Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2013 z dne 25. 1. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2013 z dne 25. 1. 2013

Kazalo

228. Pravilnik o izračunu minimalne zajamčene donosnosti, stran 929.

Na podlagi drugega odstavka 217. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 96/12) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o izračunu minimalne zajamčene donosnosti
1. člen
Ta pravilnik določa pravila za izračun minimalne zajamčene donosnosti, ki se izračuna iz povprečne donosnosti do dospetja državnih vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: povprečna donosnost).
2. člen
(1) Povprečna donosnost se izračuna enkrat letno (na zadnji dan leta) iz letnih povprečnih donosnosti za predhodnih 24 mesecev in velja 12 mesecev od dneva izračuna (od januarja do decembra vsakega leta).
(2) Povprečne donosnosti za predhodna obdobja (mesece) se izračunajo na podlagi 3., 4., 5., 6. in 7. člena tega pravilnika.
3. člen
(1) Za vrednostne papirje po tem pravilniku se štejejo vrednostni papirji, ki jih je izdala Republika Slovenija (v nadaljnjem besedilu: vrednostni papirji) in s katerimi se trguje na domačem ali tujem organiziranem trgu ali večstranskem sistemu trgovanja.
(2) Za izračun povprečne donosnosti se upoštevajo vrednostni papirji iz prejšnjega odstavka, katerih dospelost na dan izračuna, za katerega se računa povprečna donosnost, presega eno leto (v nadaljnjem besedilu: premoženje).
(3) V primeru objave namere izdajatelja, da predčasno odplača celotno glavnico vrednostnega papirja, se za dan dospelosti vrednostnega papirja šteje dan predčasnega odplačila, ki je objavljen v nameri.
4. člen
(1) Letna povprečna donosnost se računa kot tehtano povprečje letnih donosnosti do dospetja posameznih vrednostnih papirjev, izračunanih v skladu s 6. členom tega pravilnika, tehtanih z višino tržne vrednosti izdaje posameznega vrednostnega papirja.
(2) Utež je delež tržne vrednosti posamezne izdaje v tržni vrednosti premoženja, pri čemer se vrednost posamezne izdaje vrednostnih papirjev, nominiranih v tujih valutah, preračuna v protivrednost v eurih po referenčnem tečaju ECB, ki velja na dan izračuna.
(3) Za ugotavljanje tržne vrednosti posameznega vrednostnega papirja se:
– za vrednostni papir, s katerim se trguje preko MTS Slovenia, uporablja podatek o zadnji povprečni ceni sklenjenih poslov na MTS Slovenia na dan izračuna,
– za vrednostni papir, s katerim se trguje samo preko borznega trgovalnega sistema (v nadaljnjem besedilu: BTS), uporablja podatek o zadnjem uradnem zaključnem tečaju na BTS na dan izračuna, ki je objavljen na internetnih straneh Ljubljanske borze d.d.,
– za vrednostni papir, s katerim se ne trguje preko MTS Slovenia, kotira pa na tujem organiziranem trgu, uporablja podatek o zadnji srednji kotaciji v sistemu Bloomberg na dan izračuna, ki je dostopen na Bloomberg – izbrani vrednostni papir – , source: Bloomberg Generic – BGN, market: mid.
(4) Kolikor za posamezen vrednostni papir še ni bilo sklenjenega posla v ustreznem sistemu, se uporablja cena 100.
5. člen
Dan izračuna je zadnji dan v obdobju, za katerega se povprečna donosnost izračunava.
6. člen
(1) Letna stopnja donosnosti do dospetja vrednostnega papirja pri tržni vrednosti se računa na podlagi enačbe za računanje donosnosti ISMA 6.3 in uporabe tržne cene, kot je definirana v tretjem in četrtem odstavku 4. člena tega pravilnika, ter je enaka:
(2) Za vrednostne papirje s spremenljivo obrestno mero se donosnost izračuna ob predpostavki, da se uporabi zadnji znani mesečni TOM.
(3) Za vrednostne papirje, nominirane v tujih valutah, se donosnost izračuna ob predpostavki nespremenjene vrednosti tuje valute v prihodnje, ki je enaka vrednosti tuje valute na dan vrednotenja.
7. člen
(1) Letna povprečna donosnost v obdobju je enaka:
(2) Letna povprečna donosnost se zaokroži na štiri decimalna mesta.
8. člen
(1) Povprečna donosnost iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika je enaka:
(2) Če povprečna donosnost, izračunana v skladu s prejšnjim odstavkom, presega 3,75  %, se šteje, da je povprečna donosnost enaka 3,75 %.
9. člen
(1) Letna minimalna zajamčena donosnost je enaka produktu med povprečno donosnostjo iz 8. člena tega pravilnika in 0,4.
(2) V primeru, da je višina jamstva upravljavca, določena v pokojninskem načrtu (v nadaljnjem besedilu: G), višja od letne minimalne zajamčene donosnosti, je letna zajamčena donosnost v obdobju računanja enaka produktu med G in povprečno donosnostjo iz 8. člena tega pravilnika.
(3) Zajamčena donosnost iz prvega in drugega odstavka tega člena se zaokroži na štiri decimalna mesta.
10. člen
(1) Mesečna minimalna zajamčena donosnost je enaka:
(2) Mesečna minimalna zajamčena donosnost se zaokroži na štiri decimalna mesta.
11. člen
Minimalna zajamčena donosnost se objavi enkrat letno do 15. februarja vsakega leta za tekoče leto.
12. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o izračunu povprečne donosnosti državnih vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 120/05, 114/06 – ZUE, 66/08, 23/11 in 6/12).
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se prvič uporabi za izračun minimalne zajamčene donosnosti za obdobje od januarja do decembra 2013.
Št. 007-37/2013/6
Ljubljana, dne 21. januarja 2013
EVA 2013-1611-0012
dr. Janez Šušteršič l.r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti