Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2012 z dne 8. 6. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2012 z dne 8. 6. 2012

Kazalo

1794. Pravilnik o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti in upravljanju Občine Brežice – služnostne pravice, stran 4416.

Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 76/08, 10/08 – odločba US RS, 79/09 in 51/10), 55. člena Uredbe o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 34/11) 19. člena Statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 10/09 in 3/10) je Občinski svet Občine Brežice na 15. redni seji dne 21. 5. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti in upravljanju Občine Brežice – služnostne pravice
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji za obremenjevanja nepremičnega premoženja v lasti oziroma solastništvu in upravljanju Občine Brežice s služnostnimi pravicami.
2. člen
(1) Pri ustanavljanju služnostnih pravic na nepremičnem premoženju v lasti in upravljanju Občine Brežice je potrebno vsako služnostno pravico natančno določiti, in sicer v čim manjšem obsegu, racionalno in gospodarno.
(2) Služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti in upravljanju Občine Brežice je praviloma odplačna.
(3) Namera o ustanovitvi služnostne pravice se objavi na spletni strani Občine Brežice najmanj 15 dni pred sklenitvijo neposredne pogodbe in mora biti objavljena najmanj 15 dni.
3. člen
(1) Služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti in upravljanju Občine Brežice je odplačna v vseh primerih, kadar gre za izvajanje novogradnje, ne glede nato, ali se ustanovi s pogodbo ali dovoli v soglasju.
(2) Odškodnina (kot odplačna oblika) za ustanovitev služnostne pravice na stavbnih zemljiščih in javnem dobru na območju Občine Brežice znaša: 5,7 EUR/m2.
(3) Odškodnina (kot odplačna oblika) za ustanovitev služnostne pravice na kmetijskih in ostalih zemljiščih:
+----------------------------------+---------------------------+
|Katastrska kultura                |    Odškodnina v EUR/m2    |
+----------------------------------+---------------------------+
|Njiva                             |            2,3            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Travnik                           |            2,3            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Pašnik                            |            0,6            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Sadovnjak                         |            2,3            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Vinograd                          |            2,3            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Gozd                              |            1,1            |
+----------------------------------+---------------------------+
|Neplodna zemljišča                |            0,5            |
+----------------------------------+---------------------------+
Vse cene so brez DDV.
4. člen
Investitor mora k vlogi za ustanovitev služnostne pravice na nepremičnem premoženju v lasti in upravljanju Občine Brežice, poleg osnovnih podatkov, priložiti:
– projektno dokumentacijo z vrisom poteka trase po posameznih zemljiščih, na katerih se ustanavlja služnostna pravica in površino posega za posamezno zemljišče, izraženo v m2;
– katastrske podatke za vsako posamezno zemljišče, na katerem se ustanavlja služnostna pravica;
– dokazilo o izpolnjevanju pogojev za brezplačno ustanovitev služnostne pravice iz druge in tretje alineje 6. člena tega pravilnika v smislu predložitve ustrezne izjave projektanta o dimenzioniranju kapacitet predvidene gospodarske javne infrastrukture glede na sprejete izvedbene prostorske akte občine;
– fotografije predvidene trase služnosti, iz katerih bo razvidno stanje pred posegom.
5. člen
Brezplačno se ustanovi služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti in upravljanju Občine Brežice ob izpolnitvi enega izmed naslednjih pogojev:
– kadar investitor izvaja novogradnjo gospodarske javne infrastrukture sočasno z gradnjami, ki so v interesu Občine Brežice in so kot take določene v izvedbenih prostorskih aktih občin ali v načrtu razvojnih programov občine,
– kadar investitor izvaja rekonstrukcijo obstoječe gospodarske javne infrastrukture in upošteva nadgradnjo obstoječe gospodarske javne infrastrukture v smislu razvoja pozidave v Občini Brežice, določene v sprejetih izvedbenih prostorskih aktih občine,
– kadar investitor izvaja novogradnjo v koridorjih obstoječe gospodarske javne infrastrukture in pri gradnji upošteva razvoj pozidave v Občini Brežice, določen v sprejetih izvedbenih prostorskih aktih občine ali v načrtu razvojnih programov občine,
– kadar izvaja gradnjo oziroma investicije gospodarske javne infrastrukture investitor, katerega ustanovitelj oziroma soustanovitelj je Občina Brežice.
6. člen
Za ustanovitev služnostne pravice za namen izgradnje javnih elektronskih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture v javno korist se na območju naselja Brežice, kjer je razvit ulični sistem, upošteva 50 % (petdeset odstotno) znižanje plačila odškodnine, na ostalem območju Občine Brežice pa se služnostna pravica ustanovi brezplačno.
7. člen
Za vode infrastrukture je minimalna širina služnosti 50 cm.
8. člen
Če investitor oziroma njegov izvajalec z gradnjo povzroči škodo Občini Brežice ali tretjim osebam, jo je dolžan povrniti v višini, ki jo oceni cenilec. Stroški cenitve povzročene škode bremenijo investitorja.
9. člen
V primeru, da vodi investitorja motijo izvedbo javne gospodarske infrastrukture, jih je investitor dolžan prestaviti oziroma preurediti na lastne stroške.
10. člen
Za nadzor nad dejansko izvedbo tega pravilnika je zadolžen Oddelek za gospodarske javne službe in gospodarske zadeve.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti in upravljanju Občine Brežice – služnostne pravice (Uradni list RS, št. 24/06) in Sklep o revalorizaciji odškodnine (Uradni list RS, št. 3/07).
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0008/2012
Brežice, dne 21. maja 2012
Župan
Občine Brežice
Ivan Molan l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti