Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012

Kazalo

2236. Pravilnik o sofinanciranju izvajalcev letnega programa športa v Občini Bled, stran 5488.

Na podlagi Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02 Odl. US: U-I-210/98-32), Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00), 21., 29. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19, 84/10 Odl. US: U-I-176/08-10) in 16. člena Statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 67/09 – UPB) je Občinski svet Občine Bled na 9. redni seji dne 19. 6. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju izvajalcev letnega programa športa v Občini Bled
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen pravilnika)
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila, normativi in postopek za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v Občini Bled (v nadaljevanju: občina) ter poročanje in nadzor nad izvajanjem letnega programa športa.
V besedilu uporabljeni izrazi športnik, tekmovalec in drugi izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporab­ljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen
(splošni pogoji za prijavo na razpis)
Splošni pogoji za izvajalce, določene v 4. členu pravilnika, za prijavo na razpis so:
– da delujejo najmanj eno leto (so najmanj eno leto registrirani v skladu z veljavno zakonodajo),
– da imajo sedež v občini, razen zveza športnih društev, v katero je včlanjena več kot polovica društev, upravičenih do sredstev po tem razpisu,
– da imajo zagotovljene materialne, kadrovske, organizacijske in prostorske pogoje za uresničitev načrtovanih športnih aktivnosti.
Zveza športnih društev, ki nima sedeža v občini, se lahko prijavi le za sofinanciranje vsebine »Delovanje športnih društev in zvez športnih društev ter zavodov na lokalni ravni », ki je v pravilniku opredeljena pod točko XIII.
3. člen
(posebni pogoji za prijavo na razpis)
Poleg splošnih pogojev za prijavo na razpis, morajo izvajalci, določeni v 4. členu pravilnika, za nekatere programe oziroma vsebine izpolnjevati tudi posebne pogoje. Za določene programe oziroma vsebine veljajo le posebni pogoji ali pa kombinacija splošnih in posebnih pogojev.
4. člen
(izvajalci)
Za sofinanciranje programov oziroma vsebin letnega programa športa lahko ob upoštevanju pogojev iz 2. oziroma 3. člena pravilnika kandidirajo le naslednji izvajalci:
– športna društva (športni klubi),
– zveze športnih društev, ki jih ustanovijo športna društva za posamezna področja oziroma športne panoge,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– vrtci in osnovne šole,
– ustanove, ki so ustanovljene za opravljanje dejavnosti v športu in so splošno koristne in neprofitne.
Športna društva in njihove zveze imajo pod enakimi pogoji prednost pred drugimi izvajalci programov športa.
V primeru, da na javnem razpisu kandidira več društev iz iste športne panoge, je do javnih sredstev upravičena samo športna zveza teh društev. Takšno zvezo društev sestavljajo vsa društva v občini, ki tudi sicer izpolnjujejo vse pogoje po tem pravilniku. Društva, ki teh pogojev ne izpolnjujejo, ne morejo pridobiti javnih sredstev za zgoraj navedene vsebine.
5. člen
(letni program športa)
Občina v okviru letnega programa športa določa tiste vsebine (programe) športa, ki so v javnem interesu in so opredeljene v tem pravilniku.
Z letnim programom športa občina opredeli obseg finančnih sredstev po vsebinah oziroma programih športa.
Letni program športa pripravi občinska uprava oziroma strokovna komisija, ki jo imenuje župan, sprejme pa ga občinski svet.
6. člen
(programi oziroma vsebine in obseg sofinanciranja)
Sofinancirajo se lahko naslednje vsebine:
I. Interesna športna vzgoja otrok, mladine in študentov (5–10 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
II. Športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami (z motnjami v razvoju) (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
III. Športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport (60–80 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
IV. Kakovostni šport (2,5–10 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
V. Vrhunski šport (10–15 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
VI. Športna rekreacija (3–8 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
VII. Šport invalidov (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
VIII. Izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov v športu (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
IX. Znanstvenoraziskovalna dejavnost (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
X. Informacijski sistem na področju športa (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
XI. Založniška dejavnost na področju športa (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
XII. Športne prireditve (5–10 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
XIII. Delovanje športnih društev in zvez športnih društev ter zavodov na lokalni ravni (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa)
XIV. Razvojno-raziskovalna dejavnost, meritve, analize in svetovanja (do 5 odstotkov višine vseh sredstev v letnem programu športa).
POSTOPEK IZVEDBE JAVNEGA RAZPISA ZA SOFINANCIRANJE IZVAJALCEV LETNEGA PROGRAMA ŠPORTA
7. člen
(javni razpis, komisija)
Občinska proračunska sredstva, namenjena za sofinanciranje športnih programov oziroma vsebin letnega programa športa, izvajalci pridobijo na osnovi kandidature na javnem razpisu.
Razpis se objavi na spletni strani občine oziroma na krajevno običajen način, po možnosti tudi v glasilu občine. Razpisna dokumentacija je od dneva objave razpisa objavljena na spletni strani občine in v pisni obliki dosegljiva na sedežu občine najmanj 20 dni. Izvajalci morajo posredovati vse izpolnjene obrazce s prilogami (poročilo o delu, program dela, seznam udeležencev, druga dokazila …), ki so zahtevani v razpisni dokumentaciji.
Razpis se lahko izvede v celoti ali v več delih. Dokazila o izpolnjevanju določenih pogojev, ki jih prijavitelj priloži k prijavi na prvi poziv, štejejo kot veljavna tudi v primeru ponovitve in jih ni potrebno ponovno prilagati.
Postopek dodeljevanja finančnih sredstev vodi tričlanska komisija za vodenje postopka, ki jo s sklepom imenuje župan.
Komisija za vodenje postopka opravlja naslednje naloge:
– priprava javnega razpisa,
– ugotavljanje pravočasnosti vlog, ki so prispele na javni razpis,
– odpiranje vlog in ugotavljanje formalnih pogojev,
– vrednotenje in priprava predloga točkovanja programov (vsebin), skladno s sprejetimi merili in normativi,
– izračun vrednosti točke pri posameznih programih (vsebinah) in vrednotenje ter priprava predloga sofinanciranja programov (vsebin), skladno s sprejetimi merili in normativi.
Komisija mora v času celotnega postopka sproti voditi zapisnik.
Upravičencem do proračunskih sredstev občinska uprava izda sklepe o višini pripadajočih sredstev za določene programe (vsebine) letnega programa športa. Zoper sklep je v roku 8 dni od vročitve dopustna pritožba na župana občine.
8. člen
(pogodbe)
Po preteku roka za pritožbe se z izvajalci programov oziroma vsebin sklenejo pogodbe o sofinanciranju izvedbe programov (vsebin) letnega programa športa v občini (v nadaljevanju: pogodba). Če izvajalec pogodbe ne podpiše in ne vrne občini v roku 8 dni od izdaje pisnega poziva za podpis, se šteje, da je izvajalec odstopil od zahteve po sofinanciranju posameznih vsebin na področju športa.
Obvezne sestavine pogodbe so:
– naziv in naslov izvajalca,
– vsebina, obseg in čas realizacije programov (vsebin),
– višina dodeljenih sredstev in način izplačila sredstev,
– terminski plan porabe sredstev,
– roki in način predložitve poročil in dokazil o izvajanju programov (vsebin) in o namenski porabi sredstev,
– način nadzora nad namensko porabo sredstev,
– posledice morebitnega kršenja pogodbenih obveznosti,
– druge medsebojne pravice in obveznosti.
IZPLAČILA, POROČILA IN NADZOR NAD IZVAJANJEM LETNEGA PROGRAMA ŠPORTA
9. člen
(izplačila, poročila in nadzor nad izvajanjem letnega programa športa)
Do datumov, določenih s pogodbo, izvajalci letnega programa športa občinski upravi posredujejo zahtevek za izplačilo, podan na obrazcu, določenem s strani občine, in poročilo o izvedbi športnih programov oziroma vsebin ter seznam vseh udeležencev za določeno obdobje. Izvajalci letnega programa športa pristojnemu organu občine posredujejo poročilo in zahtevek za izplačilo osebno oziroma priporočeno s pošto. Občinska uprava lahko kadarkoli zahteva vsa dodatna dokazila o namenski porabi sredstev, pridobljenih na podlagi javnega razpisa. V programih, kjer je predmet sofinanciranja strošek strokovnega kadra, lahko izvajalci kot dokazilo o namenski rabi sredstev navedejo tudi volontersko delo v višini do 20 odstotkov vseh stroškov dela strokovnega kadra. Do 31. marca tekočega leta morajo izvajalci pristojnemu organu občine posredovati zaključno poročilo, ki vsebuje računovodske izkaze s pojasnili.
Izvajalci letnega programa športa so dolžni izvajati dogovorjene programe oziroma vsebine v skladu s pogodbo. Nadzor se lahko s strani pristojnega organa občine v času celotnega proračunskega obdobja izvaja tudi na mestu, kjer se program oziroma vsebina izvaja. Kolikor se z nadzorom ugotovi, da so bili podatki v vlogi na razpis ali v zahtevkih in poročilih o izvedbi programa neresnični, mora izvajalec vrniti prejeta sredstva za ta program oziroma vsebino, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
POGOJI, MERILA IN NORMATIVI ZA SOFINANCIRANJE IZVAJALCEV LETNEGA PROGRAMA ŠPORTA V OBČINI BLED
10. člen
Pogoji, merila in normativi za sofinanciranje izvajalcev letnega programa športa v Občini Bled so opredeljeni v prilogi in so sestavni del tega pravilnika.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
(ponovni razpisi z enakimi vsebinami)
V primeru, da se po sprejemu tega pravilnika do konca leta 2012 v okviru ponovnih razpisov objavijo enake vsebine kot so se v predhodnih razpisih tega leta, do njih prejemniki sredstev za te vsebine na predhodnih razpisih niso ponovno upravičeni.
12. člen
(veljavnost pravilnika)
S sprejetjem in uveljavitvijo tega pravilnika, preneha veljati Pravilnik o načinu vrednotenja športnih programov za športna društva s sedežem v Občini Bled (Uradni list RS, št. 70/05, 111/08).
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 034-3/2012-25
Bled, dne 19. junija 2012
Župan
Občine Bled
Janez Fajfar l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti