Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2012 z dne 14. 12. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2012 z dne 14. 12. 2012

Kazalo

3766. Pravilnik o merilih za izdajo dovoljenj za postavitev, ureditev in vzdrževanje obvestilnih mest, stran 10041.

Na podlagi tretjega odstavka 6. člena Odloka o plakatiranju in obveščanju na območju Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 27/12) in 32. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 45/07, 11/09 in 14/11) je župan Občine Trebnje dne 10. 12. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za izdajo dovoljenj za postavitev, ureditev in vzdrževanje obvestilnih mest
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila za izdajo dovoljenj za postavitev, ureditev in vzdrževanje obvestilnih mest v skladu z Odlokom o plakatiranju in obveščanju na območju Občine Trebnje (v nadaljnjem besedilu: odlok), ki obsegajo splošna ter posebna merila za postavitev obvestilnih mest ter njihove karakteristike.
II. SPLOŠNA MERILA ZA POSTAVITEV OBVESTILNIH MEST
2. člen
(1) Postavljena obvestilna mesta morajo zagotavljati varen in nemoten:
– promet vseh udeležencev cestnega prometa,
– dostop za uporabnike sosednjih površin oziroma zemljišč,
– dostop do komunalnih objektov in naprav,
– vzdrževanje ceste in komunalnih vodov.
(2) Obvestilna mesta morajo biti:
– v isti oglaševalski coni oblikovana enotno (oglaševalska cona je celotno vidno polje med dvema križiščema oziroma dvema cestnima odcepoma),
– postavljena v sklenjene celote v okviru mestne ureditve in vaških jeder,
– barve konstrukcije oziroma okvirjev morajo biti v sivem tonu (RAL 9006 ali 9007) oziroma enakem tonu kot konstrukcija, na katero so obvestilna sredstva pritrjena (konstrukcija obešank na drogovih javne razsvetljave),
– postavljena tako, da so v istem vidnem polju horizontalno poravnana,
– na javnih mestih postavljena tako, da ne ovirajo osnovne namembnosti površine,
– sorazmerno usklajena z okoljem, v katerega so umeščena,
– postavljena tako, da ne povzročajo sporočilne zasičenosti posameznih ambientov ali območij,
– tehnično neoporečna in varna, kar oglaševalec dokaže z izvedbeno tehnično dokumentacijo.
(3) Obvestilna mesta, na katerih na enem prostoru oglašuje več različnih oglaševalcev se uredijo enakomerno in v enem okvirju. Nadgradnja – naknadna postavitev novega objekta je možna v obstoječem oblikovalskem konceptu.
3. člen
Nedovoljene lokacije za postavitev obvestilnih mest so:
– zelenice, ki so funkcionalni del stanovanjskih sosesk in območij,
– ob vodotokih,
– lokacije, kjer ovirajo vedutne poglede na naselje, naravna okolja, arhitekturo objektov in na elemente naravne in kulturne dediščine,
– lokacije, ki niso v skladu z veljavnimi cestnoprometnimi predpisi in predstavljajo oviro prometni varnosti, kar velja tudi za čas postavljanja oglaševalskih sporočil.
4. člen
Pod posamezna obvestilna mesta, določena z odlokom, se kategorizirajo naprave in objekti za oglaševanje in obveščanje, sledečih karakteristik:
1. samostoječe ali stenske table so naprave in objekti, ki:
– merijo (š x v): 5,10 m x 2,40 m in 4,00 m x 3,00 m (velike samostoječe ali stenske table),
– merijo (š x v): 1,40 m x 2,00 m (male samostoječe ali stenske table),
2. samostoječe svetlobne vitrine in vitrine na avtobusnih postajališčih so naprave in objekti, katerih velikost ne presega dimenzije (š x v) 1,20 m x 1,80 m,
3. reklamni stolpi so naprave in objekti okrogle oblike s stožčastim zaključkom,
4. obešanke na drogovih javne razsvetljave so objekti in naprave, katerih velikost ne presega dimenzije (š x v) 1,10 m x 1,70 m,
5. transparenti so objekti in naprave, katerih velikost ne presega dimenzije (š x v) 9,00 m x 1,10 m,
6. prostostoječi panoji so objekti in naprave, katerih velikost ne presega dimenzije (š x v) 0,90 m x 1,50 m,
7. drugi in novi tipi obvestilnih mest so objekti in naprave, ki jih ni možno kategorizirati med obvestilna mesta, opredeljena v točkah 1. do 6. tega člena in so namenjena plakatiranju in obveščanju.
III. POSEBNA MERILA ZA POSTAVITEV OBVESTILNIH MEST
Velike samostoječe ali stenske table
5. člen
(1) Praviloma se jih postavlja ob mestnih vpadnicah, v območjih večjih trgovskih in športnih centrov.
(2) Postavlja se jih glede na podlago navpično, glede na cestišče pravokotno ali vzporedno. Postavitev ne sme ovirati prometnih ureditev oziroma ogrožati prometne varnosti.
(3) Pri postavitvah več objektov in naprav oglaševanja (skupina) vzporedno na cestišče mora biti razmik med njimi od 0,1 m do 1,5 m. Tako je dovoljeno postaviti skupino do treh objektov ali naprav. Razdalja do naslednjega objekta ob cestišču mora biti najmanj enaka dvakratni skupni dolžini skupin, ki se ločujeta. Postavitev več objektov in naprav v eni liniji pravokotno na cestišče ni dovoljena.
(4) Zaporedna postavitev objektov in naprav oglaševanja pravokotno na cestišče se ureja po parih. Razmik med objektoma oglaševanja mora biti enak dvakratni širini le-tega. Razmik med paroma v zaporedni postavitvi mora biti enak štirikratni širini objektov in naprav, razen v conah, kjer je prostor opremljen z ulično razsvetljavo. V tem primeru se razmiki med pari urejajo v ritmu drogov javne razsvetljave.
(5) Velikost sporočil na objektih in napravah oglaševanja je praviloma omejena z velikostjo oglaševalne površine naprave za oglaševanje.
Male samostoječe ali stenske table
6. člen
(1) Praviloma se nameščajo kot sestavni del elementov mestne opreme (postajališča javnega prometa, nadstrešnice), prosto stoječe v območjih mestnih ureditev, na in ob površinah za pešce in površinah pred poslovnimi stavbami.
(2) Prostostoječa postavitev ne sme ovirati poti pešcev, prosta širina pločnika mora biti najmanj 1 m, oddaljenost od vozišča najmanj 1,5 m.
(3) Drugih ploskovnih objektov ni dovoljeno postavljati v kombinaciji z velikimi objekti in napravami oglaševanja ter volumskimi objekti in napravami oglaševanja.
(4) Druge ploskovne elemente se lahko postavlja v skupine tako, da je med posameznimi elementi v skupini enak presledek, ista orientacija, enotna velikost in oblika ter enoten višinski gabarit.
Samostoječe svetlobne vitrine in vitrine na avtobusnih postajališčih
7. člen
(1) Samostoječe svetlobne vitrine se praviloma postavljajo:
– v območja sodobnih urbanih ureditev,
– na in ob površinah za pešce,
– na površine pred poslovnimi stavbami,
– na parkirišča poslovnih in trgovskih centrov.
(2) Svetlobnih vitrin ni dovoljeno postavljati v drevorede in v zelenice med voziščem in pločnikom ali kolesarsko stezo ali potjo.
(3) Samostoječe svetlobne vitrine morajo biti postavljene tako, da ne ovirajo poti pešcev in da je zagotovljena širina prostega pločnika najmanj 1 m, zagotovljena oddaljenost od vozišča pa najmanj 1,5 m.
(4) Samostoječe svetlobne vitrine morajo biti oblikovane enotno v posameznem vidnem območju.
(5) Svetlobna vitrina v avtobusnih postajališčih je vgrajena v objekt avtobusnega postajališča tako, da je njena oglaševalna stran pravokotna na os vozišča.
Reklamni stolpi
8. člen
(1) Praviloma se nameščajo v območjih mestne ureditve in vaških jeder na površinah za pešce.
(2) Postavitev ne sme ovirati poti pešcev, prosta širina pločnika mora biti najmanj 1 m, oddaljenost od vozišča najmanj 1,5 m. Ne sme se jih nameščati v kombinaciji z velikimi in malimi objekti in napravami oglaševanja.
Obešanke na drogovih javne razsvetljave
9. člen
Nosilci (obešanke) na drogovih javne razsvetljave so lahko nameščeni na zunanjem robu ceste in v sredini ceste med voznima pasovoma, vendar ne na zadnjem drogu pred križiščem. Nameščeni morajo biti tako, da je spodnji rob oddaljen od tal najmanj 4,5 m in da ne posegajo v prosti profil cestišča.
Transparenti
10. člen
(1) Ulični transparent mora biti obešen pravokotno na cestišče na obstoječo konstrukcijo, zid oziroma steber, z dvojno varovanimi jeklenimi vrvmi ali s posebno nosilno konstrukcijo, lahko pa je tudi pritrjen na konstrukcijske elemente nadvoza preko javne ceste. Spodnji rob transparenta mora biti oddaljen najmanj 5,5 m od cestišča tako, da ne posegajo v prosti profil cestišča.
(2) Obešanje transparentov mora oglaševalec naročiti podjetju, ki je registriran za takšno dejavnost.
(3) Postavitev transparenta je dopustna za vsebine z namenom promocije javnega interesa, oglaševanje prireditev, otvoritev.
(4) Transparenti morajo biti izdelani iz neodsevnega materiala.
Prostostoječi panoji
11. člen
Prenosljiva ulična oglasna stojala se uporabljajo za oglaševanje kulturnih prireditev, humanitarnih akcij in drugih prireditev pomembnih za občino in lokalne skupnosti.
IV. KONČNA DOLOČBA
12. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-15/2012
Trebnje, dne 10. decembra 2012
Župan
Občine Trebnje
Alojzij Kastelic l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti