Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2012 z dne 16. 11. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2012 z dne 16. 11. 2012

Kazalo

3442. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za širitev območja rastlinjakov v Renkovcih (RE 11), stran 8945.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 – popr.), 43/11 – ZKZ-C in 57/12) in 16. člena Statuta Občine Turnišče (Uradni list RS, št. 93/07) je Občinski svet Občine Turnišče dne 9. 11. 2012 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za širitev območja rastlinjakov v Renkovcih (RE 11)
1 SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(predmet odloka)
S tem odlokom se sprejme občinski podrobni prostorski načrt za širitev območja rastlinjakov v Renkovcih (RE 11) (v nadaljnjem besedilu: občinski podrobni prostorski načrt).
2. člen
(vsebina odloka)
Ta odlok določa območje občinskega podrobnega prostorskega načrta, opis prostorske ureditve, umestitev načrtovane ureditve v prostor, zasnovo projektnih rešitev in pogojev glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, rešitve in ukrepe za varovanje okolja, naravnih virov ter ohranjanja narave, rešitve in ukrepe za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom, etapnost izvedbe prostorske ureditve, velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev ter druge pogoje in zahteve za izvajanje občinskega podrobnega prostorskega načrta.
3. člen
(vsebina občinskega podrobnega prostorskega načrta)
(1) Občinski podrobni prostorski načrt vsebuje tekstualni in grafični del.
(2) Tekstualni del občinskega podrobnega prostorskega načrta vsebuje besedilo odloka.
(3) Grafični del občinskega podrobnega prostorskega načrta vsebuje naslednje grafične načrte:
– izsek iz grafičnega načrta kartografskega dela občinskega prostorskega načrta s prikazom lege prostorske ureditve na širšem območju v merilu M 1: 5000,
– območje občinskega podrobnega prostorskega načrta z obstoječim parcelnim stanjem v merilu M 1: 1000,
– ureditvena situacija s prikazom poteka omrežij in priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo ter grajeno javno dobro v merilu M 1: 1000,
– načrt parcelacije v merilu M 1: 1000.
4. člen
(priloge občinskega podrobnega prostorskega načrta)
Občinski podrobni prostorski načrt ima naslednje priloge:
– izvleček iz hierarhično višjega prostorskega akta,
– prikaz stanja prostora,
– smernice in mnenja,
– obrazložitev in utemeljitev občinskega podrobnega prostorskega načrta.
2 OBMOČJE OBČINSKEGA PODROBNEGA PROSTORSKEGA NAČRTA
5. člen
(območje občinskega podrobnega prostorskega načrta)
(1) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta obsega enote urejanja prostora RE 11 in RE 13 ter del enote urejanja prostora RE 1 iz občinskega prostorskega načrta Občine Turnišče.
(2) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta obsega zemljišča ter dele zemljišč s parcelnimi številkami: 2897, 2898, 2899, 2900, 2901, 2902, 2903, 2904, 2905, 2906, 2907, 2908, 2909, 2910, 2911, 2912/1, 2912/2, 2913, 2914, 2915, 2916, 2917, 2918, 2919, 2920, 2921, 2922, 2923, 2924, 2925, 2926, 2927, 2932/1 vse v k.o. Renkovci.
(3) Površina območja občinskega podrobnega prostorskega načrta meri 74.019,36 m2.
(4) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta je v naravi kmetijsko zemljišče, njiva.
(5) Ob vzhodu območja občinskega podrobnega prostorskega načrta je zgrajen rastlinjak s pripadajočimi pomožnimi objekti in napravami ter z vsemi priključki na gospodarsko javno infrastrukturo razen priključka na kanalizacijo, ob severu poteka državna cesta R2-439 (odsek št. 1300), ob jugu avtocesta A5 (pododsek Lipovci–Turnišče) ter ob zahodu in jugovzhodu nekategorizirani poljski poti.
(6) Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta se nahajajo srednjenapetostna elektroenergetska 20 kV kablovod DV Hrašice–TP Renkovci Rastlinjaki in 20 kV kablovod TP Renkovci Rastlinjaki–DV Renkovci 2, transformatorska postaja 20/0,4 kV Renkovci Rastlinjaki, dovozna pot, gramozirana manipulativna oziroma parkirna površina, zbiralnik padavinskih voda – laguna, mala komunalna čistilna naprava ter vodovodni in telekomunikacijski priključek.
3 OPIS PROSTORSKE UREDITVE
6. člen
(opis prostorske ureditve, ki se načrtuje z občinskim podrobnim prostorskim načrtom)
Z občinskim podrobnim prostorskim načrtom je načrtovana gradnja novega oziroma širitev obstoječega rastlinjaka proti zahodu, širitev obstoječega zbiralnika padavinskih voda – lagune proti jugu, ureditev manipulativne površine ob severovzhodni strani novega rastlinjaka in priključitev na gospodarsko javno infrastrukturo.
4 UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
7. člen
(vplivi in povezave prostorske ureditve s sosednjimi območji)
(1) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta se prometno naveže na regionalno cesto II. reda iz obstoječe dovozne poti preko obstoječega gramoziranega cestnega priključka.
(2) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta na jugu meji na mejo varovalnega pasu avtoceste, pri katerem je upoštevana načrtovana razširitev avtoceste za en vozni pas, to je najmanj 7,00 m. Vsi komunalni vodi morajo biti odmaknjeni od roba cestnega sveta avtoceste najmanj 2,00 m. Izvedba dodatnih ukrepov za zaščito območja občinskega podrobnega prostorskega načrta pred hrupom in drugimi vplivi, ki so ali bodo posledica obratovanja avtoceste, je obveznost lokalne skupnosti oziroma investitorja.
(3) Načrtovano pridobivanje toplote z izkoriščanjem toplote iz nove geotermalne vrtine na parceli št. 3232 v k.o. Renkovci in vračanjem geotermalne vode do obstoječe reinjekcijske vrtine na parceli št. 1364 k.o. Renkovci nazaj v vodonosnik bo pomembno vplivalo na vodni vir, kakor tudi zajem vode za namakanje iz opuščenega zajetja pitne vode na parceli št. 1066/2 v k.o. Renkovci.
(4) Posegi izven območja občinskega podrobnega prostorskega načrta so dovoljeni za izgradnjo, prestavitev in rekonstrukcijo prometne, okoljske, energetske in komunikacijske infrastrukture za potrebe priključevanja območja občinskega podrobnega prostorskega načrta, kolikor se to izkaže za potrebno pri pripravi projektne dokumentacije.
8. člen
(rešitve načrtovanih objektov in površin)
(1) Na zahodni strani obstoječega rastlinjaka se dozida nov rastlinjak v velikosti največ 50.405,00 m2. Znotraj rastlinjaka se uredi skladišče, prostor za pripravo pridelka za trg in prostor za direktno trženje, maloprodajo. Nov rastlinjak se opremi z napravami za ogrevanje in opremo za pridelavo vrtnin.
(2) Ob severovzhodu novega rastlinjaka se uredi manipulativna površina v velikosti največ 1.527,50 m2, ki služi tudi kot parkirna površina in na kateri se pred vhodom v rastlinjak zgradi nakladalna rampa. Dostop do manipulativne površine se vrši preko obstoječega gramoziranega cestnega priključka na regionalno cesto II. reda in obstoječe dovozne poti.
(3) Obstoječ zbiralnik padavinskih voda – laguna, ki leži južno ob obstoječem rastlinjaku, se razširi proti jugu v velikosti največ 8.009,00 m2. Nad laguno se izvede nadkritje v obliki nadstreška.
9. člen
(pogoji glede namembnosti in vrste posegov)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta se lahko gradijo, rekonstruirajo, vzdržujejo ali odstranijo:
– nestanovanjske kmetijske stavbe,
– spremljajoče poslovne in upravne stavbe, trgovske stavbe in stavbe za storitvene dejavnosti, rezervoarji, silosi in skladišča, druge stavbe, ki niso uvrščene drugje,
– gradbeni inženirski objekti,
– nezahtevni objekti: objekti za lastne potrebe (drvarnica, uta oziroma senčnica, enoetažna pritlična lopa, utrjene dovozne poti), ograje, škarpe in podporni zidovi, pomožni infrastrukturni objekti, pomožni kmetijsko-gozdarski objekti, začasni objekti (kiosk oziroma tipski zabojnik),
– enostavni objekti: objekti za lastne potrebe, pomožni infrastrukturni objekti (pomožni cestni objekti, pomožni energetski objekti, telekomunikacijske antene in oddajniki, pomožni komunalni objekti, pomožni objekti za spremljanje stanja okolja, vrtina ali vodnjak), pomožni kmetijsko-gozdarski objekti, začasni objekti, urbana oprema.
10. člen
(pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
(1) Nov rastlinjak se umesti znotraj površine za razvoj objekta, ki je omejena z gradbenimi mejami, katerih ne sme presegati, lahko pa se jih dotika ali pa je od njih odmaknjen v notranjost površine za razvoj objekta. Površina za razvoj objekta je od parcelne meje nekategorizirane poljske poti odmaknjene najmanj 1,00 m in ne posega v varovalni pas avtoceste. Višina najvišje točke rastlinjaka lahko meri največ 10,00 m merjeno od povprečne višinske kote terena. Streha rastlinjaka se izvede iz enakostraničnih dvokapnic v rahlem naklonu s slemeni v smeri sever–jug. Fasade in strehe rastlinjaka se izvede iz steklenih polnil z vmesno kovinsko konstrukcijo oziroma iz materialov pogojenih s tehnološkimi zahtevami.
(2) Obstoječa laguna se razširi proti jugu v skladu z grafičnim načrtom tako, da je od parcelne meje nekategorizirano poljske poti odmaknejena najmanj 2,00 m in ne posega v varovalni pas avtoceste. Laguna se izvede v nepropustni izvedbi in globine 2,00 m. Ob robu lagune se uredi brežina, ki se zatravi. Laguna se lahko nadkrije z nadstreškom iz kovinske konstrukcije, katerega najvišja točka lahko meri največ 6,00 m merjeno od povprečne višinske kote terena.
(3) Manipulativna površina ob severovzhodu novega rastlinjaka se asfaltira oziroma gramozira v velikosti 65,00 m x 23,50 m. Na manipulativni površini se zagotovi zadostno število parkirnih mest za zaposlene kot za obiskovalce. Pred vhodom v rastlinjak se lahko zgradi nakladalna rampa.
(4) Zunanje površine se delno zatravi, delno utrdi. Ob regionalni cesti je obvezna zasaditev enostranskega drevoreda z avtohtonimi listopadnimi drevesnimi vrstami ter ureditev zelenice.
(5) Za nezahtevne in enostavne objekte, ki so navedeni v 8. členu tega odloka, se upoštevajo določila predpisa o vrstah objektov glede na zahtevnost.
11. člen
(pogoji in merila glede parcelacije)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta je načrtovana združitev obstoječih zemljiških parcel.
5 ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
12. člen
(splošni pogoji)
(1) Gospodarska javna infrastruktura se načrtuje na območju in izven območja občinskega podrobnega prostorskega načrta.
(2) Detajlni pogoji za priključitev na gospodarsko javno infrastrukturo se določijo v fazi izdelave projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja v skladu s pozitivnim mnenjem in vključno s projektnimi pogoji k temu občinskemu podrobnemu prostorskemu načrtu.
13. člen
(prometno urejanje)
Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta se prometno naveže na državno cesto R2-439 (odsek št. 1300) preko obstoječega cestnega priključka in obstoječe dovozne poti do načrtovane nove večje manipulativne površine.
14. člen
(oskrba z električno energijo)
(1) Za napajanje območja občinskega podrobnega prostorskega načrta z električno energijo se v obstoječi transformatorski postaji 20/0,4 kV Renkovci Rastlinjaki zamenja obstoječi energetski transformator 20/0,4 kV 250 kVA z novim 20/0,4 kV 400 kVA ter ustrezno uredi zaščito, hladilne odprtine in oljno korito. Zgradi se ustrezen nizkonapetostni 0,4 kV priključek od transformatorske postaje 20/0,4 kV Renkovci Rastlinjaki do novega rastlinjaka. Vso načrtovano elektroenergetsko infrastrukturo se projektno obdela v skladu s tehničnimi pogoji, veljavno tipizacijo, veljavnimi tehničnimi predpisi in standardi. Pred izdajo izjave rešitve so ustrezne in izdajo gradbenega dovoljenja se pridobi soglasje za priključitev, v katerem bodo natančno določeni pogoji za priključitev na distribucijsko omrežje.
(2) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta se lahko opremi z interno zunanjo razsvetljavo, ki mora biti zadostna, enakomerna in nebleščeča.
(3) Kot eden izmed dveh primarnih virov ogrevanja se bo uporabila toplota iz kogeneracije, ki se bo vnašala v ogrevalni sistem rastlinjaka. V ta namen se ob vzhodu manipulativne površine zgradi toplarna, katere gradnja ni predmet tega občinskega podrobnega prostorskega načrta.
15. člen
(oskrba z zemeljskim plinom)
Nov rastlinjak se priključi na že zgrajeno omrežje zemeljskega plina na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta in bo služil kot sekundarni vir za ogrevanje.
16. člen
(oskrba z geotermalno energijo)
(1) Kot primarni vir za ogrevanje novega rastlinjaka bo služila geotermalna voda iz nove proizvodne vrtine na parceli št. 3232 k.o. Renkovci. Za prenos toplote od vrtine do rastlinjaka se zgradi nov toplovod DN200. Geotermalna voda se bo preko toplotnih izmenjevalcev vnašala v ogrevalni sistem rastlinjaka. Po uporabi v ogrevalnem sistemu se bo po obstoječem toplovodu DN150 vračala preko obstoječe povratne vrtine na parceli št. 1364 k.o. Renkovci ali nove povratne vrtine nazaj v vodonosnik.
(2) Raba vode iz geotermalnega vira je dopustna na podlagi koncesijskega akta in sicer le, če je zagotovljeno vračanje uporabljene vode nazaj v vodonosnik po odvzemu toplote. Izkoriščanje geotermalne vode je treba načrtovati skladno z rudarskim načrtom, v katerem bo na podlagi rezultatov črpalnega in nalivnega preizkusa in analize geotermalne vode obdelana končna izvedba proizvodne in povratne geotermalne vrtine in izbrana ustrezna tehnologija.
(3) Za izkoriščanje geotermalnega vodnega vira za pridobivanje toplote je treba pridobiti vodno pravico.
17. člen
(učinkovita raba energije)
(1) Pri gradnji se spodbuja uporabo okolju prijazne in učinkovite rabe energije ter uporabo obnovljivih virov energije. Obnovljivi viri energije so viri energije, ki se v naravi ohranjajo in v celoti ali pretežno obnavljajo, zlasti pa energija vodotokov, vetra in biomase ter geotermalna in neakumulirana sončna energija.
(2) Učinkovito rabo energije se zagotavlja s priključevanjem objektov in naprav na ekološko čiste vire energije, z racionalno rabo energije in z zmanjševanjem porabe tako, da se:
– zamenjuje fosilna goriva z gorivi, ki vsebujejo manj ogljika (zemeljski plin) ali z biomaso,
– spodbuja alternativne sisteme za oskrbo z energijo (decentralizirani sistemi na podlagi obnovljivih virov energije, soproizvodnja, daljinsko ali skupinsko ogrevanje ali hlajenje, če je na voljo in toplotne črpalke).
18. člen
(oskrba z vodo)
(1) Za pitno vodo je do območja občinskega podrobnega načrta izveden vodovodni priključek na krajevno vodovodno omrežje iz naselja Renkovci.
(2) Kot tehnološka voda se bo koristila zbrana deževnica v laguni, delno pa tudi voda iz opuščenega zajetja pitne vode Občine Turnišče na parceli št. 1066/2 k.o. Renkovci do katere je zajem že izveden.
19. člen
(odvajanje in čiščenje odpadnih voda)
(1) Do izgradnje načrtovane javne kanalizacije se komunalne odpadne vode in predhodno ustrezno očiščene industrijske odpadne vode odvaja v nepretočno greznico in odvaža na komunalno čistilno napravo ali se jih zbira in čisti v mali komunalni čistilni napravi. Lokacija obstoječe male komunalne čistilne naprave se zaradi lege novega rastlinjaka prestavi proti severu. Po izgradnji načrtovna javne kanalizacije v regionalni cesti bo priključitev na javno kanalizacijo obvezna, nepretočno greznico ali malo komunalno čistilno napravo se ukine.
(2) Padavinske vode, ki odtekajo s streh, se po mehanskem čiščenju (peskolovi) zbirajo v zbiralniku padavinskih voda – laguni ali se jih posredno odvaja v podzemne vode (ponikovalnice). Padavinske odpadne vode, ki odtekajo z utrjenih površin (parkirišča, dovozne ceste, okolica objektov), se prečiščene na lovilcih olj, odvajajo v podzemne vode (ponikovalnice ali razpršeno odvajanje na teren ali po odvodnih in ponikovalnih jarkih). Pri tem morajo biti ponikovalnice locirane izven vpliva povoznih in manipulativnih površin. Dno ponikovalnice mora biti vsaj 1,00 m nad najvišjo gladino podzemne vode.
20. člen
(ravnanje z odpadki)
Ravnanje s komunalnimi odpadki se izvaja v skladu z določili veljavnega občinskega predpisa, ki določa zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov.
21. člen
(elektronske komunikacije)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta poteka telekomunikacijsko omrežje, ki ga bo potrebno zaščititi oziroma prestaviti. Zaščita oziroma prestavitev telekomunikacijskega omrežja se obdela v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma v projektu za izvedbo. Stroški prestavitve oziroma zaščite telekomunikacijskega omrežja bremenijo investitorja. Vsa dela v zvezi z zaščito in prestavitvami telekomunikacijskih omrežij izvede Telekom Slovenije na osnovi pismenega naročila investitorja ali izvajalca del.
6 REŠITEV IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
22. člen
(varstvo kulturne dediščine)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta ni registriranih enot kulturne dediščine.
7 REŠITEV IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV TER OHRANJANJA NARAVE
23. člen
(varstvo voda)
(1) Zbiranje in odvajanje odpadnih voda mora biti ločeno za padavinske, komunalne in industrijske vode v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi s tega področja.
(2) Neposredno odvajanje padavinskih odpadnih vod v podzemne vode (brez precejanja skozi zemljino oziroma skozi kamenine) je prepovedano. Očiščena padavinska odpadna voda se v podzemne vode lahko odvaja le posredno preko ponikovalnic. Ponikovalnice se dimenzionirajo na podlagi hidrogeološkega poročila in se locirajo izven vpliva povoznih in manipulativnih površin.
(3) Ustrezno očiščene komunalne odpadne vode v mali komunalni čistilni napravi se lahko odvaja posredno v podzemne vode preko sistema za infiltracijo v tla, ki se načrtuje na podlagi geološko geomehanskih raziskav terena in poročila o opravljenem nalivnem preizkusu, ki ga mora izvesti poblaščeni geomehanik.
(4) Kanalizacijski sistem vseh vrst odpadnih voda mora biti zgrajen v neprepustni izvedbi.
(5) Za vsako rabo vodnega vira (podtalnica, geotermalni vir, javni vodovod), ki presega meje splošne rabe (ogrevanje, tehnološka voda, zalivanje …) je treba pridobiti vodno pravico na podlagi vodnega dovoljenja ali koncesije.
(6) Vsi posegi v prostor, ki bi lahko trajno ali začasno vplivali na vodni režim ali stanje voda se lahko izvedejo samo na podlagi vodnega soglasja, ki ga v sklopu postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja izda Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za okolje.
(7) Investitor mora pri izdelavi projektne dokumentacije zagotoviti zakonsko določene zaščitne ukrepe za varstvo voda.
24. člen
(varstvo tal)
(1) Ob izkopu gradbene jame je treba vse izkopane plasti tal deponirati ločeno glede na njihovo sestavo. Pri odstranjevanju gornjih plasti zemljine se rodovitna zemlja odlaga v pasovih, ter nato uporabi pri končni ureditvi območja.
(2) Možen vpliv na tla bo največji v času zemeljskih in gradbenih del. V času gradnje bo poseg v tla posledica gradbenih del. Potencialni vir onesnaženja tal predstavlja možnost izlitja olj ali maziv iz gradbene mehanizacije in transportnih vozil, vendar takšen vir onesnaženja predstavlja vsako vozilo rednega prometa, tako da je verjetnost tovrstnega onesnaženja zanemarljiva.
(3) Investitor mora pri izdelavi projektne dokumentacije zagotoviti zakonsko določene zaščitne ukrepe za varstvo tal.
25. člen
(ohranjanje narave)
Za preprečitev trkov ptic v rastlinjak se na steklene površine nalepijo nalepke silhuete ptic ujed.
26. člen
(varstvo zraka)
(1) Objekti ne smejo povzročati povečanja emisij onesnaževanja ozračja. Obremenitev zraka ne sme presegati dovoljenih koncentracij v skladu z določili oziroma z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo zraka.
(2) Onesnaževanje zraka z izpušnimi plini transportnih vozil in delovnih strojev med gradnjo se omili z ustreznim načrtovanjem poteka gradnje in uporabo tehnično brezhibnih vozil in strojev.
27. člen
(varstvo pred hrupom)
(1) Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta se v skladu s predpisi o mejnih vrednostih kazalcev hrupa uvršča v IV. območje varstva pred hrupom.
(2) Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta je dovoljena mejna raven hrupa 65 dBA ponoči in 75 dBA podnevi, ter kritična raven 80 dBA ponoči in 80 dBA podnevi.
(3) Pri gradnji in obratovanju načrtovanih objektov in vseh ostalih ureditev je potrebno upoštevati predpisane ravni hrupa, ki ne smejo biti prekoračene.
28. člen
(varstvo pred svetlobnim onesnaženjem)
(1) Postavitev in jakost svetilk mora izpolnjevati zahteve glede zastrtosti bleščanja in svetlobnega onesnaževanja v skladu s predpisi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaženja.
(2) Stalna zunanja osvetlitev rastlinjaka ni dovoljena. Morebitna zunanja osvetlitev mora biti opremljena s senzorjem za vklop/izklop svetil.
(3) Rastlinjak ne sme biti opremljen z UV svetilkami, ki bi delovale tudi v nočnem času oziroma morajo biti steklene površine rastlinjaka zaščitene na tak način, da UV svetloba ne seva v zunanjost rastlinjaka.
29. člen
(varovanje naravnih virov)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta se zagotovi:
– stalna oskrbo z vodo, pri tem ne smejo biti ogroženi vodni viri občine,
– racionalna raba virov (zaprti sistemi, varčno ravnanje s pitno vodo).
8 REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM
30. člen
(obramba)
Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta ni potrebnih posebnih rešitev in ureditev za izvajanje dejavnosti obrambe.
31. člen
(varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami)
(1) Nevarnosti poplav, visoke podtalnice in erozivnosti ter plazovitosti terena ni.
(2) Pri načrtovanju objektov se upošteva projektni pospešek tal 0.100 [g].
(3) Površine, na katerih se bodo zbirale, skladiščile, prečrpavale, pretakale in mešale okolju škodljive snovi, se izvedejo tako, da bo preprečeno neposredno izpiranje ali odtekanje škodljivih snovi v površinske vode ali tla (neprepustnost, robniki, padci proti požiralnikom, kanalizacija ...).
32. člen
(varstvo pred požarom)
(1) Požarno varstvo vseh objektov na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta mora biti urejeno v skladu z veljavnimi požarno-varstvenimi predpisi.
(2) V primeru požara mora biti omogočen dostop gasilskim vozilom neposredno do objektov. Delovne površine za intervencijska vozila se zagotovijo na prometnih površinah, manipulativnih površinah in utrjenih površinah ob objektih.
(3) Na območju občinskega podrobnega prostorskega načrta se zagotovi zadostne količine požarne vode iz lagune.
(4) Zaščita pred širjenjem požara med objekti, kjer ni možno zagotoviti požarnovarnostnega odmika oziroma med prostori različne namembnosti, se izvede s protipožarnimi zidovi (zidovi brez odprtin), v primeru eventualnih odprtin morajo biti le-te izdelane iz ognje odpornega materiala.
(5) Investitorji objektov, za katere je pri pripravi projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja obvezna izdelava študije požarne varnosti, so dolžni pred vložitvijo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti požarno soglasje k projektnim rešitvam od Uprave RS za zaščito in reševanje.
(6) Za objekte, za katere študija požarne varnosti ni zahtevana, mora doseganje predpisane ravni požarne varnosti izhajati iz elaborata zasnova požarne varnosti. V tem primeru soglasja Uprave RS za zaščito in reševanje ni treba pridobiti.
9 ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
33. člen
(etapnost izvedbe)
Prostorska ureditev se izvede v eni etapi. Časovna izvedba oziroma faznost je odvisna od izkazanega interesa investitorja.
10 VELIKOST DOPUSTNIH ODSTOPANJ OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
34. člen
(dopustna odstopanja od načrtovanih rešitev)
Dopustna so odstopanja od poteka načrtovanih tras in objektov oziroma tehničnih rešitev prometne, okoljske, energetske in komunikacijske infrastrukture v primeru, da se v fazi priprave projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja ali med gradnjo pojavijo utemeljeni razlogi zaradi lastništva zemljišč, ustreznejše tehnološke, okoljevarstvene, geološko–geomehanske, hidrološke, prostorske in ekonomske rešitve ali drugih utemeljenih razlogov. Odstopanja ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi. Z rešitvami morajo soglašati pristojni upravljavci oziroma nosilci urejanja prostora, v katerih delovno področje spadajo odstopanja.
11 DRUGI POGOJI IN ZAHTEVE ZA IZVAJANJE OBČINSKEGA PODROBNEGA PROSTORSKEGA NAČRTA
35. člen
(obveznosti investitorjev in izvajalcev)
(1) Pri izvajanju občinskega podrobnega prostorskega načrta in projektiranju se upoštevajo vsa določila, navedena v posameznih poglavjih tega odloka, ter projektne pogoje, pridobljene z dnem izdaje mnenj k temu občinskemu podrobnemu prostorskemu načrtu.
(2) V času gradnje je investitor oziroma izvajalec del dolžan zagotoviti vse potrebne varnostne ukrepe in tako organizacijo gradbišča, da bo preprečeno onesnaženje okolja in voda, izlitje nevarnih snovi na prosto, ter izliv padavinskih voda na sosednja zemljišča.
12 KONČNI DOLOČBI
36. člen
(hramba in vpogled)
Občinski podrobni prostorski načrt se hrani in je na vpogled javnosti pri pristojnem občinskem organu za urejanje prostora Občine Turnišče.
37. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 2-2012
Turnišče, dne 9. novembra 2012
Župan
Občine Turnišče
Slavko Režonja l.r.

AAA Zlata odličnost