Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2012 z dne 8. 10. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2012 z dne 8. 10. 2012

Kazalo

2939. Pravila za izvolitev predstavnikov Občine Črenšovci v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta, stran 7570.

Na podlagi 14. in 15. člena Zakona o državnem svetu (Uradni list RS, štev. 100/05 – UPB 1) ter 13. člena Statuta Občine Črenšovci (Uradni list RS, št. 58/10) je Občinski svet Občine Črenšovci na 14. seji dne 27. 9. 2012 sprejel
P R A V I L A
za izvolitev predstavnikov Občine Črenšovci v volilno telo za volitve člana državnega sveta in za določitev kandidata za člana državnega sveta
1. člen
S temi pravili se ureja postopek izvolitev predstavnikov Občine Črenšovci v volilno telo 11. volilne enote za izvolitev člana državnega sveta ter postopek določitve kandidata za člana državnega sveta.
2. člen
Glede na določbe 40. in 41. člena Zakona o državnem svetu izvoli Občinski svet Občine Črenšovci v volilno telo za volitve člana državnega sveta enega predstavnika (v nadaljevanju: elektorja) in lahko določi enega kandidata za člana državnega sveta.
3. člen
Postopek obsega predlaganje kandidatov za elektorje in izvolitev oziroma predlaganje kandidatov za člana državnega sveta in določitev kandidata.
4. člen
Kandidata za elektorja lahko predlaga vsak član občinskega sveta. Vsak predlagatelj lahko predlaga enega kandidata. Predlog mora vsebovati: ime in priimek in naslov predlagatelja ter ime in priimek, rojstne podatke in naslov stalnega prebivališča kandidata. Predlogu morajo predložiti tudi soglasje kandidata.
5. člen
Predlagatelji iz prejšnjega člena lahko predlagajo enega kandidata za člana državnega sveta. Predlog mora vsebovati: ime in priimek in naslov predlagatelja ter ime in priimek, rojstne podatke in naslov stalnega prebivališča kandidata. Predlogu mora biti predloženo tudi soglasje kandidata.
6. člen
Predloge z osebnimi podatki in pisna soglasja za elektorje oziroma za člane državnega sveta morajo predlagatelji vložiti pri komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu Občine Črenšovci, najpozneje do 8. oktobra 2012.
Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja sestavi seznam predlaganih kandidatov po abecednem vrstnem redu, posebej za elektorja in posebej za člana državnega sveta, z označbo predlagatelja, in ga pošlje županu najpozneje do 11. oktobra 2012.
7. člen
Občinski svet na svoji seji s tajnim glasovanjem na podlagi določil poslovnika o delu občinskega sveta voli elektorje oziroma določi kandidata za člana državnega sveta.
Na glasovnici so kandidati napisani po abecednem redu njihovih priimkov.
Voli se enega elektorja. Vsak član občinskega sveta lahko glasuje največ za enega kandidata.
Izvoljen je kandidat, ki je prejel največ veljavnih glasov.
Določi se en kandidat za člana državnega sveta. Vsak član občinskega sveta lahko glasuje največ za enega kandidata, in sicer tako, da obkroži zaporedno številko pred njegovim priimkom. Določen je kandidat, ki je prejel največ veljavnih glasov.
8. člen
V primeru, ko sta dva ali več kandidatov za elektorja oziroma za kandidata za člana državnega sveta pri glasovanju prejela enako število glasov, se opravi drugi krog glasovanja, kjer je izvoljen kandidat, ki je dobil več glasov. V primeru, da sta tudi pri tem glasovanju dva ali več kandidatov prejela enako število glasov, odloči o izvolitvi žreb, ki se opravi takoj na seji občinskega sveta.
Žreb se izvede tako, da se v ovojnice vstavijo lističi s številkami od 1 do največ toliko, kolikor je kandidatov z enakim številom glasov.
Vsak od kandidatov izvleče eno ovojnico in pokaže izvlečeno številko. Če kandidat ni prisoten na seji občinskega sveta, zanj ovojnico izvleče član OS, ki ga je predlagal.
Izvoljen je tisti kandidat, ki izvleče številko 1. Žrebanje se izvede po abecednem vrstnem redu kandidatov.
9. člen
Kandidat za elektorja ali kandidata za člana državnega sveta ne more biti član komisije za izvolitev elektorjev oziroma za določitev kandidata za člana državnega sveta.
10. člen
Če je za kandidata za člana državnega sveta določen župan, se za predstavnika kandidature določi podžupan.
11. člen
Župan mora najpozneje v roku 30 dni pred dnem glasovanja predložiti pristojni volilni komisiji volilne enote izvoljenega elektorja in kandidaturo za člana državnega sveta, skupaj s potrebnimi prilogami.
12. člen
Ker ta pravila vsebujejo določbe poslovniške narave, jih sprejema občinski svet z dvotretjinsko večino navzočih članov občinskega sveta.
13. člen
Ta pravila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z dnem veljavnosti prenehajo veljati pravila, ki jih je Občinski svet Občine Črenšovci sprejel na seji dne 18. 10. 2007.
Št. 0320-14/2012-101
Črenšovci, dne 27. septembra 2012
Župan
Občine Črenšovci
Anton Törnar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti