Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012

Kazalo

2274. Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 5562.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB1 in naslednji) ter 7. in 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 43/08 – UPB1) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 17. redni seji dne 3. 7. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o enkratni denarni pomoči za novorojence v Mestni občini Slovenj Gradec
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči za novorojence družinam oziroma roditeljem na območju Mestne občine Slovenj Gradec, upravičence, višino, pogoje in postopek za uveljavljanje ter dodelitev enkratne denarne pomoči.
2. člen
V tem pravilniku zapisani izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljani kot nevtralni za moške in ženske.
3. člen
Enkratna denarna pomoč za novorojence v Mestni občini Slovenj Gradec (v nadaljevanju: pomoč) je enkratna pomoč živorojenemu novorojenemu otroku, s katero se družini oziroma roditeljem zagotovijo dodatna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
Sredstva za izplačilo pomoči se zagotovijo v proračunu Mestne občine Slovenj Gradec.
UPRAVIČENCI DO DENARNE POMOČI STARŠEM OB ROJSTVU OTROKA
4. člen
Upravičenec do denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka je eden od staršev otroka pod pogojem, da imata tako upravičenec, kakor tudi novorojenec, ob rojstvu novorojenca oba stalno prebivališče v Mestni občini Slovenj Gradec.
Če starša novorojenca ne živita skupaj, je upravičenec do enkratne denarne pomoči tisti od staršev, pri katerem novorojenec dejansko živi, pri čemer se upoštevajo enaki pogoji za dodelitev, kot so navedeni v prvem odstavku tega člena.
Pravico do denarne pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka, na podlagi odločbe pristojnega organa in pod pogoji, ki so opredeljeni v prvem odstavku tega člena.
POSTOPEK UVELJAVLJANJA DENARNE POMOČI STARŠEM OB ROJSTVU OTROKA
5. člen
Pravico do enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka uveljavlja upravičenec s pisno vlogo na obrazcu ”Vloga za uveljavitev pravice do denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka v Mestni občini Slovenj Gradec”, ki je upravičencem na voljo na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec (Oddelek za negospodarstvo) ter na njeni spletni strani.
Pisno vlogo upravičenec pošlje po pošti ali vloži v vložišče Mestne občine Slovenj Gradec najkasneje v roku enega leta od otrokovega rojstva. Po preteku tega roka pravice do enkratne denarne pomoči ni mogoče več uveljavljati in se vloga zavrže kot prepozna.
6. člen
K pisni vlogi iz prejšnjega odstavka mora biti priložena naslednja priloga:
– fotokopija dokumenta, iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa vlagatelja.
7. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka vodi občinska uprava v okviru oddelka za negospodarstvo, in sicer po določilih, ki urejajo splošni upravni postopek.
O pravici do pomoči staršem ob rojstvu otroka odloči z odločbo pristojni organ iz prejšnjega odstavka tega člena.
KRITERIJI ZA DOLOČANJE VIŠINE DENARNE POMOČI STARŠEM OB ROJSTVU OTROKA
8. člen
Višina pomoči po tem pravilniku znaša za novorojenca 100,00 EUR neto.
O spremembi višine pomoči odloča Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec s sklepom na predlog župana praviloma za vsako proračunsko leto posebej. Če za posamezno proračunsko leto sklep o višini pomoči ni sprejet, velja v tekočem letu višina pomoči iz preteklega leta, oziroma vse dokler ni sprejeta odločitev o drugačni višini pomoči.
9. člen
Pomoč se nakaže na osebni račun vlagatelja.
KONČNA DOLOČBA
10. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-140/2012-232
Slovenj Gradec, dne 3. julija 2012
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti