Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/2012 z dne 22. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/2012 z dne 22. 6. 2012

Kazalo

1988. Pravilnik o dodeljevanju enkratnih denarnih socialnih pomoči v Občini Bovec, stran 4873.

Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09 in 51/10), 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo) in 16. člena Statuta Občine Bovec (Uradni list RS, št. 72/06 in 89/10) je Občinski svet Občine Bovec na 16. seji dne 14. 6. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju enkratnih denarnih socialnih pomoči v Občini Bovec
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik o dodeljevanju enkratnih denarnih socialnih pomoči v Občini Bovec določa upravičenost do enkratne denarne socialne pomoči iz proračuna Občine Bovec upravičence/upravičenke, kriterije, namen in postopek za določitev višine enkratne denarne socialne pomoči.
2. člen
Enkratno denarno socialno pomoč iz proračuna Občine Bovec, se upravičencem lahko dodeli največ dvakrat letno, le izjemoma večkrat, kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske prosilca.
Občina Bovec vsako leto zagotavlja sredstva v proračunu občine.
3. člen
Za vodenje postopkov in odločanje na prvi stopnji Občina Bovec pooblasti Center za socialno delo Tolmin (v nadaljevanju: CSD Tolmin).
II. UPRAVIČENCI, KRITERIJI, VIŠINA IN NAMEN ENKRATNE DENARNE SOCIALNE POMOČI
4. člen
Do enkratne denarne socialne pomoči so upravičeni državljani RS, ki imajo stalno bivališče na območju Občine Bovec ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji, in imajo stalno bivališče na območju občine in tam tudi dejansko prebivajo.
5. člen
Enkratna denarna socialna pomoč se lahko samski osebi oziroma družini dodeli, če se ugotovi, da se je samska oseba oziroma družina iz razlogov, na katere ne more vplivati znašla v položaju materialne ogroženosti. Pri tem lastni dohodek samske osebe oziroma družine ne sme presegati za več kot 100 % minimalnega dohodka za samsko osebo oziroma družino določenega po Zakonu o socialno varstvenih prejemkih (Uradni list RS, št. 61/10 in 40/11) – v nadaljevanju: ZSVarPre, prejetega v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge.
6. člen
Višina enkratne denarne socialne pomoči za samsko osebo oziroma družino, se določi v višini minimalnega dohodka, ki bi samski osebi oziroma družini pripadal po ZSVarPre.
Pri določitvi višine enkratne denarne socialne pomoči se upoštevajo tudi prihranki in premoženje vlagatelja in družinskih članov ter druge socialne okoliščine vlagatelja oziroma družine.
7. člen
Višina minimalnega dohodka za posameznega družinskega člana se v razmerju do osnovnega zneska minimalnega dohodka določi po merilih ZSVarPre in vsakokratni usklajeni višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki ga določi minister, pristojen za socialno varstvo in je objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.
8. člen
S tem pravilnikom se opredeli tudi možnosti uveljavitve enkratne denarne socialne pomoči v primeru elementarne nesreče (požar, poplava, potres). V navedenih primerih se ne upoštevajo kriteriji določeni v 5. členu tega pravilnika in se lahko dodeli višja enkratna denarna socialna pomoč.
Izjemoma je mogoče dodeliti enkratno denarno socialno pomoč tudi takrat, ko lastni dohodek samske osebe oziroma družine za več kot 100 % presega minimalni dohodek določen za samsko osebo oziroma družino, če gre za težjo bolezen ali smrt v družini, in drugih primer, ko CSD Tolmin oceni, da gre za težje socialne razmere.
9. člen
Enkratna denarna socialna pomoč je namenjena:
– nakupu šolskih potrebščin,
– plačilu letovanja in šole v naravi,
– plačilu položnic namenjenih za zagotavljanje osnovnih in nujnih življenjskih potreb (elektrika, komunala, zdravstveno zavarovanje in drugo),
– nakupu hrane, oblačil in obutve,
– nakupu ozimnice, kurjave,
– plačilo dijaškega doma,
– drugim nujnim življenjskim stroškom, ko CSD Tolmin upravičenost presodi glede na trenutne materialne, socialne ali družinske razmere vlagatelja.
10. člen
Enkratna denarna socialna pomoč se izplača vlagatelju neposredno, lahko pa tudi v funkcionalni obliki, ko vlagatelj ne more zagotoviti namenske porabe. V funkcionalni obliki se enkratna denarna socialna pomoč izplača tudi v primeru, ko CSD Tolmin oceni, da bo le na tak način zagotovljen namen porabe dodeljene enkratne denarne socialne pomoči.
III. POSTOPEK UVELJAVLJANJA ENKRATNE DENARNE SOCIALNE POMOČI
11. člen
Pravico do enkratne denarne socialne pomoči vlagatelj uveljavlja na predpisanem obrazcu vloge, ki je enak obrazcu vloge za izredno denarno socialno pomoč iz državnih sredstev.
Vlogo vlagatelj vloži na CSD Tolmin, ki vodi postopke ugotavljanja upravičenosti do enkratne denarne socialne pomoči, in odloča v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku. Podatki o vlagatelju in njegovih družinskih članih se zbirajo neposredno od vlagatelja ter iz drugih uradnih evidenc.
12. člen
Zoper odločbo CSD Tolmin je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan občine.
13. člen
Pri odločanju o dodelitvi enkratne denarne socialne pomoči se poleg določb tega pravilnika smiselno uporabljajo tudi tiste določbe ZSVarPre, ki urejajo področje denarnih socialnih pomoči.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Urad­nem listu Republike Slovenije.
Št. 007-01/2012
Bovec, dne 14. junija 2012
Župan
Občine Bovec
Siniša Germovšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti