo obveznost v skladu z 28. členom, 30. členom ter prvim odstavkom 32. člena ZPreZP-1,
– »kvalificirano digitalno potrdilo« je opredeljeno v zakonu, ki ureja elektronsko poslovanje in elektronski podpis.
3. člen
(cena storitve)
Cena storitve obveznega večstranskega pobota je določena v tarifi, ki določa nadomestila stroškov za izvajanje obveznega večstranskega pobota.
4. člen
(prijava v sistem obveznega večstranskega pobota)
(1) Dolžnik prijavlja obveznosti v obvezni večstranski pobot na elektronski način prek spletne strani AJPES (www.ajpes.si).
(2) Pred prvo prijavo obveznosti v obvezni večstranski pobot se dolžnik kot udeleženec prijavi na spletno stran AJPES in se identificira s kvalificiranim digitalnim potrdilom.
(3) V imenu dolžnika prijavo lahko vloži:
1. zakoniti zastopnik dolžnika, katerega kvalificirano digitalno potrdilo je vpisano v evidenco digitalnih potrdil zakonitih zastopnikov poslovnih subjektov v skladu z uredbo, ki ureja evidenco digitalnih potrdil,
2. pooblaščena oseba, ki jo zakoniti zastopnik dolžnika pooblasti za izvedbo postopkov v zvezi z večstranskim pobotom.
II. PRIJAVLJANJE OBVEZNOSTI V OBVEZNI VEČSTRANSKI POBOT
5. člen
(vsebina prijave)
Dolžnik mora pri prijavi obveznosti v obvezni večstranski pobot vpisati resnične in točne podatke.
6. člen
(izpolnjevanje prijave)
(1) Dolžnik lahko prijavo vloži z vnosom v elektronski obrazec ali z uvozom podatkov iz datoteke, ki jo pripravi na podlagi podatkov iz svojega informacijskega sistema, v strukturi, ki jo na svoji spletni strani objavi AJPES.
(2) Dolžnik prijavo iz prejšnjega odstavka tega člena izvede prek spletne informacijske rešitve, v katero vstopa z uporabniškim geslom in kvalificiranim digitalnim potrdilom.
(3) Če je pripravljena prijava popolna, informacijski sistem dolžniku v njegovem elektronskem odložišču pusti obvestilo, da je bila prijava uspešno vložena v elektronsko odložišče AJPES in da jo lahko elektronsko podpiše.
(4) Prijava se šteje za opravljeno, če je sprejeta v sistem obveznega večstranskega pobota do trenutka, ko AJPES, v skladu z drugim odstavkom 8. člena teh pravil, zapre vnos za posamezni krog pobota in je elektronsko podpisana.
(5) AJPES izvede obvezni večstranski pobot na dan in ob uri, ki je določena v urniku večstranskega pobota.
7. člen
(urnik obveznega večstranskega pobota)
AJPES obvezni večstranski pobot zagotavlja enkrat mesečno, skladno z urnikom, ki ga objavi na svoji spletni strani.
8. člen
(preklic in popravljanje prijave)
(1) Dolžnik lahko v sistemu obveznega večstranskega pobota prekliče vse ali posamezne v obvezni večstranski pobot prijavljene obveznosti tako, da že oddano prijavo prekliče do datuma in ure, ki jo AJPES določi kot rok za zaključek sprejemanja prijav v posamezni krog pobota. Po preklicu prijave lahko dolžnik izbriše že prijavljene obveznosti ali doda nove obveznosti ter prijavo ponovno odda do roka za zaključek sprejemanja prijav v posamezni krog pobota.
(2) AJPES posamezni krog pobota zapre ob uri in na dan, ki je naveden v urniku večstranskega pobota iz 7. člena teh pravil.
III. REZULTATI OBVEZNEGA VEČSTRANSKEGA POBOTA
9. člen
(dokazila o opravljenem obveznem večstranskem pobotu)
(1) Dolžnik prevzame po opravljenem posameznem krogu obveznega večstranskega pobota na elektronski način prek spletne strani AJPES:
1. potrdilo o prijavi obveznosti, sprejetih v večstranski pobot,
2. poročilo o rezultatih večstranskega pobota, v katerem so navedene vse pobotane obveznosti do posameznega upnika v skupnem znesku.
(2) AJPES v poročilu iz 2. točke prejšnjega odstavka navede datum poravnave obveznosti, sprejetih v obvezni večstranski pobot.
10. člen
(ureditev medsebojnih razmerij in zagotavljanje vpogleda)
(1) Poročilo iz 2. točke prvega odstavka prejšnjega člena je podlaga za ureditev medsebojnih razmerij med upnikom in dolžnikom pri izkazovanju obveznosti in terjatev v poslovnih knjigah.
(2) AJPES upnikom omogoča preverjanje prijavljenih obveznosti njihovih dolžnikov v posameznem krogu večstranskega pobota prek spletne informacijske rešitve, s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila.
11. člen
(zagotavljanje vpogleda organom nadzora)
(1) AJPES Carinski upravi Republike Slovenije, Davčni upravi Republike Slovenije in Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije, ki opravljajo nadzor nad izvajanjem 28., 30., 32. in 33. člena ZPreZP-1, zagotavlja vpogled v prijave posameznih dolžnikov prek spletne informacijske rešitve, s pomočjo kvalificiranega digitalnega potrdila.
(2) Pred vpogledom v prijave in rezultate pobota morajo osebe iz prejšnjega odstavka vpisati namen vpogleda, ki se v sistemu večstranskega pobota zabeleži v revizijsko sled.
IV. ELEKTRONSKA HRAMBA DOKAZIL
12. člen
(roki hrambe)
Dokazila o opravljenih večstranskih pobotih AJPES hrani 10 let od dneva izvedbe večstranskega pobota.
V. KONČNA DOLOČBA
13. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravila v skladu s petim odstavkom 27. člena ZPreZP-1 začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-4/2013
Ljubljana, dne 24. januarja 2013
EVA 2013-1611-0014
Suzana Lep Šimenko l.r.
namestnica predsednika Sveta AJPES

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti