Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2012 z dne 14. 12. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2012 z dne 14. 12. 2012

Kazalo

3740. Pravilnik o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Ajdovščina, stran 9985.

Na podlagi 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 97/01 – ZSDP, 27/02 Odl. US: U-I-210/98-32, 110/02 – ZGO-1, 15/03 – ZOPA) in 16. člena Statuta Občine Ajdovščina (Uradni list RS, št. 44/12) je Občinski svet Občine Ajdovščina na 22. seji dne 6. 12. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Ajdovščina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določa postopke in merila za sofinanciranje programov športa, ki so v javnem interesu.
Izvajalce letnega programa športa (v nadaljevanju: LPŠ) se izbere v skladu s tem pravilnikom in javnim razpisom.
2. člen
Izvajalci LPŠ so:
– športna društva,
– zveze športnih društev, ki jih ustanovijo športna društva,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– ustanove, ki so ustanovljene za opravljanje dejavnosti v športu in so splošno koristne in neprofitne,
– zavodi za področja vzgoje in izobraževanja.
Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pri izvajanju občinskega LPŠ.
3. člen
Izvajalci LPŠ morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Občini Ajdovščina, razen izjem, ki jih pravilnik posebej predvideva,
– da so registrirani in izvajajo športne programe najmanj eno leto na dan objave javnega razpisa,
– da imajo zagotovljene materialne in kadrovske pogoje za izvedbo planiranih programov,
– da imajo organizirano redno dejavnost,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu (če so registrirani po Zakonu o društvih).
II. VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
Za uresničevanje javnega interesa v športu opredeljenega v LPŠ, se iz občinskega proračuna sofinancira športne programe, ki so razdeljeni v posamezne sklope in podsklope. Sklopi so označeni s točkami 1., 2., 3., … , podsklopi pa 1.1., 1.2., 1.3., ….
1. SKLOP (Programi interesne športne vzgoje)
Športna vzgoja otrok, mladine, študentov ter otrok in mladine s posebnimi potrebami, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom zunaj obveznega izobraževalnega programa.
1.1. Interesna športna vzgoja predšolskih otrok;
Programi so; Mali sonček, Zlati sonček, Naučimo se plavati, Alpsko smučanje, Ciciban planinec, Drugi športni programi, ki jih organizirajo izvajalci športnih programov za predšolske otroke z namenom optimalnega razvoja gibalnih sposobnosti, posredovanja osnovnih gibalnih znanj in spodbujanja otrokovih aktivnosti, ustvarjalnosti in razvoja osebnosti.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader, propagandno gradivo v skladu z merili iz Tabele št. 1.
1.2. Interesna športna vzgoja šoloobveznih otrok (od 6. do 15. leta starosti)
Programi so; Zlati sonček, Krpan, Naučimo se plavati, Alpsko smučanje, Mladi planinec, Drugi športni programi in Šolska športna tekmovanja za skladen razvoj gibalnih sposobnosti otrok.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader, propagandno gradivo, sodnike, materialne stroške, v skladu z merili iz Tabele št. 2.
1.3. Interesna športna vzgoja mladine (od 15. do 20. leta starosti)
Programi vključujejo mlade, ki se prostovoljno vključujejo v športne programe, katerih namen je izboljšanje športnih znanj, zagotavljanje psihofizične sposobnosti mladine, odpravljanje negativnih vplivov sodobnega življenja, preprečevanju zdravju škodljivih razvad in zadovoljevanju človekove potrebe po igri in tekmovalnosti.
Občina sofinancira: objekt in strokovni kader v skladu z merili iz Tabele št. 3.
1.4. Interesna športna dejavnost študentov
Športna dejavnost študentov je pomembna sestavina življenja študentov. Je dopolnilo intelektualnemu delu in pripomore k telesnemu in duševnemu zdravju ter integriteti osebnosti.
Občina sofinancira: objekt in strokovni kader v skladu z merili iz Tabele št. 3.
1.5. Interesna športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami
Programi vključujejo otroke in mlade s posebnimi potrebami z namenom izboljšanja socialne integracije in vključevanja v vsakdanje življenje.
Občina sofinancira: objekt in strokovni kader v skladu z merili iz Tabele št. 4.
2. SKLOP (Programi športne vzgoje otrok in mladine usmerjene v kakovostni in vrhunski šport, kakovostnega športa in vrhunskega športa)
2.1. Športna vzgoja otrok usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport
Programi vključujejo otroke, ki imajo interes, sposobnosti, ustrezne osebnostne značilnosti in visoko motivacijo, da bi lahko postali vrhunski športniki. Programi morajo izpolnjevati prostorske, kadrovske in druge zahteve za strokovno izpeljavo programa, ki jih določi nacionalna panožna športna zveza v dogovoru s pristojnim ministrstvom in Olimpijskim komitejem Slovenije. V točko 2.1. sodijo tudi programi mlajših selekcij za katere ni potrebna registracija pri panožni zvezi, imeti pa morajo urejen sistem vadbe in tekmovanj.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader in materialne stroške v skladu z merili za 2. Sklop.
2.2. Športna vzgoja mladine, usmerjene v kakovostni in vrhunski šport
Programi zajemajo načrtno vzgojo mladih športnikov, ki so usmerjeni v doseganje vrhunskih rezultatov, primerljivih z dosežki vrstnikov v mednarodnem merilu. Programi morajo izpolnjevati prostorske, kadrovske in druge zahteve za strokovno izpeljavo programa, ki jih določi nacionalna panožna športna zveza v dogovoru s pristojnim ministrstvom in Olimpijskim komitejem Slovenije.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader in materialne stroške v skladu z merili za 2. Sklop.
2.3. Kakovostni šport
Programi vključujejo priprave in športna tekmovanja ekip in posameznikov, registriranih športnikov, ki nimajo objektivnih, strokovnih, organizacijskih in materialnih možnosti za vključitev v program vrhunskega športa in ki jih program športne rekreacije ne zadovoljuje, so pa pomemben dejavnik razvoja športa. V okviru teh programov gre za nastope registriranih športnikov, v okviru nacionalnih panožnih športnih zvez, v uradnih tekmovalnih sistemih do naslova državnega prvaka.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader in materialne stroške v skladu z merili za 2. Sklop.
2.4. Vrhunski šport
Programi vključujejo priprave in tekmovanje športnikov, ki imajo status mednarodnega, svetovnega in perspektivnega razreda.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader in materialne stroške v skladu z merili za 2. Sklop.
Na razpis za sklop 2.4. se lahko prijavijo tudi društva, ki nimajo sedeža v Občini Ajdovščina, njihov član pa je vrhunski športniki s stalnim prebivališčem v občini. Ta društva lahko pridobijo samo sredstva za doseženo kategorizacijo vrhunskega športnika s stalnim bivališčem v Občini Ajdovščina v skladu z merili iz Tabele št. 6.
3. SKLOP (Programi športne rekreacije in športa invalidov)
3.1. Športna rekreacija
Cilj športne rekreacije odraslih je aktivno, koristno in prijetno izpolnjevanje dnevnega, tedenskega in letnega prostega časa.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader v skladu z merili iz Tabele št. 7.
3.2. Šport invalidov
Programi za invalide so namenjeni ohranjanju gibalnih sposobnosti, zdravju, revitalizaciji, resocializacij, razvedrilu in tekmovanju invalidov, ki se prostovoljno ukvarjajo s športom.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader v skladu z merili iz Tabele št.8.
4. SKLOP (Programi strokovnih in razvojnih nalog v športu)
4.1. Usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu
Programi usposabljanja in izpopolnjevanja strokovnih kadrov so namenjeni pridobivanju ustreznih nazivov, licenc in njihovo potrjevanje.
Občina sofinancira: stroške povezane z usposabljanjem in izpopolnjevanjem v skladu z merili iz Tabele št. 9.
4.2. Raziskovalna dejavnost
Namen je izvajati uporabne in razvojne raziskave s področja športa v Občini Ajdovščina ter prenašanje izsledkov v prakso. Izvajalci morajo k vlogi priložiti tudi mnenje ustrezne inštitucije.
Občina sofinancira: materialne stroške povezane z raziskavo, v skladu z merili iz Tabele št. 10.
4.3. Založniška dejavnost
Obsega izdajanje strokovne literature, drugih periodičnih publikacij in propagandnega gradiva s področja športa Občine Ajdovščina.
Občina sofinancira: materialne stroške povezane z izdajo literature, publikacije ali gradiva v skladu z merili iz Tabele št. 11.
4.4. Informacijski sistem na področju športa
Informacijski sistem vsebuje podatke s področja organiziranosti športa, športnih objektov, financiranja športa in športnih programov ter razvide, ki so določeni z Zakonom o športu.
Občina sofinancira: izdelavo informacijskih baz za potrebe občine in nakup informacijske tehnologije skladno z merili iz Tabele št. 12.
4.5. Športne prireditve
Obsegajo prireditve, ki jih opredeljuje 52. člen Zakona o športu, državne, medobčinske in občinske prireditve, ki imajo namen pospeševanja motivacije za šport, športno aktivnost in imajo promocijski učinek za šport, gospodarstvo in turizem. V okviru točke 4.5. se ne sofinancira šolskih športnih tekmovanj.
Občina sofinancira: materialne stroške povezane s prireditvijo skladno z merili iz Tabele št. 13.
Na javni razpis pod to točko se lahko izjemoma prijavijo tudi izvajalci, ki nimajo sedeža v občini, s pogojem, da se prireditev izvaja na območju občine oziroma društva, ki imajo sedež v občini, prireditev pa se izvaja na območju države. Prireditev se sofinancira po merilih iz Tabele št. 13.
4.6. Delovanje športnih zvez in društev na ravni lokalne skupnosti
Športna društva kot osnovne športne organizacije, se na lokalni ravni združujejo v športne zveze. Društva in zveze za svoje osnovno delovanje potrebujejo sredstva za kritje osnovnih materialnih stroškov.
Občina sofinancira: materialne stroške za delovanje društva oziroma športne zveze skladno z merili iz Tabele št. 14.
4.7. Športna oprema
Sredstva za nakup športne opreme se zagotavljajo na podlagi prioritet določenih v LPŠ.
Občina sofinancira: nabavo opreme skladno z merili iz Tabele št. 15.
5. SKLOP (Programi tehničnih športnih panog in miselnih iger)
Programi tehničnih športov in miselnih iger vključujejo priprave in športna tekmovanja ekip in posameznikov znotraj tekmovanj pristojne nacionalne zveze. Izvajalci tehničnih športov in miselnih iger ne morejo kandidirati na sredstva iz 2. sklopa tega pravilnika.
Občina sofinancira: objekt, strokovni kader in materialne stroške skladno z merili iz Tabele št. 16.
III. VRETNOTENJE LPŠ
5. člen
Elementi za opredelitev sofinanciranja LPŠ so:
– obseg programa,
– velikost vadbene skupine,
– kakovost programa,
– materialni stroški za izpeljavo programov.
Športnim društvom, ki izvajajo programe 2. sklopa se sofinancira programe največ dveh sorodnih oziroma povezanih športnih panog.
Športnim društvom, ki izvajajo programe 2. sklopa in imajo znotraj starostnih kategorij registriranih več vadbenih skupin, se za prvo vadbeno skupino dodeli točke za strokovni kader, materialne stroške in objekt, za preostale vadbene skupine pa se dodeli le točke za strokovni kader in materialne stroške.
Ne sofinancira se:
– profesionalnega športa,
– programov, ki predstavljajo redne predšolske, šolske oziroma študijske programe.
6. člen
Višina sofinanciranja posameznih programov se izračuna na podlagi meril, ki so sestavni del tega pravilnika.
Z LPŠ se določi višino sredstev za posamezen sklop/podsklop. Vrednost točke se izračuna za posamezen sklop/podsklop tako, da se višina sredstev določenih v LPŠ za posamezen sklop/podsklop deli s seštevkom vseh doseženih točk izvajalcev programov tega sklopa/podsklopa.
V primeru, da izvajalec posameznega programa ne dosega normativov, ki so določeni v okviru meril, glede števila vadbenih ur in velikosti vadbene skupine oziroma števila registriranih tekmovalcev, pridobi le sorazmerni delež točk.
7. člen
Športnim društvom, ki izvajajo programe 2. sklopa tega pravilnika, se v sklepu o izbiri in sofinanciranju LPŠ določi število vadbenih ur, ki jih lahko koristijo v športnih dvoranah Zavoda za šport Ajdovščina, Osnovne šole Dobravlje, Osnovne šole Col, večnamenske dvorane Lokavec ter dvorane OŠ Šturje ter drugih športnih površinah, ki so v lasti občine in z njimi upravlja občinski javni zavod, po subvencionirani ceni, ki se jo določi za vsako leto posebej, ob sprejemu LPŠ. Osnova za določitev števila vadbenih ur po subvencionirani ceni so merila – število vadbenih ur določenih v tabeli št. 5a.
Razpored vadbenih ur po posameznih dvoranah pripravi komisija, ki jo imenuje pristojni organ Športne zveze Ajdovščina in ga posreduje športnim društvom in upravljavcem športnih objektov pred začetkom novega šolskega leta. V primeru neizkoriščenosti subvencionirane kvote ur imajo prednost nakupa dodatnih ur izvajalci LPŠ po subvencionirani ceni.
IV. POSTOPEK IZBIRE IZVAJALCEV LPŠ
8. člen
Občinska uprava v sodelovanju s Športno zvezo Ajdovščina vsako leto pripravi predlog LPŠ ter ga posreduje v sprejem občinskemu svetu.
Z LPŠ se določi programe športa, ki se sofinancirajo iz občinskih sredstev, obseg in vrsto dejavnosti, potrebnih za njegovo uresničevanje in obseg sredstev, ki se zagotovijo v proračunu občine.
9. člen
Občinska uprava vsako leto objavi javni razpis za izbiro izvajalcev LPŠ. Župan pred objavo javnega razpisa imenuje strokovno komisijo, ki jo sestavljajo: predstavnik Zavoda za šport Ajdovščina, predstavnik občinske uprave Občine Ajdovščina ter trije predstavnike Športne zveze Ajdovščina. Kot član strokovne komisije ne more biti imenovana oseba, ki sama ali njen družinski član, kot ga definira zakon, ki ureja integriteto in preprečevanje korupcije, kandidira na razpisu. Član strokovne komisije ne more biti odgovorna oseba pravne osebe, ki kandidira na javnem razpisu.
10. člen
Strokovna komisija po preteku roka za oddajo vlog, izvede odpiranje vlog prejetih v roku. Vloge, ki niso prispele v roku se zapečatene vrnejo vlagatelju.
Strokovna komisija pisno pozove tiste vlagatelje vlog, katerih vloge niso bile popolne, da jih dopolnijo. Nepopolne vloge, ki jih vlagatelji v roku ne dopolnijo, se zavržejo. Strokovna komisija v skladu z merili iz tega pravilnika točkuje prijavljene programe, ki so v celoti izpolnili pogoje določene s tem pravilnikom in javnim razpisom.
Strokovna komisija pripravi predlog sklepa o izbiri in sofinanciranju LPŠ. V predlogu sklepa so zajeti tudi izvajalci, katerih vloge se zavrže oziroma zavrne.
11. člen
Po sprejemu proračuna za tekoče leto in LPŠ izda občinska uprava na podlagi predloga iz prejšnjega člena sklep o izbiri in sofinanciranju LPŠ v občini oziroma sklep o zavrženju ali zavrnitvi. Zoper sklep je v roku 8 dni možna pritožba na župana.
Če se med letom po že izvedenem razpisu letni obseg sredstev v proračunu za LPŠ spremeni, se sorazmerno zmanjšajo/povečajo tudi sredstva izvajalcem programov LPŠ. Sklep se izda po uradni dolžnosti takoj po uveljavitvi spremembe v proračunu.
12. člen
Župan sklene z izbranimi izvajalci LPŠ pogodbo, v kateri se določi:
– ime, vsebino in obseg programov, ki jih občina sofinancira,
– čas realizacije programov,
– pričakovane dosežke,
– višino sofinanciranja,
– način nadzora,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
13. člen
Izvajalci LPŠ so dolžni v mesecu januarju podati poročilo o izvedbi programov za preteklo leto. V primeru, da se na osnovi podanega letnega poročila ali izvedenega nadzora ugotovi neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti izvajalcev športnih programov, se neupravičeno pridobljena sredstva poračunajo v naslednjem proračunskem obdobju. Pri poračunu se upoštevajo tudi zakonske zamudne obresti, ki tečejo od dneva prejetja sredstev. Če izvajalec v naslednjem proračunskem obdobju ne izvaja več programov, ki so bili sofinancirani, je dolžan prejeta sredstva, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dneva prejetja sredstev, vrniti v občinski proračun.
Če izvajalec do rokov, navedenih v pogodbi, ne odda letnega poročila, se smatra, da programov ni izvajal in je dolžan vsa prejeta proračunska sredstva, vključno z zakonskimi zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
V. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Z začetkom veljavnosti tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju letnega programa športa v Občini Ajdovščina (Uradni list RS, št. 5/08).
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 671-4/2012
Ajdovščina, dne 6. decembra 2012
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti