Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2012 z dne 28. 12. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2012 z dne 28. 12. 2012

Kazalo

4153. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, stran 11775.

Na podlagi 218. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02, 47/04, 126/07, 108/09, 57/12), 56. člena Zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) ter 9. in 16. člena Statuta Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 11/07 in 54/10) je Občinski svet Občine Rečica ob Savinji na 21. redni seji dne 20. 12. 2012 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V Občini Rečica ob Savinji se za uporabo stavbnega zemljišča na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
2. člen
(1) Za stavbno zemljišče po 1. členu tega odloka se šteje zazidano in nezazidano stavbno zemljišče.
(2) Nadomestilo se plačuje za zemljišča, ki so predvidena za graditev in so opremljena z najmanj dvema priključkoma gospodarske javne infrastrukture.
3. člen
(1) V tem odloku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. stavbno zemljišče je zemljiška parcela oziroma več zemljiških parcel ali njihovih delov, na katerih je zgrajen objekt, oziroma zemljiška parcela, ki je z občinskim prostorskim načrtom namenjena za graditev objektov;
2. objekt je s tlemi povezana stavba ali gradbeni inženirski objekt, narejen iz gradbenih proizvodov in naravnih materialov, skupaj z vgrajenimi inštalacijami in tehnološkimi napravami;
3. gradbeni inženirski objekt je objekt, namenjen zadovoljevanju tistih človekovih materialnih in duhovnih potreb ter interesov, ki niso prebivanje ali opravljanje dejavnosti v stavbah;
4. objekt gospodarske javne infrastrukture je tisti gradbeni inženirski objekt, ki tvori omrežje, ki služi določeni vrsti gospodarske javne službe državnega ali lokalnega pomena ali tvori omrežje, ki je v javno korist.
(2) Izrazi, uporabljeni v tem odloku, katerih pomen ni določen v prejšnjem odstavku, imajo enak pomen, kot ga določajo predpisi s področja urejanja prostora in graditve objektov.
4. člen
(1) Kot zazidano stavbno zemljišče se po tem odloku šteje zemljišče, na katerem je gradbena parcela z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture, in tisto zemljišče, na katerem se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določen objekt gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšen objekt (fundus), pomnožen s faktorjem 1,5, preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
(2) Za nezazidano stavbno zemljišče se po tem odloku šteje zemljišče, za katero je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njem dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njem dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
(3) Na območjih, kjer ni natančno določena gradnja posameznih objektov, se šteje, da je nezazidano stavbno zemljišče tisto zemljišče, na katerem je na podlagi prostorskega akta možno postaviti objekt minimalne velikosti 150 m2 na stiku z zemljiščem in oddaljenostjo najmanj 8 m od sosednjih objektov.
(4) Na nezazidanih stavbnih zemljiščih znotraj območja posameznega prostorskega izvedbenega načrta (ureditveni načrti, zazidalni načrti, občinski lokacijski načrti, občinski podrobni prostorski načrti), kjer ni predvidena gradnja posameznih objektov, objektov v javni rabi, javnih površin ali objektov gospodarske javne infrastrukture, se nadomestilo za nezazidano stavbno zemljišče ne odmeri.
5. člen
(1) Nadomestilo se plačuje od:
1. stanovanjskih objektov;
2. počitniških objektov;
3. poslovnih objektov;
4. nezazidanega stavbnega zemljišča.
(2) Površina stanovanj, stanovanjskih in počitniških objektov je neto tlorisna površina vseh zaprtih prostorov ter neto tlorisna površina garaž, določenih skladno s SIST ISO 9836.
(3) Poslovna površina je neto tlorisna površina vseh poslovnih prostorov v vseh etažah (pisarne, hodniki, sanitarije, umivalnice, garderobe, garaže in drugi zaprti poslovni prostori) in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom (parkirišča, pokrita in nepokrita skladišča, dovozne poti, dvorišča, odprte športno rekreativne površine namenjene pridobitni dejavnosti, površine namenjene začasnim in trajnim odlagališčem odpadkov, razstavno-prodajne površine, tržnice, delavnice na prostem in podobno).
(4) Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča, ki je po prostorskem izvedbenem aktu določena za gradnjo oziroma za katero je pristojni organ izdal gradbeno dovoljenje.
(5) Občinska uprava za izračun nadomestila za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča uporabi podatke, ki so vpisani v kataster stavb kot katastrski ali registrski podatki v skladu s predpisi, ki urejajo evidentiranje nepremičnin. Uporabi lahko tudi podatke katastra stavb, ki so prevzeti iz drugih evidenc.
6. člen
(1) Nadomestilo je dolžan plačati neposredni uporabnik stavbnega zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (lastnik, najemnik, zakupnik in drugi imetnik pravice razpolaganja).
(2) Za pobiranje, izterjavo, nadziranje plačevanja in evidentiranje plačevanja nadomestila je pristojno Ministrstvo za finance, Davčna uprava RS, Davčni urad Velenje (v nadaljevanju: davčni urad).
(3) Davčni urad začne postopek za odmero nadomestila na podlagi podatkov, ki mu jih posreduje občinska uprava Občine Rečica ob Savinji (v nadaljnjem besedilu: Občinska uprava).
(4) Občinska uprava pridobiva podatke na podlagi prijave neposrednega uporabnika stavbnega zemljišča, davčnega urada ter gradbenega dovoljenja od pristojnega upravnega organa. Če Občinska uprava izve za obstoj stavbnega zemljišča, za katerega ni prijela prijave, prične postopek po uradni dolžnosti.
(5) Ko pristojni organ ugotovi, da neposredni uporabnik stavbnega zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (lastnik, najemnik, zakupnik in drugi imetnik pravice razpolaganja) ni vložil prijave za nadomestilo ali če v prijavi navede neresnične podatke, skladno z veljavnim Zakonom o prekrških poda predlog za uvedbo postopka pristojnemu prekrškovnemu organu.
(6) Zavezanec iz prvega odstavka tega člena mora prijaviti Občinski upravi zazidano ali nezazidano stavbno zemljišče in vse spremembe v 30 dneh po tem, ko postane neposredni uporabnik ali ko nastanejo spremembe.
(7) Zavezancem za plačilo nadomestila, ki podatkov Občinski upravi ne sporočijo in podatkov ni v uradnih evidencah, ta odmeri nadomestilo:
– v stanovanjskem bloku za stanovanjsko površino v velikosti 150 m2 površine;
– za počitniške objekte v velikosti 200 m2 površine;
– za individualne stanovanjske objekte v velikosti 300 m2 površine;
– za poslovne objekte 500 m2 površine oziroma, če občinska uprava oceni, da se poslovna dejavnost opravlja na več kot 500 m2 površine, pa zavezanec podatkov ne sporoči, lahko odmeri nadomestilo po površini celotne parcele, ki jo uporablja zavezanec.
(8) Spremembe, nastale po odmeri nadomestila za tekoče leto, se upoštevajo pri odmeri nadomestila v naslednjem letu.
II. OBMOČJA, NA KATERIH SE PLAČUJE NADOMESTILO
7. člen
(1) Območja, na katerih se plačuje nadomestilo, se razvrstijo v tri kakovostne skupine. Kakovostne skupine so določene po kriterijih, ki upoštevajo lokacijsko ugodnost posameznih stavbnih zemljišč, in sicer gostoto javnih funkcij in poslovnih dejavnosti, dostopnost z javnimi prometnimi sredstvi, opremljenost s komunalno infrastrukturo in ustrezno namensko rabo po prostorskem dokumentu:
I. območje: Rečica ob Savinji, Varpolje, Grušovlje, Nizka, Spodnja Rečica, Šentjanž;
II. območje: Dol - Suha, Homec, Poljane, Spodnje Pobrežje, Trnovec, Zgornje Pobrežje;
III. območje: deli naselij in zaselkov, ki so opremljeni z najmanj dvema priključkoma na javno komunalno infrastrukturo. Do stavbnega zemljišča lahko vodi tudi nekategorizirana cesta, vendar mora biti le-to opremljeno s še najmanj dvema priključkoma na javno komunalno infrastrukturo.
(2) Za vsa ostala stavbna zemljišča, ki ne izpolnjujejo kriterijev za III. območje, razen za počitniške objekte, se nadomestilo ne plačuje.
8. člen
(1) Območja iz prejšnjega člena tega odloka so vrisana na grafičnih kartah, ki so sestavni del tega odloka in so na vpogled na Oddelku za okolje in prostor občinske uprave Občine Rečica ob Savinji.
(2) Pri opredeljevanju lege in namembnosti zemljišča se upoštevajo tudi določila veljavnih prostorsko planskih dokumentov, prostorsko izvedbenih aktov ter prostorskih ureditvenih pogojev za območje Občine Rečica ob Savinji.
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
9. člen
Za določitev višine nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
1. Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno javno infrastrukturo ter dejanska možnost priključitve na le-to.
2. Lega in namembnost ter smotrna izkoriščenost stavbnega zemljišča.
3. Izjemne ugodnosti za pridobivanje dohodka v gospodarskih dejavnostih.
4. Zapuščenost in dotrajanost objekta in stavbnega zemljišča v skupini I. območja iz 7. člena.
10. člen
Opremljenost stavbnega zemljišča z gospodarsko javno infrastrukturo in dejanska možnost priključka na gospodarsko javno infrastrukturo se vrednoti z naslednjim številom točk:
                                                      +---------+
                                                      |Št. točk |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|1.   |omrežje državnih in občinskih cest v           |         |
|     |oddaljenosti 200 m (razdalja, merjena po       |         |
|     |cesti)                                         |         |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|     |v asfaltni izvedbi                             |   20    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|     |v makadamski izvedbi                           |   10    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|2.   |kanalizacijsko omrežje                         |   25    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|3.   |električno omrežje                             |   25    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|4.   |vodovodno omrežje                              |   25    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|5.   |telefonsko omrežje                             |   25    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|6.   |toplovodno omrežje (ali plinsko)               |   20    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|7.   |javna razsvetljava                             |   20    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|8.   |omrežje kabelske televizije                    |   20    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|9.   |urejena javna parkirišča                       |   20    |
|     |– samo za poslovne površine                    |         |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
|10.  |odprto širokopasovno omrežje                   |   20    |
+-----+-----------------------------------------------+---------+
11. člen
(1) Namen uporabe stavbnega zemljišča se razvrsti glede na lego, namembnost in smotrno uporabo zemljišča v vseh štirih kakovostnih skupinah in se jim določi naslednje število točk:
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
|Kakovostna |Vrsta dejavnosti       |      I.|      II.|    III.|
|skupina    |                       | območje|  območje| območje|
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
|1          |stanovanjska gradnja   |      60|       30|      15|
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
|2          |počitniški objekti,    |     200|      200|     200|
|           |objekti brez           |        |         |        |
|           |prebivalcev s stalnim  |        |         |        |
|           |prebivališčem          |        |         |        |
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
|3          |družbene in sorodne    |     200|      100|      50|
|           |dejavnosti             |        |         |        |
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
|4          |gospodarske            |        |         |        |
|           |dejavnosti:            |        |         |        |
+-----------+-----------------------+--------+---------+--------+
            |           – 1. skupina|     400|      200|     100|
            +-----------------------+--------+---------+--------+
            |           – 2. skupina|     200|      100|      50|
            +-----------------------+--------+---------+--------+
            |           – 3. skupina|     120|       60|      30|
            +-----------------------+--------+---------+--------+
(2) Vrsta dejavnosti je določena na osnovi »Enotne klasifikacije vrst objektov CC-SI« (Uradni list RS, št. 109/11) in je glede na kakovostne skupine razdeljena:
+-----------+---------------------+-----------------------------+
|Kakovostna |Vrsta dejavnosti     |   Vrsta objektov po CC-SI   |
|skupina    |                     |                             |
+-----------+---------------------+-----------------------------+
|1          |stanovanjska gradnja | 111xx, 112xx, 12420 – če se |
|           |                     |  ne zaračunava parkirnina,  |
|           |                     | 12740 (samo pomožne stavbe) |
+-----------+---------------------+-----------------------------+
|2          |počitniški objekti,  |            12120            |
|           |objekti brez         |                             |
|           |prebivalcev s        |                             |
|           |stalnim              |                             |
|           |prebivališčem        |                             |
+-----------+---------------------+-----------------------------+
|3          |družbene in sorodne  | 113xx, 12410, 12420 – če se |
|           |dejavnosti           |    zaračunava parkirnina,   |
|           |                     |         126xx, 241xx        |
+-----------+---------------------+-----------------------------+
|4          |gospodarske          |                             |
|           |dejavnosti:          |                             |
+-----------+---------------------+-----------------------------+
            |         – 1. skupina| 121xx (razen 12120), 122xx, |
            |                     | 123xx (razen 12304), 12510, |
            |                     |            230xx            |
            +---------------------+-----------------------------+
            |         – 2. skupina|         12304, 12520        |
            +---------------------+-----------------------------+
            |         – 3. skupina| površine zemljišč, namenjene|
            |                     | poslovni dejavnosti, kot na |
            |                     |  primer nepokrita in odprta |
            |                     |      skladišča, interna     |
            |                     |   parkirišča in dvorišča,   |
            |                     |     delavnice na prostem    |
            +---------------------+-----------------------------+
12. člen
Odprta skladišča, interna parkirišča, delavnice na prostem in javna parkirišča, za katera se plačuje parkirnina ali najemnina, so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po vrsti dejavnosti oziroma namenu uporabe, kot določa prejšnji člen tega odloka.
13. člen
Za smotrnost uporabe stavbnega zemljišča se objekti razvrstijo v pet razredov objektov ter se točkujejo z naslednjim številom točk:
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|                           | I. območje |   II.    |    III.   |
|                           |            | območje  |  območje  |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|1. enodružinske hiše,      |            |          |           |
|počitniški objekti         |     20     |    10    |     5     |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|2. večstanovanjski objekti |            |          |           |
|do 20 stanovanj            |     10     |    5     |     0     |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|3. večstanovanjski objekti |            |          |           |
|nad                        |            |          |           |
|20 stanovanj               |     5      |    0     |     0     |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|4. gospodarski objekti,    |            |          |           |
|proizvodne hale itd. do    |            |          |           |
|200 m2 tlorisne površine   |     20     |    10    |     5     |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
|5. gospodarski objekti,    |            |          |           |
|proizvodne hale itd. nad   |            |          |           |
|200 m2 tlorisne površine   |     15     |    10    |     0     |
+---------------------------+------------+----------+-----------+
14. člen
(1) V posameznih dejavnostih se pri uporabi stavbnega zemljišča upoštevajo izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih, ki so posledica izrazito ugodne lokacije stavbnega zemljišča. Izjemno ugodne lokacije so na stavbnih zemljiščih znotraj I. kakovostne skupine iz 7. člena tega odloka.
(2) Dodatne točke za vrednotenje nadomestila na izjemno ugodnih lokacijah iz prvega odstavka tega člena se obračunajo naslednjim dejavnostim:
+-----------------------------------------------+---------------+
|bančništvo, zavarovalništvo, poslovne storitve |   150 točk    |
+-----------------------------------------------+---------------+
|trgovina na debelo in drobno, gostinske        |   100 točk    |
|storitve                                       |               |
+-----------------------------------------------+---------------+
|obrtne storitve in popravila, osebne storitve  |    50 točk    |
+-----------------------------------------------+---------------+
15. člen
(1) Vsi nedograjeni objekti in objekti, ki niso v uporabi na stavbnih zemljiščih na območju I. in II. kakovostne skupine se ovrednotijo z naslednjim številom točk:
– v območju I. in II. kakovostne skupine 200 točk.
(2) Za nedograjen objekt se šteje objekt, ki ni vseljen več kot 5 let od izdaje gradbenega dovoljenja ali pa se v njem ni pričela odvijati poslovna dejavnost več kot 2 leti.
(3) Za objekt, ki ni v uporabi, se šteje objekt, ki ni naseljen več kot 2 leti ali pa se v njem ne odvija poslovna dejavnost več kot 1 leto.
IV. OPROSTITVE PLAČILA NADOMESTILA
16. člen
(1) Nadomestilo se ne odmeri za zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe obrambe, za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva, za objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno, in za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost.
(2) Nadomestila se na lastno zahtevo za dobo 5 let oprosti zavezanec, ki je kupil prvo novo stanovanje kot posamezen del stavbe ali zgradil prvo družinsko stanovanjsko hišo, če je v ceni plačal stroške za urejanje stavbnega zemljišča (komunalni prispevek) po določbah zakona. Oprostitev lahko zavezanec uveljavi najkasneje 1 leto po nakupu stanovanja ali 1 leto po vselitvi v novozgrajeno hišo.
(3) Nadomestila se na lastno zahtevo za dobo 5 let oprosti gospodarski subjekt od dneva pridobitve uporabnega dovoljenja novega objekta, če je v celoti plačal stroške za urejanje stavbnih zemljišč po določbah zakona. Oprostitev lahko zavezanec uveljavi najkasneje 1 leto po pričetku uporabe novega objekta.
(4) Nadomestilo se ne odmeri za zemljišča in objekte, ki jih uporabljajo društva, ki delujejo v javnem interesu.
(5) Nadomestila se ne odmeri od kmetijskih objektov.
(6) Nadomestila so oproščeni zavezanci, ki jih prizadene škodni dogodek iz razlogov višje sile (poplava, potres, požar ipd.) do odprave posledic, za dobo največ do 2 leti, če so posledice na stanovanjskem objektu takšne, da v njem ni mogoče več bivati, pri poslovnem objektu pa takšne, da v njem ni mogoče več opravljati dejavnosti, za katero je bil objekt namenjen.
(7) Nadomestilo se ne odmeri za zemljišča in objekte v lasti občine, ki so namenjeni za opravljanje njene lastne dejavnosti (šole, vrtci).
(8) Odpis, obročno plačilo in odlog plačila lahko zavezanec zahteva pri davčnem organu v skladu z Zakonom o davčnem postopku.
(9) Zavezance, pravne osebe in samostojne podjetnike, se lahko oprosti plačila nadomestila za določen čas enega leta, če so v preteklem letu:
– zgradili ali kupili stavbo in
– zaposlili nove delavce za nedoločen čas.
Oprostitev nadomestila je razvidna iz sledeče tabele:
+-----------------------------+---------------------------+
|Število novozaposlenih       |Višina oprostitve (v %)    |
+-----------------------------+---------------------------+
|1–10                         |25                         |
+-----------------------------+---------------------------+
|11–30                        |50                         |
+-----------------------------+---------------------------+
|31–50                        |75                         |
+-----------------------------+---------------------------+
|51 in več                    |100                        |
+-----------------------------+---------------------------+
(10) Vlogo za oprostitev plačila nadomestila in dokazila vložijo zavezanci pri Oddelku za okolje in prostor Občine Rečica ob Savinji najkasneje do 31. 12. tekočega leta za naslednje leto. Občinska uprava pregleda vlogo za oprostitev plačila nadomestila in na podlagi dostavljenih dokazil zavezanca oprosti plačila nadomestila za določen čas skladno z določbami tega odloka. Oprostitev zaradi enakega razloga je možno uveljavljati samo enkrat.
V. DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
17. člen
(1) Letna višina nadomestila po merilih iz 9. člena tega odloka se določi tako, da se skupno število točk iz 10., 11., 12., 13., 14. in 15. člena pomnoži z neto tlorisno površino zavezančevega objekta in z vrednostjo točke za izračun nadomestila.
(2) Za nezazidano stavbno zemljišče, ki je z veljavnim prostorsko izvedbenim aktom opredeljeno kot stavbišče, znaša vrednost točke 200 % vrednosti točke za izračun nadomestila. Pri izračunu neto tlorisne površine objekta se upošteva podatek iz prostorsko izvedbenega akta, če je znan, če pa le ta ni znan, pa se za stanovanjske objekte vzame pavšalna neto stanovanjska površina predvidenega objekta 200 m2.
18. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila se sprejme s sklepom Občinskega sveta Občine Rečica ob Savinji najkasneje do 31. 12. tekočega leta za naslednje leto. V primeru, da sklep ni sprejet, velja vrednost točke iz prejšnjega leta.
19. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojni organ občinske uprave.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni list RS, št. 86/98 in 8/00).
21. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 1. 2013.
Št. 007-0002/2012-16
Rečica ob Savinji, dne 21. decembra 2012
Župan
Občine Rečica ob Savinji
Vincenc Jeraj l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti