Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2012 z dne 20. 8. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2012 z dne 20. 8. 2012

Kazalo

2568. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Brezovica, stran 6318.

Na podlagi 16. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 – UPB5, 57/08 – ZLDUVCP, 73/08 Odl. US: U-I-295/05-38, 58/09, 36/10, 106/10 – ZMV, 109/10 – ZCes-1, 109/10 – ZPrCP, 109/10 – ZVoz, 7/11 Odl. US: U-I-144/09-13, 39/11 – ZJZ-E, 47/11 Odl. US: U-I-119/10-6), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09 in 51/10), 3. in 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 7/03, 86/04, 44/05, 40/06, 108/09, 45/10, 9/11) ter 16. člena Statuta Občine Brezovica (Uradni list RS, št. 104/09) je Občinski svet Občine Brezovica na 13. seji dne 14. 6. 2012 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Brezovica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(splošna ureditev)
S tem odlokom se določajo postopki, pogoji in način odvoza, hrambe in predaje zapuščenih ali nepravilno parkiranih vozil na javnih površinah, ki predstavljajo oviro v cestnem prometu, ter uničenje neprevzetih zapuščenih vozil v Občini Brezovica.
2. člen
(pravni pojmi)
(1) Izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
– zapuščeno vozilo je motorno ali priklopno vozilo, parkirano na javni cesti ali na nekategorizirani cesti, ki se uporablja za javni cestni promet, ki nima registrskih tablic ali ni registrirano in nihče ne skrbi zanj;
– lastnik zapuščenega vozila je pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot zadnji lastnik vozila;
– lastnik vozila je neznan, če iz podatkov na vozilu samem ali na z zakonom predpisan način ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila;
– pooblaščena uradna oseba za vodenje postopka za zapuščeno vozilo je policist, občinski redar ali inšpektor, pristojen za nadzor cest (razen na državni cesti zunaj naselja);
– nepravilno parkirano vozilo, za katerega teče postopek odstranitve, je vozilo v smislu 243. člena Zakona o varnosti cestnega prometa;
– lastnik nepravilno parkiranega vozila je pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot lastnik vozila;
– cesta je vsaka tako zgrajena ali utrjena površina, da jo kot prometno površino lahko uporabljajo vsi ali določeni udeleženci v prometu pod pogoji, določenimi z zakonom in drugimi predpisi;
– javna cesta je tista prometna površina, ki jo je pristojni organ v skladu z merili za kategorizacijo javnih cest razglasil za javno cesto določene kategorije in jo lahko vsak prosto uporablja na način in ob pogojih, določenimi z zakonom in drugimi predpisi;
– nekategorizirana cesta je vsaka prometna površina, ki ni kategorizirana kot javna cesta in na kateri se opravlja promet na način in pod pogoji, kot jih v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa določi lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec te prometne površine (gozdne ceste, dovozne ceste in pristopi do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih, avtobusne postaje, ceste v zasebni lasti in podobne).
(2) Ostali izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo enak pomen, kot ga določata zakon, ki ureja varnost cestnega prometa, in zakon, ki ureja javne ceste.
3. člen
(pristojnosti)
Redar ali inšpektor ravna z zapuščenimi vozili skladno z določili Zakona o varnosti cestnega prometa in tem odlokom.
II. ODSTRANJEVANJE ZAPUŠČENIH VOZIL
4. člen
(odredba za odstranitev zapuščenega vozila)
Odredba za odstranitev zapuščenega vozila mora vsebovati:
– znamko, tip in barvo vozila,
– lokacijo zapuščenega vozila,
– datum zaznave zapuščenega vozila,
– številko in datum izdaje pisne odredbe,
– morebitne identifikacijske oznake vozila (številka šasije, številka motorja itd.).
5. člen
(odstranitev nepravilno parkiranega in zapuščenega vozila)
(1) Pooblaščena uradna oseba odredi odstranitev/odvoz vozila, ki je parkirano v nasprotju z določbami veljavne cestno prometne zakonodaje in tega odloka.
(2) Pooblaščena uradna oseba, ki vodi postopek za odstranitev/odvoz nepravilno parkiranega vozila, na podlagi določb 243. člena Zakona o varnosti v cestnem prometu (v nadaljevanju: nepravilno parkirano vozilo) odredi odstranitev/odvoz izvajalcu.
(3) Izvajalec je vozilo iz prejšnjega odstavka tega člena dolžan odstraniti nemudoma po prejemu odredbe.
6. člen
(vozilo za odvoz vozil)
(1) Vozilo, s katerim izvajalec izvaja odvoz in način odvoza, mora biti takšno, da se pri odvozu zapuščeno oziroma nepravilno parkirano vozilo ne poškoduje.
(2) Pred odvozom zapuščenega vozila oziroma nepravilno parkiranega vozila mora izvajalec na kraju samem zapisniško ugotoviti, v kakšnem stanju je vozilo.
7. člen
(odvoz vozil)
(1) Odvoz vozil izvaja pooblaščeni izvajalec, ki ga s sklepom določi župan.
(2) Pooblaščeni izvajalec mora dejavnost odvoza vozil zavarovati pri zavarovalnici. V primeru poškodovanja vozila zaradi izvajanja odvoza vozil, je izvajalec dolžan poravnati nastalo škodo lastniku vozila.
8. člen
(postopek odvoza vozil)
Na kraju samem, ko občinski redar odreja odstranitev vozila, mora pred odstranitvijo vozilo fotografirati, v odredbi pa opisati splošno stanje vozila ter navesti vse morebitne poškodbe na zunanjosti vozila.
9. člen
(izjema pred odvozom vozila)
(1) Občinski redar lahko v izjemnem primeru vozniku kršitelju naloži znižano plačilo v višini 50 % predpisanega stroška odvoza vozila ter ustavi nadaljnji postopek odstranitve vozila.
(2) Za izjemen primer gre, če pride voznik kršitelj do svojega vozila po tem, ko je pooblaščena uradna oseba že odredila odstranitev vozila, le-to pa še ni bilo naloženo na pajka.
(3) Plačilo stroška odvoza vozila iz prvega odstavka tega člena mora kršitelj plačati takoj.
III. VAROVANJE IN UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
10. člen
(hramba in varovanje prevzetih zapuščenih vozil)
(1) Izvajalec zagotovi 24-urno hrambo in varovanje prevzetih vozil pred poškodbami in tatvinami ter škodno zavarovanje za čas hrambe.
(2) Na poslovnem prostoru izvajalca mora biti na vidnem mestu označena firma izvajalca, čas poslovanja, cenik in postopek izdajanja zapuščenih vozil.
11. člen
(evidenca prevzetih zapuščenih vozil)
Izvajalec vodi evidenco prevzetih zapuščenih vozil, ki mora obsegati podatke iz 4. člena tega odloka in datum ter uro prevzema zapuščenega vozila.
12. člen
(prevzem zapuščenih vozil)
(1) Odstranjeno vozilo se vrne lastniku na podlagi osebnega identifikacijskega dokumenta ter listine, s katero dokazuje lastništvo in po predložitvi potrdila o plačilu stroškov odstranitve in hrambe vozila.
(2) Če stroškov odstranitve in hrambe vozila voznik ne poravna, mu pooblaščeni izvajalec vozila ne izda. Stroški odstranitve in hrambe vozila so določeni v ceniku.
13. člen
(uničenje zapuščenih vozil)
Če lastnik zapuščenega vozila vozilo ne prevzame v roku treh mesecev od izdaje odredbe, se vozilo uniči po določbah predpisov, ki urejajo ravnanje z zapuščenimi predmeti.
14. člen
(identifikacija lastnika zapuščenega vozila)
(1) Po preteku treh mesecev ali po lastnikovem prevzemu zapuščenega vozila izvajalec obvesti odredbodajalca o morebitnih identifikacijskih oznakah odstranjenega zapuščenega vozila, zaradi nadaljnjega vodenja postopka o prekršku zoper lastnika vozila.
(2) Z globo 600 evrov se kaznuje izvajalec, če ravna nasprotju z določbami prvega odstavka tega člena, odgovorna oseba izvajalca pa se kaznuje z globo 200 evrov.
IV. ODGOVORNOST LASTNIKA VOZILA
15. člen
(odgovornost lastnika vozila)
(1) Če je prekršek po tem odloku storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti kdo je storilec, se za prekršek kaznuje lastnik oziroma imetnika pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil.
(2) Če je lastnik oziroma imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek odgovorna oseba.
16. člen
(pristojnosti nadzornih organov)
(1) Redarji in inšpektorji izvajajo nadzor nad izvajanjem določb zakona o varnosti cestnega prometa in tega odloka, v skladu s svojimi pooblastili, predpisanimi v zakonodaji in v tem odloku.
(2) Redarji in inšpektorji vodijo postopek o prekršku in odločajo v postopku o prekršku po določbah zakonodaje kot prekrškovni organi v skladu s pooblastili, določenimi v prvem odstavku tega člena.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili (Uradni list RS, št. 40/01).
18. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 05/2012/SK
Brezovica, dne 19. aprila 2012
Župan
Občine Brezovica
Metod Ropret l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti