Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2013 z dne 4. 1. 2013
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2013 z dne 4. 1. 2013

Kazalo

25. Uredba o pogojih glede ustreznosti zavarovanja ali drugega finančnega poroštva za ladje, ki prevažajo več kakor 12 potnikov, stran 107.

Na podlagi sedmega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN in 8/12) in četrtega odstavka 128. člena Pomorskega zakonika (Uradni list RS, št. 120/06 – uradno prečiščeno besedilo, 88/10 in 59/11) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o pogojih glede ustreznosti zavarovanja ali drugega finančnega poroštva za ladje, ki prevažajo več kakor 12 potnikov
1. člen
Ta uredba izvaja Uredbo (ES) št. 392/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. aprila 2009 o odgovornosti prevoznikov potnikov po morju v primeru nesreč (UL L št. 131 z dne 28. 5. 2009, str. 24; v nadaljnjem besedilu: Uredba 392/2009/ES) in določa pogoje glede ustreznosti zavarovanja ali drugega finančnega poroštva, ki ga mora imeti ladja, ki prevaža več kakor 12 potnikov, in izdajo potrdila o zavarovanju ali drugem finančnem poroštvu (v nadaljnjem besedilu: potrdilo).
2. člen
(1) Ta uredba se uporablja za ladjo, ki pluje pod slovensko zastavo, registrirano za prevoz več kakor 12 potnikov, ki prevaža potnike v skladu z Uredbo 392/2009/ES.
(2) Tuja ladja, registrirana za prevoz več kakor 12 potnikov, ki prevaža potnike in prihaja v pristanišče Republike Slovenije iz tujine, mora imeti potrdilo o ustreznem zavarovanju ali drugem finančnem poroštvu v skladu z Uredbo 392/2009/ES.
3. člen
(1) Vloga za izdajo potrdila, ki se vloži pri Upravi Republike Slovenije za pomorstvo (v nadaljnjem besedilu: uprava), mora vsebovati podatke iz drugega odstavka 4a. člena Atenske konvencije o prevozu potnikov in njihove prtljage po morju, ki je v Prilogi 1 Uredbe 392/2009/ES (v nadaljnjem besedilu: Atenska konvencija).
(2) Vlogi za izdajo potrdila mora biti priložena podpisana izjava zavarovalnice ali pravne osebe, ki daje finančno poroštvo, s katero potrjuje:
– da je dala ladjarju za navedeno ladjo veljavno zavarovanje ali finančno poroštvo, ki krije odgovornost ladjarja za škodo v skladu z zahtevami Atenske konvencije,
– da predčasno prenehanje veljavnosti zavarovanja ali finančnega poroštva ali sprememba zavarovanja ali finančnega poroštva, zaradi katerega zavarovanje ali finančno poroštvo ne izpolnjuje več predpisanih pogojev iz Atenske konvencije, ne bo začelo veljati proti tretjim osebam prej kakor v treh mesecih po dnevu, ko je uprava obveščena o prenehanju zavarovanja ali drugega finančnega poroštva, in
– da predčasno prenehanje ali sprememba zavarovanja ali finančnega poroštva velja samo za škodne dogodke, ki nastanejo po poteku roka iz prejšnje alineje.
(3) Izjava iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke iz prvega odstavka tega člena.
4. člen
Na podlagi vloge s priloženo izjavo iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena izda uprava potrdilo v skladu s Prilogo k Atenski konvenciji, ki je v Prilogi 1 Uredbe 392/2009/ES, če:
a) je zavarovanje sklenjeno z zavarovalnico, ki lahko v skladu z zakonom, ki ureja zavarovalništvo, na območju Republike Slovenije opravlja zavarovalne posle zavarovanja odgovornosti pri uporabi plovil, oziroma je drugo finančno poroštvo pridobljeno od banke, ki lahko v skladu z zakonom, ki ureja bančništvo, na območju Republike Slovenije opravlja bančne storitve, in
b) zavarovanje ali drugo finančno poroštvo izpolnjuje zahteve iz 4a. člena Atenske konvencije.
5. člen
(1) Ladjar upravi nemudoma vrne potrdilo, če:
a) poteče veljavnost zavarovanja ali finančnega poroštva, na podlagi katerega je bilo potrdilo izdano,
b) poteče veljavnost potrdila ali
c) je potrdilo razveljavljeno.
(2) Če se zavarovanje ali finančno poroštvo, na podlagi katerega je bilo izdano potrdilo, spremeni tako, da ne izpolnjuje več pogojev iz prejšnjega člena, mora ladjar o takšni spremembi nemudoma obvestiti upravo.
6. člen
Pomorski inšpektor vodi prekrškovni postopek in odloča o prekrških iz te uredbe.
7. člen
Z globo od 400 eurov do 2.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost:
a) ki nima potrdila o ustreznem zavarovanju ali drugem finančnem poroštvu (prvi in drugi odstavek 2. člena),
b) ki upravi ne vrne potrdila (prvi odstavek 5. člena),
c) ki ne obvesti uprave o spremembi zavarovanja ali finančnega poroštva, ki vpliva na veljavnost potrdila (drugi odstavek 5. člena).
8. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00729-50/2012
Ljubljana, dne 3. januarja 2013
EVA 2012-2430-0169
Vlada Republike Slovenije
Janez Janša l.r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti