Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2012 z dne 11. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2012 z dne 11. 6. 2012

Kazalo

1857. Pravilnik o dodeljevanju pomoči dijakom in študentom, stran 4541.

Na podlagi 2. in 7. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 11/11 – UPB4 in 110/11 – ZDIU12) in 14. člena Statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 101/08 in 45/10) je Občinski svet Občine Kamnik na 15. seji dne 30. 5. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju pomoči dijakom in študentom
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pravilnik o dodeljevanju pomoči dijakom in študentom (v nadaljevanju: Pravilnik) določa merila in postopke za dodeljevanje finančne pomoči, ki jih Občina Kamnik namenja dijakom in študentom v okviru zagotovljenih proračunskih sredstev.
2. člen
Občina Kamnik dodeljuje:
1. enkratno finančno pomoč dijakom in študentom (dodiplomskega študija) za kritje materialnih stroškov izobraževanja,
2. enkratno finančno pomoč za študij v tujini (povečani stroški rednega študija, večmesečnih mednarodnih izmenjav in drugih oblik študijskega izpopolnjevanja v tujini).
3. člen
Pravico do dodelitve finančnih pomoči iz 2. člena Pravilnika imajo dijaki in študenti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– imajo stalno bivališče v Občini Kamnik,
– imajo status dijaka ali študenta in na dan oddaje vloge niso starejši od 26 let,
– niso v delovnem razmerju in nimajo sklenjene podjemne pogodbe,
– ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti,
– niso družbeniki gospodarskih družb, ustanovitelji ali soustanovitelji zavodov,
– niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje in ne prejemajo nadomestila za brezposelne,
– in ostale pogoje v skladu z določili Pravilnika.
4. člen
Enkratne finančne pomoči iz 2. člena Pravilnika se dodeljujejo na podlagi javnega poziva, ki se objavi v občinskem glasilu in na spletni strani Občine Kamnik, in sicer za vsako šolsko oziroma študijsko leto posebej do porabe sredstev na proračunski postavki občine za tekoče leto.
Glede na višino zagotovljenih proračunskih sredstev za pomoči iz 2. člena Pravilnika bodo sredstva predvidoma razdeljena v razmerju 70 % za enkratne finančne pomoči iz 1. točke 2. člena in 30 % za enkratne finančne pomoči iz 2. točke 2. člena Pravilnika.
Vrednost točke za pomoči iz 1. in 2. točke 2. člena Pravilnika se določi vsako leto v višini 0,5 % povprečne neto plače v Republiki Sloveniji, potem ko je znan podatek o povprečni mesečni neto plači na zaposlenega v Republiki Sloveniji za preteklo leto.
Enkratne finančne pomoči iz 2. člena Pravilnika se posameznemu kandidatu dodeli enkrat letno za isto šolsko oziroma študijsko leto.
II. POGOJI IN MERILA ZA DODELJEVANJE POMOČI ŠTUDENTOM
1. Enkratna finančna pomoč dijakom in študentom (dodiplomskega študija) za kritje materialnih stroškov izobraževanja
5. člen
Enkratna finančna pomoč dijakom in študentom (dodiplomskega študija) za kritje materialnih stroškov izobraževanja je namenjena sofinanciranju do največ 50 % prikazanih povečanih stroškov obveznega študijskega programa v Sloveniji. Med materialne stroške se štejejo na primer:
– delovni zvezki in učbeniki oziroma druga obvezna literatura po seznamu izobraževalne ustanove,
– učni pripomočki (kot je likovni material),
– zaščitna oblačila,
– drugi obvezni stroški izobraževalnega programa (kot so strokovne ekskurzije)
– in drugo.
6. člen
Pravico do dodelitve finančne pomoči iz 1. točke 2. člena Pravilnika ima kandidat, ki izpolnjuje pogoje iz 3. člena Pravilnika in dodatno:
– kandidat ni prejemnik državne štipendije,
– kandidat in njegova družina s svojimi dohodki in prejemki ne presegajo cenzusa za dodelitev državne štipendije za več kot 40 %.
Osnova za izračun finančne pomoči iz 1. točke 2. člena Pravilnika je vsakoletna objava Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve o višini cenzusa za pridobitev državne štipendije. Končen znesek dodeljenih sredstev je odvisen od števila doseženih točk na podlagi meril iz 7. člena Pravilnika.
7. člen
Pristojni upravni organ (v nadaljevanju: upravni organ) ovrednoti prijavo na podlagi naslednjih meril:
a) Višina oziroma odstotek preseganja cenzusa za dodelitev državne štipendije:
– do 5 % presežen cenzus: 50 točk,
– nad 5 % do 10 %: 40 točk,
– nad 10 % do 20 %: 30 točk,
– nad 20 do 30 %: 20 točk,
– nad 30 % do 40 %: 10 točk.
8. člen
Izbor kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev finančne pomoči iz 1. točke 2. člena Pravilnika, in določitev višine sredstev opravi upravni organ na osnovi dokazil, ki jih mora kandidat priložiti vlogi:
– potrdilo o vpisu,
– pooblastilo za pridobitev podatkov o dohodkih v preteklem letu za člane skupnega gospodinjstva,
– potrdilo o prijavi na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v primeru, da je kateri od družinskih članov brezposeln,
– potrdilo o prejetih dohodkih in prejemkih v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge za vsak mesec posebej v primeru, da kateri od družinskih članov v preteklem letu ni bil neprekinjeno zaposlen oziroma opravlja priložnostna dela preko študentskega servisa,
– potrdilo o skupnem gospodinjstvu oziroma podpisane izjave/dokazila, da kandidat ne biva z družinskimi člani (vzdrževalci) in ima urejeno preživnino z overjenim notarskim zapisom,
– potrdilo šole oziroma fakultete o obvezni literaturi, učnih pripomočkih in drugih obveznih stroških izobraževalnega programa ter specifikacija stroškov.
9. člen
Prosilcu za finančno pomoč iz 1. točke 2. člena Pravilnika, upravni organ izda odločbo o dodelitvi sredstev. Rok za izdajo odločbe je 30 dni od oddaje popolne vloge. Zoper odločbo prve stopnje je dovoljena pritožba, ki se lahko poda v roku 15 dni od vročitve pisne odločbe. O pritožbi zoper odločbo prve stopnje odloča župan.
2. Enkratna finančna pomoč za študij v tujini
10. člen
Enkratna finančna pomoč za študij v tujini se dodeljuje študentom za sofinanciranje v višini do največ 30 % prikazanih povečanih stroškov rednega študija v tujini, večmesečnih mednarodnih študijskih izmenjav ter drugih oblik študijskega izpopolnjevanja v tujini. Končen znesek dodeljenih sredstev je odvisen od števila doseženih točk na podlagi meril iz 12. člena Pravilnika.
11. člen
Pravico do dodelitve finančne pomoči iz 2. točke 2. člena Pravilnika ima kandidat, ki izpolnjuje pogoje iz 3. člena Pravilnika in dodatno:
– kandidat je zaključil najmanj prvi letnik rednega dodiplomskega študija,
– kandidat ni prejemnik državne štipendije,
– kandidat je vpisan v študijski program visokošolskega zavoda v tujini.
12. člen
Upravni organ ovrednoti prijavo na podlagi naslednjih meril:
a) Število doseženih točk za uspeh:
– povprečna ocena nad 9,5: 50 točk,
– povprečna ocena nad 9 do 9,5: 40 točk,
– povprečna ocena nad 8,5 do 9: 30 točk,
– povprečna ocena pod 8,5: 5 točk.
b) Delež mesečnega bruto dohodka na družinskega člana v primerjavi s povprečnim mesečnim bruto dohodkom v Republiki Sloveniji v preteklem letu:
– do 30 %: 30 točk,
– nad 30 do 42 %: 20 točk,
– nad 42 do 64 %: 10 točk,
– nad 64 %: 5 točk.
c) Časovno obdobje študija v tujini:
– nad 9 mesecev: 20 točk,
– nad 6 do 9 mesecev: 10 točk,
– nad 3 do 6 mesecev: 5 točk,
– pod 3 mesece: 0 točk.
d) Smer študija – smer študija v tujini, ki ni pokrita v izobraževalnem sistemu v Sloveniji – 30 točk.
13. člen
Izbor kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje za dodelitev finančne pomoči iz 2. točke 2. člena Pravilnika, in določitev višine sredstev opravi upravni organ na osnovi dokazil, ki jih mora kandidat priložiti prijavi:
– vloga z življenjepisom in referencami,
– potrdilo o vpisu,
– potrdilo o vpisu oziroma prijavi v študijski program visokošolskega zavoda v tujini,
– potrdilo o opravljenih izpitih z ocenami,
– dokazilo o stroških, povezanih s študijem,
– pooblastilo za pridobitev podatkov o dohodkih v preteklem letu za člane skupnega gospodinjstva,
– priporočilo visokošolskega zavoda.
14. člen
S kandidati za finančno pomoč iz 2. točke 2. člena Pravilnika, katerim so bila sredstva z odločbo dodeljena, župan Občine Kamnik sklene pogodbo. V pogodbi se kandidat zaveže upravičiti dodeljena sredstva, tako da po zaključku študijskega leta, izpopolnjevanju ali dokončanju študija, ki je vnaprej časovno opredeljeno, in za katerega so mu bila dodeljena sredstva, pisno v poročilu predstavi svoje delo oziroma rezultate študija ter predloži ustrezna dokazila. Kandidata se lahko zaveže tudi k sodelovanju pri različnih projektih v občini. V primeru, ko so bila sredstva dodeljena za študijsko delo na področju, ki je še posebej zanimivo za občino, se lahko predvidi tudi javna predstavitev izsledkov širši javnosti.
V primeru, ko kandidat, s katerim je bila sklenjena pogodba, ne upraviči dodeljene finančne pomoči, bodisi da iz neutemeljenih razlogov prekine študij ali dodeljena sredstva porabi nenamensko, mora nakazana sredstva, na pisni poziv upravnega organa, vrniti v celoti z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
15. člen
Z uveljavitvijo tega Pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju pomoči študentom in dijakom (Uradni list RS, št. 74/04, 17/05, 88/05, 43/07 in 54/08).
Ta Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 410-46/2012
Kamnik, dne 30. maja 2012
Župan
Občine Kamnik
Marjan Šarec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti