Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012

Kazalo

2080. Sklep o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje stanovanjske soseske Šmelc, stran 5177.

Na podlagi drugega odstavka 11. člena in 57. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, spremembe in dopolnitve v 70/08 – ZVO-1B in 108/09) in 16. člena Statuta Občine Črna na Koroškem (Uradni list RS, št. 10/06 in 101/07) sprejmem
S K L E P
o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje stanovanjske soseske Šmelc
1. člen
(splošno)
S tem sklepom se začne postopek priprave in sprejema občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja k.o. Podpeca stanovanjska soseska Šmelc – v nadaljevanju: OPPN.
Pravna podlaga za izdelavo OPPN je Zakon o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) (Uradni list RS, št. 33/07, spremembe in dopolnitve v 70/08 – ZVO-1B in 108/09) in vsi ostali relevantni pravni predpisi.
Pripravljavec: Občina Črna na Koroškem, Center 101, 2393 Črna na Koroškem.
Načrtovalec: Arhitekturni biro Boris Debenjak s. p., Gregorčičeva ulica 27, 2000 Maribor.
2. člen
(območje obdelave, ocena stanja in razlogi za pripravo OPPN)
Območje obdelave leži na naslednjih parcelnih št.: 947/3 – del in 948/1 – del vse k.o. Podpeca in se navezuje na državno cesto – regionalna cesta III. reda št. 924 – Solčava–Podolševa–Sleme–Koprivna–Črna, parcelna št. 960/15 k.o. Podpeca.
Ocena stanja
Območje je nepozidano stavbno zemljišče, predvideno za izgradnjo stanovanjskih objektov. Velikost območja predvidenega za stanovanjsko gradnjo je ca. 10.300,00 m2.
Natančno območje obdelave bo določeno v osnutku oziroma v končnem predlogu OPPN.
Zemljišče, predvideno za stanovanjsko gradnjo ima sončno lego. Dostopno je po gramozirani dovozni poti, ki se navezuje na državno cesto – regionalna cesta III. reda št. 924 – Solčava–Podolševa–Sleme–Koprivna–Črna, s parcelno št. 960/15 k.o. Podpeca, ki je v lasti RS, Ministrstva za promet, Direkcije Republike Slovenije za ceste. V neposredni bližini so individualni stanovanjski objekti.
Komunalni vodi potekajo v obstoječi javni cesti na južni strani območja. Elektrika poteka na vzhodni strani območja, vodovod poteka na južni strani območja, ob državni cesti, kabelska in telekom potekata na južni strani območja, ob državni cesti.
Območje OPPN ima delno nagnjen teren na jugovzhodni strani in delno strm teren na severni in severozahodni strani. Na severovzhodni strani območja je gozd, na severni strani so kmetijske površine, ki so delno obdelane, delno travnik in delno zaraščene z drevjem.
Parcele je možno komunalno opremiti z elektriko, vodovodom in telekomunikacijami, saj v bližini potekajo vsi omenjeni vodi.
Do izvedbe javne kanalizacije je potrebno izvesti greznice ali male čistilne naprave.
Severovzhodno od območja obdelave je gozd, kjer gradbeni posegi niso predvideni.
Po območju poteka gramozirana dovozna pot, ki vodi do posameznih stanovanjskih objektov v neposredni bližini.
Območje OPPN se lahko v samem postopku priprave OPPN tudi spremeni.
Veljavna prostorska dokumentacija na območju obdelave:
– Dolgoročni razvojni načrt Občine Ravne na Koroškem, od leta 1986–2000, MUV št. 20/86, 17/89 in 18/90;
– Družbeni plan Občine Ravne na Koroškem za obdobje 1986–1990, MUV št. 20/86 in 17/89;
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin družbenega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjenega leta 1990 in srednjeročnega družbenega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje Občine Črna na Koroškem za posamezna poselitvena območja (razširitev ureditvenih območij in nova ureditvena območja) (Uradni list RS, št. 78/01);
– Odlok o delni spremembi in dopolnitvi sestavin dolgoročnega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 2000, spremenjen in dopolnjen leta 2001, ter srednjeročnega družbenega plana Občine Ravne na Koroškem za obdobje od leta 1986 do leta 1990, spremenjen in dopolnjen leta 1990 in 2001 za območje Občine Črna na Koroškem za posamezno poselitveno območje Teber (razširitev PUP št. 1), (Uradni list RS, št. 29/03, 44/03 – popr.).
– Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev za območje matičnih okolišev: Črna, Mežica, Prevalje - Ravne; območij, ki obsegajo prostor med mejo urbanističnih načrtov Črna, Mežica, Prevalje - Ravne in mejo ureditvenih območij naselij, določenih z družbenim planom Občine Ravne na Koroškem za obdobje 1986–1990 in območja Stražišče - Breznica, za katerega v tem srednjeročnem obdobju ni predvidena izdelava PIA, za območje Občine Črna na Koroškem, MUV št. 20/86 in 9/93, Uradni list RS, št. 29/03, 44/03 – popr. in Uradni list RS, št. 121/04 – PUP št. 6 za matični okoliš Črna (Uradni list RS, št. 121/04).
Z veljavnimi prostorskimi sestavinami planskih aktov predstavlja opredeljeno območje stavbno zemljišče v ureditvenem območju naselja. Opredeljeno območje je določeno kot površine za stanovanja in dopolnilne dejavnosti.
Razlogi za izdelavo OPPN
Območje OPPN je nepozidano stavbno zemljišče, dostopno po javni cesti, ima sončno lego in leži v bližini javne ceste. Območje je možno opremiti s prometno in komunalno infrastrukturo. Območje leži med dvema obstoječima stanovanjskima objektoma in s predvideno pozidavo novih objektov bo zaokrožena celota stanovanjske soseske.
3. člen
(predmet OPPN)
V območju se načrtuje naselje individualnih stanovanjskih hiš, ureditev pripadajočih zelenih površin in potrebne prometne in komunalne infrastrukture.
Predmet OPPN je priprava pravne podlage za izvedbo predvidenih posegov v prostor:
4. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Po pregledu obstoječega gradiva in proučitvi stanja bo načrtovalec v skladu s predpisi iz drugega odstavka prvega člena tega sklepa pripravil posebne strokovne podlage, po možnosti v dveh ali več medsebojno primerljivih variantah, na podlagi katerih bo v nadaljevanju postopka pripravil osnutek OPPN.
Za območje obdelave OPPN se izdela tudi geodetski načrt.
5. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
Nosilci urejanja prostora, ki podajo smernice in mnenja, so:
– Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Agencija RS za okolje, Urad za upravljanje z vodami, Sektor za porečje reke Drave in Mure, Oddelek porečja reke Drave, Krekova ul. 17, 2000 Maribor
– Zavod za gozdove, OE Slovenj Gradec, Vorančev trg 1, 2380 Slovenj Gradec;
– Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Direktorat za javne službe varstva okolja in investicije v okolje, Dunajska 22, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana;
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor;
– Zavod RS za varstvo narave, OE Maribor, Pobreška cesta 20a, 2000 Maribor;
– Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za promet, Langusova ulica 4, 1000 Ljubljana;
– Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje, Vojkova 61, 1000 Ljubljana;
– Telekom Slovenije d.d., Sektor za kabelska omrežja in zagotavljanje storitev, Titova cesta 38, 2000 Maribor
– Elektro Celje d.d., Vrunčeva 2a, 3000 Celje;
– Geoplin d.o.o. Ljubljana, Cesta Ljubljanske brigade 11, 1000 Ljubljana;
– Javno komunalno podjetje Log d.o.o., Dobja vas 187, 2390 Ravne na Koroškem;
– Občina Črna na Koroškem, Režijski obrat, Center 101, 2393 Črna na Koroškem;
– Društvo za kabelski distribucijski sistem Črna, Center 101, 2393 Črna na Koroškem;
– RRA Koroška d.o.o., Meža 10, 2370 Dravograd.
Pripravljavec pridobi odločbo Ministrstva za infrastrukturo in prostor, Direktorata za prostor, Sektorja za celovito presojo vplivov na okolje, ali je za OPPN treba izvesti celovito presojo vplivov njegove izvedbe na okolje (v nadaljevanju: CPVO).
Ustrezna gradiva nosilcem urejanja prostora in drugim udeležencem posreduje pripravljavec oziroma načrtovalec po pooblastilu pripravljavca.
Osnutek OPPN pošlje načrtovalec skupaj s pozivom za pridobitev smernic nosilcem urejanja prostora. Šteje se, da nosilci urejanja prostora nimajo smernic, kolikor jih ne podajo v 30 dneh od prejetja osnutka OPPN. V tem primeru se morajo upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi.
Predlog OPPN pošlje načrtovalec skupaj s pozivom za pridobitev mnenj nosilcem urejanja prostora. V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh svojega mnenja ne podajo, se šteje, da soglašajo s predlagano prostorsko ureditvijo.
Kolikor se v postopku priprave OPPN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora, ki niso navedeni v tem sklepu, se le-te prav tako pridobijo.
6. člen
(postopek in terminski plan sprejemanja OPPN)
Postopek priprave in sprejema OPPN poteka po naslednjem terminskem planu:
– Objava sklepa o začetku priprave OPPN v Uradnem listu RS.
– Izdelava osnutka OPPN – 15 dni po objavi sklepa.
– Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora in odločbe ministrstva, pristojnega za varstvo okolja (v nadaljevanju: ministrstvo), ali je treba izvesti CPVO – 30 dni od prejema osnutka OPPN.
– Priprava dopolnjenega osnutka OPPN v skladu s smernicami nosilcev urejanja prostora in izdelava gradiva za javno razgrnitev – 15 dni po pridobitvi smernic.
– Izdelava okoljskega poročila za dopolnjeni osnutek OPPN, če je zahtevana CPVO: 30 dni po izbiri izdelovalca okoljskega poročila.
– Dopolnjeni osnutek OPPN in okoljsko poročilo se pošljeta na ministrstvo (v primeru izvedbe CPVO) – 8 dni.
– Ministrstvo najkasneje v 30 dneh od prejema gradiv, obvesti pripravljavca o ustreznosti okoljskega poročila. Najkasneje v 45 dneh od prejema pa poda še pisno mnenje o sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN na okolje.
– Priprava ter objava obvestila o javni razgrnitvi in javni obravnavi dopolnjenega osnutka OPPN in okoljskega poročila (v primeru izvedbe CPVO) na krajevno običajen način in v svetovnem spletu – najmanj 7 dni pred pričetkom javne razgrnitve.
– Javna razgrnitev traja najmanj 30 dni.
– V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava.
– Predaja pripomb iz javne obravnave in javne razgrnitve načrtovalcu OPPN – 8 dni.
– Načrtovalec pripravi stališča do pripomb – 15 dni po prejemu.
– Pripravljavec pregleda stališča do pripomb in jih posreduje županu – 8 dni.
– Župan potrdi stališča do pripomb – 8 dni po prejemu.
– Priprava predloga OPPN in dopolnjenega okoljskega poročila (v primeru izvedbe CPVO) – 15 dni po potrditvi stališč.
– Priprava gradiv za prvo obravnavo na mestnem svetu – 15 dni po prejemu predloga OPPN.
– Razprava o predlogu OPPN na prvi obravnavi mestnega sveta. Hkrati s tem se predlog OPPN pošlje nosilcem urejanja prostora v pridobivanje mnenj in v primeru izvedbe CPVO ministrstvu, da poda odločbo o sprejemljivosti vplivov izvedbe OPPN na okolje – 30 dni.
– Priprava usklajenega predloga OPPN – 15 dni.
– Priprava gradiva za drugo obravnavo na mestnem svetu – 15 dni po prejemu usklajenega predloga OPPN.
– Mestni svet v drugi obravnavi sprejme OPPN z odlokom – 30 dni po prejemu gradiva.
– Pripravljavec pošlje odlok o OPPN v objavo v Uradnem listu RS – 8 dni.
– Načrtovalec do začetka veljavnosti OPPN pripravi popolno gradivo in ga preda pripravljavcu.
Zgoraj navedeni terminski plan je okviren. Zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev udeležencev v postopku se lahko spremeni, saj pripravljavec akta na to ne more vplivati.
Roki faz, ki niso v pristojnosti Občine Črna na Koroškem, so odvisni od smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora.
7. člen
(obveznosti načrtovalca)
Načrtovalec mora zagotoviti, da bo vse obveznosti gradiva izdelal v skladu z veljavno zakonodajo in na način, kot sledi v nadaljevanju.
OPPN se izdela v digitalni in analogni obliki. Grafični prikazi morajo biti izdelani v GIS obliki.
Digitalni prostorski podatki, ki se prikažejo na grafičnih načrtih, se izdelajo kot vektorski podatki s pripadajočimi opisnimi podatki. Vodijo se s topološko pravilnimi poligoni, s topološko pravilnimi in usmerjenimi linijami ali s točkami.
Formati podatkov za digitalni grafični izris morajo biti povezljivi s formati digitalnih geodetskih podatkov. Pri zajemu digitalnih prostorskih podatkov je potrebno upoštevati natančnost predpisanih geodetskih podatkov.
Vsa gradiva morajo biti izdelana v digitalni obliki, in sicer:
– teksti, grafikoni, tabele, predstavitve z Microsoft Office programskimi orodji,
– karte z ESRI, Auto Cad ali Map Info Professional programskimi orodji,
– karte morajo biti ločene od legend,
– legende morajo biti v formatu .jpg z ločljivostjo 150 dpi,
– posamezno karto v vektorski obliki je potrebno pretvoriti v rastrsko obliko .tif z ločljivostjo 300 dpi v velikosti izrisa s pripadajočo legendo,
– karte morajo biti orientirane proti severu,
– v karti mora biti tudi sloj parcel (zaradi geolokacije),
– sheme v formatih .tif ali .jpg ali .pdf,
– meja območja obdelave mora biti zajeta v vektorski obliki v formatu .tab ali .shp ali dwg,
– tekstualni del naloge mora biti izdelan v formatu .pdf ali .doc.
Gradiva morajo biti oddana:
– v dveh analognih kopijah in digitalni obliki za obravnave na mestnem svetu,
– v enem analognem in štirih digitalnih izvodih za pridobitev odločbe o CPVO,
– v potrebnem številu in obliki za pridobitev smernic in mnenj nosilcev urejanja prostora,
– v potrebnem številu in obliki za javno razgrnitev in javno obravnavo.
Končni elaborat mora biti oddan v štirih izvodih v analogni obliki ter v dveh izvodih v digitalni obliki. Digitalna in analogna oblika morata biti skladni, kar načrtovalec potrdi z izjavo.
Naročnik zagotovi udeležbo načrtovalca na javni obravnavi, sejah Odbora za urejanje prostora in varstvo okolja ter na sejah občinskega sveta – kot poročevalca.
8. člen
(veljavnost sklepa)
Sklep o začetku priprave OPPN se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter na spletnih straneh Občine Črna na Koroškem. Veljati začne naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0001/2012
Črna na Koroškem, dne 14. junija 2012
Županja
Občine Črna na Koroškem
mag. Romana Lesjak l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti