Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2012 z dne 6. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2012 z dne 6. 7. 2012

Kazalo

2149. Sklep o začasni razglasitvi Hotela Tivoli v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 5316.

Na podlagi 21. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08, 8/11 in 30/11 – odl. US) in 51. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 66/07 – uradno prečiščeno besedilo in 15/12) ter predloga Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Ljubljana, župan Mestne občine Ljubljana izdaja
S K L E P
o začasni razglasitvi Hotela Tivoli v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
(1) Za kulturni spomenik lokalnega pomena se začasno razglasi enota dediščine: EŠD 364 Ljubljana – Hotel Tivoli (v nadaljnjem besedilu: spomenik).
(2) Začasna razglasitev za kulturni spomenik lokalnega pomena velja do uveljavitve akta o stalni razglasitvi za kulturni spomenik, vendar najdlje 12 mesecev.
(3) Veljavnost začasne razglasitve se lahko podaljša v skladu z drugim odstavkom 21. člena Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 16/08, 123/08 in 30/11 – odl. US; v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
(1) Vrednote, ki utemeljujejo razglasitev za spomenik, so:
– Hotel Tivoli, zgrajen v letih 1908–1910, je znamenito in izvirno avtorsko delo arhitekta Cirila Metoda Kocha, ki je zaradi lege v parku Tivoli hotel načrtoval v t. i. domačijskem slogu s povzetimi prvinami slovenske alpske hiše;
– Izvirna zasnova objekta z zidanim pritličjem in lesenim nadstropjem ter značilnimi okrasnimi lesenimi, kamnoseškimi in fasadnimi prvinami ter stavbnim pohištvom ohranja avtentično podobo Hotela Tivoli;
– Hotel Tivoli s prvotno zunanjo ureditvijo je eden ključnih objektov v sklopu ureditve parka Tivoli, ovrednotenega in razglašenega z Odlokom o razglasitvi Tivolija, Rožnika in Šišenskega hriba za naravno znamenitost (Uradni list SRS, št. 21/84, 47/87 in Uradni list RS, št. 96/09 – obvezna razlaga, 3/10 – popr., 58/11).
(2) Spomenik se razglasi z namenom, da se zagotovita njegov nadaljnji obstoj in celovitost ter ohranijo naslednje varovane sestavine:
– stavba v celoti s prvotno tlorisno zasnovo, fasado z lesenimi in kamnitimi okrasnimi prvinami ter dekorativnim ometom, lesenimi balkoni in opaži, dvorana v pritličju, stopnišče s hodniki, prvotno stavbno pohištvo ter okolica z dostopnimi potmi in gozdnatim zaledjem in parkovna ureditev na vzhodni strani objekta.
3. člen
(1) Spomenik Hotel Tivoli, Pod turnom 4, Ljubljana, obsega nepremičnino s parcelnimi št.: 2032 (južni del), 2041, 2042, 2043, 2049, 2050, 2051, 2054 in 2057, stavbo z identifikacijsko številko 1725 – 7, katastrska občina 1725 Ajdovščina.
(2) Meje spomenika so vrisane na katastrskem načrtu v merilu 1:1000 in topografskem načrtu v merilu 1:5000, ki sta sestavna dela tega sklepa.
(3) Izvirnika načrtov iz prejšnjega odstavka hranita Mestna občina Ljubljana in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: zavod).
4. člen
Za spomenik velja varstveni režim, ki določa:
– celostno ohranjanje varovanih kulturnih, umetnostnih in arhitekturnih ter vrtnoarhitekturnih sestavin spomenika iz 2. člena tega sklepa,
– zagotavljanje ustrezne namembnosti celote in posameznih delov v skladu z varovanimi vrednotami spomenika in njegovimi osnovnimi namembnostmi,
– redno vzdrževanje celote in ovrednotenih sestavin spomenika, strokovno vzdrževanje in obnavljanje neokrnjenih izvirnih prvin arhitekturne zasnove spomenika,
– podrejanje vseh posegov v spomenik in njegovih delov ohranjanju varovanih sestavin spomenika v obliki, legi, gabaritih, konstrukciji, materialih, strukturi in barvni podobi,
– v primeru okrnitve spomenika ali njegovega varovanega dela je potrebno zagotoviti strokovno prenovo in vzpostavitev na podlagi prvotnega stanja na stroške povzročitelja,
– celovita prenova objekta mora potekati v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji in soglasji,
– pri funkcionalnem posodabljanju objekta in izvajanju dostopa gibalno oviranim je treba varovane sestavine spomenika ohranjati v največji možni meri.
5. člen
Lastnik, posestnik in upravljavec spomenika morajo v sorazmerju s svojimi zmožnostmi javnosti omogočiti dostopnost spomenika in njegovo predstavljanje. Javni dostop ne sme ogrožati spomenika in posameznih spomeniških vrednot, zlasti ne njegove osnovne namembnosti.
6. člen
Za vse posege v spomenik, razen če zakon ne določa drugače, je treba predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstveno soglasje zavoda.
7. člen
Nadzor nad izvajanjem tega sklepa opravlja inšpektorat, pristojen za področje kulturne dediščine.
8. člen
Ta sklep se objavi, ko nanj da soglasje minister, pristojen za ohranjanje narave, in začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 620-7/2011-12
Ljubljana, dne 19. aprila 2012
Župan
Mestne občine Ljubljana
Zoran Janković l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti